Як отримати стабільних 6 т/га озимини у Степу

Як отримати стабільних 6 т/га озимини у Степу

/ Актуальні статті / Понеділок, 24 червня 2019 10:44

7 червня 2019 року компанії «Украгроком» і «Терра Тарса» спільно провели семінар на базі ФГ «Бор» в Одеській області, присвячений оптимізації живлення та захисту посівів.

Соняшник, озима пшениця чи ячмінь, потім знову соняшник... Якщо ви обробляєте землю на Півдні, то без зрошення не маєте особливого вибору. Аналогічно виглядає і становище з урожайністю, яка гостро залежить від погодних примх і насамперед нестачі вологи у поєднанні з тепловими стресами. А звідси і низька рентабельність з гектара, що не дає змоги нормально розвиватися...

Тим не менше, дедалі більше господарств, розташованих у степовій зоні України, розривають це замкнене коло і починають більш-менш регулярно отримувати дуже непогану для регіону врожайність. Не в останню чергу завдяки використанню ефективних препаратів для захисту та підживлення рослин, вибору оптимальних сортів пшениці і, відповідно, співпраці з компаніями-дистриб’юторами, що сповідують комплексний підхід до клієнтів.

Яскравим представником такого підходу є компанія «Украгроком», із технологіями якої ми знайомі вже давно і ще раз переконались у їхній ефективності під час семінару на Одещині.

12 403 24 1

ФГ «Бор» відоме далеко за межа­ми Одеської області і навіть України. Впродовж десятків років тут створював витривалі врожайні сорти озимої пшениці селекціонер зі світовим ім’ям Петро Миколайович Артюшенко. Його справу продовжили діти, представивши учасникам семінару нові та вже випробувані сорти так званого 5-го покоління.

Це знаменита Шестопалівка — універсальний витривалий сорт зі стабільними показниками. Шпалівка — лідер із пластичності, високоврожайний Магістраль, інтенсивний сорт Сталева, який за нормальних умов вегетації демонструє показники до 106 ц/га, сорти Озерна, Тайра і знаменита Шестизерна, унікальність якої пояснює­ться вже в її назві.

Організатори семінару вдало продумали програму заходу, надавши слово також фахівцям із сертифікації посівного матеріалу і юридичного антирейдерського захисту аграрїів. Все правильно, адже сільське господарство — поняття комплексне і включає в себе низку супутніх галузей знань та умінь, а також необхідність орієнтуватися у різних ситуаціях.

Це безпосередньо стосується і мистецтва вирощувати сільгоспкультури за нинішніх мінливих грунтово-кліматичних умов. У той час, коли за дві-три години їзди у північному напрямку поля щодня заливають дощі, на Одещині — традиційна посуха, котра дивує гостей глибоченними тріщинами на полях.

Саме у таких умовах доводиться працювати у зоні Степу, втім, не лише там — у попередні роки в Лісостепу ситуація з вологою була майже аналогічною.

Відповідно, головним завданням фахівців «Украгрокому» є не традиційна реалізація насіння, добрив, ЗЗР та мікродобрив, а ретельний індивідуальний підхід до кожного поля, кожної культури і до кожного клієнта.

— Ми не продавці, ми — ваші партнери. Ваш результат — це наш результат, — наголошує керівник Одеського представництва «Укр­агрокому» Олександр Кравченко. За його словами, сьогодні компанія усі свої продукти та системи захисту пропонує винятково з належним агрономічним супроводом.

12 403 25

Це стосується передусім застосування власної лінійки препаратів Грінфорт, розробленої спеціально для комплексного розв’язання найскладніших агрономічних завдань. Їхнє виробництво розташоване в Угорщині та на державному заводі в Китаї.

З метою демонстрації об’єктивних результатів впровадження цієї технології команда «Украгрокому» заклала 15 демонстраційних ділянок із різними комбінаціями технологій захисту еталонного інтенсивного сорту озимої пшениці Сталева у розрахунку на 5-6 т/га врожайності. Зауважимо, що для зони Степу — це просто відмінний результат. Розглянемо одну з найбільш типових систем захисту та підживлення, запропоновану «Украгрокомом».

Висів — 25 вересня. Поверхневий обробіток грунту. Живлення: 80 кг 16:16:16 та 80 кг аміачної селітри як весняне підживлення.

Насіння оброблене складною сумішшю, до складу якої входять Грінфорт КТ170 — 3 л/т; Грінфорт Конфі — 0,5л/т; Райза — 0,5 л/га; Новалон Сід Трітмент — 0,3 л/га.

Двічі — восени і навесні — провадилася гербіцидна обробка препаратом Грінфорт ТМ750. Стільки ж вносилися фунгіциди: восени Грінфорт КД500 — 0,5 л/га; навесні: суміш Грінфорт Супер, 0,5 л/га разом із Грінфорт АС, 0,5 л/га.

