EOS Crop Monitoring: як підвищити ефективність агробізнесу за допомогою супутникових даних

EOS Crop Monitoring: як підвищити ефективність агробізнесу за допомогою супутникових даних

/ Актуальні статті / Понеділок, 03 червня 2019 13:23

Протягом останніх 10 років точне землеробство стрімко набирає обертів у всьому світі. Платформа G2 Crowd  наголошує на тому, що тільки цього року 15% усіх малих ферм в Америці впровадять технології та техніки точного землеробства. Схожа тенденція має місце у багатьох інших країнах, таких як Нідерланди, Данія, Бразилія, Аргентина, Канада та Австралія.

За найсвіжішими даними, у 2018 році загальні інвестиції в сферу новітніх аграрних технологій або AgТech, склали 4,84 мільярда доларів. Прогнозують, що ця цифра злетить до 10,16  мільярдів доларів у 2024.

Міністр з питань довкілля, продовольства і сільського господарства Великобританії Майкл Гоув, стверджує, що четверта аграрна революція розгортається прямо на наших очах. Її рушіями є автоматизація, інформаційні технології, використання інноваційної техніки та машинного навчання.

 

Переваги точного землеробства

Точне землеробство — це концепція, в рамках якої в аграрний процес впроваджують нові технології для того, щоб слідкувати за неоднорідним станом рослин на всьому полі та знизити непродуктивне використання ресурсів, викликане узагальненими стандартам догляду. Не останню роль тут відіграють супутникові знімки. Вони аналізують стан полів та врожаю максимально точно.

Технології точного землеробства дозволяють підвищити загальну ефективність агропідприємства, зменшити витрати та збільшити прибуток. Завдяки ним ви зможете отримати максимум інформації щодо вашого поля, грунту та їх стану. Більше того, мова йде не тільки про загальну картину, але й про деталі.

Існує думка, що кожне поле є однорідним, і це велика помилка.  Кожному потрібна увага та особливий догляд. Важливо розуміти, в якому стані кожен кут території, але на око побачити це неможливо. Натомість необхідно залучати технології точного землеробства. Завдяки ним ви зможете ефективніше використовувати свої ресурси. Десь треба буде зрошувати більше, десь — меньше. Якась частина поля потребуватиме більше добрив, якась — менше.

Як відомо, в середньому з гектару землі в Україні аграрії заробляють приблизно 200 доларів. В той час як у світі ця цифра вища у вісім разів — близько 1600 доларів прибутку з гектару. Українські показники можуть зрости, якщо підвищувати загальну ефективність на українських агропідприємствах різного масштабу. Використання супутникових даних — це один з найперспективніших інструментів для досягнення цієї цілі.

 

Що таке EOS Crop Monitoring?

EOS Crop Monitoring — це хмарна платформа для моніторингу сільськогосподарських угідь, яка використовує супутникові дані задля того, щоб забезпечувати аграріїв інформацією про стан їх полів та врожаю, сприяти підвищенню загальної ефективності підприємства, оптимізації витрат та росту прибутку.

Сервіс обробляє декілька індексів рослинності, серед яких найпопулярніший — NDVI, та історичні дані. В API-версії також доступні індекси EVI, SAVI, MSI та інші. Також EOS Crop Monitoring проводить постійний моніторинг метеорологічної інформації: температури, рівня вологості, швидкості вітру, опадів.

Завдяки функціям EOS Crop Monitoring, ви дізнаєтесь, в якому стані перебувають ваші поля та врожай, маєте змогу приймати більш обґрунтовані рішення та коректувати їх в залежності від ситуації. Також ви отримаєте інформацію щодо того, як погода вже вплинула на ваші угіддя та до чого готуватися у майбутньому.

Як каже Олександр Сакаль, директор з розвитку бізнесу EOS Crop Monitoring, платформа “дозволяє контролювати будь-які зміни в полях і проводити онлайн-моніторинг насадження нових культур та їх дозрівання”.

 

Як використовувати EOS Crop Monitoring

Платформа EOS Crop Monitoring доступна у веб-версії та API. Після реєстрації ви побачите мапу України. Знайти необхідну саме вам територію можливо завдяки полю пошуку або ж вручну. Зверніть увагу на різнокольорові шматки поля. Так позначені різні культури, які росли на них в 2018 році. Найближчим часом з'являться дані за 2019 рік.

