agro business 160 160

Здоровий молодняк

/ Сучасне тваринництво / Понеділок, 04 березня 2013 13:22

Василь КОСТЕНКО, доктор с.-г. наук, професор,

Національний університет біоресурсів та природокористування України
Про перший період - профілакторний - вирощування ремонтного молодняку із високою продуктивністю йшлося у попередньому номері. Другий етап вирощування називають молочним періодом. Важливе значення мають також зовнішні умови вирощування.

Яке краще молоко: збиране чи незбиране? 
Молочний період може тривати до 2 або 4-6-місячного віку. Згідно з рекомендованими донині старими схемами годівлі теличкам до 6-місячного віку передбачено випоювати від 180 до 500 кг незбираного і 200- 700 кг збираного молока або його замінника. Застосування сучасних схем вирощування із використанням стартових комбікормів спеціального складу (табл. 1.) дозволяє суттєво зменшити випоювання молочних кормів.

Таблиця 1. Орієнтовний склад стартового комбікорму для годівлі телят від 2 до 6-місячного віку
alt
 
Збиране молоко до раціону теляти можна вводити з 20-30-денного віку. Переводити телят на збиране молоко необхідно поступово, щоденно замінюючи 0,5-1 кг незбираного молока такою ж кількістю збираного. Вранці краще згодовувати незбиране, а ввечері - збиране. У 40-45-денному віці телят переводити на годівлю збираним молоком можна відразу.
 
altПри згодовуванні збираного молока необхідно особливо ретельно стежити за його свіжістю і чистотою. Молоко зі зливних пунктів або молокозаводів необхідно пастеризувати й випоювати охолодженим до 35-37 °С. Улітку доцільніше з нього готувати кисле ацидофільне молоко, що різко зменшує захворюваність телят хворобами органів травлення і підвищує їхні прирости.
 
З метою зменшення кількості незбираного молока для випоювання телят використовують замінники (ЗНМ). ЗНМ надходить у господарства у вигляді сухого порошку. Перед згодовуванням його відновлюють у співвідношеннях, зазначених у рекомендаціях щодо їхнього використання або 1 частина сухого ЗНМ і 9 частин води, чи 1,25 частини сухого ЗНМ і 8,75 частини питної перевареної води температурою 55 °С. ЗНМ ретельно розмішують до повного розчинення, охолоджують до 35-37 °С і згодовують. Незбиране молоко можна заміняти на ЗНМ, у складі якого молочні білки становлять не менш ніж 50% з 11-го, а краще з 30-го дня життя теляти. Загальні витрати сухого ЗНМ на одне теля, яке вирощують для ремонту стада, - 35-48 кг. Замінники незбираного молока бажано використовувати паралельно з високоякісними повнораціонними комбікормами, які, як і ЗНМ, починають згодовувати поступово, невеликими порціями. У середньому за добу телята 1-2-місячного віку мають споживати не менш ніж 0,2-0,8 кг, а 2-3-місячного - 0,8-1,6 кг комбікормів.

Сіно, силос, коренеплоди…
У майбутніх молочних корів передусім необхідно стимулювати розвиток органів травлення і молочної залози. Ось чому, за наявних нині в Україні систем вирощування, до сіна телят привчають відносно рано. При цьому норму сіна збільшують поступово і в 3-місячному віці доводять до 1,3-1,4, а в 6-місячному - до 2,5-3 кг на добу. З метою профілактики захворювань травного каналу, поліпшення апетиту і швидкого привчання телят до споживання рослинних кормів їм можна випоювати сінний настій. Коренеплоди телятам рекомендують згодовувати з місячного, а силос - з 2,5-місячного віку. Згодовування соковитих кормів з раннього віку підвищує біологічну повноцінність раціонів, поліпшує травлення і сприяє повнішому засвоєнню поживних речовин. У цей період молодняк особливо у великій кількості потребує мінеральних речовин, і тому необхідно використовувати мінеральну підгодівлю. Мінеральні добавки можна згодовувати в чистому вигляді з молоком або в суміші з концкормами, а також у складі мінеральних сумішок. Останнім часом широко використовують мінеральні брикети і складні суміші - полісолі, які виготовляють промисловим способом.
 
Щодо черговості роздавання кормів, то спочатку згодовують концкорми, соковиті, а потім грубі або грубі, соковиті, а потім концкорми. В усіх випадках концентровані корми краще згодовувати невеликими порціями 3-4 рази за добу.
 
