Нова PL 5500 — сівалка раціонального висіву від Great Plains

Нова PL 5500 — сівалка раціонального висіву від Great Plains

/ Актуальні статті / Середа, 20 лютого 2019 10:50

Поточного року в Україні стає доступною до замовлення нова широкорядна сівалка від Great Plains — модель PL 5500. Її технічний потенціал можна описати одним словом — раціональність. Саме на це спрямовані рішення для якісного висіву дуже широкого спектра культур, точного закладання добрив (сухих/рідких) чи інсектициду, продуктивності, а також обсягу ресурсів, які необхідні машині для роботи. Про головні «козирі» PL 5500 у боротьбі за гідні місця в українських господарствах докладно — далі.

Для початку трохи історії. Все почалось із прототипу YPE825A, який був створений виробничими потужностями Great Plains у Великобританії, де і проходив «обкатку». Відносно недавно ефективну версію цієї машини почали серійно випускати на головних заводах компанії у США. Минулого року PL 5500 з’явились на ключових ринках Great Plains, зокрема перші одиниці було відправлено до України. «Для Great Plains Україна є стратегічно важливим напрямком, тому нам першими прислали PL 5500 на випробовування», — зазначив влітку минулого року генеральний директор ТОВ «Грейт Плейнз Україна» Андрій Воробйов.

03 394 108 2

PL 5500 на Дні агротехнологій

 

Зрозуміло, що PL 5500 минулоріч склала не один іспит на українських полях. Одним із них став «День агротехнологій», у рамках якого на Київщині низка широкорядних сівалок від провідних виробників продемонстрували якість висіву кукурудзи на швидкості 8 та 14 км/год.

«PL 5500 не зрадила очікуванням: працюючи на швидкості 8 км/год, вона розставила зернини з точністю +/-5 мм, кількість пропусків і двійників при цьому становила 1%. Під час роботи на 14 км/год. — 1,5%», — підкреслив Андрій Воробйов.

 

Під «рентгеном»…

PL 5500 представляє нове покоління 8-рядних сівалок Yield-Pro®, а тому в ній можна побачити знайомі технології, ефективність яких було посилено новими впровадженнями. Так, наприклад, PL 5500 відрізняється від старших машин рамою, що складається гідравлікою. Завдяки цьому транспортні габарити новинки не перевищують 2,97 м ширини та 3,5 м висоти.

 

…система висіву насіння

Але, звичайно, головні новації було втілено на рівні системи висіву насіння. Передусім PL 5500 оснащується свіжою версією висівного апарату Air-Pro®, конструкція якого пристосована до роботи на високих швидкостях. Зокрема, на 66% було збільшено діаметр горловини, через яку насіння потрапляє до камери висівного апарату. Це забезпечило достатній запас матеріалу для роботи на високих швидкостях.

Новий Air-Pro®, залежно від потреб господарства, може отримувати енергію від традиційних коліс ходового приводу або мати електропривід. В останньому випадку швидкість обертів висівних дисків автоматично коригується системою IRC відповідно до заданої норми та поточної швидкості руху машини. Останній показник комп’ютер сівалки отримує від GPS-сигналу, а також радарів, встановлених з обох сторін PL 5500. Завдяки їм зберігається потрібна точність під час втрати сигналу, а також забезпечується однакова відстань між зернинами на поворотах і складних дугоподібних гонах.

03 394 109 1

Висівна секція PL 5500

 

Основоположні принципи роботи Air-Pro® лишаються незмінними і в новій версії. Це висівний апарат позитивного тиску. Тобто зернини не присмоктуються до комірок висівного диска вакуумом, а притискаються до них нагніченим повітрям (вентилятор із гідроприводом). Такий підхід дозволив оснастити апарат висівними дисками великого діаметру — швидкість їхнього обертання незначна, що поліпшило якість висіву та мінімізувало зношення елементів.

Широкий вибір висівних дисків — одна з важливих переваг PL 5500, яка може сіяти кукурудзу, соняшник, сою, ріпак… «Спектр культур можна розширити, додаючи пшеницю, сорго, бавовну, горох тощо, залежно від технології вирощування, які допускають використання відповідних міжрядь, — каже менеджер із продукції ТОВ «Грейт Плейнз Юкрейн» Віталій Хіврич. — Висівних дисків у нашому арсеналі вистачає, і деякі з них добре працюють з кількома культурами. Єдина вимога — насіння має бути відкаліброваним».

Ні для кого не секрет, що під час сівбі соняшнику погана відкаліброваність насіння — головна проблема. Аби зменшити її вплив, 2018 року Great Plains випустило два додаткових висівних диски для насіння соняшнику, зокрема дрібної, «олійної» фракції. Крім того, всі висівні диски Great Plains виготовляються із тих полімерних матеріалів, які перешкоджають накопиченню статичної електрики в висівному апараті.

03 394 109 2

Новий висівний апарт Air-Pro з електроприводом

 

По проходженню диску насіння під власною вагою падає до запатентованої Great Plains висівної трубки Clear-Shot®. Її передня стінка має параболічну форму, що забезпечує рівномірний рух насінини по її стінці. Крім того, Clear-Shot® виконана без вирізу під датчик контролю: він бачить насіння через майже прозору стінку, що мінімізує ризик затримки зерна.

