Банер

Кермо керівника

У кого взимку жнива?

alt

Непомітно завершився 2011 рік. Зима на селі - час відпочинку, відновлення сил. Керівники п’ють мінералку, робочі - дієтичну 60-відсоткову воду (рецепт - 60 відсотків води, 40 відсотків спирту) і лише в бухгалтерії жнива - річний звіт. Аналізуючи пореформені часи, можна спостерігати цікавий феномен - останніми роками в агрофірмах знову почала зростати кількість бухгалтерів. Податковий кодекс, зміни в оформленні податкових накладних, докучлива бюрократія земельних відносин перемогли досягнення сучасних інформаційних технологій. Вдвічі прикро, що левова частка зусиль «білих комірців» фактично припадає на обслуговування інтересів сторонніх організацій - численних інспекцій і фондів, і лише дещиця зусиль спеціалістів спрямовується на економічний аналіз - наскільки успішним був рік? Чи ефективно використовувалися ресурси агрофірми для досягнення своїх цілей? Які перспективи та резерви зростання?
Детальніше... №1-2(224-225) січень 2012
 

Агросектор: підсумки й прогнози

altІгор Петренко, спеціально для «АС»
Земля, гроші, технології - такими були основні теми, що обговорювалися на ІІІ Міжнародній конференції «Ведення агробізнесу в Україні: перспективи 2012 року». Вчені, аграрії, представники влади вели діалог і обмінювалися думками також щодо інших проблем: соціальних, кадрових, технічних.
Детальніше... №24(223) грудень 2011
 

Інноваційний менеджмент

Володимир ПАВЛИК, канд. техн. наук, старший науковий співробітник, Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки»

Важливим в інноваційному менеджменті є нові управлінські рішення, які неможливо відпрацьовувати, не дотримуючись певної системи управління підприємством.
Детальніше... №23(222) грудень 2011
 

Завжди "Весна"

alt

Досвідчений керівник, не маючи змоги вплинути на ціну продукції чи витратних матеріалів, може обрати ефективну технологію ведення господарства. Саме так працює Олександр РУДЬ у ТОВ «Весна» на Дніпропетровщині, яке ми відвідали.
Детальніше... №23(222) грудень 2011
 

Цінові ризики та як їх мінімізувати

Цінові ризикив в агропромисловому комплексіalt
Сільське господарство як галузь схильне до чималої кількості ризиків у порівнянні з іншими сферами господарювання. Серед найбільш істотних можна виділити кліматичні та фітосанітарні. Сільгосптоваровиробники завжди намагалися убезпечити себе від них, чи то встановлюючи іригаційні системи, чи то застосовуючи останні досягнення агрохімії.
Але жоден аграрій, мабуть, не поставить під сумнів те твердження, що ціновий ризик є ключовим для рентабельності його господарської діяльності. Можна виростити урожай, дотримуючись усіх агротехнічних норм, можна навіть застрахуватися від несприятливих погодних умов, але якщо в кінцевому результаті ціни на вироблену продукцію не дозволяють навіть окупити витрати на її виробництво, це одним махом зводить нанівець усю працю і витрачені зусилля за рік.
 
Детальніше... №23(222) грудень 2011
 
«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»

Сторінка 10 з 11