Соняшник — культура інтенсивного мінерального живлення, а тому технологія вирощування його вимоглива до запасів поживних речовин у грунті. Через це його розміщують на найкращих грунтах лісостепової і степової зон України після кращих попередників, якими є озима пшениця, що її вирощують по чорних та зайнятих парах, кукурудза на силос та зернобобові культури.
Кращі попередники для соняшнику — культури, після яких у ґрунті залишається більше води й поживних речовин. У зоні Лісостепу, де опадів буває більше, а в період сівозміни вносять достатньо добрив, високі врожаї одержують, коли висівають соняшник не тільки після пшениці чи жита озимих, а й після ячменю. Недоцільно висівати соняшник після багаторічних трав, суданської трави, цукрових буряків.
Україна є найбільшим виробником у світі й постачальником на зовнішні ринки насіння соняшнику і соняшникової олії. За даними Державної служби статистики України, цього року соняшником засіяно понад 6 млн гектарів орних земель. Серед інших олійних він посідає беззаперечне перше місце і за площами вирощування, і за обсягами виробництва олії з його врожаю. За такої «актуальності» соняшнику в сільгоспвиробників і, відповідно, постійного та неухильного збільшення його посівних площ, що відбувалося в останні роки, фітосанітарна ситуація в перенасичених цією культурою сівозмінах суттєво погіршилася. Збільшення посівних площ культури дозволило покращити кормову базу багатьох спеціалізованих шкідників, зокрема вусача соняшникового.
Розширення різноманіття та стале виробництво якісного насіння олійних культур як у світі загалом, так і в Україні зокрема, є досить актуальним з огляду на низку чинників — гостру потребу в сировині, зміні погодних і кліматичних умов, зміні структури фітоценозів, розвиток і поширення специфічних хвороб та шкідників, адаптивну здатність видів і сортів тощо. Особливо гостро ця проблема проявляється за вирощування культур у стресових умовах Південного Степу України.
Сьогодні соняшник в Україні є високоліквідною культурою, вирощування якої забезпечує господарствам різної форми власності отримання високого й сталого прибутку. Основний напрям використання — олійний. Кондитерський соняшник як окремий напрям — ще на стадії розвитку. На ринку України існує стабільний попит як на обрушені, так і на цілі сім’янки великоплідного соняшнику.
Найвищі якісні характеристики насіння культури у режимі охолодження досягаються завдяки виконанню низки технологічних операцій з доробки, у тому числі охолодження використовують атмосферне повітря.
Польове оцінювання насіннєвих посівів проводять відповідно до Методики польового оцінювання насінницьких посівів соняшнику та ріпаку, затвердженої наказом Мінагрополітики та продовольства України від 22.11.2018 №558.
З огляду на мінливість погодних умов в Україні дедалі більшої актуальності набуває рівномірність дозрівання сільгоспкультур. Надто ж такого делікатного зерна, як у соняшнику. По-перше, за рівномірно розвиненими рослинами простіше доглядати, а їх обробіток є більш ефективним. По-друге, особливо увагу слід звертати на рівномірність дозрівання соняшнику безпосередньо перед збиранням.
Десикація — добре знайома українським агровиробникам операція. Проте застосовують її далеко не всі. У цій статті розглянемо ситуації, коли десикація соняшнику є обов’язковою технологічної операцією.
Вовчок соняшниковий (Orobanche cumana) — облігатний паразит, який фактично не може існувати без господаря. Вовчок належить до вищих квіткових рослин родини Orobanchaceae. Загалом ця родина налічує 89 родів і 1600 видів, але не всі вони паразити. Паразитами є лише 13 родів і 89 видів. Більшість із них пристосована до паразитування на культурних рослинах і на деяких деревах.