Image
Image
Image
Image
Lemken Azurit 9 —
нові українські будні
Lemken Azurit 9 — 
нові українські будні
Azurit 9 повертається в Україну — на початку квітня компанія Lemken разом зі своїми офіційними дистриб’юторами розпочала новий демотур першої у своєму портфелі сівалки подвійного висіву. Охочих випробувати її на своїх полях знайшлося чимало — загалом понад 20 господарств. Що зрозуміло: тут і рік такий, що потрібно шукати нові рішення, та й сама сівалка інтригує. Висів подвійним рядком DeltaRow®, робоча швидкість, конструкція, можливість виконання чотирьох операцій за один прохід — у ній усе обертається довкола слова «ефективність». Питання тільки в тому, який прикметник наприкінці року стоятиме перед ним.

Демотур-2020

Azurit 9 уже доводила свої переваги в Україні. Тоді за результатами демотуру 2018 року (16 областей, 32 господарства) вона забезпечила на кукурудзі від 2 до 12% надбавки врожайності проти традиційного, однорядного, висіву. Протягом 2019 року інженери LEMKEN удосконалювали конструкцію Azurit 9, а до квітня 2020-го сівалка була готова знову доводити свою конкурентоспроможність на українських полях.
Зокрема, у ФГ «Калина Л» (Держнянський р-н, Хмельницька обл.) — п’ятому господарстві демотуру LEMKEN.
«Про технологію висіву DeltaRow® вперше почув минулого року, — згадує голова підприємства Ігор Лемещук.
Ігор Лемещук, голова ФГ «Калина Л»
Ігор Лемещук, голова ФГ «Калина Л»
— Тоді «А-Тера» (офіційний дистриб’ютор техніки Lemken — ред.) розповідала нам про неї на навчанні, а потім запрошувала на закладені досліди. Я на них не поїхав. Кажу: «Привезіть сівалку до мене — спробую й тоді буду вирішувати». Сьогодні так і сталося. За DeltaRow® насінини розміщуються «шахматкою». Я сподіваюся, що завдяки цьому кожна рослина отримає більше живлення й, відповідно, забезпечить вищу врожайність. Крім того, думаю, що за цієї технології листя кукурудзи швидше закриє міжряддя, а це збереже вологу та пригнітить бур’яни».
У фермерському господарстві «Калина Л» працює непроста Azurit 9: мало того, що вона агрегатована з найбільшим бункером-дозатором Lemken Solitair 12 SW, який ще в другій половині 2018 року можна було побачити хіба що у ЄС, так ще й оснащена системою для внесення рідких добрив.
«Те, що відрізняє Azurit 9 і за що несе відповідальність «А-Тера», — це можливість унесення рідких стартових добрив, — звертає увагу керівник напряму сільськогосподарської техніки «А-Тера» Сергій Кулинич.
Сергій Кулинич, керівник напряму сільськогосподарської техніки «А-Тера»
Сергій Кулинич, керівник напряму с/г техніки «А-Тера»
— Разом із компанією LEMKEN ми оснастили відповідною системою Azurit 9. Тож одночасно з висівом безпосередньо на насінину вносимо рідке стартове живлення 8–24 в нормі 50 л/ га. За цими посівами ми будемо далі стежити на конкретних полях, зокрема, в ПАП «Агропродсервіс», де ми встановили датчики, що вимірюють показники вегетації рослин і температурний режим. Ці дані передаватимуться до нас у режимі онлайн — можна буде оперативно відстежувати розвиток культур, посіяних за DeltaRow®, і порівнювати його з рослинами, посіяними за традиційною технологією».
Як компанія-виробник LEMKEN устигла зарекомендувати себе в ФГ «Калина Л» і передпосівним знаряддям SystemKorund та посівним комплексом Compact-Solitair 9/400 HD.
«System-Korund я застосовую для закриття вологи та вирівнювання поля, — каже Ігор Лемещук. — Тому що коли в ґрунті багато вологи, він не забивається: нічого не йде, а він працює. Compact-Solitair 9/400 HD позаторік привезли до нас на демонстрацію — посіяв ярий ячмінь. Коли зібрали врожай, я вирішив придбати цю машину. Вона повністю відповідає тим вимогам, які господар ставить на своєму полі. Тому мене і зацікавила Azurit 9. Я хочу, щоб посівний комплекс під просапні культури також був LEMKEN. Нам розповідали, що DeltaRow® може дати 10% надбавки до врожайності (кукурудзи, — ред.). Якщо наші очікування виправдаються, то, думаю, придбаємо Azurit 9. Тим більше, що по вартості вона практично така сама, як конкуренти». +10% — підтверджений показник, який Azurit забезпечувала під час тестування у ЄС на кукурудзі (на зерно, на силосі +15%), але як формується ця надбавка?

