АГРО-2019: свій шлях, або Час змін

АГРО-2019: свій шлях, або Час змін

На території столичного Національного Комплексу «Експоцентр України» 4-7 червня було велелюдно, гриміли машини й реклама з потужних динаміків. Тут проходив традиційний парад агроіндустрії — Міжнародна виставка «Агро-2019». Участь у її роботі взяли близько 1300 компаній із 15 країн світу.

«Василю, піднімай-но вище банер!». На стрілі телескопічного навантажувача високо над натовпом майорить назва української компанії. В Україні змінюється все: президенти, міністри, депутати... Незмінним залишається лише головна виставка досягнень сільськогосподарської галузі. Цього року «Агро-2019» в ореолі культового заходу стала вже 31-ою за рахунком.

Імпреза ця дуже масштабна — найбільша в Україні. Все нове, що з’являється у нашому АПК, можна тут побачити, помацати й придбати. Техніка й устаткування, насіння й агрохімія, високопродуктивні породи тварин, новітні технології для всіх відгалужень сільського господарства — будь ласка!

Виконуюча обов’язки Міністра аграрної політики і продовольства Ольга Трофімцева під час вітального виступу відзначила: «Ми хочемо створити для аграріїв такі умови, щоб їм було комфортно працювати в Україні, і щоб вони були здатні завойовувати своєю продукцією весь світ». Вона назвала цифри учасників українського АПК. Сьогодні це понад 50 тис. суб’єктів господарювання, із яких більш ніж 40 тис. — фермери.

12 403 20 2

Ось вони ходять між агрегатів зі смартфонами й, перегукуючи динаміки Експоцентру та брязкіт техніки, кидають фрази: «Відвантажуй! Вагони є!» або «Проплати 40%!». Усі зайняті, постійно на зв’язку, але не приїхати сюди хоча б на день — просто нонсенс.

Ось автотягачі для зернових фур від провідних європейських виробників — як пройти повз них? А, здавалося б, скільки вже є виробників тракторів! І зарубіжних, і вітчизняних, які теж намагаються задовольнити постійній попит на цей незамінний засіб аграрного виробництва. Але кожної виставки ми бачимо нові пропозиції. Зокрема, цього разу нашу увагу привернув робочий слоник — тракторець «Махіндра» машинобудівної корпорації з Індії. Потужність моделей, які ми побачили — 80-100 к. с., тобто це найбільш популярний серед українських фермерів формат.

Старий добрий знайомий теж може здивувати. Хто не знає білоруських тракторів «МТЗ»? Але тут ми побачили тюнінг-версію Belarus-892 потужністю близько 90 к. с., що комплектується газобалонним обладнанням.

12 403 20 3

Врожаї зростають, однак на ринку збиральних комбайнів дефіцит ще теж не подолано. Тож ми бачили непогані зразки цієї техніки, які сподобаються найвибагливішим аграріям. Це і потужні комбайні «Кейс», і спільна з фінами розробка херсонських машинобудівників — комбайн «Скіф». А компанія «Версатайл Україна» представила новий зернозбиральний комбайн Versatile Nova для фермерів. Компактний, маневрений, недорогий — він може стати у пригоді на невеликих полях.

Відвідав виставку під свій «дембель» на високій урядовій посаді прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він не брав участі у церемонії відкриття, довіривши це своєму першому заступникові Степану Кубіву. Однак із цікавістю розглянув потужний зернозбиральний комбайн Fendt IDEAL, який представила корпорація AGCO. У цій машині приємно вражає навіть не комфорт для водія, наближений до лімузину екстра-класу, а система автоматичного навішування AutoDock. Вона дозволяє встановити жатку із шириною захвату 12 м усього за п’ять секунд, навіть не виходячи з кабіни.

12 403 22 1

Прибуло на «Агро-2019» чимало виробників запчастин, фірм із різноманітними пропозиціями щодо сервісного обслуговування. Зокрема, це підприємства «Ірбіс», «Прогрес-Херсон», «ВінТехПостач», «ЗУМ», «ТВК Рамос» та ін. Компанія «Аньза» з Китаю пропонує навіть «запчастини до тракторів СРСР. Здається, до агроспільноти вже прийшло розуміння, що мало придбати якийсь агрегат — треба бути впевненим, що на випадок чого його вчасно «полікують».