EOS Crop Monitoring 0 1

Крім того, ви можете обрати один з двох режимів — Natural Color або NDVI (нормалізований диференційний вегетаційний індекс). Перший дозволить вам побачити землю в такому вигляді як її зафіксував супутник. А от другий дозволяє проаналізувати як рослини відображають та поглинають світлові хвилі. Якщо культура розвивається успішно, територія буде зеленою, а за наявності проблем — жовтою або червоною.

EOS Crop Monitoring 0 2

Ви можете зберегти свое поле, натиснувши на кнопку  “Додати поле”. Надалі це дозволить вам миттєво знаходити необхідні поля та зручно отримувати про них інформацію.

Нижче зображено внутрішній інтерфейс платформи.

EOS Crop Monitoring 0 3

EOS Crop Monitoring надає інформацію про культури, які садили на цьому полі за останні чотири роки. Це дозволяє розуміти, в якому стані перебував ґрунт в минулому, як реагував на погодні умови та взаємодіяв з різними культурами. База постійно оновлюється та розширюється.

Звичайно, аграрії й самі знають, що відбувалося на їхньому полі декілька років тому назад, але у випадках роботи з новими полями, ця функція буде дуже корисною. Вона також стане в пригоді представникам страхової та банківської сфер, які працюють з аграрним бізнесом.

На графіку відображаються результати за індексом NDVI. З його допомогою можна відстежувати розвиток культур та виявляти проблемні зони поля на всіх етапах. Цей графік дозволяє вам побачити індекс NDVI на вибраному полі з 2015 року. Тобто, можливо порівнювати розвиток однієї культури або ж різних культур на цьому полі за останні роки. Крім того, можна порівняти ваші результати із даними по цій культурі в межах цілого району. Графік також надає доступ не тільки до даних, а й до необмеженої кількості супутникових знімків у форматах Natural Color та NDVI.

Таким чином ви можете відстежувати стан вашого поля та посадженої на ньому культури. А аналіз минулих результатів дозволить приймати більш ефективні рішень в поточний момент.

EOS Crop Monitoring 0 4

Багато уваги в EOS Crop Monitoring приділяється погодним умовам, архівам та прогнозам. Дані про поточний стан завжди відображається на основній панелі. На ній ви також знайдете щоденні та акумульовані дані про опади, щоденну температуру та суму активних температур.

Система EOS Crop Monitoring надає інформацію не тільки про температуру повітря та опади, а й демонструє критичні погоди умови, на кшталт посух та заморозків. Крім того, вона попереджає своїх користувачів про можливі ризики у майбутньому, надсилаючи сповіщення. Це дозволяє аграріям підготуватися та вжити запобіжні заходи.

EOS Crop Monitoring 0 5

Використання супутникових даних та індексу NDVI надає можливість швидко дізнаватися про проблеми, які з`являються на полі. Часто буває так, що десь культура росте добре, а десь — ні. Технології точного землеробства надають вам можливість бути в курсі того, що саме відбувається з кожною частиною вашого поля.

Мова йде не тільки про все поле загалом, але й менші його частини. Як наголошує академік Віталій Медведєв, земля не є однорідною, тож навіть одне поле може потребувати декількох різних підходів.

Після проведення дистанційного моніторингу поля та аналізу отриманих даних може з'явитися потреба оглянути поле особисто. У додатку EOS Crop Monitoring, ви можете формувати задачі скаутам, контролювати процес їх виконання та оперативно отримувати оновленні дані з поля. Додаток працює без підключення до інтернету, бо часто в полі немає зв'язку. Тож скаути можуть вносити інформацію та додавати нові фото з локації офлайн. При підключенні до інтернету система відразу оновить дані.

Використовуючи цю платформу, ви заощадите трудові витрати, адже скауту не потрібно буде оглядати все поле. Він знатиме, яка саме територія потребує візиту.

EOS Crop Monitoring 0 6

Сьогодні перед кожним аграрієм в світі постає вибір: запроваджувати технології точного землеробства та використовувати супутникові дані вже зараз. Бути одними з перших, чи зробити це в майбутньому із затримкою, яка потенційно може коштувати йому досить дорого. Все більше українських аграріїв обирають перший варіант. А що оберете ви?

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.