agro business 160 160

Мінімалізація під сою

/ Агрономія Сьогодні / Четвер, 28 серпня 2014 16:40
Ігор СТОРЧОУСканд. с.-г. наук
Інститут захисту рослин НААН України
Однією з найбільш важливих характеристик органічного землеробства є мінімалізація обробітку ґрунту. Це означає, що передбачається залишати не менше 30 % рослинних решток на поверхні ґрунту. Ця система обробітку ґрунту широко використовується у багатьох розвинених країнах світу. Вона дозволяє знижувати витрати на виробництво, зменшує ерозію, втрати органічної речовини, сприяє збереженню вологи в ґрунті.

 

Розумний підхід
За сьогоднішніх умов організації сільського господарства урожай на 80 % залежить від природи. За системи no-till вплив погоди і клімату на ефективність рослинництва зведена до 20 %. Решта 80 відсотків припадають на технології та управління у сільському господарстві, об'єднані в одну систему.
 
altСистема no-till — найбільш розумний підхід до рослинництва, виважений з точки зору екології та економіки. За цих умов виключається механічний вплив на грунт. Здійснюється прямий посів у пожнивні рештки з мінімальним порушенням структури грунту. Це сприяє розвитку більш складної підсистеми розкладу, що покращує стабільність ґрунтової системи і ефективність внутрішнього циклу поживних елементів.
 
Завдяки більш комплексній взаємодії між рослинами, безхребетними і мікроорганізмами мінімальний обробіток ґрунту краще підходить для природних екосистем, ніж до конвекційної системи землеробства. Покращення біологічного управління процесами мінералізації і вивільнення поживних речовин за режиму мінімального обробітку ґрунту позначується на створення більш ефективної та менш екологічно небезпечної і стійкої агроекосистеми.
 
Структура ґрунту за мінімального обробітку характеризується зростаючою шаруватістю із підвищенням концентрації органічної речовини і поживних елементів біля поверхні. За мінімального обробітку ґрунту спостерігається тенденція до збереження органічної речовини і поживних елементів більшою мірою, ніж за інших існуючих систем обробітку.
 
No-till влаштовує сою
Біологічні особливості та вимоги до екотопічних умов у сої відповідають технології no-till. Тому в світі зазначена технологія найбільш інтенсивно запроваджується саме для вирощування цієї культури. Для сої характерна вища стійкість до фітотоксичних речовин порівняно з іншими сільськогосподарськими культурами.
 
За правильного запровадження сівозмін культурі менше завдають шкоди шкідники і хвороби. Завдяки сівозміні порушуються цикли розвитку шкідливих організмів, які характерні для сівозмін із високим насиченням зерновими колосовими культурами. Сьогодні зареєстровано широкий спектр гербіцидів для застосування на сої, що дозволяє розробляти ефективні та екологічно безпечні програми контролю забур’яненості посівів.
 

Також читайте: Нюанси в технології no-till

 


 
Культурі властива здатність до швидкого компенсування повільного росту і потреби в мінеральних елементах живлення на початку вегетації у порівнянні, наприклад, з кукурудзою. Рослини сої не відчувають негативної дії вищої щільності ґрунту за технології no-till. Широкому запровадженню цього напряму сприяє удосконалення сівалок для суцільного способу сівби за нульових технологій. Під час переходу на технологію no-till обов’язковою вимогою є лише вирівнювання поверхні поля.
 
Поетапна робота
Вирощування сої за нульовою технологією починається зі збирання попередника. Обов’язковою вимогою є подрібнення пожнивних решток до необхідного розміру — 10 см, та рівномірне їх розміщення на полі. Солома кукурудзи та пшениці характеризується високим вмістом целюлози та геміцелюлози (близько 70 %), що зумовлює необхідність внесення на кожну тонну побічної продукції до 10–15 кг/га д. р. азотних добрив, з метою уникнення азотного голодування рослин сої. Солома цієї культури має вузьке співвідношення вуглецю до азоту, тому після збирання сої з метою азоткомпенсації не потрібно вносити додатково азот. Таку особливість варто враховувати під час розміщення після сої озимих культур.
 
altПід час вирощування культури за технологією no-till кращими попередниками для неї будуть озимі та ярі зернові колосові та кукурудза. Не рекомендується розміщувати посіви сої після гороху, ріпаку, люпину, багаторічних бобових трав, соняшнику, суданської трави. Частка культур, не стійких до інфікування склеротініозом (соя, соняшник, ріпак), у сівозміні не повинна перевищувати 33 %. За умов відповідного захисту від бур’янів сою можна вирощувати у повторних посівах. Проте монокультура її виключається. Повертати сою на попереднє місце рекомендується не раніше, ніж через два роки. Посіви сої необхідно розміщувати на відстані на ближче 500–700 м від лісосмуг із білою акацією, посівів багаторічних бобових трав та інших бобових культур, оскільки вони мають спільних шкідників (павутинний кліщ, акацієва вогнівка, лучний метелик тощо). В умовах півдня України доцільно вирощувати сорти, стійкі до акацієвої вогнівки.
 