Окремі тематичні павільйони своїх країн організували США, Канада і Китай. У рамках «Агро-2019» пройшла низка спеціалізованих суб-експозицій:

- ExpoAgroTech — сільгосптехніка, пристрої і запчастини;

- Рослинництво й агрохімія — агротехніка, ЗЗР, добрива, екологічні технології, теплиці, садівництво;

- Біопаливо — відновлювальна енергія;

- Organic — органічно вирощені продукти і відповідні технології;

- Animal EX — свійські тварини, ветеринарія;

- Hi-Tech Агро — автоматизація, GPS і GIS-технології;

- Agro Build-Expo — будівництво в агросфері;

- Еквісвіт — конярство та жокейство;

- FishExpo — рибне господарство;

- Агрологістика — транспортування і зберігання продукції;

- Сучасний Фермер — комплексні рішення для невеликих господарств;

- «Агро АвтоШоу» — легкові й комерційні автомобілі;

- «Агро ФудФест» — фестиваль ресторанів та крафтових виробників їжі й напоїв;

- Ярмарок народних промислів.

 

Програма «Агро-2019» включала й ділові заходи — форуми, конференції. Йшли гарячі дискусії між приватним бізнесом і державою, громадськими й професійними асоціаціями та іноземними гостями. Наприклад, цікаво пройшла презентація дорожньої карти розвитку ягідництва України, над якою працювали урядовці, галузеві асоціації та вчені. Про деякі з цих імпрез «Агробізнес Сьогодні» розповість докладніше у наступних номерах.

12 403 22 3

Нині відбуваються серйозні зміни в енергетиці, людство активно переходить до альтернативних джерел її видобування. На виставці ми бачили не тільки технології з виробництва біопалива, а й чимало техніки, що працює у полях на електричних акумуляторах. Автовиробники активно заходилися створювати електрокари. Роблять ставку на позашляховики з електроприводом — клас авто, найбільш улюблений фермерами. Також на електричні двигуни подумують переходити й виробники тракторів. Такі зразки, наприклад, демонструвала компанія New Holland. Нафта, через яку у світі ллється стільки крові, має поступитися нарешті біопаливу й електричним акумуляторам.

Виставка «Агро-2019» носила виразно сімейний характер: багато хто прийшов із дітьми. Їм було що подивитися і навіть узяти участь у подіях — хоча б у конкурсі дитячого малюнку «Збережемо ґрунти». Дитячий сміх і вереск найгучніше лунали у своєрідному «зоопарку» — на показах свійської птиці, коней, рогатої худоби, овець, кіз, кролів. Цікавила відвідувачів і промислова риба, яку запустили у виставкові басейни.

12 403 22 4

Дедалі більше зараз приділяється уваги переробці аграрної сировини. Стенди областей України інформували про успіхи у виготовленні молочної й кондитерської продукції, вин і цукерок, різноманітної фруктово-ягідної і овочевої консервації. Наприклад, Житомирщину представляло 19 підприємств, Черкащину — 22, Харківщину — близько 30-ти, інші області — приблизно у цих кількісних межах. Харчовики демонстрували свої сири, вино і квас, оладки й млинці, меди й бісквіти, кетчупи та йогурти. Увесь цей розмай продуктів харчування радував не лише смаковими якостями, а й розумінням, що це — додана вартість для нашого АПК. І продають цю красу не лише в Україні: консервовані й перероблені продукти експортую­ться у Канаду, Азію, Африку, ЄС.

Генеральним спонсором «Агро-2019» цьогоріч виступила компанія «ТОТАЛ», одна з найбільших нафтогазових компаній світу, відома аграріям насамперед завдяки якісним паливу й мастилу. А офіційним спонсором стала Corteva Agriscience™, науково-дослідницька компанія, яка займає­ться насінням, засобами захисту рослин і цифровими рішеннями у сільському господарстві.

