Банер

Новий номер

№10(353) травень 2017



	 

	Молочна продуктивність

	купити електронну версію:

	  
Архів номерів
Передплата

Основні рубрики

 


 



Агентство Промышленных Новостей

Перспективи ринку кукурудзи в Україні

alt

З-поміж зернових культур кукурудза займає одне з почесних місць, будучи незамінним джерелом сировини, що використовується як у тваринницькій галузі, так і в промислово-індустріальній сфері для виробництва масла і палива.

Історія вирощування і споживання кукурудзи
Багатогранний підхід до роботи з цією культурою можна почерпнути з контексту історичних фактів про «царицю полів». Низка відомостей тягнеться з 8-10 тис. років до нашої ери, і це не враховуючи період зростання культури в дикому вигляді.
Відомо також, що сучасна одомашнена кукурудза, в тому вигляді, в якому вона з'явилася перед споживачем сьогодення, втроє-четверо більша, ніж її далекий предок (качан кукурудзи був у довжину не більш ніж 4 см).
Історія обробітку кукурудзи бере початок у Древній Мексиці. Великі цивілізації зобов'язані своєю появою і процвітанням цій культурі, серед «вдячних»: племена ацтеків і майа, ольмекська цивілізація, оскільки вона ототожнювалася як основа високоефективного землеробства, можливо, через свою непримхливість в обробітку і догляді. Без сумніву, можна стверджувати, що кукурудза годувала цивілізації не одне тисячоліття. За що, власне, і поважалася та навіть обожнювалася у деяких культурах, наприклад, один з центральних богів пантеону Майа - бог кукурудзи і родючості Кетцалькоатль. До Європи культура була завезена у 16 ст. і тепер вирощується у багатьох країнах Європейського та Азіатського континентів, займаючи позицію лідера світового масштабу серед усіх останніх вирощуваних зернових культур.
 
alt
 
Повернемося все ж до справ насущних і розглянемо кукурудзу як одну із основних зернових культур, яка із перебігом історії не втратила своєї актуальності, а навіть навпаки, стає все більш поширеною.
Сьогоднішній аграрій завдяки розвиненій генетиці і технології вирощування досягає успіху в здобутті високих показників урожайності. Рамки осучасненого використання цією зерновою важко переоцінити. Потреба в кукурудзі і межі застосування не обмежуються лише споживанням як продукту харчування, як вона колись позиціонувалася. Кукурудза грунтовно зміцнилася як одна з основних зернових, активно використовуваних у харчовій, індустріальній, тваринницькій і медичній галузях.
 
alt
 
Спроби заглибитися у специфіку вживання кукурудзи для людських потреб викликають неоднозначність своєю різноманітністю. Це не обмежується попкорном і екстракцією олії, використанням у тваринництві як корисної кормової культури. Культура знайшла своє застосування у захисті довкілля: пришвидшуються темпи технології використання для виробництва біоетанолу. Такі тенденції, що сприяють збільшенню світового попиту на цю зернову, мотивують сільгоспвиробників нарощувати її виробництво.

Світова торгівля фуражною кукурудзою
Арена виробництва кукурудзи виглядає вражаюче, на ній окремим виробничим гігантом виступає США, які багато в чому диктують світові тенденції на цю культуру. Це пов'язано, перш за все, з рівнем валового збору кукурудзи в США, що становить більше 1/3 світового виробництва. Внутрішнє виробництво цієї зернової невблаганно зростає, зважаючи на чинні державні програми виробництва біоенергії тощо.
 
alt
 
Серйозними гравцями також завжди були Аргентина і Бразилія, які займали 2 і 3 місця серед екпортерів відповідно. У поточному сезоні (2011-2012 МР) ситуація з посівами у країнах Південної Америки виглядає неоднозначно, оцінки виробництва в Аргентині тривалий час знижувалися у зв’язку із сильними засухами, котрі знищили майже третину посівів. Оцінки виробництва зменшилися із 30 млн т до 21,3-22 млн т, за оцінками різних аналітичних агентств).
Що ж до урожаїв Бразилії, завдяки допомозі уряду фермерам вдається успішно боротися із наслідками засухи у цій країні. За останніми прогнозами, валовий урожай кукурудзи в Бразилії становитиме понад 61 млн т. Експортний потенціал залишиться на колишньому рівні, і країна зможе поставити на зовнішні ринки близько 10 млн т фуражної кукурудзи.
 
alt
 
Останніми роками все серйозніше у п'ятірку світових лідерів з боку експорту уклинюється Україна. З боку імпорту основними гравцями є Японія, Мексика, Південна Корея, Єгипет, країни Азії, які активно проводять тендери на закупівлю цією зерновою. Варто згадати окремо Китай, який ще кілька років тому був експортером, але у зв'язку з поліпшенням рівня життя у країні і нарощуванням обсягів виробництва м'ясної продукції, він поступово визначився у бік імпортера, для повного задоволення власних потреб. Із 177 млн т кукурудзи, вироблених Китаєм за минулий 2010-2011 МР, на внутрішнє споживання було спрямовано більш як 176 млн т. За даними Міністерства сільського господарства США, в поточному сезоні споживання кукурудзи в Китаї зросте до 191 млн т. Згідно з планами китайського уряду, країна має намір купити на зовнішньому ринку додаткові близько 4 млн т кукурудзи.
 