Борозну для насіння створюють дводискові сошники. «Вони встановлені на радіальні підшипники 205 із потрійним ущільненням, осьове навантаження на них компенсується контактом дисків сошника між собою. Відомо, що на посівній техніці Great Plains диски сошника зміщені на 6,4 мм один відносно сусіднього. Така конструкція зменшує опір агрегату, дозволяє одному диску заточуватись об сусідній, а також збільшує ресурс підшипників», — пояснює Віталій Хіврич.

Впавши в борозну, зернини одразу притискаються Keeton — полімерним елементом, який забезпечує гарний контакт насінини з ґрунтом.

Продуктивній роботі при цьому сприяють нові великі баки для зерна, кожен із яких розрахований на 3 посівні одиниці (по 105 л). Вони виготовлені з міцного полімеру та оснащені амортизаторами й ущільнювачами під кришками.

 

…система внесення добрив

Залежно від комплектації, PL 5500 одночасно з висівом може закладати добрива в сухій (до 7 см вбік від основної борозни) або рідкій формі, а також вносити інсектициди.

Сухі добрива подаються з металевого бункеру об’ємом 1500 л з індивідуальними для кожної секції полімерними дозаторами котушкового типу, оснащеними пластиковими проставками. В ґрунт добриво подається потоком повітря від основного вентилятора.

Живлення для рослин у рідкій формі, а також інсектициди подаються поршневим насосом (механічний/гідравлічний привід) з двох баків сукупним об’ємом 1136 л, які виготовлені з міцного, хімічно стійкого, пластичного полімеру. Потрібна норма виставляється відповідними шайбами з калібрувальними отворами. В ґрунт добриво вноситься через трубку, заведену в сошник або Keeton.

03 394 110 1

PL 5500 — варіант з оснащенням для рідких мінеральних добрив

 

Іншим варіантом є система AccuShot™, за якої спеціальна форсунка впорскує порцію добрив у борозну. На основі заданих параметрів, інформації з датчика про місцеперебування зерна у висівній трубці та поточної швидкості руху сівалки система вираховує час подачі добрив. Наприклад, якщо це інсектицид, вона подає порцію продукту на насінину, якщо це добриво (зокрема, високосолева суміш) — на безпечну відстань від зернини. Тобто матеріал подається у потрібній кількості в необхідне місце.

03 394 109 3

Робота системи AccuShot

 

… конструкція висівних секцій

PL 5500 оснащена новими висівним секціями 5000-ї серії. «Характерною особливістю секції є те, що конструкція виконана міцнішою, а підвіска (паралелограм) — вужчою, що дозволяє зменшити міжряддя до 20 см в окремих моделях, наприклад, у випадку сівби способом Twin-Row™», — розповідає Віталій Хіврич.

Кожен паралелограм обладнаний двома пружинами, які продукують навантаження на кожну секцію у межах 250 кг. Підвіска секцій має хід 25 см, крім того, колеса контролю глибини оснащені незалежною підвіскою із ходом 7,5 см.

Для PL 5500, відповідно до польових умов, доступні різні варіанти дискових ножів із дворядними кульковими або конічними підшипниками. На цій сівалці очищувачі ряду (підшипники обслуговуються) розміщені максимально близько до дисків сошника, отже, копіюють рельєф разом із ним. Висота їхньої роботи регулюється окремо для кожного ряду: як правило, чим більше пожнивних решток, тим нижче встановлюється «їжачок». V-подібні прикочувальні колеса існують у різних варіаціях. На новій сівалці вони розміщуються на коротких плечах, що поліпшує ефективність прикочування на поворотах і за змінного рельєфу.

 

Керування та вимоги до трактора

Керування PL 5500 з електроприводом висівних секцій відбувається через монітор Topcon (диференційоване внесення матеріалу, автоматичне відключення секцій, можливість створювати карту поля тощо) або будь-який ISOBUS-термінал. Версія із механічним приводом керується через монітор DJ (PM300).

03 394 110 2

«Для нормального функціо­нування PL 5500 потребує від 115 к.с. на гаку трактора, а для забезпечення стабільної роботи вентилятора — постійний потік гідравлічної оливи (близько 60 л/хв.) Як правило, більшість тракторів такого класу мають гідравлічну систему (відкритий центр), що не може забезпечити постійного потоку оливи протягом тривалого часу. В такому випадку в нашому арсеналі є гідравлічна станція, яку ми пропонуємо встановити на сівалку — це вирішує дане питання».

Рекомендований швидкісний діапазон становить 8-15 км/год.

 

Підсумки

Якісна розкладка насіння та точне дозування добрив — оптимальне використання ресурсів; широкий спектр культур — швидка окупність інвестиції; моделі для Twin-Row™ — оптимальне життєве середовище для кожної рослини; низька енергопотреба — оптимальні витрати на посівну… — це те, на що працюють технології у PL 5500 — сівалці раціонального висіву.

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 25 квітня 2024
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.