Заточена на ефективність:

спосіб висіву

Головна причина цього, звичайно, DeltaRow®, — один із варіантів висіву культури подвійними рядами, який забезпечує 292 см² життєвого простору для кожної рослини, порівнюючи зі 172 см² за однорядного висіву (за норми висіву 80 тис. насінин/га). Більше добрив, вологи, місця для розвитку кореневої системи — не єдині переваги цієї технології. Подвійний висів забезпечує рівномірну конкуренцію між рослинами. Відчуваючи «сусідів», кожна рослина пришвидшує зростання. Проте, оскільки умови для розвитку практично однакові, жодна не здатна сильно перевершити й, відповідно, заглушити конкурентів. Саме тому в таких посівах домінуватимуть рослини з приблизно однаково розвинутими качанами, кошиками чи стручками. Розмір життєвої площі та конкуренція рівних дозволяє рослинам швидко наростити велику листкову масу й закрити міжряддя від сонця, а, відповідно, від втрати вологи та бур’янів.

2 рядки — 1 секція

DeltaRow® відрізняється від інших варіантів подвійного висіву відстанню між насінинами. Культури, вирощені за DeltaRow®, так само можна збирати звичайними жатками, але сіяти їх — відчутно простіше. На багатьох сівалках подвійного висіву кожен рядок створює окрема висівна секція. Тобто умовно: для висіву 8-ма подвійними рядками залучається 16-секційна машина. Azurit 9 має одну висівну камеру на кожен подвійний ряд, відповідно, 8 рядів сіє 8 секцій. Ключовим рішенням, яке уможливило це, став барабан: полімерний порожній усередині циліндр з отворами по обох боках, який замінив висівні диски. Azurit 9 працює за принципом надлишкового тиску: в камері тиск нижчий, ніж у навколишньому середовищі, а в барабані — нижчий, ніж у камері. Таким чином, насіння прикріплюється до отворів, проходить повз відсікачі, а коли тиск усередині барабана обривається бігунком, зернини підхоплюються різницею тиску між висівною камерою й зовнішнім середовищем і «вистрілюються» в ґрунт, де їх одразу зупиняють і притискають до днища борозни м’які захватні ролики.
Висівна камера Azurit 9
Висівна камера Azurit 9

насіння та волога

Однак не тільки це впливає на контакт насіння з ґрунтом. У стандартній комплектації на Azurit 9 встановлюється коток із ножами з трапецієподібним профілем. Це давно відоме рішення LEMKEN, яке можна побачити на її сівалках суцільного висіву. Ножі котка ущільнюють ґрунт перед сошниками для насіння й, відповідно, підтягують вологу саме туди, куди за мить буде посіяно зерно. До того ж міжряддя зостається розпушеним, що сприяє збереженню вологи в цій зоні та майбутньому розвитку кореневої системи.
Висівна секція
Висівна секція

живлення, що працює

Одночасно з висівом, чітко між двома рядками для насіння Azurit 9 закладає добрива на 3 см нижче від горизонту висіву культури. Борозну від сошника закривають згадані вище котки. А після зону з унесеними добривами ущільнює широкий гумовий коток, який одночасно контролює глибину висіву насіння. Його профіль концентрує вагу в місці проходження сошника, притягуючи вологу до внесених добрив і таким чином активуючи їх. Звичайно, це не завжди потрібно, але в такі роки, як цей, триваліший контакт добрив із вологою — непоганий ефект.

