Урожай починається із селекції

Урожай починається із селекції

/ Актуальні статті / Понеділок, 18 лютого 2019 10:44

У лінійці Всеукраїнського наукового інституту селекції є створений та апробований за найсучаснішими світовими стандартами посівний матеріал соняшнику, кукурудзи, ріпаку, пшениці, жита, ячменю, цукрових та кормових буряків, а також насіння таких нішевих культур, як спельта, тритикале тощо.

На перший погляд, український ринок посівного матеріалу давно розподілений на користь відомих світових брендів. Більшість дистриб’юторів воліє працювати із чудово розрекламованими виробниками, переконуючи в тому й керівників господарств. Усе логічно: гучне ім’я та блискуче підготовлені демонстраційні ділянки не дають підстав сумніватися в успіху. Однак, якщо поспілкуватися ближче з агрономами, то чимало з них відверто скажуть, що той чи інший розрекламований сорт чи гібрид таки не зміг виправдати сподівань.

«Вродило так само, як і скрізь у нашому регіоні. Опадів майже не було, і ми зібрали по 50 ц/га кукурудзи, що й сусіди. Різниця лише в тому, що заплатили за посівну одиницю удвічі більше…», — скаржиться один виробник. Трапляються і зовсім відверті висновки на кшталт «більшість площ у нас під німецькими сортами пшениці, а все інше — під українськими. Першу нагодували донесхочу, а під нашу майже нічого не дали. Так само з обробками ЗЗР. Тим не менш, результат на круг в обох випадках однаково чудовий — понад 80 ц/га. Щиро кажучи, не знаю, чого наші власники так мало площ засівають вітчизняним насінням…».

Саме так найчастіше і відбувається: чимало агровиробників за звичкою не довіряє українській селекції і вкладає кошти у площі під таким насінням, якщо воно навіть таки придбане, за залишковим принципом. Вродить — то добре, не вродить — не страшно, ми на ньому багато не втратимо! Водночас уперто шукають нових стабільних сортів та гібридів, і на жаль, не так часто, як варто було б, звертають увагу на українське насіння. І даремно, оскільки на відміну від деяких інших споріднених галузей, вітчизняна селекційна наука ніколи не простоювала, і після певного затишшя середини 90-х років змогла якісно оновитися, передусім завдяки новим, уже ринковим підходам.

03 394 38 2Прикладом успішної бізнес-моделі української селекції є Всеукраїнський науковий інститут селекції (ВНІС). Розпочатий ще 1991 року приватний проект зі створення конкурентоспроможних на світовому рівні вітчизняних сортів та гібридів насіння широкого спектра культур сьогодні виходить на максимальну потужність. У лінійці ВНІС є створений та апробований за найсучаснішими світовими стандартами посівний матеріал соняшнику, кукурудзи, ріпаку, пшениці, жита, ячменю, цукрових та кормових буряків, а також насіння таких нішевих культур, як спельта, тритикале тощо.

50 га селекційних розсадників, 150 га випробувальних полів і понад 30 фахівців, які займаються безпосередньо селекцією! Дослідники ВНІС застосовують усі відомі сьогодні методи створення вихідного матеріалу та нових стабільних, високоврожайних і стійких до стресових умов середовища сортів і гібридів. Це класична селекція, методи редагування геному, метод ДНК маркерів, у тому числі і технологія CRISPRCas тощо. Ні, це не Франція і не Німеччина — це Україна, і це сучасний виробник конкурентного посівного матеріалу — Всеукраїнський науковий інститут селекції.

У кожної селекційної школи повинна бути власна «родзинка» — одна чи декілька фірмових переваг. Сортам та гібридам ВНІС притаманні дві ключові особливості. Перша — висока адаптивність до регіональних ґрунтово-кліматичних умов. Тут не поділяють сорти та гібриди на «степові» чи «лісостепові», а створюють нові, які здатні реалізувати свій потенціал у кожному регіоні України.

Друга ключова особливість продукції ВНІС — висока стійкість до фітотоксичних явищ, зокрема до дії та післядії найпоширеніших видів гербіцидів. Справа в тому, що сучасне сільське господарство в Україні повністю залежне від ударної «хімії», саме тому науковці ВНІС поставили собі за мету виводити на ринок стійкі до гербіцидних стресів сорти та гібриди. Скажімо, гібриди соняшнику та ріпаку, що містять трибенурон-метил та гербіцидів групи імідазолінонів.

Надзвичайно важливо, що контроль якості насіннєвого матеріалу і повний комплекс необхідних досліджень здійснюється у режимі партнерських відносин із провідною установою такого профілю — діагностичною лабораторією ТОВ «АГРОГЕН НОВО». Своєю чергою, посівний матеріал доробляється на найсучасніших насіннєвих заводах України.

