Клуб новаторів агробізнесу зібрав провідних аграріїв України

Клуб новаторів агробізнесу зібрав провідних аграріїв України

/ Актуальні статті / Вівторок, 29 січня 2019 10:47

Прекрасна клубна атмосфера, дружнє коло однодумців і відчуття причетності до великої та важливої справи — от що надихало 26 учасників інноваційної платформи компанії BASF із 19 областей країни зустрітися на підсумковому засіданні Клубу новаторів агробізнесу.

Підбиття підсумків роботи в 2018 році, аналіз тестування унікальних передових продуктів, обговорення проведених дослідів на різних культурах принесло очевидну користь не лише самим господарствам-новаторам. Апробовані новітні технології та рішення надають імпульс для розвитку всього українського агросектору. І можна стверджувати, що Клуб новаторів агробізнесу за результатами сезону-2018 пройшов тест щодо ефективності своєї роботи на відмінно.

Це саме той інноваційний досвід, який дає гарні результати вже сьогодні та працює на майбутнє. Тестування новітніх продуктів у виробничих масштабах є потужним кроком до їх масштабного впровадження на полях усієї України. «Кожен із присутніх аграріїв має великий власний досвід. Та лише об’єднуючись разом, ми можемо створити більш ефективні технології для кожного регіону, з урахуванням конкретних ґрунтово-кліматичних умов. Це допомагатиме досягати ще кращих урожаїв, — наголосив президент Клубу новаторів агробізнесу та керівник відділу з роботи з ключовими клієнтами Вадим Потьомкін. — А ми все більше уваги надаємо спілкуванню й роботі з кінцевими споживачами, аби ще краще розуміти їх проблеми та завдання та допомагати у їх вирішенні».

 

Щедрий урожай знань

BASF — одна із найбільш інноваційних компаній, щороку з’являються нові технологічні рішення та продукти. «Наша продукція передусім націлена на ефективність. Ми пропонуємо рішення, які збільшують прибуток і завжди сповна окупаються, — підкреслив, звертаючись до учасників заходу керівник відділу продажів компанії BASF Андрій Касьян. — у кожній області є кращі із кращих, на яких рівняються, вони відкриті новому. І саме ви допомагаєте доносити інноваційні рішення й технології в український агробізнес».

Ті результати, якими учасники Клубу та експерти поділилися під час засідання, що пройшло 12 грудня у м. Києві, є практичним підтвердженням актуальності тестованих препаратів та обраного формату діяльності. Наприклад, господарство «Лугове» зі Львівщини завдяки застосуванню на соняшнику морфорегулятора-фунгіциду Архітект™ отримало прибавку врожайності в 11 ц/га, що становить 20% у порівнянні з контролем. Звичайно, не всі отримали одразу такий чудовий результат, але щодо доцільності подальшого вивчення та використання препарату ні в кого сумнівів немає.

Фахівці відзначили високу відповідальність учасників Клубу новаторів: 95% дослідів відбулися відповідно до методики та поставлених цілей. Це свідчить про високу зацікавленість в інноваційній роботі українських агровиробників. «Досліди були різні, але можна відзначити тенденцію: правильне застосування препаратів дає змогу отримувати ще більше врожаїв та прибуток, — говорить керівник групи Агроцентрів BASF Сергій Кучеров. — Ми плануємо й надалі працювати, збільшувати варіабельність дослідів, вийти на ще більш технологічний рівень, аби відслідковувати не лише дію одного препарату, а й системи живлення тощо».

Загалом цей рік був показовий у тому, що відбулося зростання урожайності соняшнику. І основний посил заходу полягав у тому, що, завдяки інноваційним рішенням, вже є достатньо ресурсів для ще більшого нарощення обсягів виробництва цієї культури — не розширюючи площі, а підвищуючи урожайність.