Високого врожаю за технологією no-till в умовах помірного клімату зони Лісостепу можна досягти, вирощуючи сорти ультраскоростиглої, дуже скоростиглої, скоростиглої, середньоскоростиглої груп. У ранньостиглих сортів світлова реакція менше виражена, оскільки реакція сортів на фотоперіодизм тісно пов'язана з періодом їх вегетації. Скоростиглі сорти менш реагують на довжину дня, ніж середньостиглі і особливо пізньостиглі. Середньопізні сорти технологічно пластичніші, мають більший потенціал урожайності, краще протистоять бур'янам. Проте у північних і центральних областях їх вирощувати ризиковано, через те, що часто зерно не дозріває.
 
Вибираючи сорт, необхідно мати на увазі, що найважливішими критеріями є скоро-стиглість, урожайність, висота прикріплення нижнього бобу. Окремі вітчизняні сорти мають висоту прикріплення нижнього бобу — 15–17 см. Ультраранньостиглі сорти Аннушка, Легенда, Діона рекомендовано вирощувати за технологією no-till і використовувати як попередник під озимі культури, а також у повторних посівах після збирання ранніх культур у південних областях.
 
Серед дуже скоростиглих та скоростиглих сортів сої варто віддати перевагу Ворсклі, Анжеліці, Усті, Золотистій, Юг 30, Медеї; середньостиглих сортів сої — Полтаві, Іні, середня урожайність яких за 2006–2007 роки становила 20–22 ц/га. Для уникнення втрати врожаю через розтріскування бобів і висипання зерна необхідно вирощувати районовані сорти.
 
Для кращого розвитку бульбочкових бактерій на кореневій системі насіння сої рекомендовано обробляти бактеріальними препарати, згідно з регламентом застосування таких препаратів виробниками.
 
 
За даними НАУ, для обмеження шкідливості кореневих гнилей, пероноспорозу, плісеневих грибів, білої та сірої гнилей насіння протруюють фунгіцидами, рекомендованими «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».
 
З метою зниження інфікування рослин вірусними хворобами і підвищення конкурентоспроможності посівів до бур'янів, для сівби необхідно використовувати відкалібрований, не пігментований посівний матеріал.
 
За технології no-till сою висівають суцільним способом, який забезпечує більш сприятливу площу живлення й освітленість рослин сої. За цих умов рослини культури швидше ростуть і розвиваються, затіняючи ґрунт, що підвищує конкурентну спроможність посівів до бур’янів і забезпечується більш ефективне використання вологи і поживних речовин.
 
Оптимальними строками сівби сої є стійке прогрівання посівного шару ґрунту до 8–10 оС.Фенологічним показником цього строку є цвітіння яблуні. Слід відмітити, що поверхня ґрунту, на якій знаходяться рослинні рештки, прогрівається повільніше, тому сою висівають на кілька днів пізніше від рекомендованих строків для традиційної технології. Посівний агрегат повинен рухатися під кутом 15–20 градусів до напрямку сівби попередньої культури. За наявності після сівби на поверхні поля грудок, з метою їх подрібнення, його відразу коткують кільчатошпоровими котками або посівними рубчатими котками.
 
З метою прискорення проростання насіння, зниження інфікування сходів бактеріальними хворобами та пошкодження ґрунтовими шкідниками, оптимальною глибиною загортання насіння сої є глибина 3–4 см.
 
