- Понеділок, 24 липня 2017 16:03

Соя за no-till технологією

Однією з найбільш важливих характеристик органічного землеробства є мінімалізація обробітку ґрунту. Це означає, що передбачається залишати не менше 30% рослинних решток на поверхні ґрунту. Ця система обробітку ґрунту широко використовується у багатьох розвинених країнах світу. Вона дозволяє зменшити витрати на виробництво, зменшує ерозію, втрати органічної речовини, сприяє збереженню вологи в ґрунті.

Соя нині посідає одне з провідних місць в аграрному виробництві.Для збільшення прибутковості виробництва сої одним із важливих факторів є застосування високоврожайних сортів від «Заатбау Україна».
Для сільгоспвиробників України найрентабельнішими культурами у 2016 році були соняшник, соя и кукурудза. У 2015 році до трійки культур-лідерів входили: соняшник, пшениця, кукурудза.
Сергій АВРАМЕНКОканд. с.-г. наук,
провідний науковий співробітник, докторант, 
Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН України (м. Харків)
Після попередника соя в середньому за 2012–2014 р. урожайність пшениці озимої зростала пропорційно дозі внесення мінеральних добрив. Так, якщо на контролі урожайність становила в середньому 3,26 т/га, то за припосівного внесення N15 надбавка її порівняно з контролем становила в середньому 0,17 т/га (5%), а за комплексного удобрення у дозі N30P30K30 одержано найбільшу надбавку врожайності порівняно з контролем, яка в середньому за роки досліджень сягала 0,54 т/га (17%) за врожайності 3,80 т/га.
26 серпня, попри гарячий у всіх відношеннях час для сільгоспвиробників, зібрався солідний кворум аграріїв-однодумців на одному з полів ТОВ «Сільгосптехніка Нова» (Володарський р-н, Київська обл.), щоб оцінити нові перспективні сорти не ГМ-сої від компанії «Семенсес Прогрейн Інк.», Канада.
- П'ятниця, 08 липня 2016 11:09

Ця універсальна і популярна соя

Усе більше фермерів цікавиться соєю. Ця непроста культура стрімко виривається у лідери агроринку. Минулого року Україна з вирощування сої зайняла перше місце у Європі, виробивши 3,8 млн т. Нині ми експортуємо її у 47 країн. Де купити насіння сої? Куди продати потім урожай?
 
Причина її шаленої затребуваності така: соя — це універсальна сировина. Її можна використовувати майже всюди. Насамперед на корми для худоби, свійської птиці і риби. На сою кажуть, що це «м’ясо 2.0». Сою додають не лише у сосиски, ковбасу, а й у кондитерські вироби, маргарин, цукерки, торти, печиво, макарони. З неї «женуть» соєве молоко, роблять вершки й сир. З білка сої готують імітації крабів, креветок, ікри. Ще, звісно, компонують салати.
- П'ятниця, 17 червня 2016 16:08

Соя та її роль у довголітті людства

Леонід ФАДЄЄВ, канд. технічних наук, доцент,
розробник щадної пофракційної технології
Шановний читачу, сьогодні комунікаційні технології формують сприйняття нашої планети під назвою Земля як єдиного будинку, в якому живуть такі різні і такі однакові люди. Різні за багатьма ознаками, а однакові за однією — необхідністю збалансованого харчування для активного і здорового життя. Саме так у трактуванні ООН визначається тлумачення «Продовольча безпека» — «це період, коли людство в будь-який час має фізичний та економічний доступ до достатньої кількості безпечної і корисної їжі, яка відповідає усім вимогам зі збалансованого харчування для активного і здорового життя».
- Вівторок, 10 травня 2016 14:16

Примхлива соя

Лідія КУДРЯВЦЕВАспеціально для "АС"
Світовий ринок сої розвивається. Протягом доволі тривалого часу вона набуває дедалі більше прихильників. Попри те, що культура ця загалом є вельми вибагливою щодо тепла й вологи, у світі, й в Україні зокрема, щороку зростають посівні площі, валове виробництво, попит на сою та продукти її переробки, а також масштаби експорту.

Сергій АВРАМЕНКОканд. с.-г. наук, с.н.с., провідний науковий співробітник, докторант

Сергій ПОПОВдоктор с.-г. наук, с.н.с., головний науковий співробітник

Роман ГУТЯНСЬКИЙканд. с.-г. наук, старший науковий співробітник

Олексій УСОВмолодший науковий співробітник

Олександр КУРИЛОВ,аспірант

Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН

Останніми роками через недотримання сівозмін в умовах виробництва озимі колосові культури все частіше стали розміщувати після непарових та нетрадиційних попередників, які, за розрахунками, є економічно більш вигідними за чисті та зайняті пари.

- П'ятниця, 10 липня 2015 11:45

Новаторська соя і квасоля HANDMADE

Корпорація «Сварог Вест Груп» поділилася новою технологією стрічкового посіву сої та порадила заробляти на нішевих культурах. Два дні розповідали про особливості і не приховували жодних деталей під час Міжнародної науково-практичної конференції «Технологія для лідерів: інноваційно, ефективно, прибутково».
До відкриття ринку землі лишилося ЧИТАТИ

Please publish modules in offcanvas position.