Слід також відзначити, що препарати Акріс® та Архітект™, обрані для тестування в 2018 році на соняшнику, розраховані на вирішення проблем його вирощування за зміни кліматичних умов. Гербіцид Акріс®, як показала низка дослідів, забезпечив кращий контроль у порівнянні з напрацьованими ґрунтовими схемами захисту та відомими препаратами. «Це, дійсно, цікаво та корисно. Дуже мене зацікавив практичний досвід вирощування у різних зонах, варіації з різними фунгіцидами та добривами. Для прикладу, новий ґрунтовий гербіцид Акріс® відкриває нові горизонти в захисті», — поділився своїми враженнями Сергій Косюк, директор СТОВ «Перше Травня», що на Херсонщині.

Архітект™ викликає ще більший інтерес, бо морфорегулятори стають напрочуд актуальними. Як стверджують експерти, цей продукт — краще, що є на ринку. І його застосування — не лише фізіологічна потреба рослини в умовах зміни клімату, а й суто виробнича необхідність. Досліди це підтверджують. «Отримана прибавка врожаю була різною — від 1 до 11 ц/га — у середньому вона становила 3,5-5 ц/га. Це той рівень, який можна гарантувати у 90% випадків, — говорить Сергій Кучеров. Та ще важливіше страхування ризиків, яке забезпечує Архітект™. Вже зараз від шквального вітру та проливних дощів господарства потерпають усе частіше, а зміни клімату лише посилюють цю тенденцію. Застосування Архітект™ — це запорука того, що ні вилягання, ні інші фактори не завадять отримати те, що закладено в культуру. Зі слів фахівців, жоден препарат, жодне рішення, окрім технології вирощування з Архітект™, цього не гарантують.

 

На варті зернових

Зернові також потребують сучасного захисту. І результати використання інноваційних продуктів вселяють впевненість у хліборобів. Як підкреслив Павло Материнський, технічний менеджер з розвитку продуктів на зернових компанії BASF: «Для прикладу, ми вже працюємо не стільки над оцінкою ефективності Систіва® — першого у світі фунгіциду, для застосування якого не потрібен обприскувач, — бо вона беззаперечна, скільки над формуванням оптимізованих систем захисту». Результати дослідів показали підвищення польової схожості озимого та ярого ячменів, розвиток кореневої системи та продуктивного кущення. Загалом цей препарат забезпечує оптимізацію економіки ячмінного поля шляхом уникнення додаткових фунгіцидних обробок на етапі відновлення вегетації у напружений час весняних робіт. І зрештою, інноваційний продукт розкриває потенціал урожайності культури, сприяє зростанню прибутковості вирощування. Результати використання підтвердили, що прибавки врожаю, наприклад, з озимого ячменю становили 15-25 ц/га, а витрати на препарат окуповуються у 7-8 разів. В системах захисту чудові результати показала обробка насіння Систіва®, а у фазі прапорцевого листка та початку колосіння обробка Абакус® або Адексар® Плюс.

Адексар® Плюс є лідером у сегменті преміум-захисту пшеничних та ячмінних посівів. «Це унікальний пластичний продукт, який ефективно вписується у системи захисту пшениці, ячменю, його можна використовувати в широкому діапазоні фенологічних фаз, — підкреслив Павло Материнський. — Хоча, в основному, він позиціонується на обробку у фазі прапорцевого листка. Адже, окрім якісного контролю хвороб, саме в цій фазі дуже актуальний фізіологічний ефект препарату, який стимулює засвоєння азоту. Ми отримуємо подвійний ефект, що покращує економіку посіву».

Поєднання діючих речовин забезпечує водночас системну, контактну й трансламінарну дії. Це захищає рослину зсередини та зовні, гарантує профілактичну та лікувальну дії, забезпечує нормальне функціонування листового апарату в найбільш важливі періоди вегетації. В результаті агровиробники отримують суттєве зростання кількості та якості врожаю. Застосування Адексар® СЕ Плюс у системах захисту компанії BASF дозволяє отримувати 10-15 ц/га, навіть до 25 ц/га прибавки зерна 2-3 класу. Що важливо, ці технології захисту пластичні, їх можна коригувати залежно від умов, які складаються на полі.

