MyDataPlant: нове рішення для диференційованого внесення добрив

MyDataPlant: нове рішення для диференційованого внесення добрив

З початку року аграріям України став доступним новий сервіс MyDataPlant, який покликаний допомогти сільгоспвиробникам оцінити стан забезпеченості полів поживними речовинами та провести диференційне внесення добрив з урахуванням стану окремих ділянок поля. Про те, що представляє собою MyDataPlant, та як він працює, представники Kleffmann Group розповіли нам під час Agritechnica-2017.

Диференційне внесення добрив? Просто!

В останні роки вносити мінеральне живлення у визначеній для поля сталій нормі стає все дорожчим задоволенням. При цьому воно не завжди ефективне, адже буває складно визначити (особливо всередині поля) проблемні ділянки, на яких рослинам бракує певних елементів у доступній формі. Тобто складається ситуація, коли витрати на внесення добрив на певному полі зростають, а врожайність і якісні показники культури лишаються на минулому або й нижчому рівні. Результат зрозумілий.

03 370 92 2Аби зберегти рентабельність виробництва, все більше господарів цікавляться способами диференційного внесення добрив. Багато з цих технологій є ефективними, але не позбавленими відчутних недоліків, наприклад, висока вартість послуг, тривалий період для збору та аналізу даних компанією-постачальником, робота технології лише з технікою певного виробника (карти живлення працюють тільки на терміналах «Х» у тракторах «Z») тощо. Диференційне внесення добрив — складна справа, але ситуація може змінитися.

Річ у тім, що з початку 2018 року на українському ринку з’явився новий сервіс — MyDataPlant. Він вартий уваги сільгоспвиробників, завдяки тому, що дозволяє за допомогою супутникових даних впродовж сезону оперативно відслідковувати розвиток культур на своїх полях, точно та швидко виявляти проблемні місця, а також диференційовано вносити добрива відповідно до потреб окремих ділянок поля, не залучаючи при цьому додаткового технічного устаткування та не витрачаючи великих коштів.

«Кілька років тому ми зрозуміли, що значна кількість господарств не знають точних площ під тією чи іншою культурою, — згадує засновник Kleffmann Group Буркхардт Клеффманн. — Тоді у нас з'явилась ідея розробити рішення, яке б надало цю інформацію. Щойно нам це вдалось — ми вдосконалили продукт, почавши визначати біомасу кожної культури. Водночас виникла ідея, що було б добре на основі даних біомаси створити карти забезпечення полів поживними речовинами. З цього розпочалася розробка сервісу MyDataPlant, потім були 2,5 роки роботи над ним, і сьогодні ми виводимо на ринок абсолютно готовий сервіс».

 

Від супутника до поля

Все починається з космосу, з супутника Sentinel-2, який робить детальні знімки поверхні. «Крім Sentinel-2, ми також маємо доступ до супутників Landsat та Sentinel-1: перший використовуємо як запасний, а другий — для посилення сигналу, — зазначає розробник MyDataPlant Штефан Поппе. — Наші експерти аналізують супутникові знімки за допомогою спеціально розроблених алгоритмів та визначають ключові індекси (густота листового покриття, насиченість кольору, рослин вологою, ґрунту поживними елементами), а також показники, що притаманні кожній окремій культурі».

В результаті користувачі сервісу мають можливість самостійно сформувати карти розвитку біомаси, а на їх основі — карти-рекомендації щодо внесення добрив. «Вони відображають ту інформацію, яку аграрії не можуть згенерувати самостійно, — розмежування поля на ділянки за насиченістю елементами живлення рослин, — підкреслює Штефан Поппе. — У картах-рекомендаціях немає даних щодо потрібного обсягу, форми (сухі/рідкі) чи типу (мінеральні/органічні) добрив. Ми лише вказуємо проблемні місця, а аграрії самі вирішують, якими добривами і в якій кількості ці проблеми усувати».

Супутникові знімки, залежно від хмарності над конкретною ділянкою, викладаються та оновлюються на порталі www.MyDataPlant.com не рідше ніж 1 раз на 5-15 днів.

 

MyDataPlant.com

Портал MyDataPlant є «робочим кабінетом» нового сервісу, який доступний декількома мовами, зокрема українською. Аби отримати доступ до нього, користувач має зареєструватись та отримати пароль для входу на mydataplant.com. Сервіс MyDataPlant можна використовувати за допомогою стандартних Інтернет браузерів без будь-яких спеціальних пристроїв та спеціального програмного забезпечення.

У своєму «робочому кабінеті» користувач самостійно обирає поля, які його цікавлять, супутникові знімки за різні періоди, на основі яких формує карти розвитку біомаси, які він може оцінити в динаміці. Ці карти можуть бути завантажені з системи та роздрукувані, що дає можливість використовувати їх безпосередньо в полі. На підставі карт розвитку біомаси користувач сервісу MyDataPlant самостійно формує карти рекомендацій по внесенню добрив, обираючи вид добрив (серед запропонованих системою), норми внесення, інтенсивність, параметри розвитку біомаси та схеми застосування (з урахуванням рельєфу та інших параметрів поля чи без).

Сформовану карту внесення добрив агроном може самостійно редагувати з урахуванням його особистого знання поля й окремих ділянок на ньому, досвіду роботи на цьому полі тощо. Надалі карта може бути завантажена у термінал техніки для внесення добрив у вигляді готового для роботи файлу або, за відсутності штатних терміналів, використовуватись на мобільному пристрої — телефоні чи планшеті, що знаходиться у кабіні трактора під час роботи. При цьому забезпечується внесення добрив з точністю до 5 метрів.