Коментарі

12 403 21Степан КУБІВПерший віце-прем’єр-міністр України

— Україна стверджує себе і має велике майбутнє. Це 31-а виставка, на неї прибуло 1300 учасників із понад 17 країн. Протягом 2018 року нами зібрано
70 млн т зернових, що показало лідерство України, ми кинули виклик нашим конкурентам у світі. Наш АПК дає 33,4% експорту держави на суму понад
$18 млрд. Ми підписали зону вільної торгівлі із 45 країнами, яка охоплює уже 850 млн людей. Якщо додамо Китай та Індію — це ще 2,7 млрд потенційних покупців нашої продукції. Ми переходимо від сировинного експорту до спільного виробництва, переробки. Назву цифри щодо виробників вітчизняної сільгосптехніки. Два роки тому у програмі підтримки її купівлі брали участь 40 підприємств, нині — 163. Наразі маємо 11400 різновидів української техніки, які підлягають компенсації згідно з цією програмою. Її виробляють 200 заводів. За 2018 рік програмою скористалися 7 043 аграріїв, придбавши 17182 одиниць вітчизняної техніки, отримавши 912 млн грн компенсації від держави і сплативши машиновиробникам 4,4 млрд грн. Разом ми є сильні, бо любимо свою землю і працюємо на ній на прийдешні покоління.

 

12 403 22 2Олександр ДОРОФЕЄВкерівник представництва компанії «МІНЕТЕХ» (м. Хмельницький)

— Ми представляємо на цій виставці, крім іншої техніки, посівний комплекс KUHN Espro. Він призначений для висіву широкого спектра культур насамперед зернової групи: від дрібнонасінних до бобових, а також соняшнику. Ми можемо запропонувати клієнтові сівалки із шириною захвату 3, 4, 6 і 8 м. У складеному транспортному положенні — 3 м. Вони здатні сіяти як разом із добривами, так і без. Якщо разом, то у бункері ставиться перегородка між ним і насінням. Вона може висівати добриво або у рядок, або в міжряддя, залежно від сіяної культури і природних умов. Ця сівалка на українському ринку працює уже десь років п’ять-шість. За цей час найбільшу популярність серед фермерів здобули шестиметрові.

 

12 403 23 3Олексій КОЛОТУРСЬКИЙгенеральний директор ТОВ «Версатайл Україна»

— На нашій експозиції представлені провідні зернозбиральні комбайни VERSATILE — це моделі ACROS 595 Plus, RSM 161, і TORUM 750. На сьогодні 80% наших комбайнів, які працюють в Україні, це високопродуктивний ACROS, який заслужив свою популярність завдяки здатності працювати в будь-яких агрокліматичних умовах — будь то висока засміченість поля, підвищена вологість, м’який ґрунт, низькостебелові культури або, навпаки, висока соломистість. Але ми також пам’ятаємо, що в Україні є невеликі підприємства й не вельми широкі поля. Там потрібні машини дещо менші. За побажаннями клієнтів ми створили новий комбайн VERSATILE NOVA — ідеальний для невеликих господарств, у яких в обробітку до 1000 га. Ці машини поставляються базово із п’ятиметрової жниваркою і мають двигун потужністю 180 к. с. — цілком потужний для того, щоб забезпечити повноцінний обмолот зерна. Кабіна комфортна, з кондиціонером, нічим не відрізняється від кращих зразків, які є на ринку. До будь-якого комбайну марки VERSATILE у нас є різноманітні жатки власного виробництва. І, звичайно, до всієї техніки завжди є запчастини — на головному складі в Києві і на складах наших дилерів у регіонах. Також на цій виставці ми представили наші відомі трактори VERSATILE різної потужності і разом з цим нову фінансову програму — доставка техніки в господарство відбувається після авансу всього лише в 20%. Крім того є постійно діючі програми — оренда з подальшим викупом, обмін старої техніки на нову з доплатою. Тому кожному господарству, хто б до нас не звернувся, ми можемо запропонувати якісну техніку і сервіс, а також вигідні умови придбання.

 

Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.