Image
Image
Image
Image
Валерій Клемент, голова ПСП «АФ «Василівка» (Березанський р-н, Миколаївська обл.) уперше спробував працювати «по-нулю» 4 роки тому – сьогодні ж ця технологія впроваджена на всіх близько 3000 га. За 100 км від нього Андрій Томницький, директор СПП «Агро-2000» (Березівський район, Одеська обл.), цьогоріч вперше з 2007 року посіяв льон у необроблений ґрунт. Це різні господарства, але обидва для поглиблення роботи за no-till,  чи, щоб спробувати прямий висів, обрали сівалки AMAZONE.

«АФ «Василівка»: зменшуючи погодні ризики

Валерій Клемент прийшов до «нуля» з «класики»: дискування, культивація, оранка, суцільний висів СЗ-шками… - все як годиться за традиційного обробітку, який тут, в умовах південних малогумусних чорноземів і темно-каштанових ґрунтів, давав свій результат. До певного часу.

«Наш Березанський р-н – одна з найбільш посушливих зон: навколо можуть йти дощі, а тут їх немає, - розповідає Валерій Клемент. – Минулого року вологи не було в 60-сантиметровому шарі. Зазвичай, випадає 250-300 мм за рік, але головна проблема останні 5-10 років – сильна літня спека – до 40˚С. От це сильно б'є. Навесні дощів немає, восени – мало, те, що за зиму накопичимо, те й використовуємо. А, щоб накопичити, треба переходити на зберігаючі технології. 4 роки тому ми вперше спробували «нульову» технологію - на сьогодні майже все господарство перейшло на неї».
Валерій Клемент, голова ПСП «АФ «Василівка» (Березанський р-н, Миколаївська обл.)
Не секрет, що в інструментальному ящику «ноутільщика» сівалка – головне знаряддя. Певний час нею була італійська 6-метрова сівалка з дисковими сошниками. Та коли в «АФ «Василівка» остаточно впевнились у доцільності переходу no-till ця машина потроху почала відходити в історію.
Перший Condor
«Навесні 2020 року нам привезли Condor 12001, якраз на льон та соняшник, - то минулої весни ми вже сіяли ним», - згадує Валерій Клемент.

Та це буде згодом, а станом на початок минулого року жоден Condor в нашій країні не працював. Тому ясно, що зважитись на таку покупку очільнику «АФ «Василівка» було непросто. Втім, під час Agritechnica-2019 досвід його колег із Казахстану, де це доволі популярні машини, відіграв свою роль – і вже навесні 12-метровий Condor був поставлений в Україну.
Перший Condor в Україні
«Попередня сівалка нормально сіяла, але з продуктивністю не більше 30 га, - оцінює пан Валерій. - Ми намагаємось вийти в поле якомога раніше, щоб швидше отримати сходи, але не зі старою сівалкою: забивалась на вологому ґрунті. Крім того, в неї, як трапляється в однодискових сівалках, перший ряд насипав трохи ґрунту під другий - кілька сантиметрів різниці – вже недружні сходи. А Condor 12001- сама технологія сошника: він собі риє і робить на одну глибину – жодних проблем, що на оранці, що на «нульовому» обробітку».
Ключові рішення
Головною причиною такої оцінки є сошники ConTeC pro – це долота завширшки лише 12 мм. Робочий кут, як правило, становить 68˚: це оптимальне значення для більшості ґрунтових умов. Для роботи на ґрунтах із важким гранулометричним складом пропонується долота з кутом 50°. ConTeC pro можуть проникати в ґрунт із силою 120 кгс. Висівні органи змонтовані в 3 ряди, на кожній балці стоїть гідроциліндр, який і продукує необхідний тиск. У ряду сошники розташовані з проміжком 25 см, а кліренс у висівній зоні становить 80 см, що сприяє високій пропускній здатності. Кожен сошник кріпиться до рами через гумові демпфери, що в разі критичного навантаження підіймають його вгору, на висоту до 65 см. Колеса контролю глибини – це 4 варіанти скатів: 2 – заповнені повітрям (проста та з системою регулювання тиску), 2 – з піною всередині (з круглим та клиноподібним профілем).
Cошники ConTeC pro господарського Condor
Condor доступний у 12-ти або 15-метровому виконанні, з міжряддям 25 см (як господарський), або 33,1 (12-метровий) / 31,3 (15-метровий) см.

