agro business 160 160

Агрономія Сьогодні

Михайло ШЕВЧУК, доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри ботаніки і садово-паркового господарства Волинського національного університету ім. Л. Українки Протягом вегетаційного періоду рослини картоплі нагромаджують поживні речовини в бульбах, які безпосередньо впливають на її зберігання. Строки їх збирання впливають на механічні пошкодження, зараженість патогенною мікрофлорою і визначаються особливостями її росту, умовами…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Забур’янення посівів є одним iз найбільш шкідливих факторів, які не тільки негативно впливають на врожай, його якість, а й гальмують впровадження прогресивних технологій вирощування сільськогосподарських культур, у тому числі й озимого ріпаку. В сучасних умовах надійний захист пociвів сількогосподарських культур від бур’янів забезпечує інтегрована система.…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Для прискорення дозрівання культур і можливості проведення своєчасного механізованого збирання їх урожаю застосовують хімічні препарати дефоліанти для знищення листя та десиканти - для підсушування рослин на кореню. У передзбиральний період у рослин призупиняється утворення плодоношення, сповільнюється ріст стебла, майже не відбувається споживання поживних речовин, припиняється…
Юрій Носенко, канд. с.-г. наук НААН України Перила - це рід однорічних трав'янистих рослин сімейства Губоцвітих (Lаmіасеае), яка з давніх-давен була відома в Кореї, Японії, Індії, Китаї, але історичною її батьківщиною вважають Індію (Гімалаї). Кілька видів перили вирощують у Східній і Південно-Східній Азії. У Китаї та Японії вона користується попитом…
Іван МАРКОВ, канд. біол. наук, Національний університет біоресурсів і природокористування України Найбільш поширеними і шкодочинними хворобами ріпаку в Україні є снігова плісень (тифульоз), чорна ніжка (ризоктоніоз), несправжня борошниста роса (пероноспороз), чорна плямистість (альтернаріоз), рак стебла або некроз кореневої шийки (фомоз), біла гниль або склеротиніоз (білостеблість), сіра гниль (ботрідіоз), світла плямистість…
Валер’ян Позняк, спеціально для «АС» Основний показник ефективної роботи на землі – рентабельність. Сьогодення вимагає від аграрія тримати високу професійну планку. Це зумовлює потребу постійно вдосконалюватись, розширювати горизонти своїх знань, спостерігати за досвідом провідних компаній і негайно ж застосовувати нові знання і нові розробки на практиці. Нові розробки у хімічній…
Вадим ПОТЬОМКІН, канд. с.-г. наук, ТОВ «Сингента» Ще декілька років тому у відповідь на запитання «Чому у тебе немає урожаю ріпаку?» фермери жартували: «Забув посіяти…». І справді, достатньо було посіяти, обробити проти бур’янів та квіткоїда - і маєш непоганий урожай. На жаль, часи змінилися, проблем побільшало: то прихованохоботник з’їсть, то…
Олександр ЧЕРНЕЦЬКИЙ, директор компанії «Ярос» Про врожай-2011, про посуху і дощі, про технологію ОВвУС, про деталі і баварського принца Ця стаття уособлює в собі витяги з розмов із нашими клієнтами протягом останнього року. А їх було чимало… Тому хочеться донести до загалу усе найважливіше, що цікавить українських аграріїв та наголосити…
В. ЛИХОЧВОР, доктор с.-г. наук, професор, Львівський національний аграрний університет, С. КОСТЮЧКО, магістр з агрономії, ПП «Агро-Експрес-Сервіс» Маса зерна з одного колоса У структурі врожаю озимої пшениці двома найголовнішими узагальнюючими показниками є кількість продуктивних стебел на одиниці площі і маса зерна з одного колоса. Добуток цих двох величин, визначений перед…
Сергій Авраменко, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник, Микола Цехмейструк, канд. с.-г. наук, завідувач, Олександр Глубокий, науковий співробітник, Віктор Шелякін, молодший науковий співробітник лабораторії рослинництва та сортовивчення Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН України У країнах Європи жито озиме є однією з найбільш поширених зернових культур. Його вирощують на…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Важливим чинником стабілізації зернового господарства і значним резервом збільшення урожаїв зернових культур є раціональний всебічно обґрунтований захист посівів від шкідливих організмів. Потенційні втрати від хвороб, шкідників та бур'янів за умов високої урожайності становлять у середньому 30% і більше. В останні роки фітосанітарна обстановка на посівах…
Віктор ШВАРТАУ, член-кор. НАН України, Інститут фізіології рослин і генетики НАН України Розвиток рослинництва в Україні є важливою складовою продовольчої безпеки світу. Динаміка світових цін на зерно пшениці сприяє інтенсифікації виробництва, що є необхідною складовою розвитку технологій вирощування зернових колосових культур. Так, за даними FAPRI, 2011 (Food and Agricultural Policy…

Please publish modules in offcanvas position.