Image
Image
Image
Image

Новий Trimble® Field-IQ™ —

практика в Kernel

Новий Trimble®
Field-IQ™ —

практика в Kernel

Новий Trimble®
Field-IQ™ —

практика в Kernel
Дві тисячі вісімнадцятого року Trimble випустила на ринок оновлену групу продуктів Field-IQ™, які суттєво спрощують процес керування технікою. Нові ECU (англ. electronic control unit, електронний блок керування) Trimble® дозволили керувати ISOBUS-машинами від різних виробників через один монітор. На той час можливості ECU поширювалися тільки на техніку для внесення рідких продуктів і на розкидачі мінеральних добрив. Та робота над розширенням цього переліку не зупиняється. Першу таку розробку — ECU для контролю сипучих продуктів у бункерах-дозаторах — нещодавно впровадив Kernel.

3 продукти — 4 операції — 1 прохід

У компанії Kernel давно працювали над уніфікацією систем керування технікою й станом на 2018 рік активно шукали універсальне рішення, що дозволило б по картах-завданнях одночасно вносити три сипучих добрива.
«Закладання добрив на глибину стрічкою для нас є одним з основних способів унесення, — розповідає заступник директора Агробізнесу із виробництва Kernel Костянтин Шитюк. — Порівнюючи з розкидним, він значно ефективніший із боку засвоєння рослиною елементів живлення, тому можна говорити про зменшення норми на 10–20% залежно від елемента. Водночас цей спосіб дає досить серйозну прибавку на інтенсивних посівах кукурудзи й соняшнику. Тому протягом 6–7 років для нас цей спосіб є основним у внесенні фосфорно-калійних добрив».
Костянтин Шитюк, заступник директора Агробізнесу із виробництва Kernel
Костянтин Шитюк, заступник директора Агробізнесу із виробництва Kernel
Дві тисячі двадцятого року добрива з одночасним обробітком ґрунту були внесені на 225 тис. гектарів полів — це близько 60% посіву широкорядних культур у Kernel (земельний банк близько 530 тис. га). У планах компанії — збільшення площ із локальним унесенням добрив до 300 тис. гектарів.
Image
Image
«Ті самі 6–7 років ми активно розвиваємо напрям унесення добрив зі змінними нормами, — наголошує Костянтин Шитюк. — Нині в компанії Kernel економічна доцільність роботи зі змінними нормами більшою чи меншою мірою є на понад 50% площ. На всіх цих полях ми вносимо мінімум два моноелементних добрива (з одним елементом живлення) за картами-завданнями. У більшості випадків це різні суперфосфати, амофос та хлористий калій. Працюючи з внесенням фосфорно-калійних, хотілося одночасно вносити й азотні добрива, та наявне тоді технічне забезпечення не дозволяло зробити це в рамках однієї операції».
Пошуки рішень для одночасного внесення трьох продуктів тривали два роки, адже вимоги серйозні: якість роботи, вартість, можливості сервісу, готовність виробника розвивати свій продукт, а також універсальність рішення.
Валерій Даценко, керівник відділу точного землеробства компанії Kernel
Валерій Даценко, керівник відділу точного землеробства компанії Kernel
«Раніше було так: якщо автопілот одного виробника, то й уся система має бути від нього; це відходить у минуле, — пояснює керівник відділу точного землеробства компанії Kernel Валерій Даценко. — На перший план виходять рішення, що за протоколом ISOBUS можуть приєднуватись до будь-яких агрегатів і вносити сипкі й рідкі добрива, обприскувати тощо. Сьогодні ми працюємо над упровадженням таких рішень».

Перший

Одне з них було інтегровано у виробничі процеси цьогоріч. Вітчизняний виробник виготовив 3-секційні дозувальні бункери для Kernel й оснастив їх найновішою розробкою в групі Field-IQ™.

«Це універсальний ECU від Trimble Ag, який може керувати кількома сипкими продуктами — це перша така технологія в Україні та світі загалом, — наголошує Валерій Даценко. — Ця система була інтегрована в готове рішення нашого бункера прямо із заводу — ми бачимо в цьому перспективу. У цьому разі вона керує 3-секційним бункером із сипкими добривами, але також ми можемо використати її для внесення рідких добрив чи обприскування. Для цього потрібні тільки кабелі, що підходитимуть до іншого знаряддя. Після агрегатування з ним через універсальний монітор треба налаштувати тільки агрегат». 

Контроль рідких і сипких продуктів на різних знаряддях — не єдина перевага, яку дає контролер Trimble®. 

