agro business 160 160

Ліліана Дмитрієва: «Нема цікавішої справи, ніж ягоди»

Ліліана Дмитрієва: «Нема цікавішої справи, ніж ягоди»

/ Актуальні статті / П'ятниця, 22 червня 2018 10:40

У травні громадська Асоціація «Укрсадпром» провела прес-конференцію, присвячену прогнозам на фруктово-ягідний урожай поточного року. Своє бачення стану справ у галузі висловила, зокрема, член ради Асоціації Ліліана Дмитрієва, комерційний директор плодово-ягідного розсадника «Брусвяна» (Житомирська обл.).

11 378 28Робота підприємства поставлена на наукову базу. Чоловік і партнер із сімейного бізнесу Володимир Дмитрієв захистив магістерську дисертацію з вирощування малини. У «Брусвяні» колекцію кращих світових сортів пристосували до умов українського Полісся й Лісостепу. Звичайна малина дає урожаї до 120 ц/га, а сучасні сорти ремонтантної від «Брусвяни» дозволяють збирати по 250–300 ц/га, залежно від умов вирощування та погоди. Спеціалізується цей розплідник насамперед на малині і модній нині лохині, однак не обмежує­ться лише ними. Пропонує саджанці чорної та червоної смородини, ожини, клюкви… Окрім цього, квіти й декоративні рослини: хвойні, верескові, в’юнкі. Ліліана Дмитрієва відповіла на актуальні питання щодо ягідного ринку.

 

  • Як виглядає сьогодні вітчизняне ягідництво?

— Клієнти нашого розплідника працюють по всій території України. Тож ми прагнемо бути в курсі подій. Треба розуміти, що ринок України специфічний. На ньому присутня не тільки ягода, вирощена спеціалізованими підприємствами. Вони виробляють лише від 1/5 до 1/3 усієї продукції. А от більша частина ягід вирощуються на присадибних ділянках. І саме тому індивідуали передусім визначають ціну та асортимент продукції. Сільськогосподарські підприємства, як правило, займаються більш стійкими сортами. Більше уваги приділяють засобам захисту рослин, технологіям. І вони можуть наймати на роботу фахівців.

Частка України в світовому виробництві ягід становить приблизно 0,9%. Щодо полуниці — ми вирощуємо 0,6% світового обсягу, малини та ожини виготовляємо 2,2%, лохини — 0,1% і смородини — 4,6%. Поки що небагато, але зростання помітне. Експортний бум за останні три роки сприяв збільшенню виробництва ягід учетверо. Сьогодні в Україні під ягідними культурами зайнято 23 тис. га плантацій. Щоб наситити внутрішній ринок та зайняти доступні нам ніші імпорту, потрібно приблизно 300 тис. га.

 

  • Пані Ліліано, які саме ягоди найбільш затребувані споживачами?

— Сьогодні лідером ринку є чорна смородина. Вона займає, за різними оцінками, 40–50% усіх площ, на яких вирощуються ягоди. Далі йде полуниця садова — це приблизно 24% плантацій. І малина з ожиною займають 12%. Останнім часом набирає оберти лохина. Крім того, збільшуються посадки обліпихи, жимолості та суниці альпійської.

 

  • А в яких регіонах України їх вирощують найбільш активно?

— Лідерами з їх виробництва за обсягами є господарства Дніпропетровської та Донецької областей. Якщо ж рахувати за кількістю підприємств, то тут провідні позиції займають Він­ниччина, Волинь, Житомирщина та Хмельниччина. Слід відзначити також Закарпаття, де здавна традиційно приділяють велику увагу вирощуванню ягід. Добра ціна на цей корисний продукт у 2015 році, коли були заморозки у Європі, зчинила бум по всій Україні на закладення ягідників: малини, лохини тощо. Завдяки цьому поточного року урожай ягід може зрости на 10–30%.