Екологічно чисте паливо
Ще одним істотним чинником, який здійснює вплив на ринок кукурудзи, вважається нарощування виробництва біоетанолу. І без того зростаючий попит на цю культуру був значно збільшений тенденцією до високоефективного і природозберігаючого виробництва палива. Для прикладу, цього року споживання тваринницьким сектором США було порівняно менше ніж переробкою на біоетанол. Уряд США, основного виробника такого виду палива, в серпні 2005 року прийняв «Енергетичний Білль», яким передбачено виробництво до 2012 року 30 млрд л етанолу із зернових і 3,8 млрд з целюлози. На початку 2012 року уряд США відмінив податковий кредит для компаній, що займаються реалізацією палива. Проте це поки що ніяк не вплинуло на ринки, і навіть навпаки, ринок продовжує зростання, прогнози посівних площ лише збільшуються, що, своєю чергою, нарощуватиме обсяги виробництва біоетанолу. Можна наочно оцінити вплив виробництва біоетанолу на світові ціни і запаси кукурудзи. Як видно з графіка, з 2005 року середня ринкова ціна на кукурудзу значно виросла, все це пояснюється, перш за все, саме підвищенням попиту з боку виробників біоетанолу.

Особливості вітчизняного ринку
Роль України на світовому ринку кукурудзи стає все більш вагомою. Останніми роками наша країна зміцнилася у п'ятірці найбільших світових виробників культури. Українська продукція має великий світовий попит у зв'язку з порівняно меншими цінами і досить вдалим географічним розташуванням відносно основних країн-імпортерів.
altУ той же час, коли вітчизняним аграріям удалося успішно збільшити удвічі національне виробництво кукурудзи (з 11 млн т у 2010 році до 21,8 млн т у 2011), торговельно-експортні компанії нарощують експортні поставки цієї зернової, довівши об'єми щомісячних відвантажень до 1,8 млн т.
У період жовтня-березня Україна експортувала в 3,5 разу більше кукурудзи, ніж торік. З потенціалом експорту на рівні 13-14 млн т, Україна займе друге місце серед країн експортерів. Такий же об'єм, за даними за лютий поточного року, буде експортований з Аргентини, традиційно другої після США країни-експортера. Світовий підвищений попит сприяє зростанню цін на кукурудзу на внутрішньому ринку України (див. графік цін внизу). Така позитивна тенденція повинна тривати до квітня-травня, коли буде визначений рівень посівних площ під кукурудзою майбутнього урожаю у США, Євросоюзі, Україні і Китаї.
За прогнозами маркетингового року, ситуація з посівами кукурудзи в Україні може скластися украй цікаво. З одного боку, у зв'язку з досить великими втратами озимини, внаслідок посушливої осені і лютих морозів у зимовий період, прогнози з пересівання весною коливається у межах від 3 до 3,5 млн га.
Так, перед основною масою фермерів постане дилема вибору між соняшником, соєю і кукурудзою. Знаючи про високу рентабельність кукурудзи, обмеження на посіви соняшнику, логічно буде передбачити, що велика частина площ буде відведена під посіви саме кукурудзи. За прогнозами ОДА, валовий збір кукурудзи в 2012 році може становити 25 млн т, що сприятиме зміцненню позицій України на світовому ринку кукурудзи, а для сільгоспвиробників країни - знайти свої ринки збуту й отримати гідний фінансовий результат від плідної праці.
 
Графік 4: Виробництво кукурудзи в Україні
alt
 
Замість висновку
Як бачимо, ринок кукурудзи знаходиться під впливом різних чинників: політичних рішень урядів країн-виробників зернових культур, кліматичних умов, позицій інвестиційних фондів, що постійно змінюються, зростаючої економіки в азіатських країнах. Безпосередньо або опосередковано вищезгадані чинники впливають на формування світових цін на кукурудзу, а ті, у свою чергу, на ціни у середині країни. Українському аграрієві для успішної реалізації зернової необхідно відстежувати поточні тенденції на ринку як світовому, так і внутрішньому. Допомогти в цьому може безкоштовний аналітичний звіт про ринки зернових культур, підписку на який можна оформити на сайті компанії «ОДА Україна».
 
Консалтингова компанія «ОДА Україна» (Offre & DemandeAgricole) була створена в 1997 році у Франції.
Місія компанії: допомога аграріям в реалізації аграрної продукції за оптимально-високими цінами
Контактна інформація: тел./факс +38 048 232 98 59
Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
ОТРИМУЙТЕ БЕЗКОШТОВНИЙ РИНКОВИЙ АНАЛІЗ «ODA-Інфо», ЗАРЕЕСТРУВАВШИСЬ НА САЙТІ www.odaukraine.com.ua
   

Опубліковано в журналі

№7(230) квітень 2012

Cхожі статті

Ціна картопляного достатку
Солодкі коливання
Солома не тільки для корму
Світові потреби й українські перспективи
Фабрики - бізнесменам, землю - ?
Ринок молокосировини і молокопродуктів: у пошуках балансу
Форвардні закупівлі по-українськи