Банер

Інфраструктура ринку

Сімейне фермерство: куди заганяють його законотворці?

О.М. БОРОДІНА, І. В. ПРОКОПА
Інститут економіки та прогнозування НАН України
Аграрний устрій України представлений виробниками сільськогосподарської продукції двох категорій. За правовим статусом одна з них — юридичні особи — сільськогосподарські підприємства різних організаційно-правових форм (у тому числі агрохолдинги) та фермерські господарства. Інша об’єднує фізичні особи — господарства населення, серед яких найвагоміша частина — особисті селянські господарства (ОСГ). 
Детальніше... №22(293) листопад 2014
 

Німецькі реалії сімейного господарювання

altМарія ЯРОШКО, спеціально для "АС"
Організацією об’єднаних націй 2014 рік офіційно проголошено роком сімейних фермерських господарств. Загалом у світі налічують близько 570 мільйонів фермерських господарств, переважна частина з яких — близько 500 млн — є сімейними. До того ж, саме вони разом виробляють до 56 % загального обсягу сільськогосподарської продукції у світі. Стан і розвиток сімейного фермерства є пріоритетним напрямком підтримки в багатьох країнах Європи. Своєю чергою, в Україні наразі закладають законодавчі основи сімейного фермерства і створюють сприятливі організаційні та економічні умови для його розвитку.
Детальніше... №22(293) листопад 2014
 

Що потрібно для власної ферми

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для "АС"
Сьогодні основою молочного виробництва в Україні є фермерські господарства. Раніше державна прихильність і увага були зосереджені на великих господарствах, інколи ігноруючи або не приділяючи достатньої уваги малим фермам. Це було помилкою, результати якої ми бачимо зараз. За даними Держкомстату, кількість великої рогатої худоби в Україні невпинно зменшується (з 2856,3 тис. у 2009 році до 2508,8 тис. у 2014 році). І хоча продуктивність худоби зі збору м’яса і молока зросла, але загальну картину це не рятує.
Детальніше... №22(293) листопад 2014
 

Знову про дотації на молоко

altВ Україні часто змінюються правила державної підтримки сільгоспвиробників, зокрема виробників молока. Яка ж модель підтримки буде найефективнішою? Яка найбільше відповідає інтересам господарств? Чи зачіпає це інтереси переробних підприємств? Про це ми говоримо з Михайлом ПАВЛИЧЕНКОМ, координатором молочних програм Міжнародної фінансової корпорації (IFC, Група Світового банку), Проект «Розвиток агрофінансування в Україні».
Детальніше... №20(291) жовтень 2014
 

Повільно, але впевнено — в Європу!

Олена СМІЛИК, спеціально для "АС"
 
«Підтягуємо хвости»
Європейці у понад 80 країнах уже рік як споживають курятину. На часі — молочна й м’ясна продукція, яку дуже хочуть експортувати на ринки ЄС вітчизняні виробники. Проте одного бажання тут замало. Попереду кропітка робота як самих підприємств, так і наших законодавців, аби привести все до стандартів якості та безпечності харчових продуктів у відповідність з вимогами міжнародних нормативних актів. Скажімо, на законодавчому рівні дуже важливо прийняти деякі законопроекти щодо державного контролю за безпечністю харчових продуктів та кормів, а також здоров’ям і благополуччям тварин. Це наразі є одним із основних важелів, який гальмує весь процес.
Детальніше... №13(284) липень 2014
 
«ПочатокПопередня123456789НаступнаКінець»

Сторінка 6 з 9