Банер

Топ-10 порад фермерам, які хочуть займатися садівництвом

Валентина ЛАНОВЕНКОпрезидент Академії
Органічного Садівництва Ekogarden
власник органічного розсадника родини Лановенко
В Україні хороші ґрунтово-кліматичні умови для вирощування плодово-ягідних культур (44% території займають чорноземи). Інтенсивне садівництво — це один із напрямів сільськогосподарської діяльності, який дозволяє на невеликих площах (2–10 га) отримувати значну кількість плодів — у середньому 45 т яблук/груш з 1 га.

 

За 2015 р. в Україні було вирощено 1,2–1,5 млн т яблук (за різними оцінками), груш — 186 тис. т. Лише 5 тис. т яблук було офіційно експортовано торік. Структура споживання була наступною: яблуко для свіжого споживання та переробки — 50/50%. В той же час, Україна імпортувала частину яблук, переважно з Польщі. При розрахунку, що кожен українець щодня з’їсть одне яблуко, в Україні має вирощуватися близько 3 млн т щорічно.

З грушою ситуація дещо інша: 75–80% плодів були іноземного походження — в основному, з Голландії та Бельгії. І вартість цих «заморських фруктів», як правило, удвічі-тричі перевищує ціну вітчизняних. Відповідно і продуктів переробки груші в Україні не так багато у зв’язку з недостатньою кількістю сировини для їх виготовлення. Отже, наявно видно великий потенціал у вирощуванні яблук та груш.

Топ-10 порад фермерам, які вирішили займатися інтенсивним садівництвом.

1. Бізнес-план
Вартість закладення інтенсивних садів яблуні/груші коштує 15–20 тис $. Статті витрат: саджанці; системи опори та зрошення, інші матеріали; роботи із закладання саду; логістика та інші витрати.

2. Вибір ділянки та підготовка до закладки саду
Оскільки інтенсивний сад на карликових підщепах закладається на 20–30 років, вибір ділянки є дуже важливим. Експерти мають провести належний огляд земельної ділянки, зробити необхідні аналізи ґрунтів та води для вибору культур. Перед посадкою саду можна висіяти сидерати для отримання природнього удобрення. Один із найкращих — гірчиця, вона має хороші фітосанітарні властивості, допомагає боротися з бур’янами, має велику біомасу, яка буде перетворена на гумус.

3. Вибір саджанців
Перший аспект — це вибір підщепи, адже саме підщепа визначає більшість параметрів наступного саду: урожайність, вступ у плодоношення, висоту дерев, відстань між саджанцями та ін. Для яблуні — найбільш розповсюджена підщепи М 9: карликова підщепа, потребує опорної системи та зрошення. Всі сорти, при дотримуванні вимог вирощування саджанців, починають давати урожай з 2-річного віку, з 5-го року вегетації саду вступають у повне плодоношення. Загущеність саджанців на 1 га — 3500–5600 шт. (залежно від схеми посадки та сортів), середня урожайність — 45–60 т. Висота дерев — близько 3 м. Підщепа сумісна з усіма сортами.

Для груші найбільш розповсюджена карликова морозостійка підщепа Айва S-1. Середня урожайність на рівні 45 т/га, для сорту Конференція — 60–65 т/га. Висота дерев — близько 3 м.

Саджанці забезпечують 80% комерційного успіху проекту. Від умов вирощування садивного матеріалу залежить продуктивність майбутнього саду. Саджанці, вирощені в Україні, є більш пристосованими до наших ґрунтово-кліматичних умов, тобто районованими, на відміну від іноземного матеріалу.

4. Особливості закладання
Закладка плодового саду яблуні/груші може здійснюватися восени або навесні. Рекомендовано покласти в лунку цеоліт (природній мінерал — утримувач вологи) та біогумус — органічне добриво. На ринку достатньо товарів-аналогів синтетичного походження, але краще використовувати природні матеріали. Корені саджанців перед посадкою можна обприскати розчином із препаратами на основі бактерій Pseudomonas aurefaciens, це дасть змогу мобілізувати фізіологічну активність рослин, краще прижитися та захистить їх від хвороб.