«Стійлові» переваги
Утримувати телят у стійловий період необхідно, як правило, групами безприв'язно. Таке утримання може бути двох варіантів: у групових клітках на змінюваній або в секціях на глибокій підстилці і в групових секціях зі щілинною або суцільною підлогою, обладнаних боксами. Перший варіант частіше застосовують на малих фермах. Недолік цього способу - великі витрати ручної праці на прибирання групових кліток. Температура в приміщенні має бути в межах 8-16 °С, а підлоги в лігві - не менш ніж 10°С при вологості повітря 70-75%. Решта показників має відповідати встановленим зоогігієнічним нормам. Поряд із телятниками (бажано з південного боку) влаштовують вигульні або кормовигульні майданчики, куди телят, починаючи з 10-20-денного віку, за сприятливої погоди випускають на прогулянку. Тривалість прогулянок становить спочатку 10-20 хв., а з віком їх доводять до 2-4 год. Узимку стежать, щоб телята не лягали на сніг або мерзлу землю. Під час прогулянок на майданчиках зі спеціально обладнаних годівниць телятам згодовують сіно, а в неморозну погоду - і силос.
 
altСуть утримання у секціях на глибокій підстилці в тому, що тварини відпочивають у приміщеннях на глибокій, довго незмінюваній підстилці, а годують їх на кормовигульних майданчиках, які розміщують із південного боку приміщень. Вигульні майданчики обладнують груповими годівницями (кормовими столами), над якими споруджують навіси, і автонапувалками з електропідігрівом води.
 
Теличок утримують групами по 15...50 голів в окремих секціях, розділених решітками. При такому способі важливо створити тепле, сухе лігво для тварин. Біологічні процеси, що відбуваються у шарі підстилки, навіть за температури навколишнього повітря у приміщенні -6-10 °С, дають можливість підтримувати температуру верхнього шару підстилки на глибині 5 см +2-9 °С, а на глибині 10 см - +18-23 °С. Гній із приміщень прибирають один раз на рік - улітку, а з вигульних майданчиків - раз у два-три дні трактором із бульдозерною навіскою. Безприв'язне утримання ремонтного молодняку з відпочинком тварин у приміщеннях на глибокій підстилці і вільним виходом на вигульно-кормові майданчики сприяє вирощуванню тварин, стійких проти впливу несприятливих факторів зовнішнього середовища, а також позитивно впливає на розвиток відтворної системи і формування молочної продуктивності. Такий спосіб утримання можна застосовувати в господарствах, забезпечених соломою для підстилки.
 
За інших умов доцільніше вирощувати молодняк у приміщеннях, обладнаних боксами для відпочинку тварин. При безприв'язному боксовому утриманні місця годівлі і відпочинку знаходяться або у відокремлених зонах, або в одній. Підлога в проходах може бути суцільною бетонованою гладенькою або щілиною. Бокси обладнують з урахуванням віку і маси телиць. Кількість боксів у секції відповідає кількості тварин. Конструктивно вони розміщені на 15-20 см вище підлоги, що забезпечує чистоту в боксах, а відповідно і телиць. Прибирання гною у проходах із бетонованою підлогою проводять трактором із бульдозерною навіскою або спеціальними скреперними установками. При щілинній підлозі він протоптується у гнойові канали і звідти самосплавом чи спеціальними транспортерами або насосами подається у гноєсховище.

Вигульне утримання
До приміщень із півдня прилягають вигульні або вигульно-кормові майданчики, поділені на окремі загони, де телички щоденно користуються прогулянками. Тривалість перебування на майданчиках регулюється віком, станом здоров'я і погодними умовами. Влітку телят необхідно утримувати на пасовищах або в літніх таборах. Розмір групи збільшують до 25-50 голів, а в загонах влаштовують тристінні навіси. Для випасання телят поблизу ферми створюють прифермські високоврожайні культурні пасовища з розрахунку 6-8 га на 100 голів.
 
altПасовище, яке відводять для телят на Поліссі і в Лісостепу, бажано розділяти на 10, а в Степовій зоні - на 12-14 ділянок. При такій загінній системі використання пасовищ, особливо культурних, необхідно користуватися електропастухами, які в міру стравлювання пасовища можна легко переносити. В загоні впродовж дня ділянки чергують - вранці випасають на дуже стравлених місцях, а потім - на менше стравлених. На ділянках, де переважають бобові трави, не бажано випасати телят вранці, коли є роса, і вдень, після дощу або зразу після напування. Після переведення тварин на нову ділянку на стравленій необхідно обов'язково порозгрібати граблями або боронами купи калу, підкосити й зібрати нез'їдені залишки трави, щоб дати можливість відрости добрій отаві.
 
На пасовищі молодняк необхідно забезпечити водою. Якщо ділянки пасовища не межують із джерелами доброякісної води, то телят не менш ніж тричі на добу підганяють до водойми з доброякісною водою або до іншого джерела водопостачання.
 
За традиційної технології вирощування до зелених кормів телят можна привчати з 20-25-денного віку. Добову даванку їм поступово збільшують, доводячи у 3-місячному віці до 7-8, а в 6-місячному - до 18-20 кг (разом із пасовищною травою).
 
Організовуючи літнє пасовищне утримання телят, необхідно постійно контролювати зміни хімічного складу трави за циклами стравлювання для профілактики захворювань і поповнення елементів, яких не вистачає, а також балансування раціонів згідно з деталізованими нормами годівлі.
 
За відсутності пасовищ зелені корми телятам згодовують із кормових столів (годівниць) і надають щоденну активну прогулянку, залежно від віку, впродовж 2-4 год. на спеціально відведеній ділянці, кормовигульному майданчику або в прогоні.
 
Ураховуючи, що в зелених кормах не вистачає натрію і фосфору, а є надлишок калію, телятам необхідно згодовувати в літній період мінеральні добавки, які містять фосфор, а також кухонну сіль і мікроелементи.

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.