agro business 160 160

Новаторські прем’єри Kverneland

Новаторські прем’єри Kverneland

Під час Agritechnica-2017 норвезький виробник сільгосптехніки Kverneland представив широку низку нових розробок.

 

Новий рівень високошвидкісного висіву

Ключовим акцентом експозиції Kverneland став перший представник нового модельного ряду сівалок точного висіву — Optima SX. Цей концепт інтригує передусім своєю здатністю точно висівати просапні (зокрема, такі складні для висіву, як соняшник), бобові та дрібнонасіннєві культури з одночасним внесенням добрив на рекомендованій робочій швидкості 15–18 км/год.

Це є можливим завдяки кільком впровадженням, зокрема модернізованим висівним секціям. «Представлена Optima SX має причіпну раму, на якій закріплено 8 висівних секцій із міжряддям 70 см, — розповідає продакт-менеджер Kverneland у країнах СНД Максим Боднар. — Основа їх, як на всьому модельному ряді Optima, виготовлена зі спеціального сплаву чавуну, в якому вуглець характеризується шароподібною, а не плоскою формою. Такий сплав є надміцним та має високу стійкість до ударів. Новим впровадженням стало динамічне довантаження секцій — це гідравлічна система, що під час роботи сівалки продукує оптимальне навантаження для кожної секції у межах 280 кг».

24 367 63 1«Висівний пристрій Optima SX з електричним приводом — це повітряна камера, що обертається разом із висівним диском. Він цікавий тим, що працює за нагнітальним принципом та немає жодного тертьового елемента або ущільнюючого кільця. Завдяки цьому електродвигуни секцій вимагають лише 2А, а тому можуть отримувати живлення від генератора трактора», — звертає увагу Максим Боднар.

Після того як два сингулятори, положення яких легко та швидко налаштовується (дія видна через спеціальне віконце), відділили зайві зернини, насіння підхоплює стабільний потік нагніченого вентилятором повітря та буквально вистрілює ним у ґрунт під певним кутом на швидкості близько 70 км/год. Після цього насіння одразу притискається новим м’яким прикочувальним котком, а борозна закривається стандартними для чорноземного поясу вузькими V-подібними колесами.

Одночасно з висівом у бік від насіннєвого ложа Optima SX закладає добрива. «З баку об’ємом 2000 л вони подаються на котушковий дозатор, що забезпечує внесення добрив у нормі 50–400 к/га з точністю +/-1%. Він виконаний зі спеціального розробленого нами полімеру з підвищеною зносостійкістю. Такі дозатори встигли добре зарекомендувати себе на інших моделях Optima, яких тільки до України в 2017 році було продано 130 одиниць, — наголошує Максим Боднар. — Дозатор добрив може мати механічний або гідравлічний привід. В останньому випадку він здатний вносити добрива за допомогою технологій точного землеробства по картах полів».

«2018 року Optima SX проходитиме польові випробування, зокрема в Україні вже підписані контракти з господарствами, які готові протестувати її при висіві соняшнику. Останнє принципово важливо для нас, адже сівалки Optima завжди славились точністю висіву складних культур», — зазначає Максим Боднар.

 

Впровадження для продуктивного тваринництва

Потужною новацією стала косарка-плющилка Kverneland 53100 типу «метелик» з робочою шириною 10,5 м. Її головна особливість — принципово нова конструкція підвіски. «53100 оснащена гідравлічною підвіскою QuattroLink, в основу якої було покладено кінематику підвіски боліду Формули-1, — це 4 важеля та гідроциліндр, — підкреслює Максим Боднар. — Завдяки QuattroLink косарка має 30-градусний діапазон поперечного копіювання, а також 70 см хід ріжучого бруса в вертикальній площині».

«Kverneland 53100 — це ISOBUS машина. Під час проходження повороту вона автоматично зміщує задні косарки ліворуч чи праворуч, щоб витримати перекриття відносно прокосу передньої — відзначає продукт-менеджер Kverneland у країнах СНД. — Крім того, на основі даних GPS косарки, що опинилась над уже прокошеною ділянкою, автоматично підіймаються. Це підвищує продуктивність на 5–7%».

Новинка оснащена вальцевою шевронною плющилкою, агресивність якої налаштовується механічно, без інструментів, в одному місці.

Разом із тим, Kverneland 53100 має унікальну можливість косіння у розстил: розкладання скошеної маси всією шириною прокосу, а не тільки в валок. Це здійснюється за допомогою системи FlipOver: пластини подають скошену масу від плющилки на дефлектори, які розподіляють її шириною захвату секції.

«З 2019 року ці косарки додатково оснащуватимуться поперечними транспортерами, які значно розширять функціонал машини. Так, наприклад, ­уявіть: під час заготівлі сінажу вся скошена маса травостою із робочої ширини 10,5 м буде укладатися в один валок, що дозволить в екстремально гарячі дні уникнути потреби додаткового згрібання».

Kverneland 53100 агрегатуються з тракторами потужністю 300 к. с.

Ще однією новинкою стала 97150 С — 4-роторні граблі з захватом 15 м.

Першою особливістю 97150 С, як і всіх граблів-ворушилок Kverneland, є те, що всі ротори приводяться у дію через карданні ширококутні вали, завдяки чому досягається постійна велика сила згрібання, відсутність втрат потужності, а також спрощене сервісне обслуговування. При цьому важливо, що граблі Kverneland оснащуються редукторами роторів ProLine, які працюють у масляній ванні та не потребують обслуговування.

«Наші граблі відрізняються від конкурентів ввігнутою формою важеля кріплення робочих органів до ротора — під час роботи вони підіймаються вище свого осьового рівня над валком. Отже, при збиранні сіна вони не розкидають його, — наголошує Максим Боднар.

97150 С — цікава техніка, але, напевно, керувати такою — справа не з легких. Як не дивно, але це не так. «Вони оснащені системою GEORAKE, завдяки чому забезпечується дуже точне укладання та вирівнювання валків по GPS, — звертає увагу представник компанії-виробника. — При цьому GEORAKE здійснює керування заднім шасі на поворотах так, щоб окружність валка була мінімальною. Також ця технологія автоматично підіймає ротори над уже прой­деними ділянками».

97150 С агрегатуються з тракторами потужністю від 250 к. с. та, маючи захват 15 м, під час транспортування складаються до 3 м ширини та 4 м висоти.

 

Технології точного землеробства у грунтообробітку

Не менш популярною стала нова система автоматичної зміни робочої глибини — iTiller, яка буде встановлюватися на всю ґрунтообробну техніку Kverneland.

iTiller працює так: на основі карт полів агроном задає глибину обробітку для кожної окремої ділянки, потім під час роботи, виходячи з даних GPS-позиціонування, знаряддя автоматично змінює робочу глибину згідно із завданням.

Також на культиватори Kverneland можуть встановлюватись тензо-датчики, які дозволяють уберегти робочі органи машин від неправильної експлуатації. Так, якщо механізатор забуде підняти культиватор під час розвертання — датчики зафіксують сильне навантаження, миттєво передадуть сигнал на бортовий комп’ютер, і він автоматично підніме агрегат.

Захистом від дій несумлінного персоналу також є системи Telematics, які Kverneland пропонує для всієї лінійки своєї техніки, оснащеної ISOBUS. «Суть проста: все, що бачить оператор техніки на бортовому терміналі, бачить головний інженер, агроном чи директор на центральному комп’ютері в офісі, — розповідає Максим Боднар. — Він може спостерігати за актуальними робочими параметрами, а за неправильної експлуатації техніки (спрацьовує сигнал) самостійно налаштувати їх до потрібного значення».

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.