agro business 160 160

У сівозміні соя залишатиметься традиційною культурою для тих аграріїв, які вже вміють її вирощувати. Цього року посівні площі можуть збільшитися, але прогнозовано не більше 2 мільйонів га. Краще сіяти цю культуру в тих регіонах, де протягом трьох років спостерігається врожайність більше 1,5 т/га. Збільшити експортний потенціал до країн ЄС не ГМ сої найближчим часом не вдасться, так як фермери не збільшують площі під не ГМ соєю. А про вуглецеві сертифікати аграріям треба задумуватися вже зараз, аби у найближчому майбутньому мати конкурентні переваги.

Можна бути певним, що зі стрімким зростанням інтересу до цієї олійної культури все більше українських агровиробників досягнуть вершин професіоналізму у її вирощуванні. Але не менш важливими етапами технологічного циклу є сушіння та зберігання сої. І тут варто врахувати низку особливостей цієї примхливої культури

У питаннях позакореневого підживлення дуже багато різних думок. Більшість фермерів погоджується, що за період вегетації сою просто необхідно підживлювати як рідкими, так і сипкими добривами. Адже вони відіграють важливу роль у формуванні вегетативної маси рослини та майбутнього врожаю. Однак є думки, що таке підживлення не має істотного значення на формування майбутнього урожаю. Достатньо провести потужне підживлення ґрунту під час оранки та культивації, а також протруїти насіння надійним протруйником і здійснити інокуляцію

Соя нині належить до найбільш прибуткових та затребуваних ринком культур, зокрема, заміщаючи площі під кукурудзою. Поряд з тим далеко не скрізь можна отримати нормальну врожайність сої. Тому неабияке значення слід звертати на співвідношення витрат на вирощування та прибутку.

- Середа, 25 січня 2023 16:18

Обладнання для переробки сої

Через низькі ціни на вирощений врожай існує очевидний сенс налагодити самостійну переробку олійних культур, щоб отримати додатковий прибуток

- Середа, 28 вересня 2022 10:58

Глобальний і внутрішній ринки сої

На світовому ринку соя є однією з тих видів аграрної продукції, що має найбільший попит, бо є універсальною у використанні як у харчовій і олійній промисловості, так і як кормової культури.

На сьогодні Україна стає все привабливішою для деяких країн в імпорті сої. Проте існують певні чинники ризику як для імпортерів, так і для внутрішніх виробників і покупців цієї культури. Про основні тенденції вирощування цієї перспективної культури розповідає Оксана Просоленко, виконавчий директор, регіональний директор Східної Європи Асоціації «Дунайська Соя».

Актуальність вирощування та використання модифікованих культур у світі не зменшується. Довкола одних із них, зокрема сої, дискусія тільки посилюється

Соя — перспективна культура в сівозміні для вітчизняних полів. Багаторічний досвід вітчизняних гречкосіїв свідчить на користь цього, і наша розмова з експертами тільки підтвердила подібні думки.

На глобальному аграрному ринку соя продовжує зберігати стійкі позиції важливої продовольчої та кормової сільськогосподарської культури. Попит на сою постійно зростає в багатьох країнах світу, особливо в Азії та ЄС. Однак вітчизняне виробництво сої останніми роками суттєво коливалося. При цьому через порівняно низький рівень використання наявного генетичного потенціалу продуктивності вирощування сої фактично середня урожайність її щонайменше на 30–40% нижче, ніж в інших країнах світу за рівних виробничих і економічних умов.

Please publish modules in offcanvas position.