agro business 160 160

Календарні терміни сівби цієї культури — питання досить умовне та дискусійне. Зміни клімату, технологічний поступ і реалії сучасного агровиробництва змушують кожне господарство шукати кращий час виходу в поле, не дуже покладаючись на наукові догми. Ті самі пізні дати сівби соняшнику — це не поодинокий агротехнічний огріх, а досить характерні особливості кожного сезону. І вони зумовлені не лише погодними чинниками, а й мають своє технологічне обґрунтування

Впродовж останнього часу через тяжкий економічний стан в Україні, що спричинено війною росії, порушенням логістичних ланцюгів постачання різних груп товарів, диспаритетом цін на засоби виробництва та готову продукцію значно зменшилися обсяги застосування пестицидів. Проте негативний вплив від постійної та всеохопної хімізації сільськогосподарського виробництва попередніх років триватиме ще довго

Збільшення виробництва олійних культур в Україні та поглиблення переробки сировини мають стратегічне значення в забезпеченні продовольчої і енергетичної безпеки нашої держави як в сучасних умовах, так і на перспективу

Соняшник, як й інші олійні культури, цього сезону став лідером уподобань українських аграріїв. А його врожайність, на думку багатьох аналітиків, має перевищити попередні прогнози. Ясна річ, тут свою роль відіграли як зусилля та знання агровиробників, так і сприятлива погода. Але віддавати на поталу її непрогнозованим примхам уже сформований добрий урожай — річ ризикована. І тут в пригоді має стати уже звичний для багатьох господарств агрозахід — десикація

Унесення регуляторів росту, або морфорегуляторів, уже стало звичним елементом технології у вирощуванні цієї олійної культури. Особливо, якщо врахувати, серйозність ставки, яку робили й роблять, надто цього сезону, саме на соняшник. Але досить звичними є і нарікання, що застосування тих чи інших препаратів не дало очікуваного ефекту повною мірою

Побутує думка, що соняшник дуже виснажує ґрунти. І вона має під собою підставу – неправильну практику землеробства, тобто незбалансоване мінеральне живлення, не дотримання елементарної сівозміни тощо. За правильних підходів ця культура буде лише на користь агроценозам. А в особливо тяжких випадках саме соняшник використовують для очищення ґрунту.

Поточного маркетингового сезону, як прогнозують експерти, посівні площі під соняшником зростуть приблизно на 476 тис. гектарів — до майже 5641 тис. гектарів. Відповідно, варто очікувати підвищення попиту на посівне насіння. Внутрішній ринок посівного насіння соняшнику, за нашими оцінками, становить до 30 тис. т. Це найпривабливіший сегмент вітчизняного ринку агроресурсів.

На світовому ринку соняшник зберігає позиції однієї з провідних олійних культур. Передусім це одна з найпоширеніших олійних культур, яку вирощують у багатьох країнах. Соняшник завдяки високому вмісту олії, що може досягати 55–60%, є однією з найважливіших олійних рослин сучасного сільського господарства

Кондитерський соняшник привертає увагу споживачів завдяки смаковим і харчовим властивостям, які зумовлені цінним жирнокислотним складом олії, високим умістом вітамінів, мінералів і рослинного білка

Зараження хворобами соняшнику значною мірою впливає на нормальний його ріст, розвиток і врожайність. До найшкідливіших хвороб соняшнику належать фомопсис, біла, сіра та суха гнилі, несправжня борошниста роса, фомоз, вертицільоз й ін.

Please publish modules in offcanvas position.