15 км/год. 4 операції. 1 прохід

Можливість Azurit 9 агрегатуватись з іншою технікою LEMKEN — серйозний аргумент, який оцінив і голова ФГ «Калина Л». Справді, посіяти озимі Compact-Solitair 9/400 HD, а навесні замінити висівну шину з міжряддям 16,7 см на Azurit 9 і підготувати поле, внести добрива та відсіятись на швидкості 12–15 км/год за один прохід навіть з урахуванням 600-літрового бункера для насіння — доволі непогана можливість. За норми 80 тис. насінин/га його вистачить приблизно на 17 га.
Крім Compact-Solitair 9 Azurit може навішуватись на причіпний Solitair 25 із герметичним бункером об’ємом 3000 л і чотирма дозувальними пристроями, що забезпечують норму до 500 кг/га (у цьому разі добрив). Цей тандем можна доповнити ґрунтообробним знаряддям: ротаційною бороною Zirkon чи дисковою Heliodor. Альтернативою є Solitair 12 SW — найбільший у пропозиції LEMKEN бункер-дозатор об’ємом 5800 л і чотирма дозувальними пристроями, що також забезпечують норму до 500 кг/га. Останнім варіантом є Solitair 23, який навішується на фронтальну навіску трактора. Об’єм бункера — 1900 л, а система дозування залежно від типу може забезпечувати або до 250 кг/га (інжекторна), або до 500 кг/га (нагнітальна).

точні рішення

Підготовка ґрунту, внесення добрив, висів, контроль висіву — всіма цими процесами керують через термінал LEMKEN CCI-200 або будь-який інший ISOBUS-монітор.
LEMKEN MegaSeed
LEMKEN MegaSeed
Спеціально для Azurit 9 було створено програмне забезпечення MegaSeed, яке працює спільно з низкою точних рішень LEMKEN:

  • HeadLand Command® (автоматичне керування секціями на клиноподібних ділянках, а також контроль вчасного вимкнення й активації висівних секцій під час проходження поворотних смуг. Працює на основі GPS-позиціонування трактора з точністю RTK);
  • VariableRateControl® (автоматичне коригування швидкості висіву на ділянках із неправильним/ змінним/складним рельєфом на основі карт полів форматів ISO-XML або SHP. Карти імпортуються на термінал через USB-накопичувач або електронною поштою через GSM-модем. На їх основі контролер завдань (зокрема, TC-GEO) коригує швидкість висіву відповідно до поточної ділянки);
  • TramlineControl® (створення технологічних колій під час роботи сівалки).

Висів соняшнику

Azurit 9 доступний у 4-, 6- та 8-рядній комплектаціях із міжряддям 70/75/80 см.

Дві тисячі вісімнадцятого року, коли сівалка тільки-но зайшла в Україну, для неї були доступні висівні барабани для кукурудзи та сої. Арсенал Azurit 2020-го доповнився новим елементом для висіву соняшнику. Цієї посівної кампанії його активно тестують в Україні, зокрема, такі досліди заклала ТОВ «Компанія „Агро-Темп”», офіційний дистриб’ютор техніки Lemken.

Висівний барабан для соняшнику
Висівний барабан для соняшнику

«Ми заклали досліди в с. Іванівка (Новоукраїнський р-н, Кіровоградська обл.) на ділянці площею 8 га, — розповідає продакт-менеджер ТОВ «Компанія „Агро-Темп”» Микола Гладишко. — Сіяли в умовах недостатньої зволоженості по добре підготовленому ґрунту. Насіння було добре відкаліброване. Перші 2 га засіяли в нормі 64 тис. шт./га, але директора господарства зацікавило як Delta Row® покаже себе за різної густоти, тож решту 6 га сіяли в нормі 70 тис. шт./га. Точність висіву становила в середньому 96%: на більшості дослідної площі було до 4% пропусків, але на останніх 2 га цей показник збільшився до 6%. Ми виявили причину, донесли це до розробника, і в Lemken взяли цю інформацію до уваги. Вони, до речі, вже мають удосконалену версію барабана для соняшнику, який буде повноцінно запущений наступного року. Кількість двійників не перевищувала 2%».