«ECU дає можливість із простого знаряддя, що не підтримує ISOBUS, зробити інтелектуальну машину, — наголошує менеджер із продажу Trimble в Україні та Молдові Тарас Пилипака. — Завдяки цьому стане зрозумілим: де вона працює, з якими налаштуваннями, наскільки якісно… Ця інформація консолідується й обробляється в хмарних сервісах Trimble®. Результати аналізу допоможуть оптимізувати виробничі процеси (наприклад, зменшити втрати через неякісне виконання операцій) і збільшити доходи господарства».

Тарас Пилипака, менеджер із продажу Trimble в Україні та Молдові
Тарас Пилипака, менеджер із продажу Trimble в Україні та Молдові

Керування Field-IQ™ може здійснюватися через будь-який ISOBUS-монітор, але для одночасного використання інших сервісів Trimble Ag найкращими є монітори GFX 750™ (діагональ 26 см), що дозволяє одночасно вносити чотири продукти за чотирма картами-завданнями, та TMX-2050 (діагональ 31 см), що одночасно контролює внесення до шести продуктів. Обидва монітори мають операційну систему Android, функцію віртуального контролю секцій і можуть автоматично керувати 256-ма віртуальними секціями.

ECU керує нормами через електродвигуни дозувальних пристроїв, які, порівнюючи з гідроприводом, мають меншу інерційність, тож забезпечують вищу точність унесення. Для Kernel це має значення.

«Внесення добрив виконується по картах-завданнях, і для нас важливо, щоб точність виконання внесення була максимальною, - звертає увагу Валерій Даценко. – Ми однозначно бачимо ефект, так як допуск по точності внесення добрив не повинен перевищувати +/-5%. Це точний облік використання ТМЦ і ефективність виконання самої операції». 

Однак доки машини з новою системою вийшли на такий показник, Валерію та його команді довелося добряче попітніти. 

«Запуск був складним, тому що ця система взагалі запускалась уперше в світі, — згадує Валерій Даценко. — Проблема характерна для універсальних рішень, коли система має керувати якимсь процесом, що не вписаний чітко в програму. Кількість оборотів, такий-то енкодер, дозування, напруга — всі ці речі в універсальних рішеннях є незапрограмованими, адже конфігуруються в самому модулі. Це його і плюс, і мінус. Через це саме були проблеми, тому що варіантів запуску системи могло бути 50, а могло — 100, і серед них треба відшукати один. Разом із нашими інженерами з точного землеробства Погребняком Богданом та Кавуном Іваном із Центрального кластера ми шукали рішення десь два тижні й таки знайшли. Боялися, звісно, бо були ризики зірвати операцію. У нас були обмежені строки, тому в технологічній лінійці: «тестування — виробниче тестування — впровадження» ми перескочили другу ланку. Усе було протестовано, але не перевірено у виробництві, тому були такі питання із запуском. На сьогодні бункери із цією системою працюють уже місяць — 15–20 тис. гектарів уже обробили, проблем нема ніяких». 

Крім ECU, монітора та електроприводів до системи входять суміжні датчики (наприклад, заповнення бункера, контроль «підіймання-опускання») та рішення для фіксації фактично внесеного обсягу добрива. 

«Ми пропонуємо також програмне забезпечення, у якому користувач може проаналізувати ефективність операції, — зазначає Тарас Пилипака. — Наприкінці роботи відображається карта-факт виконання завдання. Порівнявши її з картою-завданням, можна зрозуміти реальну картину на полі та вчасно помітити похибки в роботі машин». 

Підсумки

Дванадцять бункерів із новим ECU Trimble® завершують виробничий сезон, після чого доповнять технічний парк Kernel, у якому налічується понад 90 од. бункерів із системами для керування нормою. 

Image

«Ми постійно шукаємо для себе найкращі і найбільш універсальні рішення. Відштовхуючись від цього обираємо партнера-виробника, — каже Валерій Даценко. — Завдяки рішенням Trimble® ми сьогодні не маємо тих проблем, які були в старіших системах: сумісність по версіях прошивки, блокування системи з тих чи інших причин і взагалі сумісність із нашими моніторами, які стоять на тракторах. Раніше бували випадки, коли система на одному дисплеї вносить два продукти, а на другому — тільки один». 

«Так, були певні моменти з конфігурацією під час запуску, певні моменти — в роботі, але вони досить незначні щодо результату, який ми отримали, — резюмує Костянтин Шитюк. — Ми маємо техніку, обладнану системами контролю, ми працюємо за завданням, ми дотримуємося норми, яку розраховуємо для внесення, ми отримуємо зворотний зв’язок у вигляді карт-факту. І головне — система дозволяє дозувати правильну норму в полі. Це, по суті, основний результат, для чого ми її ставили».