Як збирати не менш ніж 120 центнерів кукурудзи щороку

Як збирати не менш ніж 120 центнерів кукурудзи щороку

/ Актуальні статті / Середа, 21 листопада 2018 11:55

На полях «ТАК-Агро» четвертий сезон поспіль висівають кукурудзу сівалкою Challenger 9108 за технологією точного висіву Precision Planting.

Земельний банк господарства «ТАК-Агро» перевищує 13 тисяч га, при цьому поля розкидані по трьох різних регіонах — Київській, Вінницькій та Одеській області. Це зумовлює потребу у ретельному виборі технологій вирощування різних культур, і передусім кукурудзи, під якою в «ТАК-Агро» зайнято понад 4000 га. Основна база агрокомпанії розташована у Тетіївському районі, що на Київщині, де обробляють більшу частину полів. Окрім кукурудзи тут вирощують також соняшник, озимі зернові та горох.

DSC 0390 3Південь Київщини впродовж останніх років вважають специфічним регіоном щодо вирощування сільгоспкультур. З одного боку тут достатньо родючі землі, більш-менш забезпечені опадами, та з другого — ці опади випадають вельми нерівномірно, а посіви регулярно уражуються приморозками у травні й навіть на початку червня. На підтвердження цього головний агроном «ТАК-Агро» В’ячеслав Нескоромюк показує фото на планшеті, датоване 8 червня, де посіви кукурудзи після приморозку виглядають майже безнадійно…

— Цього року зібрали на коло 125 ц/га у сухому заліку. Вологість зерна в середньому становить від 17 до 20%. Минулий рік видався дещо гіршим — 120 ц/га після комбайна з вологістю 25-26%, — каже В’ячеслав Миколайович.

Минулий сезон… Тривала посуха плюс дворазові згубні приморозки. Кукурудза, соя та навіть соняшник багато де не вдалися і особливо у Центральній Україні. Люди збирали по 60-70 ц/га і раділи. Тому врожай понад 100 ц/га дорогого вартий! Як у «ТАК-Агро» вдається стабільно отримувати високу врожайність кукурудзи?

— У структурі посівів ми використовуємо 17 гібридів кукурудзи, які добираємо за різними критеріями, ключовим серед них є посухостійкість. При цьому ФАО становить від 250 до 380, і розраховане таким чином, щоб ми починали молотити цю культуру в середині вересня і завершили у листопаді. На разі (середина листопаду) нам лишилося зібрати гектарів триста, які очікують поки звільняться сушарки, — розповідає В’ячеслав Нескоромюк.

У господарстві застосовують змішану технологію обробітку ґрунту, яка передбачає залежно від культури-попередника або оранку на глибину 27-30 см, або ж глибоке рихлення на 45 см вглиб. При цьому обов’язковим є ретельний весняний передпосівний обробіток ґрунту із закриттям вологи. Винятково навесні вносять і повний комплекс мінеральних добрив під кукурудзу. Це 250 кг карбаміду та певна кількість фосфорно-калійних добрив.

Попередником, з огляду на високу частку посівів «королеви полів» у структурі земельних площ, виступає або сама кукурудза, або пшениця та соняшник. Утім, технологією «кукурудза по кукурудзі» тут не зловживають і не вирощують цю культуру на одному місці довше, ніж три сезони поспіль.

Зокрема, після збирання ранніх зернових обов’язково провадять лущення стерні та провокацію сходів падалиці. Ці та інші завдання покладено на чотири дискові борони Challenger 1436, перша з яких з’явилася в «ТАК-Агро» ще років шість тому.

DSC00101 3

— У нас працюють агрегати із робочою шириною 7,8 м та 10,3 м. Впродовж року вони разом «роблять» до 20 тисяч гектарів. Маю сказати, що це надзвичайно надійна техніка, а особливо хочу відзначити довговічність робочих органів. Навіть за такого навантаження диски «виходжують» по два повноцінні сезони, — наголошує В’ячеслав Миколайович.

Це не дивно, адже ці американські борони розраховані саме на таку в хорошому розумінні цього слова нещадну експлуатацію. Це безкраї поля із великою кількістю пожнивних решток і потребою все робити максимально швидко, аби не втратити вологу.

Тут стоять злегка увігнуті диски, діаметром 61 см, які не забиваються, а подрібнюють рослинні рештки із частковим їх заробленням у ґрунт. Борона дає змогу працювати на підвищеній швидкості, а її конструкція передбачає полегшене заглиблення та стійке дотримання заданої глибини обробітку. Діапазон останньої перебуває у межах від 2 до 16 см, що підкреслює універсальність дискового агрегату Challenger.

— Ми займаємося також тваринництвом і маємо стадо на 360 дійних корів, і до того ж виготовляємо спеціальні компости. Це дає змогу другий рік поспіль вносити на кожен гектар по 10 тон органіки, однак саме під кукурудзу ми її ще не давали. Певна річ, що ми очікуємо від цього підходу не лише економічної віддачі, тобто, підвищення врожайності і зниження потреби в мінеральних добривах, але передусім розглядаємо органіку в плані турботи про землю. Кращих добрив не існує, — переконаний головний агроном «ТАК-Агро».