Микола Гладишко, продакт-менеджер ТОВ «Компанія „Агро-Темп”»
Микола Гладишко, продакт-менеджер ТОВ «Компанія „Агро-Темп”»

За його словами, контрольну площу засівали дві господарські сівалки точного висіву. Станом на 10 червня рослини на контролі й досліді мало чим відрізнялися.

«Сходи після Azurit — фактично однакові з контролем, — каже Микола Гладишко. — Після висіву пішли великі дощі, які лили майже весь травень. Через це утворилася кірка, і доки сходи намагалися крізь неї пробитися, їх їли шкідники. Насіння-то протруєне, але, щоб загинути, шкідник має спершу вкусити. Тому ситуація однакова після всіх сівалок: окремі „плями” голої землі. За рівнем розвитку соняшник на контролі й досліді трошки відрізняється: рослини, посіяні традиційним способом, більше тягнуться вгору, а посіяні за Delta Row® — нарощують листкову масу й розвиваються всебічно».

Микола Гладишко, продакт-менеджер ТОВ Компанія Агро-Темп
Соняшник на досліді (ліворуч і в центрі) та на контролі (праворуч)

Загалом поточного року в Україні закладено 2 дослідні ділянки соняшнику, посіяних за технологією Delta Row®.

Одночасно з удосконаленням висівних барабанів соняшнику в Lemken розробляють барабани для висіву дрібнонасінних культур, зокрема, ріпаку.

Всеукраїнський Azurit-тур — перший результат
Всеукраїнський Azurit-тур —
перший результат
Завершується всеукраїнський тур сівалки Azurit від LEMKEN, яка висіває культури подвійним рядком за технологією DeltaRow®. Нещодавно став відомим перший результат на кукурудзі.

Azurit-тур 2.0

Хмари, що принесли Сумщині довгоочікуваний дощ, безперешкодно пролітають над закритим кордоном. З цього поля, біля села Катеринівка (Глухівський р-н, Сумська обл.), до нього всього кількасот метрів. Накрапає, але комбайн усе ж заходить у кукурудзу, пів року тому посіяною за технологією DeltaRow®.

Господарство «Катеринівське» стало одним із 25 господарств, на чиїх полях сівалка Azurit 9 від компанії LEMKEN почала свою боротьбу за майбутнє місце на українському ринку. Працювати тут їй не вперше. Два роки тому Azurit 9 уже виконувала демопосіви у 16 областях. Цей тур підтвердив ефект від висіву DeltaRow® — від 2 до 12% надбавки врожайності кукурудзи на зерно завдяки розміщенню насіння, але в той самий час оголосив слабкі місця в конструкції машини. Електроніка не завжди могла витримати +27…+29 °С, а тому в материнській компанії LEMKEN, де вже готували запуск Azurit 9 у масове виробництво, вирішили повністю замінити електронну систему і зробити повторний демотур країнами Центральної та Східної Європи. В Україні він почався 2020 року. До цього часу саме завершилося розроблення довгоочікуваних висівних барабанів для соняшнику — один із дилерів LEMKEN дооснастив Azurit системою для внесення рідких стартових добрив, тож тур обіцяв бути особливо цікавим.
Azurit-тур 2020 відбувся на полях 25 господарств: у 22 підприємствах Azurit сіяла кукурудзу, а в 3 — соняшник. В усіх випадках демоділянки та господарські посіви вирощувались на одному полі, в однаковій нормі, за одними й тими самими технологіями живлення та захисту, різниця полягала тільки в способі висіву.

