Озимий ріпак потребує суворого дотримання технології у вирощуванні, а також сильно залежить від погодних умов у стартовий період вегетації, під час зимового спокою та навесні.

Високий глобальний попит на насіння ріпаку та сприятлива кон’юнктура на світовому аграрному ринку зумовили розширення його виробництва вітчизняним агробізнесом протягом останніх років. У 2021 році завдяки новим гібридам і сортам середня врожайність ріпаку в багатьох регіонах України перевищила 3 т/га

- П'ятниця, 22 жовтня 2021 10:50

Захистити ріпак від бур’яну

В осінній період дуже важливо забезпечити нормальний ріст і розвиток рослин ріпаку. Для цього насамперед потрібно провести захисні заходи проти забур’яненості посівів

- Середа, 22 вересня 2021 10:42

Осінній захист ріпаку

За площами посіву та валовим збиранням ріпак посідає одне з провідних місць у сільському господарстві України. Протягом останніх років посівні площі під ріпаком становлять 1,0–1,3 млн гектарів, а валовий збір — у межах 2,6 млн тонн. Середня врожайність ріпаку — 2,3–2,8 т/га, хоча генетичний потенціал культури — 4,0–4,5 т/га. Однак реалізувати генетичний потенціал ріпаку доволі непросто через різні чинники — агротехніку вирощування, сортову належність, погодні умови, захист від шкідливих організмів.

- Середа, 15 вересня 2021 10:15

Захист ріпаку від бур’янів восени

Стабільна висока вартість і попит на ріпак і ріпакову олію на світовому ринку олійних культур спонукають вирощувати цю високоприбуткову культуру, що має для українських агровиробників значний експортний потенціал. Ріпак рано звільняє поле, слабо висушує ґрунт, поліпшує його структуру та сприяє підвищенню родючості, а також зменшує засміченість полів бур’янами.

З одного боку, озимий ріпак — далеко не найпримхливіша культура, тому гібриди з тими чи іншими характеристиками стійкості непогано витримують різні стресові чинники. Та з іншого боку, озимий ріпак висуває чіткі вимоги щодо структури ґрунту та його зволоження на початку вегетації, а також низки хімічних обробок і підживлень, особливо осінньої пори.

Завищені норми висіву ріпаку озимого сприяють витягуванню центрального пагона, що збільшує ризик вимерзання рослин або їх вилягання в процесі вегетації, створює ідеальні умови для розвитку хвороб, знижує їх продуктивність.

У процесі глобальних змін кліматичних чинників, напрацювань селекційно-генетичного потенціалу пропонованих сортів і гібридів і технологій їх вирощування на фоні зростання матеріально-технічного забезпечення агровиробників істотно змінилася загальна структура аграрного виробництва з орієнтацією й концентрацією вирощування ріпаку з 0,1 до 1,3 млн гектарів, соняшнику — з 1,3 до 6,4 млн, сої — з 0,2 до 1,8 млн, кукурудзи — з 1,1 до 4,5 млн гектарів.

Ризики глобального потепління та взагалі зміни клімату, чим нині стурбовані всі розвинуті країни, змінюють підходи до вирощування й продажу сільськогосподарських культур. Серед чинників агроринку — і несприятлива пандемія. Через усе це, зокрема, зростає попит на ріпак.

Не секрет, що одним із ключових моментів отримання високих та сталих урожаїв озимого ріпаку є чисті від бур’янів посіви. З одного боку, ріпак за сприятливих умов вирощування є однією з найконкурентоспроможніших стосовно бур’янів культур, а з іншого — на таку здатність ріпаку насамперед впливає культура землеробства (оптимальний строк посіву, якісна підготовка насіннєвого ложа, густота продуктивного стеблостою), час появи сходів ріпаку і бур’янів, а також їх видовий склад. Однак при порушенні агротехніки та за несприятливих погодних умов (передусім нестачі опадів) ріпак може сильно заростати бур’янами (Фото 1).

Please publish modules in offcanvas position.