 

Зростання заради майбутнього

Також була представлена інновація компанії BASF, яка вийшла на ринок з цього року. Новий фунгіцидний протруйник для зернових культур Кінто® Плюс відповідає на запити аграріїв, надаючи низку переваг. Він зареєстрований на широкому спектрі культур — пшениці, житі, ячмені, тритикале та вівсі, чому аналогів на ринку України немає. Кінто® Плюс високоефективно контролює широкий спектр хвороб. Поєднання тритіконазолу, флудіоксонілу та флуксапіроксаду (Ксеміум®) дає можливість стовідсотково контролювати всі види сажкових хвороб, різні види кореневих гнилей. Також препарат чудово справляється з такою актуальною за останні роки інфекцією, як снігова пліснява. В цілому, цей продукт преміум-сегменту дає можливість вирішувати всі проблеми, присутні в період проростання насіння, кущення, осінньої вегетації, забезпечує гарний старт та оптимальну густоту посівів. Кінто® працює і над стратегію захисту сої від бур’янів в умовах зміни клімату.

Щодо ефективного вирішення проблеми перерослих бур’янів та воскового нальоту, то тут єдиним рішенням є Корум®, який довершено поєднує відомі діючі речовини бентазон та імазамокс. Синергія системної та контактної дії, ґрунтовий вплив протягом усього періоду вегетації дозволяють контролювати широкий спектр бур’янів, зокрема таких злісних, як лобода біла. Що характерно, мінімальна норма Корум® працює, як бакова суміш з максимальним вмістом діючих речовин.

Програма підсумкового в 2018 році засідання Клубу новаторів агробізнесу була напрочуд насичена. Зокрема, велику зацікавленість учасників викликала доповідь, де всебічно аналізувалися всі чинники, які впливають на якість обприскування. Також агровиробники отримали можливість предметно ознайомитись із цифровими технологіями компанії BASF та вже найближчим часом впровадити елементи точного землеробства на власних ланах.

Новітні технології, інноваційні продукти, достовірна інформація від колег-агровиробників — завдяки цьому зростає успішний досвід інновацій і, відповідно, врожаї на полях. «Це безцінний досвід, який ми отримуємо завдяки компанії BASF, котра зуміла нас зібрати й об’єднати», — щиро наголошує Олександр Іванов, головний агроном СФГ «Зерновоє» з Одещини. І як підкреслюють фахівці BASF, це не проект одного чи двох сезонів: Клуб новаторів агробізнесу створений на велику перспективу, бо українським аграріям це, дійсно, потрібно.

 

Коментарі

01 02 392 393 41 1Вадим ПОТЬОМКІНпрезидент Клубу новаторів агробізнесу

— Формат нашої діяльності, однозначно, себе виправдав. Він сприяє більш тісному та якісному обміну інформацією, акцент робиться не на якихось формальностях, а на плідному професійному спілкуванні між колегами та друзями. Ця — дійсно — клубна атмосфера для професіоналів своєї справи дозволяє ставити питання, отримувати відповіді, народжувати й втілювати ідеї та рухатись вперед. Учасники Клубу новаторів агробізнесу прагнуть покращити свої технології і допомогти в цьому тим, хто поруч. І вони вже отримують визнання свої зусиль як дійсні рушії інновацій.

