Роб Вільямс, віцепрезидент, регіон Європа, ADAMA Ltd.: «Ми робимо все можливе, щоб допомогти Україні»

/ Актуальна розмова / П'ятниця, 15 липня 2022 15:15

1

Глобальна компанія ADAMA з перших днів війни переорієнтувала свій бізнес в Україні на допомогу як агровиробникам, так і всім громадянам. Попри всі труднощі та жахи війни, команда ADAMA, завдяки своєму авторитету й застосовуючи фінансові ресурси, зробила все можливе, щоб допомогти всім, хто цього потребує. І до того ж компанія прагне розвивати свій бізнес в Україні та має чіткі проєкти співпраці з українськими аграріями. Про це та про багато іншого ми поспілкувалися з палким прихильником України — Робом Вільямсом, віцепрезидентом регіону Європа ADAMA Ltd., який перебуває нині на Одещині, де оцінює можливості відновлення експорту зерна морським шляхом

• Пане Робе, як вплинула війна в Україні на глобальний бізнес компанії ADAMA?

— Я б виділив два основні моменти. Перший — це зростання логістичних витрат, що вплинуло на вартість транспортних перевезень товарів по всьому світі, яка зросла скрізь. Другий момент — це валютні ризики, бо курси світових валют до гривні зростають. Ми — компанія, що працює в доларах США, тому слабкий євро, фунт, форинт чи гривня — це все впливає на наші фінансові показники.

 

• На Вашу думку, чи зміниться у світі структура експорту сільгосппродукції через війну? Чи втримає Україна свої позиції? Чи будуть з’являтися нові гравці? Чи не посилиться роль країни-агресора?

— У короткостроковому вимірі не дуже зміниться, але наявна структура експорту сьогодні дуже крихка. Тому всі у світі чітко усвідомлюють важливість закінчення війни. Я переконаний, що дуже важливо зупинити це все, щоб Україна мала змогу експортувати свою продукцію. Компанія ADAMA зі свого боку докладає дуже багато зусиль, щоб якомога раніше налагодити експорт аграрної продукції з України. Буквально нині я перебуваю на Півдні України, ми оглядаємо морські порти й прикидаємо, що можемо зробити. Слід чітко усвідомлювати, що на нашій планеті не так багато земель сільськогосподарського призначення, на яких можна вирощувати хліб. Це ж не виробництво якихось чипів, коли можна закрити один завод і побудувати новий — це продовольство, що потребує належних умов вирощування. Гадаю, що Україна так чи інакше втримає свої експортні позиції на ринку зерна, і трапляться хіба що незначні зміни, адже весь світ потребує українського зерна, і я не бачу, хто б міг його замінити. Роль росії залежить від того, чи зможе вона вивезти й продати українське зерно, бо якщо його хтось згодиться купувати, то це потягне за собою додаткові санкції для покупця.

13 14 476 477 14 2

 

• Які організаційні/бізнесові рішення були ухвалені в компанії ADAMA з початком війни щодо України, росії, Європи?

— Ще за два місяці до початку російської агресії до України ми розглядали варіанти того, що можемо зробити, якщо розпочнеться війна. Нашим пріоритетом було забезпечити безпеку своїм співробітникам ADAMA в Україні та членам їхніх родин. Уже тоді ми цілковито були готові переміщувати наших людей до безпечних регіонів як усередині країни, так і за кордоном. Тобто ми були готові до такого розвитку подій і навіть передали в Україну супутникові телефони, щоб мати гарантований зв’язок. Ми потурбувалися також про нашу продукцію, що була на складах у регіонах, які перебувають у зоні бойових дій, аби нею могли скористатися фермери інших областей. Також нам вдалося повністю зберегти нашу команду, тому ми не зупиняли роботу та якісне обслуговування аграріїв в Україні ані на один день. Якщо говорити про нашу роботу в росії, то там ми мали інші пріоритети — не порушити жодних вимог міжнародних санкцій. І ми цього повністю дотрималися.

 

• Розкажіть детальніше про гуманітарну допомогу глобальної компанії ADAMA для України?

