agro business 160 160

Як нагодувати кукурудзу

Як нагодувати кукурудзу

/ Актуальні статті / Вівторок, 26 лютого 2019 10:50

Компанія «Агротерра» поділилася практичними результатами застосування власних технологій обробітку грунту і живлення рослин у межах проекту FreeFarm.

Впродовж уже декількох років в Україні розвивається, без перебільшення, революційна технологія смугового обробітку землеробства, яку просуває компанія «Агротерра». Унікальність її полягає не лише в оригінальних підходах до підготовки ґрунту під сівбу, але й цільовому внесенні рідких комплексних добрив, котрі кожне господарство має змогу готувати самостійно. Таким чином, агровиробники можуть водночас досягти низки взаємопов’язаних завдань: зростання урожайності, нівелювання негативного впливу стресових факторів на рослини і підвищення економічної ефективності роботи.

 

 

04 395 90 130-31 січня 2019 року відбулася четверта конференція «Агротерри», спрямована на ознайомлення українських аграріїв із цією темою. Побудована на практичних засадах програма заходу цьогоріч привабила понад півтори сотні виробників та представників преси. Зауважимо, що кількість учасників відчутно зросла у порівнянні з минулим роком, що пояснюється реальною, а не теоретичною ефективністю презентованих технологій, котрі встигли вже дати практичні позитивні результати по всій території України.

Річ у тім, що «Агротерра», взявши за основу досвід американських колег (як фермерів, так і дослідників зі спеціалізованих компаній, таких як 360 Yield Center), адаптувала його на українському грунті, налагодивши плідну співпрацю з провідними господарствами України. Це відомі далеко за межами своїх регіонів «Рост-Агро» (Полтавська обл.), «АТІС» (Миколаївська обл.), ПСП «Злагода» (Рівненська обл.), ТОВ «Імені Шевченка» (Черкаська обл.) та багато ін. Їхні представники взяли участь у виступах, розповідаючи про власний — у кого багаторічний, а в кого перший досвід впровадження технологій компанії «Агротерра». Попри різні грунтово-кліматичні умови керівники цих господарств зійшлися на тому, що впровадження принаймні окремих елементів цієї технології — нагальна вимога часу.

04 395 88 1Про які технології йдеться? Загалом «Агротерра» разом зі спеціально запрошеними гостями зі США, які добре вже знаються на українській тематиці, — керівником заводу-виробника обладнання для обробітку грунту і внесення добрив Джо Баззетом та представником компанії, котра займається дослідженнями мінерального живлення кукурудзи 360 Yield Center Джоном Ларкіном, сьогодні може запропонувати понад десяток унікальних новацій. Це вже чудово знаний агрегат для нарізання смуг Pluribus, котрий готує грунт восени та навесні таким чином, щоб можна було сіяти в землю, що має оптимальну структуру, температуру та вологість, вносячи при цьому декілька видів добрив за допомогою багатофункціонального агрегата з точним дозуванням Montag Gen II. Це технологія внесення рідких азотних добрив із грізною назвою Bandit, завдяки якій насіння кукурудзи отримує відразу доступні поживні речовини без втрати вологи. Це спеціальні розсувачі рядів кукурудзи під час проведення обробітків; це унікальні розпушувальні лапи-насадки, завдяки яким досягається оптимальна структура грунту; і навіть щітки з дотепною конструкцією, які відловлюють зерно, що висипається із жаток комбайна, зберігаючи додатково по декілька сотень кілограмів врожаю на кожному гектарі.

Ці технології є, вони працюють і чудово себе зарекомендували як на американських, так і на українських полях. Достатньо сказати, що у господарстві «Рост-Агро», агрономи якого змушені вирощувати врожаї у надзвичайно посушливих умовах, використовується уже шість агрегатів Pluribus.

04 395 88 2Тим не менш, у нашій розповіді ми зупинимося детальніше на двох новаціях «Агротерри», котрі символізують реальний, а не позірний прогрес у розрізі усього українського аграрного сектору, оскільки обіцяють реальне підвищення врожайності як кукурудзи, так і інших культур, а також відчутне зростання рентабельності господарств. Мова про технологію Sidedress від компанії 360 Yield Center, яка передбачає застосування спеціальних насадок для обприскувачів Y-Drop та установки для самостійного приготування азотних добрив із домішками інших елементів живлення рослин, конструкція котрих є цілковитою заслугою компанії «Агротерра». Перша технологія — суто американська, яка промовисто довела свою ефективність на українських полях, а друга — логічне довершення філософії раціонального живлення рослин, яку сповідує керівництво «Агротерри».

Почнімо з того, що традиційна практика застосування твердих азотних і не лише їх з кожним сезоном демонструє дедалі нижчу ефективність. Агрономи чітко розраховують норму виносу поживних речовин і пропонують кукурудзі нібито оптимальну «дієту» у розрахунку діючої речовини. На ділі ж ми бачимо, що внесені під основний обробіток чи під час сівби гранули спрацьовують, м’яко кажучи, не повністю. Тобто теоретично поживні елементи в грунті є, однак через брак вологи та інші чинники, такі, скажімо, як підвищена кислотність грунту, гранули не спрацьовують. В результаті ми «недогодовуємо» посіви, при цьому викидаючи кошти намарне.

Натомість внесені в смугу та під час сівби рідкі види азотних добрив мають ту незаперечну перевагу, що потрапляють у зону розвитку кореневої системи рослин у рідкому вигляді, потребуючи набагато менше вологи і часу для засвоєння. Тим більше, якщо у складі КАСу міститься необхідна частка сірки, а також інших важливих елементів. Саме тому рідкі види добрив демонструють значно вищу ефективність, у тому числі у поєднанні з гранулами.

