agro business 160 160

Переконливі новації KUHN

Переконливі новації KUHN

На Agritechnica-2017 компанія KUHN представила багато цікавих розробок, втілених як у знайомих багатьом аграріям знаряддях, так і в новій техніці.

 

Оновлення асортименту плугів

Головною новинкою у цьому сегменті діяльності KUHN стала технологія Section control, яка була відзначена срібною медаллю у рамках програми DLG Innovation Award. Причиною її появи стала поширена незручність в експлуатації широкозахватних плугів: утворення Z-подібних необроблених ділянок під час підняття корпусів на поворотній смузі. Через це, зокрема, доводилось робити обробіток поля по контуру. Премійована технологія KUHN покликана змінити це. Section control — це електрогідравлічна система, яка на основі даних GPS-позиціонування автоматично регулює положення корпусів плуга так, щоб уникнути необроблених ділянок по краях поля. Крім того, ця система також дозволяє швидко налаштовувати конкретний плуг під потреби ґрунтових умов різних полів, а також відповідно до потужності тракторів (гідравлічне підняття корпусу (-ів) при ризику пошкодження натомість механічного запобіжника — болта «на розрив»). Section control доступна для встановлення на всі моделі плугів KUHN: Master (3-6 корпусів), Leader (6-8) та Challenger (7-13).

Та не тільки нова система об’єднує сучасне покоління плугів KUHN. «Відвали всіх наших агрегатів виготовляються за запатентованою технологією тришарової сталі, — наголошує менеджер із роботи з ключовими клієнтами ТОВ «КУН-Україна» Сергій Вотяков. — За неї внутрішній шар не проходить гартування, що зберігає гнучкість відвалу та попереджає розтріскування. А зовнішній шар завтовшки 3,3 м проходить подвійне гартування. Завдяки цьому твердість сталі доходить до 900 вікерсів, а зносостійкість є мінімум у 1,5 разу вищою за сталь для відвалів, виготовлених за іншими технологіями».

Разом із тим, було вдосконалено технологію Multi — механічного захисту відвалів від навантаження. «Часто для захисту робочих органів використовують зрізний болт — це ефективне рішення, але з часом воно призводить до пошкодження посадкового отвору, — звертає увагу Сергій Вотяков. — Ми застосовуємо болт, який працює на розрив: при навантаженні 4 т він не розрізається — вистрілює у напрямок руху стійки, завдяки чому не пошкоджується посадковий отвір». Поруч із цим рішенням доступний гідравлічний захист Vario, коли під час наїзду на перешкоду корпус підіймається вгору, а по її проходу — заходить під навантаженням у ґрунт. Також є варіанти плугів із гідравлічною зміною захвату корпусів у межах 35-50 см.

 

Нове покоління Optimer

Зазнав оновлень і дисковий культиватор Optimer+ (робоча глибина 3-12 см). Серед основних впроваджень — вищий кліренс і збільшення відстані між першим та другим рядами індивідуально розташованих вирізних дисків діаметром 510 мм… — все, щоб поліпшити ефективність роботи знаряддя на полях із великою кількістю рослинних решток. Разом із тим, було розширено модельний ряд: тепер також доступний Optimer XL 5000 — знаряддя із потужнішою рамою та більшими (Ø620 мм) робочими органами, призначене для обробітку на глибину до 18 см.

«На обох Optimer робочі органи кріпляться до рами через спеціальні демпфери: це не резина, а спеціальний полімер (еластомер). Він поєднує у собі властивості резини (гнучкість та здатність гасити вібрації), а також пластика (стійкість до агресивного середовища). Завдяки цьому він добре амортизує, тримає постійною глибину роботи диска та не руйнується із часом, — звертає увагу Сергій Вотяков. — Крім того, на Optimer стоять підшипники зі збірною маточиною, що працюють у масляній ванні. Головна перевага — герметичність проходу від осі, завдяки чому вони мають більший ресурс, ніж підшипники із лабіринтовим пильником».

Вдосконалені Optimer були представлені з новим подвійним котком із П-подібним профілем STS, який створений для подрібнення грудки, рівномірного ущільнення та вирівнювання обробленого ґрунту особливо в сирих умовах. У такому середовищі розкривається ще одна перевага STS: сирий ґрунт прилипає на його поверхню тонким шаром. Завдяки цьому унеможливлюється забиття: ґрунт до ґрунту не прилипає, та збільшується ресурс: прямий контакт металу з ґрунтом мінімальний.

Корисною можливістю цих дискових культиваторів є розвертання на кінцях гону як на котках, так і на колесах. Останній варіант є рекомендацією KUHN: за розвороту на колесах краї поля ущільнюються мінімально.

 

Впровадження для якісного висіву

На експозиції сівалок для просапних культур увагу відвідувачів привертала потужна рама просапної сівалки TRS, крила якого кріпляться до основної через паралелограм. На лівому крилі носія закріплені через паралелограмні підвіски (подвійний паралелограм — патент KUHN) висівні секції анкерної сівалки Planter 3. Головна перевага цього знаряддя — відстань між висівним модулем до насіннєвого ложа лише10 см. Завдяки цьому забезпечується точна розкладка з гарним копіюванням рельєфу. Planter 3 TRS має регульоване міжряддя: 45 (24 ряди) або
70 см (16 рядів). Привід висівного апарата механічний. Одночасно з висівом можливе внесення добрив у бік від насіннєвого ложа.

До іншого крила TRS також через паралелограм кріпились висівні секції сівалки Maxima 2. Її характерною рисою є висівний диск чималого діаметру з великою кількістю отворів для насіння. Це рішення забезпечує повільний рух висівного диска та якісний відбір зернин в умовах високої швидкості. Обидві сівалки можуть агрегатуватись із трактором від 120 к.с., високопродуктивно та якісно сіяти ріпак, сою, горох, нут, кукурудзу та соняшник.

