Аграрний локомотив продовжує рух

Аграрний локомотив продовжує рух

Міжнародна виставка сільськогосподарської техніки та обладнання «ІнтерАГРО» — це завжди цікаво. Цього року вона проходила з 30 жовтня по 2 листопада. Тут вирував вулкан інновацій, квітнув розмай сільськогосподарської техніки та обладнання: понад 300 різноманітних компаній, що представляли 17 країн, показували як свої останні розробки, так і хіти продажів техніки на агроринку.

Проходила виставка «Інтер­Агро» в популярному київському у Міжнародному виставковому центрі (МВЦ). Основну частину учасників заходу становили заводи-виробники сільськогосподарської техніки, елеваторного устаткування, а також супутні виробники теплиць, ангарів, птахофабрик, тваринницьких ферм.

Звісно, на виставці було багато старих знайомих — добре відомих українській аграрній спільноті виробників. Скажімо, вітчизняні компанії «Велес Агро», «Завод Кобзаренка», німецькі «Клаас», «Хорш», американський «Нью Холланд», французькі «Шнейдер Електрик» і «Берту», італійський «МатерМак» та інші гранди АПК й машинобудування.

Але були й цікаві дебютанти. Наприклад, чеська компанія «Опал-Агрі» з ґрунтообробними машинами. Чи от, здавалося б, зараз не бракує зараз в Україні виробників тракторів. Є які хочете машини: американські, французькі, турецькі, фінські — не кажучи про те, що ми й свої виробляємо, і у сусідів-білорусів купуємо. Але щороку з’являються нові пропозиції. Цього разу нашу увагу привернула італійська компанія «Арбос» (Arbos). Вона «заїхала» у популярний сегмент тракторів потужності 120 к. с. Чи вийде у них закріпитися в Україні? Побачимо. Конкуренція — рушій торгівлі, а тракторів українським фермерам усе ще не вистачає, так що шанси є у всіх продавців.

Цього року побільшало експонентів, які пропонують не лише запчастини, а й уживану західну сільгосптехніку. Це, зокрема, компанії «Менке», «Райфаззен Технік», «АЕКА-трейдинг», «Агравіс Технік» тощо. Навіть такі гранди, як «Клаас» і «Тайтен Машинері» теж вирішили активніше пропонувати техніку не нову, а з наробітком. Це свідчить не лише про розвиток сервісу у сфері сільгосптехніки, а й про невисоку купівельну спроможність українського аграрія: беушний трактор чи комбайн набагато дешевший за новий. Ну й також ми знаємо про небажання українських банків кредитувати під низький процент, що, в принципі, можна зрозуміти, бо відсутня надійна застава, якою у всьому світі є земельні ділянки.

Зараз в Україні потужно розвивається мала альтернативна енергетика. Ми побачили цікаві рішення для аграрного бізнесу: фотоелектричні дахи для ферм і котеджів, геліоколектори (накопичувачі тепла, що розміщуються на дахах), а також вітряки для генерації електрики на селі.

22 389 21 3Чітка географія експозицій і броунівський рух відвідувачів «ІнтерАгро» створювали враження коктейлю емоцій, розрахунків, сподівань. Нашим очам демонструвалися останні тренди машинобудування і точного землеробства, дивував небачений сільськогосподарський реманент чи аналітичні прилади. При тому майже все, що експонувалося, можна було придбати якщо не зараз, то у наступному сезоні. Як висловився заступник Міністра аграрної політики та продовольства Віктор Шеремета, якщо років 20 тому наші фермери дивилися на цю техніку як на музейні експонати, то тепер одразу купують або підписують контракти.

На виставці також, як на багатьох останніх Днях поля, виявляли активність автомобільні компанії. На цей раз аграріям пропонувалися сільські варіанти машин «Тойота Ленд Крузер» і «Сітроен».

