Банер

Новий номер

№10(353) травень 2017



	 

	Молочна продуктивність

	купити електронну версію:

	  
Архів номерів
Передплата

Основні рубрики

 


 



Агентство Промышленных Новостей

Зберігання цибулі

Ольга ВЛАСОВА, канд. с.-г. наук
Інститут захисту рослин НААН
Існує близько 100 видів цибулевих рослин, з яких лише кілька відомі і використовуються в їжу: ріпчаста, порей, різанець, батун, шалот, багатоярусна, шніт, часник.

 

Сорти цибулі
Цибуля — цінна овочева рослина, що вживається свіжою і як приправа протягом року. Найбільш поширені сорти гострої цибулі в Україні — Сквирська, Стригунівська носівська, 3олотиста, Чоботарська місцева, Павлоградська, Марківська місцева, Чернігівська.

Цибуля має гострі, напівгострі та солодкі сорти. Виведено безліч сортів, що розрізняються на смак і кількістю цибулин, а також скоростиглістю. Гострі сорти вирощують у дворічній культурі, солодкі та напівгострі в умовах України в однорічній.

Підготовка до зберігання
має бути правильною
Цибуля — дуже корисний овоч, який здатний захистити людину від різних хвороб. Але сам він досить вразливий і може захворіти навіть лежачи на полиці в підвалі.

Правильна підготовка цибулі до зберігання — це запорука того, що урожай долежить у цілісності до весни. До цього етапу потрібно дуже серйозно підійти.

При дотриманні певних умов цибулю можна зберегти протягом усієї зими. Складнощів у цьому немає, але навіть невелике відхилення від правил зберігання може призвести до псування врожаю.

Найкраще зберігаються пізні і гострі сорти. Солодкі ж значно схильні до хвороб і є більш вимогливими.

Закладають на зберігання сорти з хорошою генетично обумовленою лежкістю. Цибуля, призначена для зберігання, повинна бути зрілою і добре просушеною.

Викопану цибулю залишають у полі на 1–2 тижні для дозрівання і просушування, потім цибуля проходить післязбиральну обробку (відділення від землі, засмічених домішок, дрібних фракцій), далі прямує на сушку і прогрівання.

Лежкість цибулі залежить також від її визрівання. Повне визрівання характеризується наявністю сухих лусок, всиханням листя і шийки, високим вмістом сахарози. Така цибуля зберігається довше і менше уражується хворобами.

Частково хвору цибулю можна оздоровити. Для цього знімається шар луски до чистої цибулини, в процесі зберігання вона знову покриється сухими лусочками.

Цибулю усіх генерацій без листя безпосередньо після збирання необхідно просушити вентиляційним повітрям за температури + 25 … + 30 °C. Тривалість просушування не повинна перевищувати 72 годин.

Способи розміщення
ріпчастої цибулі
Існує кілька способів розміщення ріпчастої цибулі в сховищах:

  • навалом;
  • у дерев’яних або пластикових ящиках;
  • у контейнерах;
  • у лотках;
  • у панцерних сітках;
  • в мішках.
 
Коробки та ящики, що використовуються для зберігання, повинні мати отвори для вентиляції. Поліетиленові пакети для тривалого зберігання не використовуються. Вони не пропускають повітря, тому овочі запотівають і гниють.

Щоб уникнути неприємних моментів під час зберігання, потрібно здійснювати періодичну перевірку: виконувати сортування і прибирати зіпсовані цибулини, щоб вони не нашкодили іншим. Якщо цибуля посиріла, її необхідно просушити і помістити в іншу тару.

Варто відзначити, що існує багато сортів цього овочу, які абсолютно по-різному зберігаються. Найбільш нестійкими сортами для зберігання цибулі є білі або червоні. Вони рідко зможуть долежати до весни. Для «зимівлі» найкраще підійде жовтий сорт. Він краще переносить температурні зміни і менше псується. Також він добре зберігає свої смакові якості.

Закладання на зберігання
Обов’язково потрібно точно розрахувати час, оскільки чим більше урожай перебуває у землі, тим вища ймовірність того, що він може повторно прорости.

При збиранні цибулі з грядки необхідно її не пошкодити. Тому що механічні пошкодження порушують структуру цибулини і сприяють її гниттю. Через те, що різні сорти цибулі зберігаються по-різному, при закладанні її на зберігання необхідно розділити. Періодично необхідно спостерігати за процесом збереження цибулі. Потрібно відразу відкидати підозрілі або надгнилі цибулини. Це вбереже запаси від подальшого псування. Якщо цибуля масово почала псуватися, варто заново її ретельно висушити.

При зберіганні врожаю треба врахувати, що між цибулинами має бути невеликий простір для повітря. Тому не слід накладати її занадто товстим шаром або в тару, яка не буде пропускати повітря всередину.

Для того щоб всередину не потрапляла волога, можна продукт пересипати шаром крейди або ж лушпинням, яке залишиться при збиранні та сортуванні цибулі.

Холодний спосіб зберігання
Цибуля ріпчаста здатна переносити вплив негативних температур протягом тривалого часу. Виходячи з такої біологічної особливості рослин, для продовольчих цілей товарні цибулини зберігають переважно холодним способом.

Перед закладанням на зберігання продукцію поміщають у холодильні камери з температурою 0 °C на 3–4 тижні. За цей період у цибулин утворюється щільна суха луска. По закінченню загартовування температуру поступово знижують до –2 ... – 4 °C, додаючи щодня по 0,5 °C. Без заморожування найбільш ефективний режим зберігання гострих сортів за температури –1 …–3 °C. Для напівгострих і солодких сортів рекомендується температура близька до 0 °C та низька відносна вологість повітря (до 65–70%).