— Тут можна дуже довго розповідати, тому зупинюся на основному. По-перше, Група компаній SYNGENTA, складовою якої є ADAMA, зробила солідний внесок у Червоний Хрест на суму в кілька мільйонів доларів. По-друге, ми створили так званий операційний міст, що передбачає допомогу з країн Заходу українцям. Це дуже широкий перелік, до якого входять засоби індивідуального захисту, медикаменти, продукти, одяг тощо. Ми над цим постійно працюємо й на сьогодні вже спрямували до України понад 30 великогабаритних вантажівок із допомогою. Також відкрили спеціальний фонд у Польщі, куди наші працівники з різних країн світу вносять власні кошти, щоб допомогти родинам нашої української команди. Це дало змогу зібрати вже понад 100 тис. євро.

13 14 476 477 15 2

 

• Ви згадали про логістичні проблеми: яким чином їх вдається розв’язувати?

— Так, у нас були дуже великі проблеми з логістикою, адже 80% продукції компанії ADAMA постачали морем із виробництва в Ізраїлі до порту Одеси. Сьогодні це неможливо, ще й створює додаткові труднощі. Оскільки раніше ми користувалися морським шляхом, то все перевозили в контейнерах. Нині нашу продукцію доводиться возити вантажівками, тому ми звільняємо контейнери й перевантажуємо на автомобільний транспорт. Також перемістили виробництво для України до Іспанії й перевозимо наші препарати до Роттердама, а далі через Польщу — до України. Хочу наголосити: ми ані на мить не зупиняли виробництво для України, постачаємо свою продукцію й не збираємося зупинятися. В нас уже навіть є продукція, виготовлена на наступний рік для українських аграріїв, і ми її завеземо до вашої країни вже наприкінці 2022 року.

 

• Чи очікуєте Ви падіння продажів в Україні цього року?

— Так. Адже територія сільськогосподарських земель в Україні, на якій застосовуються ЗЗР, є меншою нині через активні бойові дії та тимчасову окупацію. Також через логістичні перепони не змогли вчасно завезти продукцію навесні й тому втратили основний сезон. Але компанія ADAMA до цього готова.

13 14 476 477 15 1

 

• Чи, на Вашу думку, буде розблоковано експорт зерна з України морським шляхом до осені? Якщо ні, то яким Ви бачите подальший розвиток ситуації?

— Звісно, що це непросте питання. Але скажу, що за нашими прогнозами, чорноморські порти в Україні будуть розблоковані в другому кварталі 2023 року. Я дуже сподіваюся, що раніше, але ви бачите, якою є сьогодні об’єктивна ситуація… Наразі компанія ADAMA працює над двома альтернативними шляхами експорту зерна з України — через Дунай і залізницею через Польщу.

 

• Чи буде компанія ADAMA впроваджувати програми з метою відродження і розвитку аграрного сектору України під час та або після війни?

— Так, ми будемо фокусуватися на тому, щоб допомагати українським аграріям продавати вирощену продукцію за кордоном, аби вони мали за що купувати засоби для виробництва, зокрема ЗЗР та добрива. Також будемо співпрацювати з органами державної влади в Україні, щоб мати змогу кредитувати господарства під аграрні розписки. І, крім того, намагаємося співпрацювати з банками, щоб кредитувати аграріїв через спільні програми.

13 14 476 477 16 1

 

• Одеський регіон зазнає постійних обстрілів з боку агресора. Ми знаємо, що не так багато іноземців наважуються сьогодні відвідати нашу країну. Яке Ваше враження від візиту до Бессарабії, та й загалом до України?

— Можу сказати, що ми тут перебуваємо в цілковитій безпеці, наша команда про нас піклується, і я почуваюся як у звичайному відрядженні. До речі, наш головний офіс розташовано в столиці Ізраїлю — Тель-Авіві. Коли я там перебуваю, то регулярно чую сирени-сповіщення про повітряну тривогу, і доводиться ховатися в укриття. Тому для мене це вже знайома ситуація. Щодо Одещини, то це чудове місце, у якому я ніколи раніше не бував. Тут дуже приязні відкриті люди, і ця місцевість істотно відрізняється від знайомого мені Києва. І ще тут надзвичайно смачна їжа. Я мешкаю у Швейцарії й не маю змоги споживати морську їжу, натомість в Одесі вона доступна й дуже смачна!