Практика Сумщини

Комбайн давно заховався вглиб кукурудзяного поля. Ці гектари, які він сьогодні пройде, — одні з близько тисячі в земельному банку ТОВ «Катеринівське». Тут підприємство вирощує кукурудзу, соняшник, пшеницю, ячмінь, а цього року — ще й квасолю. На цих площах переважають чорноземи (до 80%), трапляються й піщані ґрунти (до 20%).

«Перший раз про Delta Row® ми почули цьогоріч: дилер техніки LEMKEN запропонував нам зробити демопосів кукурудзи сівалкою Azurit, — згадує директор ТОВ «Катеринівське» Сергій Козлов. — Ми пристали на пропозицію. Зацікавило нестандартне розміщення насіння: це нове для нашого ринку — хочеться рухатись уперед, відкривати щось для себе. Очікуємо, що Delta Row® забезпечить нам прибавку врожайності 10%».
Комбайн давно заховався вглиб кукурудзяного поля. Ці гектари, які він сьогодні пройде, — одні з близько тисячі в земельному банку ТОВ «Катеринівське». Тут підприємство вирощує кукурудзу, соняшник, пшеницю, ячмінь, а цього року — ще й квасолю. На цих площах переважають чорноземи (до 80%), трапляються й піщані ґрунти (до 20%).

«Перший раз про Delta Row® ми почули цьогоріч: дилер техніки LEMKEN запропонував нам зробити демопосів кукурудзи сівалкою Azurit, — згадує директор ТОВ «Катеринівське» Сергій Козлов. — Ми пристали на пропозицію. Зацікавило нестандартне розміщення насіння: це нове для нашого ринку — хочеться рухатись уперед, відкривати щось для себе. Очікуємо, що Delta Row® забезпечить нам прибавку врожайності 10%».

«Сіяли ледь не в пил, тому що на той момент опадів взагалі не було, — каже директор ТОВ „Катеринівське”. — Azurit працювала на швидкості 12 км/ год — дуже хороший показник для нас. Виробничі посіви кукурудзи сіяли нашими вітчизняними сівалками на швидкості 5–6 км/год для якісного розкладання. Як для своєї ціни вони дають непоганий результат, але Сергій Козлов, директор ТОВ «Катеринівське» Завершується всеукраїнський тур сівалки Azurit від LEMKEN, яка висіває культури подвійним рядком за технологією DeltaRow®. Нещодавно став відомим перший результат на кукурудзі. Всеукраїнський Azurit-тур — перший результат якщо ми виставляємо на них 75 тис./га, то вони висівають — 70 тис./га. Я не знаю, що ми вже не робили — ніяк не доб’єшся точності. Azurit відсіялася якісно — точність 99%: нема ні пропусків, ні двійників. Скільки ми з агрономом не дивились, а до чого придратися не було. Норма висіву на всьому полі разом із демоділянокою становила 75 тис./га, одночасно з висівом і там, і там сівалки вносили амофос 100 кг/га, технології захисту та живлення були однаковими на досліді та контролі».

Кукурудза на демо-ділянці в ТОВ Катеринівське, як і на всьому полі, була посіяна в нормі 75 тис. шт на га
Сергій Козлов, директор ТОВ «Катеринівське»
Після висіву минуло ще 5–6 днів, поки дощ не спровокував появу сходів.

«Демодлянка стартувала на 1–2 дні раніше за наш посів, тому що рівномірними були розкладання та глибина висіву, через це надалі нам було важкувато працювати гербіцидами, — зазначає Сергій Козлов. — Під час подальшого розвитку кукурудза на демопосіві швидше набирала листкову масу — випереджала товарний посів на одну пару листків, — а тому швидко закрила міжряддя. Інших розбіжностей помітно не було».
DeltaRow забезпечила ТОВ Катеринівське +0,8 т га ТОВ «Катеринівське»
До моменту збирання. За час нашої розмови не один «бункер» комбайна встигли відвести на базу та зважити — можна робити перші висновки. Кукурудза на демоділянці Delta Row® сформувала 10,3 т/га, урожайність товарного посіву на цьому самому полі — 9,5 т/га. Тобто 0,8 т/га (+8,4%) завдяки іншому розкладанню насіння в ряді.