«Найтяжче працювалось по гороховій стерні, але проблем нема, - ділиться досвідом експлуатації Валерій Клемент. – Взяли ми повітряні прикочувальні колеса: вологий ґрунт – зменшуємо тиск і можемо сіяти. В таких зволожених умовах за сівалкою невеликі бугри лишаються, але глибина висіву витримується. Влітку, як сіяти відразу після комбайна – добре виходить: 500 га посіяв і всі сходи отримали. Навіть без жодного дощу ми отримуємо, – ну, тяжко, - але можемо другий покіс зібрати і суданки, і льону».
Набір культур в «АФ «Василівка» - чималий: традиційні озимі колосові, соняшник і 13 нішових, зокрема: сорго, просо, коріандр, горох, нут. Другий сезон вони сіються Condor. AMAZONE пропонує 7 висівних котушок із комірками від 7,5 см³ (ріпак, мак, льон) до 660 см³ (горох, квасоля), зокрема є котушка з комірками 120 см³ для соняшнику, кукурудзи та сидератів. Висівний апарат забезпечує норму 2-400 кг/га і приводиться в дію привідним колесом (як на господарській машині), або гідравлікою. В обох випадках завдяки редуктору Vario норма висіву виставляється безступенево. Об'єм бункера Condor становить 7,8 м³, він розділений на 3 частини, що дає можливість більш гнучко використовувати машину. Наприклад, в один горизонт сіяти дві культури й вносити добрива. Останні закладаються системою Single-Shoot, яка розміщує їх чітко за насінням.
Пшениця, посіяна Condor 12001-C
Condor сіємо всі культури: від ріпаку 1,5 кг/га до гороху - ми не сіємо великими нормами – 200 кг/га, соняшник, коріандр… - все, - підкреслює пан Валерій. – Зазвичай ми сміємо зі швидкістю 10 км/год. з якістю – проблем немає».

Condor є доволі енергоефективним знаряддям: геометрія долота, розташування секцій на рамі, проса конструкція, концентрація ваги сівалки на задніх рушіях трактора – завдяки цьому сучасний трактор із 12-метровою моделлю споживає 3-5л/га.
В транспортному положенні ширина Condor 12001 не перевищує 3 м

«В цілому Condor 12001 засіяла 4000 га – це основний посів і 1000 га - це покривні культури – по анкерах і не скажеш, що вони працювали, а це ж головний «витратник». А так, тут нема чому ламатись, - резюмує Валерій Клемент. - 12-метрова, швидко працює, бункер 8-кубовий – ми ще перейшли на низькі норми висіву, то, якщо сіяти пшеницю 60-70 кг/га – одного завантаження вистачає на 100 га – це світовий день. Економіку ми ще не рахували, але, як підрахуємо, - думаю, що вона буде набагато краща за інші сівалки».

Старий-новий експеримент СПП «Агро-2000»

Якщо Валерій Клемент ще не так давно орав, то поля Андрія Томницького, директора СПП «Агро-2000», вже смутно пам’ятають що таке плуг.

«Ми 15 років тому пішли від класичної технології, тобто, останній раз орали в 2006 році, - розповідає Андрій Томницький. - На даний момент у нас 90% площ (загалом 3500 га – ред.) обробляється за мінімальною технологією, пробуємо й вертикальний обробіток. Перший раз ми посіяли в ґрунт без попереднього обробітку 2007 року. Результат – непоганий, але чомусь ми пішли – сам не знаю чому – від цього. Зараз повертаємось».

Андрій Томницький, директор СПП «Агро-2000»

Це завдання покладено на щойно придбану DMC Primera 6000-C. На відміну від Condor, який більше заточений на нульову технологію, ця сівалка почуває себе впевнено за будь-якої технології: традиційної, мінімальної, нульової, а за комплектації відповідними робочими органами – навіть стрічкової.

«Якщо перекласти назву, то ця DMC дозволяє: Direct – прямий висів, Mulch - в мульчу, Conventional (звичайний – ред.) – в підготовлений ґрунт, - відзначає Андрій Томницький. - Тобто це сівалка великих можливостей. Вона дозволяє тобі зробити: і так, і так, і так. Аж до того, що на одному полі закласти експерименти - і ти собі бачитимеш яка технологія себе краще показує».