Новинкою року стала 8-рядна просапна сівалка Maxima 3 Е, висівний апарат якої має електропривід. Міжряддя Maxima 3 Е можна змінювати в межах: 37,5/45/50/55/60/65/ 70 см, а також відмикати посекційно. Одночасно з висівом можливе внесення добрив, зокрема мікрогранул.

«За рахунок тяжких секцій та можливості їхнього довантаження сошники Maxima 2 стабільно працюють в умовах сухого поля після не дуже якісного обробітку ґрунту. З іншого боку, Planter 3 гарно показує себе в умовах підвищеної вологості, але при цьому він більш вимогливий до якості обробітку ґрунту», — ділиться досвідом Сергій Вотяков.

Серед агрегатів для сівби зернових культур особливо вирізнялись пневматичні посівні комплекси Espro у варіантах (висів + внесення добрив) та R (тільки сівба) з унікальними характеристиками стабільності глибини висіву та норми на великих робочих швидкостях. Перша їхня особливість — стандартне оснащення ISOBUS, що надає широкі можливості використання сівалки у найсучасніших технологіях обробітку. Разом із тим, уваги варта гідравлічна система комплексу. «Це технологія Load Senсe гідравліка, або як її ще називають Power Beyond, за якої комплекс сам керує продуктивністю масляного насоса трактора, — пояснює Сергій Вотяков. — Є 3 шланги: подачі (160 л/хв.), повернення та контрольна лінія. У робочому положенні, коли Espro не потребує повного потоку оливи, контрольна лінія прикриває потік її з насоса трактора до потрібного рівня. На поворотній смузі, отримавши сигнал від сівалки, контрольна лінія запускає масляний насос до необхідної продуктивності, і гідроциліндри Espro автоматично за командою пульта керування задіють необхідні робочі органи. Таким чином, зменшується навантаження на гідронасос трактора та знижується температура нагріву оливи, надлишок потоку якого не буде циркулювати по системі сівалки.

Насіння та добрива подаються до висівних секцій за допомогою повітря, нагніченого лише одним вентилятором. «За основу конфігурації лопатей цього вентилятора було взято самі передові технології розробки. Саме тому Espro може якісно працювати на швидкості до 16 км/год. на максимальних нормах висіву», — додає менеджер з роботи з ключовими клієнтами
«КУН-Україна».

Останньому сприяє і можливість гідравлічного довантаження висівних секцій (глибина та тиск регулюються окремо), які кріпляться до рами через еластомерні блоки на спеціальному профілі з міжряддям 15 см.

Espro оснащена V-подібними сошниками для висіву, розташованими зі зміщенням 45 мм. Це рішення забезпечує легше проникнення у ґрунт, стабільний хід та простішу експлуатацію: коли перший (відносно напрямку руху) диск зношується, достатньо поміняти їх місцями без необхідності регулювання «точки контакту».

«У всіх наших сівалках із V-подібним сошником вектор падіння зерна направлений до точки розкриття борозни. Завдяки цьому забезпечується стабільна глибина висіву та гарний контакт зернин із насіннєвим ложем: ризик засипання борони рештками рослин чи ґрунтом зведено нанівець», — відзначає Сергій Вотяков.

 

Акценти обприскування

Одним із ключових впроваджень на новому поколінні причіпних обприскувачів KUHN стала технологія автоматичної зміни форсунки під час руху. «Вона дає можливість керувати вибором форсунок автоматично, але головна перевага — забезпечення стабільної норми виливу та тиску при більшому діапазоні робочих швидкостей, а також надає ширший спектр зміни норми виливу при роботі по карті полів, — пояснює менеджер з роботи з ключовими клієнтами «КУН-Україна». — Це реалізується так: на розташований на електромоторі тримач для кількох розпилювачів ви встановлюєте форсунки, які працюють на різній робочій швидкості. Умовно: жовта форсунка — 4-8 км/год., синя — 8-12 км/год., червона — 12-16 км/год. Відповідні значення задаєте у термінал керування. Починається робота. Щойно робоча швидкість змінилась до певного значення (наприклад, із 16 до 8 км/год.), система за долі сеКУНди автоматично задіює відповідну форсунку».

Нова розробка доступна для встановлення на обприскувачах Lexis (бак 3180 л, штанга 18-28 м), Metris (бак 3430-4380, штанга до 36 м) та Oceanis (8100 л, 24-48 м).

Також відвідувачі оцінили й представника нового покоління самохідних обприскувачів Stronger із кліренсом 1,8 м та гідравлічно змінною шириною колії 2,8-3,5 м. Він оснащений баком із нержавіючої сталі для робочого розчину (р.р.) об'ємом 4000 л, алюмінієвими штангами з захватом 36 м та двигуном Deutz потужністю 280 к.с.

«Суха маса нового Stronger 4000 — 11,75 т, за характеристиками співвідношення ваги та тягового зусилля (24 к.с./т) — це один із найпотужніших обприскувачів. Серед його особливостей: 4 пневматичних подушки, які максимально компенсують розхитування по осі; гідроблок, що при буксуванні одного мотор-колеса дає більше оливи на інші; два відцентрових насоси для робочого розчину: для закачування (700 л/хв.) та обприскування 500 л/хв., у яких встановлено датчики контролю рідини. Щойно подача рідини припиняється — насоси автоматично вимикаються; встановлення бака для робочого розчину точно по центру для оптимального балансу та зменшення розхитування; нова просторіша кабіна з вугільними фільтрами,
що перебуває під збитковим тиском тощо».

Ілля ЧОРНИЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.