 

03 370 93 1

 

Таким чином, сервіс MyDataPlant надає аграріям не лише знання щодо стану їх полів у динаміці, а є інструментом для формування врожаю з урахуванням стану кожної окремої ділянки обраного поля.

Зі слів Андрія Задворного, менеджера з роботи з ключовими клієнтами Kleffmann Group в Україні, сервіс MyDataPlant, використовуючи сучасні підходи до аналізу супутникових даних, надає аграріям практичний інструмент для аналізу їх полів у розрізі окремих ділянок та забезпечення диференційованого внесення добрив. Зокрема, в добре інтегрованому вигляді аграрії отримують набір супутникових знімків, у т.ч. ретроспективний, зручний та інтуїтивно зрозумілий програмний продукт для їх обробки, карти розвитку біомаси та карти рекомендацій з диференційованого внесення добрив, які користувач може самостійно редагувати.

 

Робота з різними видами техніки та пристроїв

Вагомою перевагою сервісу MyDataPlant є універсальність: формат карт підходить для роботи зі всіма терміналами, що є на ринку, а після встановлення мобільного додатку — ще й для смартфонів і планшетів на базі android.

Карти рекомендацій із внесення добрив з порталу MyDataPlant переносяться до терміналу трактора за допомогою мобільного USB-накопичувача («флешки»). Дані в мобільний додаток завантажуються у форматі архіву та можуть використовуватись у режимі «пішки» (коли потрібно визначити причину поганого розвитку біомаси чи відібрати зразки для лабораторного аналізу ґрунту з ділянки поля) або в режимі «трактор» (завдяки GPS модулю мобільного пристрою, оператор знає, коли треба змінити норму внесення добрив та вручну регулює її на підставі карти рекомендацій).

Алгоритм роботи з терміналами John Deere нового покоління виглядає так: на флешці створюється папка Rx, до якої переміщується завантажений архів. Флешка вставляється у термінал, дані звантажуються. Після цього користувач натискає «властивості», обирає Rx. Далі задає потрібне добриво, одиниці вимірювання (у г/га, кг/га, т/га або мл/га, л/га), визначає граничні межі норми внесення та отримує карту (оскільки в кожного терміналу своя градація кольорів, кольори карти на ПК і терміналі відрізняються) з інформацією про оброблювальну площу та необхідну кількість добрив. І починає роботу.

Дії на інших терміналах, наприклад SSI (Servus Systems Integration — англ.), відрізняються тільки тим, що на флешці не потрібно створювати папку Rx. Для зручності можна сформувати папки з назвами полів, куди перемістити відповідні карти.

Завантажити карти розвитку біомаси чи розподілення добрив користувач може й до платформ на базі android. Після цього, не розпаковуючи архів, заходить у мобільний додаток, завантажує у нього скачаний архів і обирає між функціями «пішки» (коли потрібно визначити причину поганого розвитку біомаси чи відібрати зразки для лабораторного аналізу ґрунту з ділянки поля, де низький вміст елементів живлення) і «трактор» (за допомогою GPS оператор під час розподілення добрив вручну регулює норму внесення на основі карти-рекомендації).

 

Захист даних

Варто відмітити, що вся внесена до MyDataPlant інформація зберігається на центральних серверах Kleffmann Group у Німеччині, законодавство якої забезпечує найвищі стандарти захисту даних.

 

Досвід та переваги використання

«Як пілотний проект MyDataPlant вже успішно працює у майже 160 господарствах Європи: Німеччини, Чехії, Румунії, Сербії, Болгарії, а також у 5-ти сільгосппідприємствах України, — відзначає Штефан Поппе. — Висока точність даних MyDataPlan підтверджена всюди».

На малюнку 1 можна побачити один з прикладів: створена карта розвитку біомаси (праворуч) та знімок цієї ділянки, зроблений дроном (ліворуч).

 

03 370 93 2

 

Отже, чим MyDataPlant може зацікавити сільгоспвиробника?

Оперативність: аграрії можуть відстежувати ситуацію на полях, зокрема у їх центрі, та оперативно реагувати на виявлені проблеми.

Точність: сервіс працює із зображеннями та картами з роздільною здатністю 5 х 5 м.

Доступність: MyDataPlant був створений для всіх господарств незалежно від розміру. Це проявляється у легкості отримання даних, виключення необхідності залучення додаткового устаткування та ціновій політиці.

«Сьогодні ми є однією з провідних компаній аграрної галузі України. За цей час сформували гарні відносини з виробниками техніки, засобів захисту рослин, а найголовніше — з аграріями. Багато років вони надавали нам інформацію щодо посівних площ, урожайності тощо, і зараз ми хочемо дати їм щось натомість. Сподіваюсь, що MyDataPlant стане в пригоді українським аграріям», — резюмує Буркхардт Клеффманн.

Сервіс MyDataPlant доступний кожному господарству. Зайдіть на сайт сервісу www.mydataplant.com та самостійно оцініть його можливості й переваги для вашої роботи. Сервіс може бути використаний у тестовому режимі перед тим, як ви зробите свій остаточний вибір на його користь.

 

Дмитро СІРИЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.