Ідеї & тренди

В Україні триває лавандовий бум. Дедалі більше аграріїв беруться за вирощування цієї запашної та прибуткової рослини. Про особливості лавандового бізнесу в Україні для "Агробізнесу Сьогодні" розповідає Ольга Рудник-Іващенко, головний науковий співробітник лабораторії квітково-декоративних і лікарських культур Інституту садівництва НААН України.
Досі продукція українського агрокомплексу носила переважно сировинний характер. Про техніку, яка дає змогу аграрію виробляти товари із високою доданою вартістю, для "Агробізнесу Сьогодні" розповів Олександр Кафльовський, представник австрійської компанії Voran в Україні.
Котрий рік поспіль у пошуках нових можливостей фермери України експериментують із досить нетиповими культурами. До таких дій спонукають як кліматичні зміни, так і нові смакові вподобання споживачів.
Розвивається транспортування аграрної продукції Дніпром, Південним Бугом, Дунаєм та іншими річками. Холдинги організовують власний каботажний флот. На ринку з’являються нові гравці — транспортно-логістичні компанії з орієнтацією на водні перевезення, які значно вигідніші, ніж залізничні. Однак уся річкова інфраструктура — причали, мости й шлюзи — потребує реконструкції і чималих інвестицій.
Як відомо, жодне агровиробництво не можна розпочати без наявних ресурсів. Навіть зорати й засіяти поле неможливо, поки не придбаєш техніку, пальне й запчастини для неї, газ і електрику, насіння та добрива тощо.
Яким буде ринок землі, якщо мораторій на її продаж відмінять? Про це та не тільки розповіли нашому виданню українські фермери, які протягом довгого часу господарюють на землі і мають власне бачення щодо непростого наразі питання.
В останні кілька років в Україні набула стрімкого розвитку сфера геоінформаційних систем (ГІС) і дистанційного зондування Землі (ДЗЗ). У нас вже сформувався ринок геопросторових даних. Цей розвиток викликаний, з одного боку, насиченням сучасними безпілотними літальними апаратами (БПЛА) із широким функціоналом, а з другого — запитом на принципово нові дані в…
Фермер і магістр агрономії Богдан Костів працює у родинному господарстві ФГ «Костів», розташованому у селі Поляни Золочівського району Львівщини. Сім’я Костівих вирощує органічні продукти: сочевицю, гречку, овес, ячмінь, пшеницю, льон, а також менш розповсюджені чорнушку, амарант, гуньбу, конюшину, голомшу (спельту), гірчицю тощо. У Костівих в обробітку — лише 33 га.
Мода на здорове харчування відкриває додаткові можливості для агробізнесу. Зокрема, застосування молодих паростків (так званий мікрогрін) відкрило чергову сторінку в історії кулінарії та нові ніші платоспроможного попиту.
Зубок часнику до сала чи в борщ — це не лише патріотично, а й корисно для здоров’я. Зміцнює імунітет людини, вбиває шкідливі бактерії. Часник — може, найцінніший в усій овочевій групі продукт і доволі цікава ніша в агробізнесі. Але з ним часто відбуваються цінові пертурбації, коли не знаєш…
Вирощування овочів — досить прибуткова справа, до того ж для удосконалення та розширення цього бізнесу в Україні є всі можливості. Наразі поряд із традиційним більшої популярності набуває органічне землеробство та овочівництво зокрема. Які вони — будні українських фермерів-овочівників?
Амарант не вимагає особливих умов вирощування і, тим не менше, дає високий рівень урожайності.

Please publish modules in offcanvas position.