Сучасне тваринництво

Володимир САВРАНЧУК, кандидат с.-г. наук, директор Галина ПОДРЄЗКО, канд. с.-г. наук, зав. лабораторії тваринництва Кіровоградський інститут АПВ НААНУ Застосування ресурсозберігаючих технологій утримання та вирощування тварин, удосконалення агротехніки одержання кормів, науково-обґрунтована система годівлі, ефективне використання генетичного потенціалу порід, інтенсифікація відтворення стада, раціональна організація праці та виробництва - запорука розвитку сучасного тваринництва.
Григорій ЗОН, канд. вет. наук, Людмила ІВАНОВСЬКА, канд. вет. наук Сумський НАУ Блутанг (синоніми - катаральна лихоманка овець, синій язик, реовірусна інфекція овець) - трансмісивна інфекція рогатої худоби, що характеризується лихоманкою, некрозом слизової оболонки травного тракту й епітелію вінчику, а також дистрофією скелетних м’язів.
Сучасне тваринництво - Середа, 17 листопада 2010 00:00

Вологі корми

Спосіб «сухої» годівлі комбікормами з використанням дорогих компонентів не може вважатися оптимальним. Згодовування тваринам сухих комбікормів, часто із завезеної сировини сумнівної кормової якості, призводить до захворювання органів дихання й шлунково-кишкового тракту, особливо молодняку тварин. При цьому ступінь засвоюваності корму зазвичай не перевищує 60%.  
Сучасне тваринництво - Середа, 17 листопада 2010 00:00

Розводимо свиней

Валентин РИБАЛКО, доктор с.-г. наук, професор, академік Інститут свинарства ім. О.В. Квасницького УААН На сьогодні у державних, колективних, фермерських і присадибних господарствах України розводять переважно 11 порід свиней, а саме: велику білу, ландрас, українську м’ясну, полтавську м’ясну, червону білопоясу, українську степову білу, дюрок, миргородську, велику чорну, українську степову рябу та уєльс.
Останнім часом проблема мітотоксинів набула глобального характеру у зв'язку з порушенням екологічної рівноваги при інтенсивних технологіях обробки сільськогосподарських культур, а також через підвищенний вміст фотооксидантів в атмосфері (повітряне забруднення), в результаті чого рослини втрачають стійкість до фітопатогенів. Збільшення мікотоксинів у сільськогосподарських продуктах також пов'язане з широким вживанням азотних добрив і…
Сучасне тваринництво - Середа, 17 листопада 2010 00:00

Чим і як?

Сучасне тваринництво на Україні знаходиться зараз у важкому стані, і причин цьому багато. Нажаль, однією з основних є невідповідність, а часто і недотримання технології виробництва продуктів тваринництва.   Якщо оцінювати стан галузі за cвітовими стандартами, особливо скотарства та свинарства, то у малих господарствах тваринництво ведеться примітивними методами первісно-родинного устрою. Головний…
Ефективність виробництва харчових яєць, особливо від зарубіжних кросів, які закупляються за кордоном за досить високими цінами, значною мірою залежить від тривалості використання маточного поголів’я. Низка зарубіжних селекційних фірм, реалізуючи в Україні свій генетичний матеріал, рекомендує застосовувати товарних несучок до 80-тижневого віку. Але це не можна назвати довготривалим використанням, а швидше…
Сучасне тваринництво - Вівторок, 31 серпня 2010 11:18

Небезпечна чума

Індустріалізація свинарства передбачає вдосконалення заходів із запобігання занесенню і надійної профілактики інфекційних, особливо екзотичних для нашої країни хвороб сільськогосподарських тварин. Африканська чума свиней (АЧС) -- висококонтагіозна хвороба, що протікає гостро, підгостро, хронічно, безсимптомно і характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, запаленнями і дистрофічно-некротичними змінами паренхіматозних органів, надзвичайно високою смертністю.
Тетяна Фотіна, доктор вет. наук, професор, Сумський національний аграрний університет На формування якості продуктів птахівництва впливають такі фактори, як сировина, технологія виробництва та забою, техніка, що використовується при забої, ветеринарно-санітарний контроль та система регулювання якості.  До дефектів, які знижують якість тушок птиці, належить: відхилення від ветеринарних і санітарних норм, порушення…
Володимир ВОРОНЕНКО, канд. с.-г. наук, директор Інституту тваринництва степових районів ім. М.Ф. Іванова «Асканія-Нова» Національного наукового селекційно-генетичного центру з вівчарства Відомо, що виникнення та поширення більшості захворювань у вівчарстві легше попередити, ніж лікувати. Хвороби овець поділяються на незаразні, заразні (інфекційні) та інвазійні.
Леонід Подобєд, доктор с.-г. наук, професор, Інститут тваринництва УААН Визначення Ф. Енгельса: «Життя - це спосіб існування білкових тіл» назавжди визначило провідне місце білка в системі існування всього живого на землі. Білок був і лишається найдорожчим інгредієнтом їжі людини та корму для тварин. Попри зростання населення Землі, білок дедалі важче…
Сучасне тваринництво - Понеділок, 30 серпня 2010 13:09

Смакові добавки

Богдан Єгоров, доктор техн. наук, професор, Одеська національна академія харчових технологій У комерційній діяльності введення ароматичних добавок у корми почасти відбувається на підставі смакових переваг людини, і такі добавки широко використовуються як засіб маркетингу. Слід зазначити, що використання добавок для маскування смакових властивостей корму з погляду людини нерідко призводить до…

Please publish modules in offcanvas position.