В останні роки селекціонери наукових установ Національної академії аграрних наук України створили низку сортів типово озимих і дворучок, які виділяються не лише підвищеною морозо- і зимостійкістю, або жаро- і посухостійкістю, а й більшою стійкістю до вилягання та поширених хвороб, потенціал продуктивності яких становить 5–7 т/га.

У процесі глобальних змін кліматичних чинників, напрацювань селекційно-генетичного потенціалу пропонованих сортів і гібридів і технологій їх вирощування на фоні зростання матеріально-технічного забезпечення агровиробників істотно змінилася загальна структура аграрного виробництва з орієнтацією й концентрацією вирощування ріпаку з 0,1 до 1,3 млн гектарів, соняшнику — з 1,3 до 6,4 млн, сої — з 0,2 до 1,8 млн, кукурудзи — з 1,1 до 4,5 млн гектарів.

Ріпак серед культур, які вирощують на території України, посідає особливе місце, адже за сприятливих умов може дуже непогано «сипанути». Ріпак — це перший урожай у році, а отже, і перший прибуток у сезоні. За великим рахунком для успішного вирощування ріпаку потрібно не так і багато — всього тільки посіяти його у вологий ґрунт і захистити від навали шкідників. Ріпак, мабуть, одна з найпластичніших культур, адже її успішно вирощують в усіх регіонах нашої країни, хоча кожен має свою специфіку.

Попри схожість звичайної картоплі із бататом, характеристики і вирощування плодів цих культур значно відрізняються.

Найкращими попередниками для часнику є чорний пар, бобові культури, огірок, кабачок, ранні зеленні, рання білоголова та цвітна капуста й ті, що рано звільнюють поле. Небажаними попередниками є рослини, що належать до родини цибулевих. Повертати часник на те саме місце можна не раніше як через чотири роки.

В Україні суниці ціняться за свої дієтичні та лікувальні властивості. У них міститься чимало вітамінів, органічних кислот (лимонна, яблучна, фолієва), мінеральних солей, натрію, калію, кальцію та інших речовин.

- П'ятниця, 30 квітня 2021 13:58

Технологія вирощування батату

У світі налічується близько 7000 сортів батату. Для північних регіонів України більш придатні ранньостиглі сорти, для Лісостепу — ранньо- та середньостиглі сорти, в степових умовах можна отримати нормальний урожай і пізньостиглих сортів батату.

- Вівторок, 27 квітня 2021 10:30

Вирощування сої в Австрії

За останні 10 років виробництво сої в Австрії більше ніж подвоїлося. До того ж третину обсягів цієї культури вирощують за критеріями органічного землеробства.

- П'ятниця, 16 квітня 2021 10:41

Технологія вирощування картоплі

Внесення мінеральних добрив відповідно до біологічних особливостей сортів й агрохімічної характеристики ґрунту дає можливість повністю забезпечити картоплю елементами живлення в необхідному співвідношенні й таким чином сприяти формуванню високого врожаю бульб.

Кукурудза є одним із головних джерел кормових і продовольчих ресурсів, що зумовлено цінними властивостями зерно та листостеблової маси, універсальністю використання для тваринництва, птахівництва, а також промислової переробки, зокрема й на альтернативні види палива. До того ж вона є обов’язковою на зрошенні як попередник для інших культур і як чинник відтворення та стабілізації родючості ґрунту.

До відкриття ринку землі лишилося ЧИТАТИ

Please publish modules in offcanvas position.