Банер

Новий номер

№12(355) червень 2017



	 

	Крижаний прибуток

	купити електронну версію:

	  
Архів номерів
Передплата

Основні рубрики

 


 



Агентство Промышленных Новостей

Картонна тара для овочів, фруктів і ягід

Василь ЗАГАРНИЙ, спеціально для "АС"
Дедалі більш популярним матеріалом для виготовлення пакувальної тари стає картон. Овочі, фрукти, гриби, ягоди добре перевозяться у такій тарі. Придатна вона й для органічної продукції, яка цінується дорожче звичайної і має неабиякий експортний потенціал.

 

У дитинстві мені подобалися акуратні дерев’яні, а точніше — фанерні ящики для апельсинів, імпортованих із Єгипту, Марокко чи Пакистану. При тому на кожному (!) апельсині чи яблуці була наклейка з брендом виробника. «Оце культура аграрного виробництва», — заздрив я. У нас овочі-фрукти доставлялися у магазин у грубій тарі зі сукуватих мокрих дощок.

Значення тари годі пере­оцінити. Вона виконує не лише естетично-культурну функцію, а й впливає на якість харчових продуктів. Упакування захищає товар від зовнішніх впливів, підвищеної або зниженої температури, вологості повітря, світла, сторонніх механічних впливів, мікроорганізмів.

Колись у вітчизняних овочевих магазинах також з’являлася продукція у ящиках із пластмаси або металу. Металева тара застосовуються зараз, утім, украй рідко, тому що такі ящики дорогі, вони іржавіють, а в прохолодному приміщенні фрукти й овочі у них можуть промерзнути. Пластмасові ж — легкі, миються без проблем, хоча вони ламкі і у спеку деформуються, виділяють токсичні хімічні речовини.

Сьогодні тара з дерева, металу й пластику — це занадто дорого для масової продукції — овочів, фруктів, грибів, ягід. Тож дедалі більш популярним матеріалом для виготовлення пакувальної тари стає картон. Він, порівняно з іншими видами пакувальних матеріалів, має багато переваг. Картон відрізняється достатньою міцністю, він практичний (без проблем йде на вторинну переробку), і має більш прийнятну вартість, ніж дошки чи пластик. У картонних упакуваннях можна зберігати і перевозити будь-яку продукцію. Картонні коробки, ящики надають будь-якій продукції акуратний і презентабельний вид. На картонну поверхню можна легко нанести будь-яке зображення: фірмові логотипи, орнаменти, адресу отримувача тощо. Усе це, безсумнівно, додасть товару привабливості.

Широкий спектр тари, виготовленої з картону, гофрокартону, мікрогофкартону, пропонує своїм клієнтам, наприклад, ТОВ «Соталан» (Київ). Зокрема, хітом продажів є картонний лоток для овочів розміром 590 х 380 х 110 мм. Для виготовлення цієї тари застосовуються станки імпортного виробництва, які дозволяють виробляти гофротару практично будь-якої конфігурації. Робить ця фірма й наклейки — тож за бажанням наш виробник може теж наклеїти фірмову марочку на кожне яблуко або грушу. А це таки дуже важливо — насамперед для виробників органічної продукції, яких у нашій країні стає усе більше. Цікаве якісне зображення із координатами виробника може привернути додаткову увагу покупця, допомогти йому придбати саме цей продукт.

Зараз багато фермерів починають орієнтуватися на експорт, особливо ті ж таки виробники органічної сільгосппродукції. ТОВ «Кербос» (Запоріжжя) робить ящики для фруктів, ягід і овочів з п’ятишарового й тришарового гофрокартону і крафтпаперу з додаванням целюлози, який дозволяє витримувати вологе середовище, а також значне штабельне навантаження. Така тара дозволяє транспортувати продукцію на далекі відстані, навіть закордон.

Для виробників органічної сільгосппродукції важливим є пакувати свої овочі або ягоди в екологічно чисту тару. Розуміючи цю потребу, той-таки «Кербос» використовує для виготовлення коробок і ящиків папір, що цілком забезпечує вимоги споживачів. Гофрокартон робиться із застосуванням крохмальних клеїв, а не дисперсійних, і це цілком відповідає стандартам харчової промисловості.

Картонні ящики, лотки й коробки мають ще одну суттєву перевагу. Вони легко утилізуються, не створюють трудомістких і токсичних відходів, можуть використатися неодноразово.

Отже, щоб потрапити на полиці супермаркетів, особливо зарубіжних, овочі, фрукти й ягоди мають відповідати багатьом критеріям. Не можна досягти серйозного успіху з неякісними ящиками. А за зручну й красиву тару клієнти готові зазвичай платити більше.
   

Опубліковано в журналі

№19(338) жовтень 2016

Cхожі статті

Зберігання капусти
Йде зерно! Куди зсипати?
Нова мода: модулі для зерна
Якщо ви зберете урожай, ми його висушимо!
Збереження зерна у зерносховищах
Зберіг і переміг, або Чому варто інвестувати у сховище?
Зберігання цибулі