Результати дослідів

Цей рік ні для кого не був простим. Через погодні умови в осінньо-весняний період 2019-20 років далеко не всі дослідні посіви дотягнули до моменту збирання. Десь визначати різницю не мало сенсу, десь посіви взагалі були передисковані.  До  моменту збирання кукурудзи з 21-ої дослідної ділянки кукурудзи залишилось 10. На всіх них Azurit  забезпечила приріст врожайності від 4 до майже 32%. Середній приріст становив 12,95%. Варто наголосити, що такий показник був отриманий не тільки за рахунок способу висіву, а й завдяки внесенню рідких стартових добрив (9 із 10 господарств).  Найкращі результати були досягнуті зокрема в вище згаданому ФГ «Вікторія» : +31,78% до контролю, а також у СФГ «Поділля» (Старосинявський р-н, Хмельницька обл.) 8 і 10,3 т/га при вологості 14% - +28,5% та в СТОВ «Луга» (Володимир-Волинський р-н, Хмельницька обл.) 11,7 і 13,2 т/га при вологості 14% - +11,3% до контролю.
Image
«Якість розкладки Azurit  була хороша – 98%, а 2% - то двійників було, сіяли, на швидкості, напевно, 15 км/год., - каже заступник директора СТОВ «Луга» Валентин Баранюк. – Нас зацікавило випробовування Azurit  , тому що ми якраз шукали сівалку точного висіву, ну а ця, крім того, розкладає насінини за новою технологією – було цікаво побачити щось нове. Під час вегетації відмінностей між рослинами на досліді та контролі не було: навесні приморозки отримали і ті, і ті, але врожайність на досліді була більша. Якби не цінова політика, ми б її купили, але посіви класні були».
Окремо варто відзначити дослід у ФГ «Широке» (Веселинівський р-н, Запорізька обл.), де кукурудза, посіяна Azurit, вирощувалась на зрошенні. В перерахунку на висушене зерно (вологість 14%)  дослідна ділянка забезпечила додаткові 8,2% врожайності: 13,2 т/га  проти 12,2 т/га на контролі.
Сояншник Azurit посіяла на 3-ох демо-ділянках, зокрема біля с. Іванівка (Новоукраїнський р-н, Кіровоградська обл.). Відмінності між рослинами на контролі та досліді стали помітними на момент завершення вегетації - на DeltaRow®  соняшник сформував більший кошик із вищою масою тисячі, ніж на виробничих посівах. Бункер «підтвердив» спостереження агрономів. У перерахунку на висушене зерно з вологістю 8% соняшник на DeltaRow® забезпечив 2,74 т/га проти  2,42 т/га на виробничих посівах -- +14,1% врожайності.
Результати
Azurit-демотур
2020
Дата
висіву
Область Господарство Врожайність
виробничих посівів
(однорядний висів)
Врожайність
дослідних ділянок
Azurit 9 LEMKEN
Висушене зерно,
т/га, 14%
Різниця
т/га за
вологості
%
т/га за
вологості
%
звичайна Азуріт % т/га
Кукурудза 7-8.04 Волинська СТОВ "Лище" 15,4 33,0 15,7 30,0 12,0 12,8 6,5 0,8
9.04 Волинська СГТОВ "Луга" 15,0 33,0 16,0 30,0 11,7 13,0 11,38 1,3
