Останніми роками вітчизняний агробізнес досить швидко освоює сучасні IT-рішення у сфері інформаційних технологій та «Інтернету речей», які вже добре себе зарекомендували в багатьох країнах світу. Однак внаслідок цього аграрій отримує гігабайти різноманітних даних, що, як правило, фізично складно опрацювати та проаналізувати. Насправді ця інформація є цінним економічним ресурсом, який може приносити дохід за умов правильного її використання.
Ідеї & тренди - Вівторок, 25 квітня 2017 16:06

Оранка: міфи та реалії

Володимир НАДИКТОчлен-кореспондент НААН України,
Таврійський державний агротехнологічний університет
Аналізуючи сучасні науково-практичні публікації стосовно оранки, напрошується висновок, що цей, практично найстаріший технологічний прийом обробітку грунту, нині є найменш вивченим. Доказом цьому є те упереджене ставлення науковців і виробничників до нього, які, за відсутності чітких пояснень, давно переросли у міфи.
Олександр ГОРДА
спеціально для "Агробізнес Сьогодні"
Зменшення рентабельності аграрного виробництва сьогодні турбує багатьох його учасників і перш за все самих аграріїв. Тому багато хто з них вже активно шукає варіанти підвищення ефективності виробництва продукції, зменшення різних поточних витрат. Одним із найбільш перспективних нині стало застосування елементів точного землеробства. Як реально це впровадити у себе в господарстві, і що пропонують деякі з постачальників послуг, ми почули недавно під час так званого краш-тесту компаній, які працюють із технологіями точного землеробства, що відбувся у Києві. Серед його учасників виділялися Віктор Галкін, менеджер з маркетингу компанії Syngenta, і Валерій Яковенко, співзасновник компанії dron.ua.
Федір ВЕРХОВЦЕВ, спеціально для "АС"
Українські виробники та імпортери знають, яка непроста процедура державної реєстрації аграрної хімії, що потребує безліч документів. Колись тоненький «Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» давно погладшав та став схожий на телефонний довідник великого міста, наче з американського бойовика, у якому герой перегортає сторінки, немов у лихоманці, аби знайти потрібний йому номер. 
Ігор ПЕТРЕНКО, Сергій ПТАШУК
спеціально для "АС"
Продати пюре — яблучне або ягідне, та й будь-яке взагалі — звісно, вигідніше, ніж просто ті ж яблука абощо. Однак, щоб отримати додаткову вартість зі свого саду або городу, треба й докласти певні додаткові зусилля.
Валентина ЛАНОВЕНКОпрезидент Академії
Органічного Садівництва Ekogarden,
розсадник родини Лановенко
«Якщо з 2 га можна зібрати 100 т яблук, і швидко повернути витрачені на закладання саду кошти, то навіщо це робити на 10 га із середньою урожайністю 10 т і більшими витратами» (А. Хайде).
Геннадій ГОЛУБдоктор технічних наук, професор,
завідувач кафедрою кафедри тракторів, автомобілів та біоенергосистем
НУБіП України
Олег ГАЙДЕНКОканд. техн. наук, старший науковий
співробітник, вчений секретар
Кіровоградської ДСГДС НААН
Максим ПАВЛЕНКОканд. техн. наук, старший викладач
кафедри тракторів, автомобілів та біоенергосистем
НУБіП України
В’ячеслав ЧУБАканд. техн. наук, доцент кафедри
транспортних технологій та засобів у АПК
НУБіП України
Антропогенне збільшення викидів парникових газів призводить до глобального потепління клімату. Дослідженнями встановлено, що при глобальному потеплінні на 2°С від дефіциту води постраждає 0,5 млрд, а на 3°С — 3 млрд людей. Це буде потрясінням для світової економіки та призведе до соціально-економічного напруження. Україна належить до країн, які мають дефіцит власних енергоносіїв, і може забезпечити свої потреби за їх рахунок лише на 50%, при цьому в нафті — на 10–12%, в природному газі — до 30%, що створює загрозу енергетичній безпеці країни.
С. Є. ЧЕРНЯВСЬКИЙканд. с.-г. наук, провідний науковий співробітник
В. І. ХАЛАКканд. с.-г. наук, завідувач лабораторією тваринництва
Державна установа Інститут зернових культур НААН України
О. І. СТАДНИЦЬКАканд. с.-г. наук
Л. В. ФЕРЕНЦканд. с.-г. наук
Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН України
Проблема дефіциту енергетичних ресурсів на сьогодні є головною у світі. Чисельність населення, що постійно зростає, і його відповідна потреба обмежується катастрофічним скороченням запасів природних енергоносіїв та динамічною тенденцією підвищення їх вартості (Werner Н., 2004). Тому актуальність пошуку альтернативних джерел енергії не визиває сумніву.
Наталія КУЗЬО, спеціально для "АС"
Наприкінці вересня та на початку жовтня у Львові відбулося два заходи, спрямовані на підтримку органічного виробництва. Перший — це практичний семінар про шляхи та можливості кооперації в органічному виробництві, другий — ярмарок органічної продукції, який вже став традиційним. На цих заходах підняли ряд питань про функціонування органічного сектора як одного з найперспективніших у сільському господарстві України з точки зору доданої вартості, розвитку малого та середнього фермерства і можливостей створити один із найпотужніших органічних осередків у Європі. І найголовніше питання — це об’єднання органічних виробників для більш ефективної роботи.
Віктор БОРЗНЕНКО, Сергій ПТАШУК
спеціально для "АС"
Один із новітніх методів підготовки сільськогосподарських продуктів для довготривалого зберігання — сублімація. Овочі, фрукти, молочна група товарів, підготовлені сублімаційним методом, майже повністю зберігають свої первісні властивості й за якістю є набагато кращими за матеріали, обезводненими у якийсь інший спосіб. Це той товар, який має ринок збуту і перспективи продажу як в Україні, так і на експорт.

Наші видання

Please publish modules in offcanvas position.