Страшним ворогом для цибулі є вогкість. Вологість понад 70% виводить цибулину зі стану спокою, і вона зростає, після чого загниває. Тому повітря у сховищі має бути помірно вологим.

Продовольчу цибулю зберігають у холодильниках і звичайних сховищах. У холодильнику зберігають цибулю, призначену для весняно-літнього споживання, розміщуючи її в ящиках і використовуючи піддони. Цибулею для осінньо-зимового споживання займають звичайні сховища, де при посиленій вентиляції у безморозний період температуру повітря підтримують мінімальну.

Існує три способи зберігання цибулі різних температурних режимів:

  • холодний;
  • теплий;
  • комбінований (холодно-теплий).
 
При холодному способі продовольчу цибулю зберігають за температури –3 … 0 °C. Строк збереження при такому режимі сягає 240 діб. Загальні втрати при таких умовах найменші.

При теплому способі цибулю зберігають в основний період при + 18 … + 22 °C і відносній вологості повітря 60–70%. Таким чином цибуля може зберігатися протягом 120 діб.

При холодно-теплому способі: восени до настання стійких холодів у сховищі підтримують температуру + 18 … + 22 °C, потім цибулю охолоджують і зберігають при –3 … 0 °C. У відлигу і навесні цибулю переводять на теплий спосіб зберігання. Комбінований спосіб більш економічний, ніж теплий. Строк збереження сягає 90 діб.

Під час зберігання цибулі необхідно пам’ятати про те, що врожай може уражуватися хворобами та шкідниками, що можуть значно зменшити кількість закладеного на зберігання врожаю.

Ушкодження хворобами
під час зберігання
Сіра гниль — грибкове захворювання, яке уражує цибулю ще на грядці, однак найбільшої шкоди завдає під час зберігання. Сіра гниль вважається однією з найнебезпечніших хвороб цибулі при зберіганні. Грибки-збудники дуже живучі і можуть тривалий час існувати всередині цибулин. Сіра (або шейкова) гниль вважається найбільш небезпечним захворюванням цибулі в сховищі.

Під час зберігання уражені цибулини сіянки або ріпки починають розм’якшуватися у верхній частині, на них з’являються вм’ятини. За 1–2 місяці вони згнивають повністю.

Уражена сірою гниллю цибуля дуже неприємно пахне. Хворі цибулини швидко можуть інфікувати здорові. І тоді втрати врожаю можуть сягати до 100%.

Мозаїка цибулі — вірусне захворювання, переносниками якого є комахи (різні види попелиці, часникові кліщі та нематоди). Вірус може тривалий час жити в цибулинах як річної, так і багаторічної цибулі.

Цибулини, уражені мозаїкою, дрібнішають і витягуються. А коли їх збирають для зберігання, не переходять у стан спокою, а продовжують «спати», через що восени можуть почати проростати. Наслідком стає гниття цибулин та значна втрата врожаю.

Бактеріальна гниль цибулі. Під час зберігання заражених цибулин шкодочинність хвороби зростає, гниль поширюється на здорові сусідні рослини та викликає їх загнивання. Хвороба спричиняє великий відхід цибулин за зберігання, уражені цибулини не проростають, під час вегетації сильне ураження зумовлює випадання стрілок, що, своєю чергою, спричиняє недобір урожаю насіння.

Цибуля, яку закладають на зберігання, має відповідати ДСТУ, тобто вона має бути добре визріла, з тонкою закритою шийкою, неуражена хворобами та шкідниками.

Стеблова нематода цибулі належить до числа вкрай небезпечних шкідників. Стеблова нематода — невеликий, ниткоподібний черв’як білого кольору, близько 1–1,5 мм завдовжки і 0,04 мм завширшки.

При зберіганні цибулі у вологих умовах нематоди можуть переповзати із заражених цибулин на сусідні здорові. Цибуля, заражена нематодою, відрізняється зниженою цукристістю, дещо меншим вмістом азотистих речовин. Якщо на боці цибулини під час зберігання з’являється яскраво-біла пляма, то це місце розмноження нематод. Луски спочатку набухають, потім стають пухкими, денце розтріскується і відпадає. Пошкоджені цибулини загнивають або висихають. Уражені нематодою рослини цибулі значно сильніше пошкоджують інші шкідники — цибулева муха, кліщі.

Чотири фактори успішного
зберігання цибулі
Отже, у підсумку можна виділити 4 основні фактори, що допоможуть зберегти врожай цибулі.

Правильний збір врожаю. Це потрібно робити тоді, коли бадилля вже підсохло і лягає на землю, а шийка цибулини сохне. Витягнуті із землі цибулини потрібно добре підсушити, розклавши їх на відкритому повітрі тонким шаром. Висушену цибулю обрізають, залишаючи шийку 4–6 см довжиною.

Дотримання температурного режиму і рівня вологості.

Сортування. Не варто змішувати гострі і солодкі сорти, які мають різну чутливість до температури, вологості та інших факторів. Слід відокремити зіпсовані, перестиглі, пророщені, з пошкодженими лусками цибулини.

Періодичне перебирання. Під час зберігання цибулю обов’язково необхідно перебирати час від часу, відбираючи зіпсовані цибулини. Завдяки цьому інші овочі залишаться цілими. Перебирати цибулю треба мінімум 2–3 рази за зиму, але краще робити це частіше.
   

Опубліковано в журналі

№19(338) жовтень 2016

Cхожі статті

Збережемо зерно цілим та неушкодженим
Зробити мармелад, або ж ґаляретки
Зберігання картоплі
Якщо ви зберете урожай, ми його висушимо!
Зберігання буряків в осінньо-зимовий період
Зберігаємо часниковий урожай
Силос: відкрити і не нашкодити