 

01 02 392 393 41 2Віктор ПОЛЯНСЬКИЙагроном із захисту рослин ТОВ «АПК «Докучаєвські Чорноземи», Полтавська обл., м. Карлівка

— Сільськогосподарський рік закінчився, можна підводити певні підсумки. Для аграріїв, у плані вирощеного врожаю, він був більш-менш вдалим, результати отримали непогані. Було б добре, якби до них додалася ще й гарна ціна, зокрема на зернові культури. А з компанією BASF ми заклали низку дослідів — і ними задоволені. Наприклад, Кельвін® Плюс на кукурудзі забезпечив чисті площі до збирання. На цей рік запланували вже відвести суттєву частину площ під ґрунтовий гербіцид Акріс®. І, звичайно, під Архітект™, який показав до 3 ц/га різниці в порівнянні з контролем. Це, звичайно, не межа: ми порахуємо економіку, і вже у більших виробничих масштабах, на 300-400 га будемо вносити цей продукт. Загалом робота в Клубі новаторів агробізнесу цікава та потрібна, це плідне спілкування з колегами, фахівцями, обмін досвідом.

 

01 02 392 393 41 3Василь ПЕНЗАЙголовний агроном ТОВ «Кищенці», Черкаська обл., Маньківський р-н, с. Кищенці

— Нам робота в Клубі новаторів агробізнесу дуже цікава. На місці не можна стояти — слід рухатись вперед і розвиватися, новітні технології варто знати й впроваджувати. Ми торік закладали досліди згідно з програмою Клубу. Цьогоріч обов’язково продовжимо роботу, адже препарати компанії BASF — одні з найбільш інноваційних та ефективних на ринку. І дуже важливе безпосереднє спілкування з колегами та друзями, обмін практичними знаннями, тонкощами агрономічної роботи.

 

01 02 392 393 42 1Ігор БРАГІНЕЦЬдиректор ПСП «АЛЬФА-АГРО», Херсонська обл., Чаплинський р-н, смт Чаплинка

— Клуб новаторів передусім дає нам знайомство з інноваційними продуктами, досвідом їх застосування у різних господарствах. У BASF гарні препарати — і новинки варто знати та вивчати. Ознайомитись з ними не в рекламних проспектах, а на реальних полях передових господарств дуже важливо. Саме спілкування у рамках Клубу дуже багато чого дає, це передача досвіду та практичних знань. Все це дає ефект, свою віддачу у полі.

 

01 02 392 393 42 2Олександр ІВАНОВголовний агроном СФГ «Зерновоє», Одеська обл., Лиманський р-н, смт Доброслав

— Кожен їхав сюди, щоби почерпнути щось нове та потрібне. Тут приведені дані дослідів у різноманітних умовах, з різними нюансами вирощування тощо. Той же Архітект™ у тих чи інших зонах продемонстрував свої особливості. Тепер кожен буде точніше враховувати фази вегетації, різні моменти та природні фактори. І стосовно добрив, наприклад, у нас гарна предметна дискусія відбулася. Це досвід, який надається безкоштовно. І його треба акумулювати, робити висновки. Кожен ділиться своїми практичними результатами. Це безцінний досвід, який ми отримуємо завдяки компанії BASF, котра зуміла нас зібрати й об’єднати.

 

01 02 392 393 42 3Валерій Станіславович ЛІНЕВИЧголова правління СВК «Вівсяницький». Вінницька обл., Козятинський р-н, с. Вівсяники

— Ми спочатку планували Абакус® на ячмінь внести, та в зв’язку з високими температурами, вирішили, що не вистачить вологи, щоб цей препарат себе показав. І вирішили замінити на Адексар® Плюс, котрий потребує менше води. Застосували також інший зірковий препарат Капало® — і отримали прибавку 12 ц\га. Насіння після Адексар® СЕ Плюс перевірили в лабораторії — і воно зовсім не має патогенів. А там, де не вносили препарату, зерно пішло в фураж, а не на посівний матеріал. Іще скажу: хороші у BASF препарати, незрівнянні, та в сезон їх взяти інколи так важко.

А щодо роботи Клубу новаторів агробізнесу, то от зараз хоч погляньте: після кожної презентації ніхто не хоче відпускати лектора! І Сергій Кучеров, і Павло Материнський настільки все високопрофесійно, цікаво та актуально для нас представили! Ви можете цілий рік їздити на презентації, та не почути те, що тут дають за день.

 

Олекса СТЕРНІЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.