Міжнародна виставка — гарна нагода зібрати разом фахівців з усіх усюд. Тому у ці дні відбуваються конференції, семінари, круглі столи, де завжди є сенс послухати фахівців віт­чизняних та іноземних компаній. Зокрема, на «ІнтерАгро» пройшли Форум біоенергетичних технологій та альтернативної енергетики в агробізнесі та Форум агроіновацій. Звісно, не можна було оминути увагою питань фінансування агросектору. Пройшла цікава конференція «Хто освоїть 7 млрд грн?». На ній розглядалися питання вірогідної державної підтримки аграріїв на наступний рік: кому й скільки слід давати дотацій, субвенцій, пільг тощо. Звідки така цифра? Згідно з планами урядовців, наступного року не менше 1% українського вагового продукту буде направлено на підтримку аграрного сектора. Це й становить у грошовому вимірі близько 7 млрд грн.

Також протягом виставкових днів у МВЦ пройшли Дні Франції і Німеччини. Деякі вчені, наприклад, Скотт Ширер з Університету штату Огайо (США), педалюють думку, що аграрна сфера вже повністю готова для застосування робототехніки. Трактори, комбайни, сівалки і косарки — все це, мовляв, може й буде працювати без участі людей. Однак на практиці українські господарства, навіть найбільш передові і технічно оснащені з них, сьогодні стикаються із проблемою дефіциту кваліфікованих кадрів. Тому доречними День молодого спеціаліста та Ярмарок вакансій в агросфері.

Серед значних подій виставки «ІнтерАгро-2018» — нагородження переможців міжнародного конкурсу у галузі інженерної думки, кращих рішень у сільгосптехніці InterAGRO Innovation Award. У змаганні цього року взяли участь представники 19-ти брендів. Серед тих, хто отримав медалі, — відомі зарубіжні компанії «Клаас», «Кун», «Нью Холланд», «Лемкен», «Амазоне». Також не лишилися без відзнак і вітчизняні машиновиробники «Велес Агро», «Технополь». Конкуренція штовхає українців до покращення якості виробів і технологій, і нам приємно бачити, коли наші земляки у деяких сегментах машинобудування вже впевнено змагаються з європейцями чи американцями.

Кількість учасників «ІнтерАгро» з року в рік зростає. Знову й знову лунають думки про величезний потенціал України, який слід розвивати і реалізовувати. Такі імпрези, техношоу, конференції та спілкування дають аграріям перспективу розвитку, тому вони йдуть у МВЦ. Аграрний сектор нерідко називають локомотивом економіки України. Він не спиняється і продовжує впевнений рух — це й продемонструвала 12-та міжнародна виставка «ІнтерАгро-2018».

 

Коментарі

22 389 21 1Віталій ПОЛЬЯНЮКменеджер ТОВ «АЕКА-Трейдинг» (Мінськ, Білорусь)

— Я — білорус, а тут представляю німецьку компанію «Райффазен Технік». Це найбільший на ринку ФРН продавець вживаної сільськогосподарської техніки. У компанії є представництва в Данії, а також і в Білорусі. Можна купити будь-яку самохідну або причіпну техніку від виробників зі світовим ім’ям — «Фендт», «Джон Дір», «Массей Фергюсон» тощо. Ця техніка реалізує­ться дуже добре. Вона відновлена, з гарантією, приваблива за ціною. У Німеччині стоїть на складі, а як продавати в Україні — поки що думаємо. Почнемо з сайту, а потім, ймовірно, відкриємо представництво. Ми маємо атестовану сервісну службу зі штатом професійних майстрів. Кожен наш фахівець має сертифікат європейського зразка.

 

22 389 21 2Мауріціо КОРДАСКОменеджер з експорту «Арбос Груп» (Італія)

— Наша компанія «Арбос» стовідсотково виробляє машини в Італії. Сюди ми привезли трактор Arbos із двигуном потужністю 121 к. с. Знаємо, що в цьому сегменті багато конкурентів. Але в Євросоюзі ми впевнено конкуруємо з такими марками, як «Нью Холанд», «Ландіні», «Дойц». Думаю, що й у вас зможемо. Трактор «Арбос» може агрегатуватися із будь-яким причіпним обладнанням, у тому числі і українського виробництва.

 

Віктор БОРЗНЕНКО, Ігор ПЕТРЕНКО
спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з управління корпоративною репутацією у профільних номінаціях.
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з ...
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Станом на 2024 рік понад 210 об’єктів портової інфраструктури в Україні були повністю або частково зруйновані в результаті російських атак.
Станом на 2024 рік понад 210 об’єктів портової інфраструктури в Україні були повністю або частково зруйновані в результаті російських атак.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.