10.04 Тернопільська "Агропродсервіс" 13,2 33,0 13,9 31,7 10,2 11,1 8,11 0,8
14 -15.04 Хмельницька "Калина Л" 9,0 30,0 11,0 27,0 9,0 9,5 5,56 0,5
15-16.04 Хмельницька СФГ "Поділля" 9,5 27,0 12,2 27,0 8,1 10,4 28,54 2,3
16-17.04 Хмельницька ФГ "Вікторія" 11,0 23,0 14,5 23,0 9,9 13,0 31,78 3,1
17.04 Хмельницька СК "Кузьминський" 5,5 18,0 5,8 18,0 5,2 5,5 4,96 0,3
18.04 Хмельницька ПП "Ковпак" 12,0 27,0 14,0 29,0 10,2 10,6 4,02 0,4
Хмельницька "Тріумф" 13,0 27,0 15,0 24,0 11,0 13,3 2,22 2,2
24.04 Сумська ТОВ "Катеринівське" 9,5 10,3 8,42 0,8
На зрошенні 27-29.04 Запорізька ФГ "Широке" 12,2 13,2 8,20 1,0
Соняшник Висушене зерно,
т/га, 8%
29.04 Кіровоградська 2,4 7,0 3,0 16,0 2,4 2,7 14,2 0,3
Результати
Azurit-демотур
2020
Дата
висіву
Область Господарство Врожайність
виробничих посівів
(однорядний висів)
Врожайність
дослідних ділянок
Azurit 9 LEMKEN
Висушене зерно,
т/га, 14%
Різниця
т/га за
вологості
%
т/га за
вологості
%
звичайна Азуріт % т/га
Кукурудза 7-8.04 Волинська СТОВ "Лище" 15,4 33,0 15,7 30,0 12,0 12,8 6,5 0,8
9.04 Волинська СГТОВ "Луга" 15,0 33,0 16,0 30,0 11,7 13,0 11,38 1,3
10.04 Тернопільська "Агропродсервіс" 13,2 33,0 13,9 31,7 10,2 11,1 8,11 0,8
14 -15.04 Хмельницька "Калина Л" 9,0 30,0 11,0 27,0 9,0 9,5 5,56 0,5
15-16.04 Хмельницька СФГ "Поділля" 9,5 27,0 12,2 27,0 8,1 10,4 28,54 2,3
16-17.04 Хмельницька ФГ "Вікторія" 11,0 23,0 14,5 23,0 9,9 13,0 31,78 3,1
17.04 Хмельницька СК "Кузьминський" 5,5 18,0 5,8 18,0 5,2 5,5 4,96 0,3
18.04 Хмельницька ПП "Ковпак" 12,0 27,0 14,0 29,0 10,2 10,6 4,02 0,4
Хмельницька "Тріумф" 13,0 27,0 15,0 24,0 11,0 13,3 2,22 2,2
24.04 Сумська ТОВ "Катеринівське" 9,5 10,3 8,42 0,8
На зрошенні 27-29.04 Запорізька ФГ "Широке" 12,2 13,2 8,20 1,0
Соняшник Висушене зерно,
т/га, 8%
29.04 Кіровоградська 2,4 7,0 3,0 16,0 2,4 2,7 14,2 0,3

Підсумки

Так завершилось третє відрядження Azurit в Україну. В середньому вона забезпечила додаткові 1т/га врожайності кукурудзи та 0,3т/га соняшнику. Перша сівалка точного висіву LEMKEN доступна до замовлення з барабанами для кукурудзи, сої та соняшнику, незабаром будуть готові висівні елементи для дрібнонасіннєвих культур. В залежності від умов поставки вартість Azurit орієнтовно становитиме €90 тис. у комплектації із фронтальним бункером Solitair 23 (1900 л, 250/500 кг/га) або €120 тис. із Solitair 12 SW. На порядок дорожче конкурентних моделей на ринку, але з набагато швидшою окупністю. Підвищення врожайності та економія коштів за рахунок виконання 4-ох операцій за один прохід змушують подивитись на вартість машини під іншим кутом. Зрештою різниця вартості Azurit+ Solitair 12 SW із найближчим конкурентом тільки за рахунок збільшення врожайності кукурудзи покривається після збирання культури на 165 га(при ціні $242/т), а після того Azurit працюватиме на прибуток.