- Середа, 26 жовтня 2016 16:00

Шоу щасливих корів

Ірина САДОВА, спеціально для "АС"
Часом здається, що французи вірять в українське тваринництво більше за нас самих. Вони пропонують свої гібриди на корми, племінних тварин, завозять техніку і, власне, свій досвід, діляться новітніми технологіями. Дивимось на їх старання і запитуємо: чим зумовлена така підкреслена французька активність на українському ринку? «Перспективністю вашого тваринництва», — відповідають.
Світлана ПАНІНАмолодший науковий співробітник
Кіровоградської ДСГДСН НААН

Дотримання мікроклімату —
гарантія продуктивності
Мікроклімат приміщень є фактором внутрішнього середовища, порушення якого здатне викликати у тварин стресовий стан. Так, при підвищенні температури повітря у приміщенні до 33 °C, як зазначають науковці, середньодобові прирости молодняку знижуються на 50%, погіршується якість м’яса, оскільки в організмі тварини температура всередині рубця зростає до 51 °C, значно зменшується вміст вільних жирних кислот, різко знижується апетит аж до повної відмови від корму.
Марія ЯРОШКО,ветеринарний лікар, магістр МВА
Одним із новітніх підходів у годівлі молочної худоби є використання силосу з цільних рослин злакових культур. Цей корм заготовлюється на різних стадіях дозрівання посівів, залежно від того, які саме цілі у годівлі цим видом корму хоче досягти господарство. Рослини зрізають, прив’ялюють, подрібнюють та закладають на консервування. В результаті господарство отримує гарний корм, який успішно вписується у раціон як загального стада, так і високопродуктивної молочної худоби і може ефективно вводитися вже набагато раніше свіжого кукурудзяного силосу нового сезону, перекриваючи таким чином проміжок у кормовому конвеєрі.
Світлана ПАНІНАмолодший науковий співробітник
Кіровоградської ДСГДС НААН
Ефективність виробництва та конкурентоспроможність молока у сільськогосподарських підприємствах України за останні роки знаходиться на низькому рівні. У зв’язку з цим перед підприємствами стоять завдання здійснити систему таких організаційно-економічних заходів, які б сприяли збільшенню одержання молока, зменшення витрат на його виробництво та підвищення конкурентоспроможності галузі.
- Вівторок, 14 червня 2016 11:03

Кормороздавачі: коровам — смачного!

Віктор БОРЗНЕНКО, Василь ЗАГАРНИЙ
спеціально для "АС"
Сьогодні на тваринницькій фермі змішувач-кормороздавач або ж кормоміксер — одна з провідних машин у технологічному ланцюгу операцій з приготування й роздавання худобі збалансованих кормів. Розглянемо деякі моделі цих комбінованих агрегатів, які можуть не лише подрібнювати й перемішувати різні інгредієнти, а потім роздавати їх тваринам, а й також розкидати солому на підстилку.
В. С. КОЗИРЬдоктор с.-г. наук, 
професор, академік УААН,
Інститут тваринництва центральних районів УААН
Викладено результати досліджень формування м’ясної продуктивності бугайців молочних, комбінованих та м’ясних порід, типів і помісей в онтогенезі.
Ірина БОВЧАЛЮК, спеціально для "АС"
Вони вважаються дуже дружелюбними. Кремово-білі тварини типово м’ясної будови тіла, з невеликою головою, широким лобом, видовженим тулубом, прямою м’язистою спиною. Ми мали можливість подивитися типову ферму знаменитої породи корів Шароле у живописній французькій провінції. Тут у них цього року такі ж проблеми, як і в нас — посуха, брак кормів на пасовиськах. Тим не менш спокійного затишку і здорового ремигання, здається, ніщо не порушує.
- Вівторок, 26 квітня 2016 16:10

Управління сучасною молочною фермою

Олексій ОРЛОВкеруючий аграрним бізнесом,
Eagleson.Farm, Київ, канд. с.-г. наук
 
Забезпечення якісними кормами
без мікотоксинів
Годування — це дуже важливий напрям, якому потрібно приділяти увагу. Корми — це основна стаття витрат при утриманні корів. Тут порядок повинен бути у всіх ланках ланцюжка: від вирощування кукурудзи та інших сільськогосподарських культур у поле до роздачі кормів коровам та контролю перетравності кормів і коригування раціонів. Зараз саме завдяки вдосконаленню годівлі корів спостерігається зростання показників на фермах у Західній Європі.
Олексій ОРЛОВкеруючий аграрним бізнесом,
Eagleson.Farm, Київ, канд. с.-г. наук
У продовження теми створення сучасної інноваційної та високоприбуткової ферми, яку ми розпочали у минулому номері, пропонуємо наступну частину статті.
В.С. КОЗИРЬдоктор с.-г. наук, професор, академік НААН
Інститут сільського господарства степової зони України
Науково досліджений вплив амонізації подрібненої соломи озимої пшениці, стебел і качанів кукурудзи після обмолоту зерна на їх перетравність і поживність. Доведено, що використання їх підвищує енергію росту бугайців на відгодівлі.

Please publish modules in offcanvas position.