altВ.Ю. ЧЕРЧЕЛЬ, Е.М. ФЕДОРЕНКО,
А.В. АЛДОШИН, А.І. ЛЯЩЕНКО, 
В.П.СОЛОДУШКОкандидати с.-г. наук, 
Н.О. ЛЯШЕНКОканд. економ. наукА.О. КУЛИК
ДУ Інститут сільського господарства степової зони НААН України
 
На ранні зернові треба дивитись по-новому
Для відновлення екологічного балансу в сільськогосподарському виробництві необхідно переглянути ставлення аграріїв до зернобобових та ранніх зернових культур. Рівень рентабельності культури необхідно розглядати не за однорічними надходженнями, а через призму сівозмін, тобто сукупності часової ротації і прибутку. Таким чином, будуть збережені матеріальні ресурси виробництва та підвищуватись природна родючість.
Олександр РИБАЛКА, зав. відділом генетичних основ селекції, доктор біолог. наук
Селекційно-генетичний інститут, м. Одеса
Цінність хліба із пшениці - беззаперечна, однак ця благородна рослина не здатна забезпечити його всіма цінними для здоров’я людини нутрієнтами, які містяться у зерні інших культур. Як поліпшувачів пшеничного хліба сучасна світова наука про харчування розглядає дві культури, які дійсно здатні радикально поліпшити хліб як продукт здорового харчування. Це добре відомий нам ячмінь і зовсім невідома в Україні та далека від нас культура древніх Ацтеків під назвою чіа (Chia). На латині вона зветься Salvia hispanica L, або шавлія іспанська.
В. СКИДАН, канд. с.-г. наук, с. н. с., заступник директора з наукової роботи
М. СКИДАН, канд. с.-г. наук, науковий співробітник
Інститут рису НААН
Загальна площа Степу становить приблизно 25 млн га, а це близько 40% території України. Найбільш характерною особливістю зони Степу є те, що кількість опадів значно менша, ніж випаровуваність. За грунтово-кліматичним умовами степова зона ділиться на три підзони: північний, центральний та південний степ.
- Четвер, 14 березня 2013 10:46

Ячмінь на пиво потребує азоту

В. СКИДАН, канд. с.-г. наук, с. н. с., заступник директора з наукової роботи
М. СКИДАН, канд. с.-г. наук, науковий співробітник
Інститут рису НААН
Основним резервом нарощування виробництва якісного зерна ячменю пивоварного напряму, поряд зі створенням високоврожайних і високоякісних пивоварних сортів, є удосконалення технології вирощування сучасних сортів, які мають високий потенціал урожайності та можуть формувати відповідні якісні показники зерна.
altКатерина МАНЬКО
Наіль МУЗАФАРОВ
Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААНУ
Ячмінь належить до найбільш поширених сільськогосподарських культур у світовому землеробстві і вирощується ще з доісторичних часів. У світовій структурі посівних площ ячмінь займає четверте місце після пшениці, рису та кукурудзи, а в Україні за цим показником він поступається лише озимій пшениці. Таке широке розповсюдження ячменю пов’язане з його універсальним використанням.
 
- Вівторок, 06 вересня 2011 10:51

Озимий ячмінь

 

Іван МАРКОВ, канд. біолог. наук, професор;
Михайло ДМИТРИШАК, канд. с.-г. наук, доцент
Володимир МОКРІЄНКО, канд. с.-г. наук, доцент
Національний університет біоресурсів і природокористування України
Озимий ячмінь - найменш морозо- і зимостійкий серед хлібних озимих культур. Він поширений у регіонах з теплими зимами.
Північна межа вирощування озимого ячменю в Україні проходить через Львівську, Тернопільську, Вінницьку, Луганську області. Він пошкоджується навіть при температурах -12-13?С , якщо температури тривають довго. Дуже шкодять ячменю глибокі зимові відлиги і ранньовесняні похолодання, позаяк при настанні теплих днів він швидко починає відростати.

Сорти австрійської селекції вже не назвати гостем на українській землі. Вони давно стали рідними для багатьох господарств у різних куточках України. Що і не дивно: врожайність, стійкість до складних погодно-кліматичних умов, неперевершена якість зерна роблять їх справжньою родзинкою наших ланів. Про особливості успішного вирощування сортів озимої пшениці Saatbau PROBSTDORFER в різних регіонах України розповідають справжні майстри насіннєвої справи.

Please publish modules in offcanvas position.