agro business 160 160

Turbo-Max® — рішення для оптимального обробітку ґрунту

Turbo-Max® — рішення для оптимального обробітку ґрунту

/ Актуальні статті / П'ятниця, 28 грудня 2018 10:39

Невід’ємним елементом системи вертикального обробітку ґрунту, що пропонує компанія Great Plains, є дисковий агрегат Turbo-Max®. Ключовою особливістю цієї машини є можливість здійснювати як післяжнивний, так і передпосівний обробіток ґрунту без ризиків появи «підошви» чи інших ущільнень. Про те, завдяки чому досягають такого результату, докладно — далі.

Характерна риса

Широковідомо: що менший кут атаки має диск, то гірше під його дією перевертається, перемішується та ущільнюється ґрунт. Це твердження тривалий час було постулатом як для компаній-виробників ґрунтообробної техніки, так і для аграріїв. Яким же чином провести обробіток ґрунту без створення підошви, але з бажаним ефектом? Усе змінилося в той момент, коли інженери-конструктори Great Plains знайшли рішення, втіливши його у свою нову розробку, яка розв’язувала поставлене завдання, не створюючи ущільненого шару під робочими органами машини. Ця ідея стала основою для появи запатентованої розробки Great Plains — робочого органу Turbo-Coulter.

Це абсолютно прямий диск із хвилястою робочою зоною. «Хвилі виконані під кутом до лінії радіуса, — розповідає менеджер із продукції ТОВ «Грейт Плейнз Юкрейн» Віталій Хіврич. — Завдяки цій запатентованій формі «хвиля» входить у ґрунт під прямим кутом, як лезо ножа (звідси й назва: англ. Coulter — різак (ред.), що забезпечує ефективні проникну та різальну здатність, а також перешкоджає заминанню грунту і пожнивних решток».

Yari 2018 94

Тобто, увійшовши в землю під прямим кутом, «хвиля» Turbo-Coulter забирає певний обсяг ґрунту, а потім, під дією відцентрової сили, підкидає його вгору та назад, таким чином розпушуючи його у вертикальній площині.

«Turbo-Coulter, подрібнюючи і частково заробляючи рослинні рештки, розпушує поверхневий шар ґрунту без перевертання і бічного зміщення. Завдяки цьому відбувається мінімальний ущільнювальний вплив на структуру шарів ґрунту, розміщених нижче оброблюваного шару, - ущільнення не відбувається. На відміну від увігнутих дисків та дисків із хвилями по лінії радіуса, що спресовують ґрунт під час входу в нього».

 

Кут атаки батарей

Про важливість досягнення рівномірної структури ґрунту на однакову глибину (глибину висіву) під час підготовки до посіву — годі й казати. І тут з дисковими знаряддями часто виникають питання. «Під час роботи ввігнутих дисків на глибину посіву, між проходами робочих органів лишаються необроблені ділянки — гребені, — пояснює генеральний директор ТОВ «Грейт Плейнз Юкрейн» Андрій Воробйов. — Щоб уникнути цього, збільшують робочу глибину, але в такому разі диски пошкоджують структуру ґрунту нижніх шарів, що призводить до втрати вологи». Гребені також утворюють і деякі хвилясті диски, наприклад, ті, що кріплять на індивідуальних пружинах (стійках), чутливі до вимілення та заглиблення через різницю в щільності ґрунту, через що лишають по собі нерівномірно оброблену поверхню.

Yari 2018 93 1Turbo-Max® дає змогу уникнути цих проблем, передусім, завдяки прямій формі дисків, яка унеможливлює появу гребенів. Окрім того, тут використано батарейний тип кріплення основних робочих органів, що сприяє витримці глибини незалежно від міри ущільнення ґрунту вздовж батареї. Диски на батареях встановлені з проміжком 19,05 см, при цьому задня батарея зміщена відносно передньої — відстань між проходами становить 9,52 см.

Під час роботи з кутом атаки батарей у 0˚ «кожен Turbo-Coulter обробляє смугу шириною 2 см, відповідно, ширина смуги ґрунту, що не зазнає безпосереднього контакту з дисками становить 5,5 см. Як правило, таке регулювання використовують у важких умовах (влітку після збирання врожаю), коли необхідно зберегти максимум пожнивних решток і стерні на поверхні для збереження вологи, і при цьому розпушити верхній шар ґрунту для закриття вологи і провокації проростання бур’янів. Turbo-Max® — важкий агрегат: на 1 м ширини припадає близько 1 т ваги (130 кг на диск). Це, в поєднанні з вібрацією С-подібних стійок, через які батареї дисків кріплять до рами, та швидкістю агрегату від 10 км/год. призводить до розтріскування цієї смуги. А голчата борінка довершує її обробіток».