 
Удобрення культури проводять на основі хімічного аналізу ґрунту та з урахуванням вегетаційного періоду сорту, вибраного для вирощування. Коренева система середньо- і пізньостиглих сортів формується потужнішою, може проникати глибше, й рослини мають більший період часу для насичення макро- й мікроелементами. Такі сорти меншою мірою залежні від удобрення. Тоді як ультра-скоростиглим і скоростиглим сортам необхідне краще підживлення, після якого їх урожайність підвищується.
 
altНа бідних гумусом ґрунтах доцільним буде внесення на 1 га 30–40 кг азоту. Враховуючи те, що соя здатна частину азоту засвоювати з атмосфери, під час її удобрення більше уваги приділяють підживленню калієм та мікроелементами. Основними мікроелементами для сої є також молібден, кобальт, бор, цинк. Фосфорні і калійні добрива вносять під час сівби відповідно до даних хімічного аналізу ґрунту.
 
Норму висіву насіння сої за технології no-till рекомендовано збільшити на 10 % порівняно з нормою висіву, передбаченою традиційною технологією.
 
За технології no-till контроль бур’янів у посівах сої набуває особливого значення. Завдяки наявності великій кількості рослинних решток на поверхні поля, ґрунтові гербіциди не застосовують. Обмежують чисельність бур’янів у посівах сої внесенням сходових гербіцидів.
 
За технології no-till контроль бур’янів спрямований на зменшення рівня шкідливості останніх на полі впродовж біологічного року (від збирання попередника до збирання культури). Якщо попередником сої є кукурудза, урожай якої збирається пізно, то зазвичай в осінній період не проводять спеціальних заходів контролю бур’янів. У цьому випадку рекомендовано застосування у допосівний період одного з загальновинищувальних гербіцидів. Для контролю бур’янів під час післясходового періоду застосовують гербіциди, рекомендовані «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».
 

Також читайте: Щоб соя була чистою

 


 
До фази третього-четвертого листка для обробки посівів застосовують страхові гербіциди. Одночасно з ними вносять регулятори росту, біопротектори, мікродобрива.
 
Під час внесення страхові гербіциди поєднують із позакореневим внесенням рідких комплексних добрив, що дає можливість культурі швидше справитися із стресом від обробки гербіцидом та відновити вегетацію. За даними НАУ, ґрунтові гербіциди призупиняють розвиток культури на один тиждень, а страхові — на два. Таку особливість необхідно враховувати під час вирощування ультраскоростиглих сортів сої, на полях після яких планується висівати озиму пшеницю. Контроль злакових бур’янів у посівах сої здійснюють внесенням грамініцидів згідно з рекомендаціями, передбаченими «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».
 
altПід час контролю злинки канадської у посівах сої за технологією no-till рекомендовано дотримуватися таких вимог:
 
  • гербіцид 2,4-Д (ефір) застосовувати до посіву культури;
  • препарати вносити на рослини, висота яких не більше 10–15 см;
  • гербіциди, внесені восени, будуть зменшувати поточну популяцію злинки канадської, але, можливо, не будуть зменшувати весняної появи сходів бур’янів;
  • весною застосовувати гербіциди, які мають тривалу захисну дію і будуть ефективними для контролю пізніх сходів бур’янів.
 
Першочергова ціль програми контролю злинки канадської за цією технологією — зменшення його кількості до посіву культури. Навесні посіви сої також необхідно обробити гербіцидом з метою попередження появи нових сходів бур’яну. Така стратегія дозволить зменшити кількість обробок культури післясходовими гербіцидами, які можуть бути малоефективними, та які сприятимуть розвитку стійкості у бур’янів.
 
Економічно та екологічно обґрунтована система захисту від хвороб та шкідників за технології no-till повинна базуватися на дотриманні принципів інтегрованого захисту рослин.
 
У загальному комплексі робіт вирощування сої за нульовою технологією найбільш складним, трудомістким і технологічним процесом є збирання її урожаю. Для зменшення втрат комбайн повинен рухатися за напрямком посіву. Сою збирають прямим комбайнуванням за повної стиглості, після опадання листя, сухих бобів, твердого насіння. Оптимальна вологість останнього повинна становити 12–14 %. Якщо на полі після сої планується сіяти озиму пшеницю, а дозрівання сої стримує дощова погода, доцільно провести десикацію. Для зменшення втрат урожаю висоту зрізу доцільно не перевищувати 7–8 см. Урожай зерна сої зберігають за вологості нижче 11 %.

 

 29 березня 2024
Урядові делегації України та Польщі 27-28 березня провели переговори по розблокуванню кордонів для імпорту та транзиту української агропродукції.
Урядові делегації України та Польщі 27-28 березня провели переговори по розблокуванню кордонів для імпорту та транзиту української агропродукції.
29 березня 2024
 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.