Запорука універсальності
Перший за 15 років прямий висів - DMC сіє льон 35 кг/га + добрива 110 кг/га

Визначальний елемент Primera – її сошники DMC® (патент Amazone від 2008 р.). першою її складовою є долота DURA шириною 15 мм, з захищеною карбідом вольфраму робочою зоною й «активним» кутом атаки, який забезпечує високу проникну здатність. До слова, сівалка може також оснащуватись сошниками для strip-till і стрілчастою лапою з шириною  320 мм. В залежності від умов та швидкості роботи долото викидатиме в боки різний обсяг ґрунту, відповідно, класичні колеса контролю глибини тут не підійдуть. Цю проблему вирішила друга складова – опорні коточки, розташовані парами за кожним долотом. За формою – це прямий диск, по зовнішньому радіусу якого розташовані «крила», що за формою нагадують ручку валізи. Це суцільна конструкція, завдяки якій котки мають достатню опору, при цьому легко проникають у рихлий ґрунт  та ще й самоочищуються у вологому. В той же час, кут, під яким вони встановлені щодо один одного, спрямовує земляну хвилю до борозни як за 10 км/год., так і на максимально рекомендованих 18 км/год.

Сошники DMC®

«Коли дивишся у колег сівалки такі працюють зі швидкістю 10 км/год. Ну, читаєш характеристики - DMC Primera 15-17 км/год. може спокійно працювати по зерновій групі, а це взагалі-то до 80 га в світловий день - дуже непогано для 6-метрової сівалки», - підкреслює Андрій Томницький.

Сошники DMC® кріпляться до рами сівалки через паралелограм Revomat, створений двома пружинами: завитою циліндричною згори та листовою знизу. Під їхньою дією стійка перебуває у постійній напрузі: верхня - підіймає стійку, нижня – витримує її положення. Сили пружин збалансовані. Та от на шляху трапляється камінь – і стійка підіймається вгору на 40 см і силою удару, й зусиллям верхньої пружини. Так інженери прискорили швидкість реакції. Коли баланс сил відновлюється, нижня пружина повертає стійку в ґрунт. Вона, до речі, при зіткненні дозволяє стійці відхилятись у боки.

На DMC Primera висівні секції встановлені в 4 ряди. При цьому відстань між сошниками в ряду становить 75 см, між рядами – 84 см. Це в поєднанні з кліренсом 50 см забезпечує міжряддя 18,75 см і при цьому належну пропускну здатність.

Універсальна сівалка AMAZONE комплектується загортачами Exakt, що встановлені індивідуально, та вирівнювальними колесами. Останні не впливають на контроль глибини, тому в умовах допустимо надлишкової вологості вони підіймаються гідроциліндрами.

«Ми сіємо традиційні для Півдня: ріпак, ячмінь, пшеницю, соняшник. Пробуємо: нут, льон, горох. У цьому році посіяли горох, що зимує, - намагаємось розширювати кількість культур, - розповідає очільник СПП «Агро-2000». - Сівалкою AMAZONE буду пробувати сіяти все: і просапні культури, і дрібнонасіннєві. Треба дивитись, пробувати».

Загортачі загортачами Exakt та вирівнювальні колеса

Як і Condor», DMC Primera оснащується висівним апаратом із редуктором Vario, який забезпечує від 2 до 400 кг/га, й аналогічним набором котушок. Виняток становить лише котушка з архімедовим гвинтом (простір 700 см³) під добрива, горох та сою. Привід висівного апарату в господарській сівалці – гідравлічний: СПП «Агро-2000» придбало DMC Primera 6000-2С в ISOBUS-комплектації, а також із збільшеним бункером. Стандартний об'єм бункера для 6-метрової Primera – 4,2 м³, у господарської машини він становить 5,8 м³. Об'єм збільшується додатковими насадками об'ємом для даної моделі 0,8 м³ або 1,6 м³. DMC Primera з захватом 9-12 м оснащується герметичними бункерами об'ємом 6 – 13 м³ та системою Single-Shoot.

При спорядженій масі 11 т (бункер 4,2+1,6 м³) 6-метрова сівалка потребує 133/180 кВт/к.с. З минулорічної практики українських господарств – середня витрата пального при роботі з такою машиною становить 3,5 л/га.

Image

«Я їздив до товариша, дивився як DMC Primera робить зимовий посів в Миколаївській області: це було в Різдвяні свята, бачив результати - мені дуже сподобалося, - резюмує Андрій Томницький. – Відгуки моїх товаришів, відгуки моїх колег - це позитивні відгуки. Відгуки казахських колег. Ми за кліматом наближаємося потихеньку. Дивишся: а чим люди сіють в жорстких умовах, в різко континентальних? І бачиш: «AMAZONE рулить».

Підсумки

Так це чи ні покажуть сходи і врожайність посіяних культур. Як Condor 12001-С у ПСП «АФ «Василівка» покаже себе в умовах поточного року? Чи стане прямий висів на полях СПП «Агро-2000»  доцільнішим за мінімальну та вертикальну технології? Про все це – восени на мультимедійній платформі АС.

Дмитро Радіонов