Передня й задня батареї встановлені на значній відстані одна від одної, що попереджує забивання машини за великої кількості рослинних решток і в перезволожених умовах. Ефект від цього посилюється чистиками, що встановлені між дисками. Крім того, за допомогою гідравліки можна змінювати кут атаки батарей дисків у межах 0-6˚. При цьому, якщо передня батарея повертається в один бік , то задня за нею — в протилежний. Таким чином максимально збільшується ефект обробітку і стабільність ходу машини.

Yari 2018 93 2«Як правило, чим жорсткішими є умови, тим менший кут використовується. Так, ∠ 0˚ виставляється в умовах сухого ґрунту; коли, як було сказано раніше, потрібно зберегти максимальну кількість рослинних решток на поверхні поля; під час роботи у вологих умовах по складних для подрібнення (вологих) рештках, наприклад, кукурудзи та соняшнику, а також під час обробітку поверхні з великою кількістю зеленого бур›яну, — пояснює Віталій Хіврич. — Технологія вертикального обробітку допускає ∠ атаки 6˚ прямими дисками. Таке регулювання використовують для передпосівного обробітку з метою створення максимально вирівняного насіннєвого ложа, а також в інших випадках для зароблення якомога більшої кількості решток у ґрунт».

Turbo-Max® працює в діапазоні 2,5–10 см глибини. Потрібна глибина виставляється клапаном в одній точці й витримується гідроциліндрами опорних коліс.

У батареях дисків стоять підшипники трансмісійного типу бренду PEER®-TILLXTREME®, які мають кілька шарів ущільнення і не потребують обслуговування.

«За умови належного ставлення та використання знаряддя за призначенням , ресурс підшипників досить великий. Є низка прикладів, зокрема був випадок, коли 9-метровий Turbo-Max® напрацював близько 14 тис. га за сезон, і в ньому не було навіть натяку на те, що підшипники батарей завершують свій ресурс», — додає Віталій Хіврич.

 

Відшліфований обробіток

Після роботи дисків у гру вступає ряд кількох батарей голчатих борінок, які з’єднані з рамою через шарніри і працюють під дією власної ваги. Завдяки розміщенню батарей під кутом до напрямку руху, невеликому діаметру і зубцям, зігнутим у протилежному обертанню напрямі, борінки підчищають необроблені дисками смуги, інтенсивно розпушують ґрунт, подрібнюють грудки та розрівнюють поверхню поля. Конструкція попереджає забивання рослинними рештками: відцентрова сила не дозволяє їм затриматись на борінках.

Довершує обробіток фінішний коток пластинчастого типу з регульованою силою притискання (через пружини) та спіралеподібним розміщенням ножів, які додатково подрібнюють грудку, рівномірно ущільнюють та вирівнюють поверхню поля. Котки обертаються на підшипниках, які не потребують обслуговування. Залежно від конкретних умов і завдань, котки можна розвернути, що забезпечує краще вирівнювання з меншою агресивністю планок.

Yari 2018 93 3

Основа арсеналу

Основою для всього арсеналу робочих органів є рама з кліренсом 60 см, що сприяє роботі без забивання в умовах великої кількості рослинних решток.

Turbo Max® доступний із шириною захвату від 3,6 до 12 м. У моделях із робочою шириною від 5,4 м витримці глибини шириною захвату сприяє система (стандартна комплектація), яка за допомогою гідравліки (через перепускний клапан) перерозподіляє вагу центральної рами з комплектом вантажів на бічні секції. Останні для якісного копіювання рельєфу можуть відхилятися донизу в межах 10˚ та вгору без обмеження.

Turbo Max® якісно працює на швидкості від 10 км/год. і потребує від трактора близько 40 к.с./метр захвату (на гаку).

 

Висновки

«Приклад ресурсу робочих органів: в одному з агрохолдингів України, де працює понад 10 одиниць нашої техніки, за сезон найменший наробіток Turbo Max® становив 8,5 тис. га, а найбільший — 13,5 тис. га. Ґрунти, які вони обробляли, містили вапнякове каміння. Після такого на машині з найбільшим наробітком діаметр переднього ряду дисків зменшився на близько 4 см. У такому випадку ми рекомендували поміняти батареї дисків місцями, щоб через сезон (під час аналогічного навантаження) замінити всі диски батарей разом. Загалом ця машина добре працює в умовах перенасиченого вологою ґрунту і порівняно великої кількості пожнивних решток, зокрема ріпаку, кукурудзи та соняшнику. Саме тому Turbo-Max® здатен (залежно від умов) за один прохід якісно виконувати осінній обробіток після збирання врожаю, а також передпосівний обробіток».

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.