Передусім це стосується таких улюблених серед вітчизняних аграріїв сільгоспкультур, як соняшник та кукурудза. В арсеналі Все­українського наукового інституту селекції зареєстровано 14 гібридів,по одному сорту соняшнику олійного та кондитерського напрямів.На фінальному етапі сортовипробування і реєстрації перебуває 15 олійних гібридів соняшнику, в тому числі й високоолеїнові гібриди з вмістом олеїнової кислоти в олії до 96%! Враховуючи їх високі посухостійкі характеристики та унікальну стійкість до імідазолінонів та трибенуронметилу, стає зрозуміло, чому площі під гібридами селекції ВНІС зростають з кожним роком більш ніж удвічі.

Серед найцікавіших гібридів соняшнику відзначимо ультраранній гібрид Українське сонечко, особливістю якого є короткий період вегетації та можливість висівати його у якості пожнивної культури після збору ранніх зернових. Схожі характеристики має і гібрид Атілла, який впродовж останніх декількох років здобув прихильність аграріїв завдяки своїй стійкості до стресових умов та стабільно високій урожайності.

В лінійці гібридів соняшнику особливе місце посідають гібриди, стійкі до гербіцидів, що містять трибенуронметил та групи імідазолінонів. Серед них флагман ВНІС — гібрид Армагедон, у якому поєднано два типи захисту від ураження вовчком. Це генетична стійкість до вовчка та можливість провадити хімічний контроль із використанням гербіцидів імідазолінонової групи. Так само гібриди Заграва, Дракон, Сонячний настрій, Карлос 105, Карлос 115 та інші нові і випробувані в українських господарствах гібриди — всі вони мають власні переваги і дружно характеризуються високою посухо- та стресостійкістю, стабільно високими показниками врожайності.

03 394 39Крім вище зазначених гібридів, у 2019 році аграрії можуть придбати новинки селекції ВНІС — Шенон та Фолк. Вони стійкі до гербіцидів із вмістом трибенурон-метилу у нормі до 50 г/га.

Шенон — гібрид інтенсивного типу, має генетичну стійкість до семи нових рас (A-G) вовчка соняшникового (Orobanche cumana), вирізняється високою посухостійкістю та стабільною урожайністю.

Фолк — інтенсивний гібрид, що характеризується відмінною стійкістю до несправжньої борошнистої роси та за належного дотримання технології і сприятливих кліматичних умов забезпечує врожайність на рівні 3,5-4 т/га, при цьому його потенціал сягає 5,6 т/га.

Євро — це новий гібрид селекції ВНІС, стійкий до гербіцидів групи імідазолінонів. Він ранньостиглий, вегетаційний період якого становить 100-105 днів. Себто за сприятливих кліматичних умов навіть може використовуватися у пожнивних посівах. Хоча головне його спрямування — отримання високих урожаїв як основної культури.

Кукурудза Всеукраїнського наукового інституту селекції — це передусім пластичність, посухостійкість та здатність забезпечувати високий стабільний урожай навіть на низькому агрофоні. Скажімо, такі гібриди, як Амарок чудово протистоять цілій низці захворювань кукурудзи, а гібриди лінійки Гран відзначаються швидкою вологовіддачею. Взагалі кукурудза ВНІС показала себе особливо добре впродовж останніх посушливих років, у тому числі навесні 2017 року з її вбивчими для посівів приморозками.

Стрімко прогресує напрям створення нових гібридів ріпаку. Наприклад, Халк та Блекстоун стали, без перебільшення, новим словом української селекції з огляду на їхню унікальну зимостійкість, адаптивність до стресових умов, а також стійкість до гербіцидів. Справа в тому, що впродовж останніх десятирічь стабільно спостерігаються такі стресові явища, як сильні морози за відсутності достатнього снігового покриву. Тому селекція ВНІС звернула особливу увагу на цей аспект, так само як і на посухостійкість нових гібридів ріпаку. Стійкістю ж до післядії найпоширеніших гербіцидів можуть сьогодні похвалитися дуже небагато виробників насіння.

Аналогічними перевагами характеризує­ться і насіння інших основних культур, яке пропонує українським агровиробникам селекція ВНІС. Слід наголосити, що впродовж уже понад 20 років польових досліджень тут вдалося напрацювати величезний технологічний досвід вирощування широкого спектра культур — від обробітку ґрунту і сівби до підживлення та захисту рослин за різних ґрунтово-кліматичних умов. Це дає змогу аграріям не просто підібрати досконалий сорт чи гібрид, але й отримати готову ефективну технологію його вирощування.

На завершення констатуємо відому істину — рентабельність виробництва завжди залежить від такого простого поняття, як співвідношення ціна-якість. Бажано, щоб перший показник був якомога нижчий, а другий — вищим. Завдяки тому, що науково-виробнича база ВНІС знаходиться в Україні, витрати на рекламу є мінімальними, а продуктивність праці — високою, це дає змогу вітчизняній селекційній установі пропонувати чи не найпривабливішу ціну на ринку. І це за гарантованої якості продукції, дійсно, світового рівня. Саме так, за українською селекцією — наше майбутнє, оскільки фундаментальний підхід до справи, яскравим прикладом якого є Всеукраїнський науковий інститут селекції, завжди забезпечить провідні позиції у плані співвідношення ціни, якості та потенціалу врожайності.

logo vnis

 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.