5. Технологічні операції з догляду, запилення саду
Основні технологічні операції у догляді за садом: формування крони/обрізка, утримання прикореневої зони та міжряддя, система захисту від шкідників та хвороб, система живлення, прорідження зав’язі.

Запилення саду є важливою складовою його утримання, адже від цього залежить майбутній урожай. Бджоли є основними запилювачами, але за низьких температур вони не літають і можуть постраждати при використанні в саду хімічних засобів захисту. Джмелі запилюють сад за низьких температур. Як варіант можна розглядати і осмій, які самі поселяються в садах, якщо для них створені відповідні умови.

6. Утримання міжрядь
Утримання міжрядь під паром доцільне лише в перший рік закладання, коли землю готують до залуження. Для садів існують спеціальні суміші трав, які є низькорослими та повільно ростуть. Також як варіант використання міжрядь, зокрема для органічних садів, може бути вирощування лікарських трав у частині міжрядь.

7. Урожайність саду
Якщо розглядати закладку саду на карликових підщепах, які вступають у плодоношення з 2–3-річного віку саджанців, повна урожайність плодового саду яблуні/груші — від 40 до 60 т (залежно від обраних сортів). Найважливіше в догляді за інтенсивним садом — знайти рівновагу між вегетаційними та продуктивними процесами: полив і живлення мають бути розраховані відносно аналізу землі та того урожаю, що ми плануємо отримати. Операція прорідження зав’язі має застосовуватись для регуляції урожаю та отримання товарних плодів. Види прорідження зав’язі — механічний, хімічний, ручний, комбінований.

8. Трудові ресурси
Інтенсивний сад — вид діяльності, який не потребує значних трудових ресурсів. При належному технічному забезпеченні для обслуговування 5 га саду потрібно 2–3 людини, для операцій обрізки та збору урожаю залучають додаткових працівників.

9. Збір та зберігання продукції
Збір яблук та груш бажано проводити в спеціальних рукавичках, щоб на плодах не залишалися сліди вм’ятин від пальців. В сховища на зберігання має закладатись лише товарна продукція без пошкоджень. Найякісніше плоди зберігаються у сховищах із РГС (регульоване газове середовище).

10. Система збуту продукції. Переробка
Продукція може реалізовуватись у свіжому вигляді та/або продукти переробки. Зокрема, для садів, які мають велику площу, доцільно розглядати варіанти переробки яблук/груш: соки, сушка, концентрати, дитяче харчування, джеми та ін.

При всій різноманітності соків, які представлені в Україні, якісних соків прямого віджиму не так багато. Сушка плодів не потребує значних капітальних вкладень, попит на таку продукцію, особливо органічну, дуже великий як в Україні, так і закордоном. У Європі формується тренд так званих «снекових перекусів», тобто зростає попит на сушені фрукти та овочі. Органічна плодова продукція — свіжа чи перероблена, як правило, в 1,5–2 разів перевищує вартість традиційної.

Дефіцит груші на ринку України — близько 75%, доцільно продавати її в свіжому вигляді. Закупівельна вартість груш у кінці вересня минулого року була на рівні 20 грн/кг (мережа «Мегамаркет), на весні очікується зростання до 35–40 грн/кг. Для порівняння: вартість закупки голландських груш у вересні — 40–50 грн/кг. Підрахуємо мінімальний дохід з 1 га груші: 45 т х 20 грн = 900 тис. грн.
   

Опубліковано в журналі

№1-2(344-345) січень 2017

Cхожі статті

Як фермерові конкурувати з холдингами?
Комплексна автоматизація агробізнесу
Форми забезпечення кредиту
Випробувальний термін: як не купити кота у мішку
Сільськогосподарський HR: місія здійсненна?
Жіночі обличчя агробізнесу
Шахраювання в агрохолдингах