Григорій МЕРЕФ’ЯНСЬКИЙ, Ігор ПЕТРЕНКО
спеціально для "АС"
На Хмельниччині цією весною активно розвивається кооперативний рух. Об’єднавшись, селяни вже зуміли відчутно підняти заготівельні ціни на молоко. Вирощують квасолю, горіхи, гарбузи і гарантовано зфможуть здати продукцію за високими ринковими цінами. У чотирьох районах також почали діяти кооперативні МТС, що мають на озброєнні 90 нових тракторів і різноманітне причіпне обладнання (оборотні плуги, борони, культиватори, сівалки точного висіву, обприскувачі та глибокорозпушувачі), яке надається учасникам кооперації на пільгових умовах.
Федір ВЕРХОВЦЕВ, спеціально для "АС"
А що кажуть — у нас в Україні от-от тваринництво має розквітнути? Бо ж йому якійсь там податкові пільги залишили, коли для інших жорстко скасували. Так, певно, що бюджет має наповнюватись, і тим, хто займається рослинництвом, наприклад, найбільше не пощастило. А ось тваринникам поки наче так. Час покаже, а часу завжди обмаль. Туди-сюди і вже наступна сесія Ради, нові «геніальні» ініціативи та інноваційні податкові реформи. То ж треба встигнути корів виростити, свиней відгодувати та спробувати це все продати. Чи то ще у думках було на тлі зменшення вигідності рослинництва підтримати тваринництво? Важко сказати, що у думках наших законотворців. Абищо.
Інна САМАРІНА, спеціально для "АС"
Сільський зелений туризм є невід`ємною складовою комплексного соціально-економічного розвитку села та одним із засобів вирішення багатьох сільських проблем. Він має дуже позитивний вплив на розширення сфери зайнятості сільського населення, особливо жінок. Ще дає селянам додатковий заробіток, розширює можливості зайнятості сільського господаря не тільки в виробничій сфері, а й у сфері обслуговування.
Ігор КРУЧИК, спеціально для "АС"
Виставка «Сільське господарство в США» 1979 року і досі пам’ятна багатьом, хто на ній побував. Тоді люди вперше побачили, що у світі агротехнологій існують не лише колгоспи і ручна праця. І переконалися, що за певних умов звичайний аграрій, фермер може не лише стати мільйонером, а й навіть очолити успішну і потужну країну.
Максим КРОПИВКОканд. економ. наук,
старший науковий співробітник відділу
розвитку підприємництва і кооперації, докторант,
Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки»
Негативні наслідки глобалізаційних процесів, застосування високоінтенсивних та інноваційних технологій вирощування й переробки сільськогосподарської продукції, економічні і соціальні потрясіння, що супроводжують процеси інтеграції України до світового культурного й економічного простору зумовлюють зменшення чисельності сільських населених пунктів, що, своєю чергою, призводить до неефективного використання сільськогосподарських угідь, виникнення депресивних сільських територій, погіршення рівня життя сільських жителів, збільшення безробіття та агресивного середовища як у селах, так і населених пунктах міського типу чи містах.
Регіональний вимір - Вівторок, 07 червня 2016 11:11

Село й Інтернет

З появою Інтернету життя людини змінилось докорінно. Тепер практично будь-яку інформацію можна отримати за лічені хвилини. Справа полегшилася, коли всесвітня павутина розповсюдилася на мобільні телефони. Що стосується аграрних сайтів, то в українському сегменті їх існує не так багато. У небуття пішло уже чимало проектів: чи то вони були не на часі, чи то просто виявилися нецікавими та їх закрили. Виникали інші, які, набравши сили, існують по цей день. Однак переважна більшість аграріїв про ці проекти ніколи не чула.
Ірина САДОВА, спеціально для "АС"
Запитання «Яке вино нам подають?» одразу викриває в Ельзасі новачка. Тут навіть не уявляють собі, що можна пити щось інше, окрім місцевих вин. Ну хіба ще місцеве пиво. Регіони, де вирощують свій виноград та хміль, патріотично споживають виключно власні напої. У цьому французи категоричні.
Ірина САДОВА, спеціально для "АС"
«Тут 300 років була кукурудза. Мої корови їдять її, тому без неї ніяк не можна», — говорить про свою основну культуру французький фермер Т’єрі Джосс. У нас була можливість роздивитися не лише його Ferme Vogelgesang, але й познайомитися із кооперативом Сomptoir agricol, який об’єднує господарство Джосса і ще 4 тисячі його земляків-фермерів. 
Інна БОВЧАЛЮК, спеціально для "АС"
Генеральний директор французької національної федерації виробників насіння кукурудзи та сорго FNPSMS Люк Еспрі нам при першій же зустрічі сказав, що виробляти насіння на своїй території — це зараз принципова європейська тенденція. Тому двома ключовими дійовими особами галузі у Франції є фермери, котрі, власне, виробляють насіння, і насіннєві компанії. У провінції Ельзас ми були на фермерських полях, зустрічалися з представниками однієї з найавторитетніших насіннєвих компаній — KWS.
Наталія КУЗЬО, спеціально для "АС"
На території України вже 40 років росте великий сад із популярною у всьому світі та все ж незвичною для українських фермерів культурою — фундуком. Його посадив відомий академік, селекціонер Анатолій Павленко як експеримент, бажаючи дослідити, чи приживеться фундук в українських умовах. Завдяки йому вдалося виростити кращі сорти горіхів, які легко приживаються, не бояться морозів, стійкі до хвороб, невибагливі, а також відрізняються урожайністю в умовах Лісостепу.

Наші видання

Please publish modules in offcanvas position.