Агрономія Сьогодні

Юліан БОЖЕДАНЕВИЧ, спеціально для «АС» Серед відомих мікроелементів є такі, що застосовуються в дуже малих дозах. Однак нестача цих елементів для деяких культур може призвести до значного послаблення здатності рослини протистояти стресовим умовам, що, своєю чергою, підвищує ризик втрати частини врожаю.
Євген МОРДЕРЕР, доктор біологічних наук, завідувач відділу фізіології дії гербіцидів Інституту фізіології рослин і генетики НАН України Гірчиця та ріпак, особливо озимий, хоча і є конкурентоспроможними культурами, але в багатьох випадках потребують захисту від бур’янів. У разі забур'янення посівів цих культур падалицею попередників, багаторічними і деякими особливо шкодочинними однорічними бур’янами,…
Іван МАРКОВ, канд. біолог. наук, професор НУБіП України Значні недобори і втрати врожаю кукурудзи, а також суттєве зниження якості вирощеної продукції спричиняють численні хвороби грибної, бактеріальної та вірусної етіології. Залежно від розвитку захворювань вони можуть сягати 30-50% і більше. Обізнаність з діагностики хвороб кукурудзи і біоекологічних особливостей їх збудників дасть…
Агрономія Сьогодні - Четвер, 10 березня 2011 11:05

Сафлор

Артем ЄРМАКОВ, аспірант Інституту олійних культур НААН Катерина ВЕДМЕДЄВА, канд. біол. наук, завідувачка лабораторією генетичних ресурсів селекції високоолійного і кондитерського соняшнику Біолого-морфологічна характеристика Сафлор рід (Carhamus) відноситься до сімейства Складноцвітих або Айстрових (Asteraceae, або Compositae). Він має стержневу, добре розвинену кореневу систему, яка має здатність гілкуватися по всьому родючому верхньому…
Володимир МАКСИМОВИЧ, продукт-менеджер з гербіцидів, ТОВ «Сингента» Щороку у виробників сільськогосподарської продукції виникають проблеми, пов’язані з розвитком та поширенням бур’янів у зернових культурах. Майже кожні 3-4 роки в Україні з’являються нові діючі речовини, спрямовані на боротьбу проти тих чи інших бур’янів -- це закономірний процес, адже на сьогодні немає універсального…
Микола ЧЕРЯЧУКІН, канд. с.-г. наук Ольга АНДРІЄНКО, канд. с.-г. наук Олена ГРИГОР'ЄВА, канд. с.-г. наук Кіровоградський інститут агропромислового виробництва Одним із сучасних напрямів підвищення урожайності та якості продукції рослинництва є впровадження у сільськогосподарське виробництво високих енергозберігаючих технологій із застосуванням регуляторів росту рослин.
Микола КОСОЛАП, канд. с.-г. н., доцент кафедри землеробства та гербології НУБіП Олексій КРОТІНОВ, канд. с.-г. н., доцент кафедри землеробства та гербології НУБіП Проблема бур’янів є однією з найбільш злободенних із часу появи землеробства. Тому кожен хлібороб має добре усвідомити, що без вирішення питання захисту посівів від бур’янів жодна система землеробства…
Агрономія Сьогодні - Понеділок, 28 лютого 2011 12:59

Гармонійний вплив

Євгеній Цвіркун, вчений агроном компанії «ЯРОС» Дуже прикро спостерігати за втратами врожаю від несприятливих погодних умов… Чому господар несете ці втрати? Чому всі технології мають обов’язковий множник -- погоду? В тому, що у вас вимерзла озимина, винна не погода, а ви, оскільки не підготували її належним чином. Колись моряк північного…
Володимир Бондар, канд. економ. наук Цукровий буряк - унікальна високопродуктивна і високоприбуткова сільськогосподарська культура, чудовий попередник у сівозміні для наступних культур, яка спроможна підвищувати врожайність, наприклад ячменю, на 40%. Цукрові буряки впливають на екологію, вдвічі-вчетверо ефективніше використовують вологу в порівнянні з зерновими культурами, овочами та люцерною -- лише 200 л…
Агрономія Сьогодні - Понеділок, 28 лютого 2011 12:24

Особливий біб

Валер'ян ПОЗНЯК, спеціально для «АС» Соя є справжнім шедевром природи, адже її білок за своїм складом дуже близький до білка тваринного походження і доволі часто спроможний замінити його.
Іван Кифорук, науковий співробітник Івано-Франківського інституту АПВ УААН На сьогодні ріпак є однією з найбільш рентабельних сільськогосподарських культур в Україні. Це спричинено попитом з боку країн Західної Європи, де успішно діє програма з виробництва біодизеля, сировиною для якого і є ця культура. З метою забезпечення виробництва якісною продукцією та зменшення…
Володимир ЛИХОЧВОР, доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри технологій у рослинництві Львівського національного аграрного університету Ріпак потребує більшої кількості добрив, ніж зернові культури. На формування 1 т насіння він використовує орієнтовно 50-60 кг діючої речовини азоту, тоді як зернові - 25-30 кг. Нестача азоту навесні призводить до зменшення кількості бокових…

Please publish modules in offcanvas position.