Дві інсектицидні обробки: Грінфорт ІЛ та Грінфорт ХЦ550.

І нарешті, провадилося чітко розраховане позакореневе підживлення препаратами Грінфорт 14:44:8+Me, Грінфорт 5:20:32+Me, сульфатом магнію та іспанським препаратом Райза.

Така доволі бюджетна у порівнянні з традиційними інтенсивними технологіями система захисту та живлення дозволяє досягти відразу цілої низки переваг. По-перше, завдяки вчасному продуманому внесенню цілковито знищити в зародку проблеми з бур’янами, хворобами та шкідниками. По-друге, пом’якшити вплив стресових факторів на пшеницю, особливо теплових стресів та дефіциту вологи. І нарешті, отримати найголовніше для аграрія — оптимальну рентабельність виробництва.

— Сьогодні кожен український аграрій під час вирощування озимої пшениці постає перед необхідністю досягти низки завдань, аби встояти на ногах за таких нестабільних кліматичних та фінансових умов. Головне — зберегти продуктивну вологу, правильно обрати сорти й гібриди та ефективно застосувати ЗЗР в осінній період. Якщо ми зробимо все як слід, то на весну у нас лишиться тільки одна фунгіцидна обробка та внесення мікродобрив, — стверджує керівник служби агроконсалтингу «Украгроком» Павло Кулеша.

Саме так, компанія робить ставку і на правильний вибір препаратів, і на своєчасність та ефективну форму й спосіб їх внесення, і на низку інших нюансів, на котрі не завжди вдається через завантаженість звернути увагу агрономам у господарствах. Натомість фахівці «Украгрокому», як бачимо, роками випробовують різноманітні комбінації та строки внесення ЗЗР і мікродобрив, аби відслідкувати ті чи інші моменти.

12 403 24 2

Скажімо, вже згадуваний препарат Райза — це рідке органо-мінеральне добриво на основі екстракту водоростей, збагачене вільними L-амінокислотами рослинного походження. До його складу входить широченний спектр біо­логічних складових, включно із вітамінами та гормонами. Звісно, таке доступне поєднання корисних речовин сприяє як гарному старту рослин за передпосівної обробки, так і дає змогу нівелювати вплив стресових факторів під час вегетації. До портфоліо компанії «Украгроком» входять також потужні органічні антистресанти Натурамін та Натурфос світового лідера-виробника Даймса.

Так само усі добрива з лінійки «Украгрокому» мають специфічний склад та призначення, і що важливо — є багатокомпонентними як у плані мінеральних, так і органічних складових. Тому вносячи їх на конкретну культуру у рекомендовані фахівцями «Украгрокому» терміни, ми пропонуємо рослинам саме те, що їм потрібно у цей момент.

«Украгроком» працює у тісному тандемі з одним зі світових лідерів виробництва мікродобрив та інших препаратів — компанією «Терра Тарса». Фактично мова йде про прямий і постійний зворотній зв’язок щодо негайного пошуку відповідей на виклики, котрі постають перед українськими аграріями. Наприклад, спеціально для вітчизняного ринку було створено хелатизоване цинкове добриво Грінфорт Zn, враховуючи високу потребу у цьому елементі низки культур, починаючи з кукурудзи та закінчуючи соняшником і тією ж озимою пшеницею.

Фахівці компаній «Украгроком» і «Терра Тарса» під час семінару запропонували слухачам звернути увагу на низку важливих моментів у догляді за посівами озимої пшениці та інших культур. Наприклад, як відомо, фосфор та меншим чином калій не засвоюються кореневою системою рослин за температури нижче 1°С. Поряд із цим рослинам дуже важливо встигнути створити розгалужену кореневу систему до настання стійкої спеки. Відповідно, найперша весняна позакоренева обробка повинна містити легкодоступний фосфор, а також цинк. Ці та інші мікродобрива, ясна річ, присутні в арсеналі «Укр­агрокому». Також потужним інструментом у руках агронома може бути звичний сульфат магнію за умови його своєчасного застосування у поєднанні з іншими препаратами.

На думку головного агронома компанії, значну частину хвороб рослин можна випередити чи нівелювати їхній негативний вплив на посіви шляхом цільового своєчасного внесення препаратів, що містять певні елементи живлення та органічні речовини. На цьому напрямі потенціал рослин та резерви врожайності без перебільшення є грандіозними. Тому сьогодні для кожного аграрного господарства дуже важливо налагодити ефективну співпрацю з такими компаніями, як «Украгроком», котрі володіють необхідними засобами для оптимізації вирощування, живлення, захисту посівів та якісним агрономічним супроводом.

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.