Банер

Ринок м’яса: зростання цін продовжуватиметься

Згідно з моніторингом Держ­стату, середні роздрібні ціни на яловичину, а також на м’ясо птиці в країні майже не змінилися станом на кінець березня у порівнянні з кінцем лютого, тоді як на свинину було зареєстровано зростання на 2%. У порівнянні з березнем минулого року нинішні ціни були на 12–18% вищими, але частково ця різниця була обумовлена інфляцією. Якщо рахувати різницю у доларовому еквіваленті, то яловичина за рік подорожчала на 14%, свинина — на 16%, м’ясо птиці — на 10%.

 

Усереднені офіційні дані з оптового ринку за березень ще не доступні, але зазвичай цінові тренди оптового і роздрібного ринків рухаються синхронно у середньомісячному розрізі. Тобто можна стверджувати, що зараз ціни на м’ясо у середньому помітно вищі за минулорічні навіть у доларову еквіваленті. До речі, на європейському ринку, за даними Єврокомісії, у порівнянні з минулим роком подорожчала тільки свинина (на 22%), тоді як яловичина не змінилася у ціні, а курятина подешевшала на 2%. Тобто, здається, що вітчизняні виробники м’яса стали заробляти більше, а отже, нарешті дочекалися покращення. Дохід, дійсно, зріс, але збільшилася також і собівартість. Принаймні, ціни на концентровані корми підвищилися за рік на 9% у доларовому еквіваленті, а це — головна стаття витрат тваринницьких ферм, частка якої становить близько 60% від виробничої собівартості.
 
Індекс умовної прибутковості виробництва яловичини
 
 
Саме для того, щоб оцінити галузеві тренди у розрізі фінансового стану виробників, спеціалісти проекту FAO/EBRD з підтримки публічного діалогу в галузі розраховують індекс умовної прибутковості виробництва м’яса, який являє собою відношення ціни кормів до ціни на м’ясо. Абсолютні значення індексу вимірюються в умовних одиницях, і самі по собі не говорять нічого про величину прибутку в грошах, але зміни індексу в динаміці дуже близько відображають зміни у прибутковості виробництва. Крім того, індекс не залежить від коливань курсу гривні до долару, оскільки є аналогом процентної маржі.
 
Отже, індекси прибутковості виробництва всіх видів м’яса знизилися у березні цього року у зв’язку з черговим підвищенням ціни кормового міксу, складеного з цін фуражної пшениці, ячменю, кукурудзи, а також соняшникового і соєвого шротів. У порівнянні з березнем минулого року цьогорічні індекси з яловичини і свинини були вищими на 5 і 6% відповідно, але з курятини різниця виявилася меншою ніж 1%, хоча також у плюс.
 
Індекс умовної прибутковості виробництва свинини
 

Таким чином, вітчизняні виробники м’яса поки що не помітили помітного покращення прибутковості свого бізнесу в порівнянні з минулим роком, особливо якщо врахувати той факт, що вони втратили спецрежим ПДВ і поки що не отримали дотацій.
 
Індекс умовної прибутковості виробництва курятини
 
 
Баланси попиту і пропозиції цього року говорять про подальше зростання цін на м’ясо, але обмежений у своїх фінансах український споживач буде звикати до нових цінників дуже повільно. В той же час, як і очікувалося, паралельно йде зростання цін на корми, тобто собівартості виробництва, а, значить, прибутковість буде залишатися на теперішніх найнижчих за останні декілька років рівнях.
 
У такій ситуації виробникам буде дуже важко знаходити можливості для інвестицій у підвищення ефективності виробництва — при тому, що зараз на перший план виходять питання біобезпеки, які також потребують грошей. Про розширення виробництва мова поки що взагалі не йде. Державні дотації могли б, без перебільшення, стати рятувальним кругом для галузі — тож будемо дивитись, як вони запрацюють разом із новими схемами їх розподілу.

Андрій ПАНКРАТОВнаціональний консультант ФАО,
аналітик сільськогосподарських ринків
   

Опубліковано в журналі

№8(351) квітень 2017

Cхожі статті

Довгоочікуваний оптимізм від ДПЗКУ
Зерно пливтиме рікою
Вічна історія про мораторій
Фабрика експортної курятини
Світ навколо України, або Україна в центрі світу
ЗЗР і майбутнє
Розвиток молочарських кооперативів триває