 

  • При такому збільшенні врожаю, мабуть, ми побачимо зниження цін на ягоди на роздрібному й оптовому ринках?

— Відповісти непросто. Слід враховувати ряд факторів. З одного боку, конкуренція і зростання обсягу виробництва, дійсно, повинні знижувати ціни. З іншого, потрібно брати до уваги погодні фактори, які можуть знизити врожай. Засуха і відсутність вологи в ґрунті здатні негативно вплинути на дозрівання. Значної шкоди завдає ягідникам град, жуки-квіткоїди. У порівнянні з минулим роком у галузі підвищилися зарплати працівникам і відрахування до бюджету. Це збільшує собівартість продукції. Також подорожчали засоби захисту рослин, добрива. Крім того, нові ягідники закладають, як правило, орієнтуючись не на свіжий ринок і взагалі не на внутрішній український.

 

  • Тобто галузь насамперед орієнтується на експорт?

— Зараз ми спостерігаємо збільшення споживання ягід також і всередині України. Популяризація їх йде у напрямку HoReCa (заклади громадського харчування — Ред.). Більшість ресторанів охоче включають у десертне меню ягоди і страви з них, і цю практику переймають домогосподарства. А експортують українці в свіжому вигляді насамперед полуницю, малину, смородину. У замороженому — малину і все інше. Для нас бажаним є ринок Європи, де найбільш платоспроможні країни — Великобританія і Німеччина. Але для того щоб потрапити туди, потрібно попрацювати і понести чималі попередні витрати. Далеко не кожен український виробник готовий до цього. Є добрі ринки Близького і Середнього Сходу. Туди теж спрямований наш погляд, але там є свої особливості. Традиційним для нас є й ринок Білорусі, де українська ягода успішно конкурує з місцевими виробниками за рахунок нашої кращої якості.

 

  • Відомо, що вирощування ягід вимагає грамотних фахівців. Чи не відчуваєте ви, як багато хто в агросфері, нестачу кадрів?

— Для ягідних плантацій необхідно від 2 до 10 працівників на гектар. Як тільки відкрили безвіз, практично з усіх господарств галузі люди кинулися на заробітки у Європу. Це спостерігалося особливо очевидно торік. Але цьогоріч вони, схоже, почали повертатися. У ЄС не все так просто. Так, там високі зар­плати. Але робочий день не 8 годин, а часом до 12-ти. Додаткові витрати на життя, відсутність медичних страховок для нерезидентів… І взагалі там ставлення до робітників інакше, ніж те, до якого ми звикли. Тобто процес трудової еміграції перед нами вже стоїть не так гостро, як минулого року.

 

  • Крім інтенсивних садів і ягідників, які ще інновації з’явилися у вашій справі?

— Зараз розвивається такий вид агробізнесу, як вирощування ягід не у відкритому ґрунті, а у тунелях. Це дозволяє отримувати більш ранній урожай, уникати холодів і несприятливих погодних факторів. Хоч ягода з тунелю дорожча, ніж із відкритого ґрунту, але вона дозволяє українським виробникам продовжувати сезон споживання, розтягнути в часі сезонну наявність ягід на наших прилавках.

 

  • У вашому розпліднику «Брусвяна» продаються також квіти. У квітні ви брали участь у Міжнародній виставці з ландшафтного дизайну. Наскільки це цікаво з точки зору прибутку?

— Моє переконання, що немає більш прибуткової і цікавої справи, ніж ягоди. Але декоративне квітникарство теж може бути успішним. Ми продаємо декоративні рослини, які вирощують різні розплідники, тобто працюємо як супермаркет. Зараз багато хто хоче прикрасити ділянки перед своїм котеджем або офісом декоративними однорічними рослинами. Наприклад, фірма «Камелія» з Києва продає троянди, тюльпани, гіацинти… Спеціалізується на однорічних рослинах. Як бізнес це нині досить затребувано, і є багато господарств, які заробляють на цьому.

 

Записав Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.