04 395 88 3Якщо ми говоримо конкретно про кукурудзу — ту саму культуру, яку на території США вирощують із показниками 200+ ц/га, то багаторічні результати досліджень компанії 360 Yield Center засвідчили, що наші попередні уявлення про її азотне живлення разюче відрізняються від реальності. Річ у тім, що кукурудза здатна спожити у стартовому періоду розвитку лише 25% (!) від потреби. Ще раз: лише чверть внесеної нами повної дози «короля елементів» під обробіток грунту та за сівби спрацьовує! Усе інше піде у грунтові води і спричинить цвітіння води у навколишніх водоймах… Три чверті вартості азотних добрив, використаних на кукурудзі, — на вітер.

Відповідно, потреба цієї культури в азотному живленні незрівнянно зростає у разі настання фази V10, тобто десятого листочка. Розвивається коренева система сходів, рослини активізуються і потребують азоту буквально у кінських дозах. А його вже немає, і жодне позакореневе підживлення карбамідом цієї нестачі не компенсує.

Саме тому дослідники 360 Yield Center розробили на перший погляд просту, але по-справжньому ефективну технологію прикореневого внесення рідких азотних добрив, яка передбачає застосування спеціальних насадок на форсунки обприскувача Y-Drop. Машина просто йде вже досить високими посівами кукурудзи, використовуючи спеціальні розгортачі, аби не пошкодити стебла рослин. Під корені кукурудзи спрямовується струмінь КАСу, який відразу потрапляє куди потрібно, використовуючи як допоміжний засіб вологу, що накопичується під стеблами рослин кукурудзи. Найкраще свої враження від застосування Y-Drop висловив керівник ТОВ «Імені Шевченка» Юрій Лила.

04 395 89 1«Я був у відрядженні, і дав команду агроному виконати підживлення кукурудзи цими насадками. Щиро кажучи, не дуже сподівався на результат, бо тривалий час стояла посуха. Операцію провели, і після того пройшов дощик. Я приїхав до господарства і кажу агроному: давай подивимося, що там і як! Той відмахується: та на що там, мовляв, дивитися… Ми все ж поїхали, лишень наблизилися до поля, як агроном несподівано погнав у кукурудзу зі здивованими вигуками. Я також звернув увагу на те, що коли я від’їздив, то рослини стояли по пояс. Після прикореневого підживлення рідкими добри­вами буквально впро­довж чотирьох днів вони виросли по груди»!

Нічого дивного: кукурудза отримала своєчасне доступне азотне підживлення у нормі 100-110 л/га КАСу, а невеликий дощ полегшив його потрапляння до коренів. У результаті Юрій Лила раціонально використав кошти на азотні добрива, забезпечивши стрімкий розвиток рослин та суттєву прибавку до врожайності. Зокрема, у качан потрапляє на 25% більше азоту, ніж зазвичай, що сприяє закладанню більшої кількості рядів зерен, а отже, підвищенню врожайності. При цьому рекомендоване застосування спеціального приладу Soil Scan 360, за допомогою якого можна визначити реальну потребу кукурудзи в азоті, заощадивши до 20% діючої речовини.

Досвідчений аграрій, котрий не перший рік вирощує як кукурудзу, так і інші культури, та має справу з постачальниками добрив, відразу ж наголосить на тому, що рідкі добрива — це чудово, але де ж їх взяти у достатній кількості, за адекватною ціною та ще й належної якості. І зберігати ж їх десь потрібно — суцільний головний біль…

04 395 89 2З огляду на цю проблему компанія «Агротерра» реалі­зувала ще один унікальний проект, справедливо припус­тивши, що її вирішення слід взяти у власні руки. Мова про установки для самостійного приготування КАСу безпо­середньо у господарствах! У якості вихідної сировини тут застосовуються селітра та карбамід, які з додаванням води та у заданому температурному середовищі перетворюються на гарантовано якісний еталонний КАС. До того ж за потреби туди можна додавати сірку, яка покращує засвоєння рослинами азоту, а також інші елементи живлення, включаючи фосфор та навіть калій, який за звичайних умов дуже важко давати у сумішах.

Фактично господарство таким чином отримує змогу «варити» власні ЖКУ, витрачаючи істотно менші кошти на живлення рослин, а його керівництво певне, що вносить гарантовано якісні добрива. Монтаж установки займає буквально лічені дні чи тижні, і його цілковито забезпечує команда «Агротерри». За одну «варку» виходить 33,5 т готового продукту. Це зручно і тим, що не потрібно мати великих спеціальних ємностей для проміжного зберігання КАС, і його можна готувати у міру потреби.

Такі установки вже пра­цюють у ПСП «Злагода», «Теофіпольський цукровий завод», виконується монтаж у ТОВ «АТІС» тощо. За словами власників, уже наявних установок термін окупності не перевищує одного сезону, при цьому агрономічна складова ефективності тут є просто безцінною.

Так чи інакше, технології, які пропонує компанія «Агротерра», є не просто унікальними, вони працюють, і їх агрономічні й економічні переваги дають змогу реально підвищити рен­табельність виробництва у рос­­линництві. Тому на­стійно радимо скористатися можливістю діз­­натися про них більше, відвідавши наступну конференцію компанії, або ж звернувшись за консультаціями до керівників проекту FreeFarm.

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.