 

• Розкажіть про себе? Ви — з Великої Британії? Як давно в агробізнесі? Родина? Хобі?

— Як жартують у нас, я не з Великої Британії, а з Ліверпуля! Я народився за сто метрів від знаменитого стадіону «Енфілд», тому моє найбільше хобі — це футбол і рідний клуб «Ліверпуль». І, як ви розумієте, я не із сільської місцевості, а з великого міста, тому не маю фермерських коренів. Свою кар’єру в агробізнесі я розпочав 29 років тому, коли закінчив біологічний факультет університету. І 23 роки з них працюю в компанії ADAMA, яка стала моєю справжньою родиною. Довелося попрацювати на різних посадах і в різних країнах, і це для мене просто чудовий досвід. Якщо говорити про мою родину, то в мене чотири доньки, син і онук. Самі розумієте, Різдво у нашому домі — справа доволі витратна!

13 14 476 477 16 2

 

• Яка Ваша думка про найбільшого друга України прем’єр-міністра уряду Її Величності Бориса Джонсона?

— Я не належу до прихильників консервативної партії Великої Британії, але не забуваю, що до неї належала така видатна особа, як Вінстон Черчилль, який сприяв перемозі нашої країни над нацизмом. І Борис Джонсон мені дуже нагадує за своєю поведінкою та висловлюваннями саме Вінстона Черчилля. Все, що він зробив для нашої країни під час ковіду, і все, що він робить для України, — воно природне, не награне і його підтримує уся Велика Британія. Я особисто дуже пишаюся тим, що робить Борис Джонсон!

 

• Які висновки, які нові сенси прийшли до Вас з початку цієї війни. З погляду бізнесу, громадської позиції?

— Маю сказати, що я дещо переосмислив ту цінність і мету, для якої існує компанія ADAMA. Ми працюємо, щоб захищати сільгоспкультури й годувати світ. І це сьогодні я особливо яскраво усвідомив. Я тут не для того, щоб рекламувати нашу компанію — як ви знаєте слоган нашої компанії — «Чуємо > Вив­чаємо > Робимо».

І це якраз те, що ми сьогодні робимо в Україні. Ми дослухаємося до наших клієнтів, вивчаємо потреби, які вони мають, і находимо ті шляхи, якими можемо допомогти. Тобто ми живемо своїм брендом у цій країні. І я б сказав, що нині на Заході усвідомили те, наскільки постачання харчових продуктів є важливим і водночас уразливим, тому почали ставитися до цього відповідальніше. Оскільки нині ціни на харчові продукти підвищуються і їх не так уже й багато вирощують у світі, я сподіваюся, що світова спільнота зрозуміє важливість нашої індустрії.

13 14 476 477 16 3

 

• Що для Вас особисто означає Україна?

— Головна аналогія для мене — це те, як під час Другої світової війни Велика Британія фактично наодинці захищала західний світ від німецької агресії. Я зростав після закінчення війни й чув багато розповідей від своїх родичів — батька і дядька, що їм довелося пережити під час бомбардувань. І я насолоджувався тією свободою, що була здобута завдяки цим величезним жертвам. Я бачив міста, які так і не були вже відновлені після руйнації, і я жив у країні, що віддала США останні виплати за зброю, відправлену за часів Другої світової війни всього 5 років тому. Я завжди відчував, що особисто ніяким чином не вклався в ту ситуацію, і тому сьогодні я роблю все можливе, щоб допомогти людям у вашій країні. Я відчуваю справжнє внутрішнє піднесення, що в мене є така нагода! Я кажу не про бізнес, а як людина, що має таку нагоду допомагати. Існує відоме висловлювання Вінстона Черчилля, сказане ним після відомої «Битви за Британію»: «Ніколи ще в історії людських конфліктів так багато людей не були так сильно зобов’язані стільком небагатьом». Світ має це сказати українцям.

Компанія ADAMA зі свого боку докладає дуже багато зусиль, щоб якомога раніше налагодити експорт аграрної продукції з України

 25 квітня 2024
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.