Норма висіву кукурудзи залежно від агрофону і особливостей гібриду в господарстві коливається в межах від 70 до 85 тисяч насінин. Такий широкий діапазон норм висіву, а також значні кількатисячні площі під «королевою полів» у господарстві логічно спонукають до широкого застосування технологій точного землеробства. Зокрема, відключення секцій і диференційованого висіву.

Слід наголосити, що точне землеробство для «ТАК-Агро» — це не просто красиве майбутнє, а ефективна реальність, яка вдосконалюється з кожним роком. У компанії звертають ретельну увагу на аналізи ґрунтів, і відповідно — на картування полів, включно із датчиками врожайності на комбайнах.

— 8-рядну (5,6 м) сівалку точного висіву Challenger, оснащеною обладнанням Precision Planting, ми придбали у компанії АМАКО ще чотири роки тому. За її допомогою можна задавати точні норми висіву на кожному полі і бути певними, що їх буде чітко дотримано. Якщо це 72 тисячі насінин, то це саме 72 тисячі насінин — не більше і не менше. Завдяки цьому досягається головна перевага цієї технології — це дотримання норм висіву. Ми знаємо: якщо запланували висіяти на конкретній площі певну кількість насіння, то буде висіяно саме стільки — без перевитрати. В середньому економія становить 4-5%. Якщо помножити це на декілька тисяч гектарів, то виходить досить серйозна сума. Сівалка вимикає секції на краях поля, на закрутах, що дає змогу виключити перекриття, — розповідає головний агроном «ТАК-Агро».

Пневматична 8-рядна сівалка Challenger 9108 провадить висів із міжряддями шириною 70 см зі швидкістю до 15 км/год без втрати якості посіву. Місткість секційних бункерів становить 67 л, а місткість баку для сухих добрив — 1000 л. Цікаво, що останній показник у флагманської моделі цієї лінійки сівалок Challenger, яка має 24 ряди, становить аж 8000 л. Ключовою перевагою серії, яку постачає офіційний дилер бренду — компанія АМАКО, є базове оснащення агрегатів технологіями Precision Planting. Це позбавляє аграрія потреби шукати, додатково встановлювати та налаштовувати це обладнання, що зазвичай обходиться недешево.

MF91081 3

Завдяки картуванню полів на посівах кукурудзи в «ТАК-Агро» вдалося вирівняти врожайність, оскільки на різних за потенціалом ділянках (пагорби, видолинки і т.д.) висівають різні норми насіння. Ясна річ, серед подальших планів — диференційоване внесення добрив.

— Ми починаємо сіяти кукурудзу дуже рано — 12-15 квітня, завершуючи сівбу приблизно 28 квітня. Для надраннього висіву ми використовуємо спеціальні гібриди, які нормально почуваються за температури 8 ºС на глибині 10 см. При цьому дотримуємося двох ключових правил. Перше: ми нікуди не поспішаємо, тому практикуємо висівання зі швидкістю 8 км/год. Це забезпечує по-справжньому якісну сівбу. Друге: що більше вологи в грунті, то мілкіше ми кладемо насінину — в діапазоні від 3 до 7 см, — пояснює головний агроном «ТАК-Агро» В’ячеслав Нескоромюк.

В’ячеслав Миколайович відзначає виняткову точність сівби Challenger 9108 і погоджується з тим, що запорукою стабільних високих врожаїв кукурудзи в господарстві є насамперед якісна сівба.

— Я не скажу, що ми якось особливо потужно «заряджаємо» поля мінеральними добривами. Під кукурудзу ми їх вносимо у розрахунку на врожайність 10 тонн. При цьому фактично не використовуємо позакореневе живлення, бо за таких високих температур повітря, які спостерігають останніми роками, воно просто не спрацьовує. Так само ми дуже помірно провадимо пестицидні обробки посівів. Зазвичай це одноразове внесення якісного гербіциду та одне внесення інсектициду. Раніше працювали із трихограмою, однак, на жаль, вона не знищує деяких видів особливо злісних шкідників. За наших умов це передусім кліщі, — стверджує головний агроном.

Відповідно, наш співрозмовник вважає, що головний успіх вирощування кукурудзи за таких екстремальних кліматичних умов полягає у своєчасній якісній сівбі, що дає змогу отримати сильні дружні сходи, які максимально використають весняні вологу та поживні речовини в ґрунті. Ясна річ, що таке поняття як «двійники» та «трійники» взагалі виключено.

— Хочу також відзначити, що для нас надзвичайно важливим є своєчасна і кваліфікована підтримка з боку дилера техніки, адже проведення таких відповідальних операцій як сівба та підготовка ґрунту в жодному разі не має ускладнюватися якимись організаційними труднощами. В цьому аспекті інженери АМАКО прибувають завжди вчасно, і при цьому видно, що вони чудово розбираються у власних агрегатах. Особливо хочу відзначити постійну наявність запчастин на складах АМАКО — їх не потрібно очікувати тижнями, поки там допливе корабель чи ще щось, як це буває. Тому в даному разі я задоволений тим, як вдало поєднується якість агрегатів Challenger разом із високим рівнем сервісної підтримки від дилера АМАКО, — посміхається В’ячеслав Миколайович.

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.