agro business 160 160

Точна сівба за технологією KUHN

Точна сівба за технологією KUHN

/ Актуальні статті / Вівторок, 13 серпня 2019 10:42

Застосування посівних комплексів MAXIMA 3 RTE, PLANTER 3 TRS та ESPRO RC з метою підвищення рентабельності вирощування просапних і зернових культур.

На сьогодні в Україні технології точного землеробства яскраво демонструють свою ефективність саме у сівбі. Їх правильне застосування дає змогу отримати рівномірні дружні сходи, підвищити продуктивність роботи, посіявши в оптимальні агротехнічні строки, а також заощадити до 6–7% посівного матеріалу і добрив, що вносять під сівбу. Однією з головних передумов успішності таких технологій є використання сучасних посівних комплексів. Зокрема, це дві відомі моделі виробництва KUHN: посівні комплекси точного висіву MAXIMA 3, PLANTER 3 та зернові сівалки ESPRO RC.

Сівба просапних культур — тема особлива. Якщо на зернових із їх малими міжряддями чи суцільним висівом мінімальними огріхами можна нехтувати, то на кукурудзі чи соняшнику проблемні місця одразу помітні.

Перше. Недотримання глибини висіву, інтервалу поміж рослинами в рядку, наявність «двійників» і «трійників» тощо. Зрештою, це виливається у нерівномірний розвиток сходів, що ускладнює і здорожує догляд посівів. Як наслідок, знижена врожайність.

Друге. Недотримання оптимальних агротехнічних строків сівби.

Третє. Перевитрата посівного матеріалу і добрив, що їх вносять під час сівби. Це відбувається внаслідок перекриттів, недотримання і нераціонального визначення норм висіву, впливу людського фактору тощо.

Четверте. Неефективне використання потенціалу полів та їх окремих ділянок.

Цей список можна продовжити. Не будемо маніпулювати гучними цифрами, лише зазначимо, що така робоча операція, як сівба дає змогу: з одного боку — оптимізувати витрати на насіння і міндобрива, з другого — підвищити фінальну врожайність. Разом з цим завдяки точному землеробству можна знизити ризики вирощування і, що найголовніше, — накопичувати дані, що дадуть змогу розвивати технології в майбутньому.

Звісно, якщо вже беремося за таку справу, як аналізи складу ґрунту і його властивостей на різних ділянках кожного поля, якщо виділяємо зони родючості, аби закласти правильні норми висіву кожного сорту чи гібрида, маємо і застосовувати сучасні моделі сівалок, спеціально розраховані на підвищену ефективність під час роботи за точними технологіями. Саме за таким принципом розвиває свій модельний ряд посівних комплексів французька компанія KUHN.

Зазначимо, що посівні комплекси KUHN обладнані системою ISOBUS для цілковитого контролю висіву, припосівного внесення добрив і посекційного управління. Система ISOBUS працює з терміналом CCI або адаптується до терміналів усіх провідних тракторних брендів.

Використання системи ISOBUS надає багато економічних переваг. Зокрема, це автоматичне відключення секцій. Завдяки цьому заощаджується не менш ніж 2–3% насіння, що виливається в економію 2–3 євро на 1 гектарі. Тож технологія окупається доволі швидко.

Сучасні посівні комплекси KUHN не просто провадять сівбу згідно із закладеними в термінал картами сівби, а й забезпечують функцію зберігання і накопичення даних. За кожною ділянкою поля ми отримуємо вичерпну інформацію: продуктивність, швидкість, глибина сівби, норма висіву, кількість насінин на погонний метр, норма внесення добрив тощо. Відповідно, поєднавши цю інформацію з аналогічними даними щодо обробітку ґрунту, мінерального живлення, внесення ЗЗР і врожайності, вже за два-три сезони агроном матиме об’єктивну інформацію про передумови отримання тієї чи іншої врожайності на кожній ділянці.

 

MAXIMA 3 RTE

Модельний ряд MAXIMA на сьогодні є достатньо різноманітним і включає моделі з певними відмінностями конструкції.

Tochne zem 2019 60

Радимо звернути увагу на новинку — модифікацію MAXIMA 3 RTE з електричним приводом і телескопічною рамою. Цей посівний комплекс агрегатується з тракторами потужністю від 100 к. с., може одночасно нести 1500 л добрив і характеризується винятковою універсальністю. Місткість кожного посівного бункера становить 50 л. Новинку пропонують як у класичному восьмирядному, так і у дев’ятирядному виконанні. Ці високоточні сівалки здатні висівати широкий спектр просапних культур з інтервалом 37,5, 45, 50, 55, 60, 65, 70, 75 і 80 см: кукурудзу, соняшник, горох, боби, ріпак, сою та інші культури. Така широка варіативність міжрядь можлива завдяки унікальній конструкції розкладної рами і продуманому електричному приводу висівних апаратів.

Спеціальний електророзподілювач дає змогу проводити всі налаштування, не виходячи з кабіни трактора. З одного боку, це скорочує час і зусилля оператора на виконання налаштувань та інші операції, з другого — забезпечує ефективну точність висіву, уникаючи прослизання приводних коліс за складних умов роботи.

Так само легко налаштовуються і норми висіву, при цьому коліщата сівалки автоматично вирівнюються разом із висівними органами. Це гарантує відсутність перекриттів під час роботи.

Сівба з використанням GPS-навігації в MAXIMA 3 RTE передбачає цілковиту синхронізацію електродвигунів. Кожен двигун автоматично припиняє свою роботу в разі зупинення — жодних втрат посівного матеріалу. Ця функція є надто актуальною під час автоматичного відключення секцій на краях поля чи в інших місцях. А економія у таких випадках може сягати 2–3% насіння і добрив.

 

PLANTER 3 TRS

Сівалка PLANTER 3 TRS призначена для сівби цукрових буряків, кукурудзи та соняшнику.

Tochne zem 2019 61 1

Агрегат можна оснащувати 24 висівними секціями із міжряддями завширшки 45 см і 16 секціями із міжряддями завширшки 70 см. Працює з тракторами потужністю від 120 к. с.

Висота падіння насінини із дозувального механізму до дна борозни — менше ніж 10 см. Цей показник є унікальним, а кілеподібний сошник знижує швидкість руху насінини вперед під час падіння, забезпечуючи найвищу точність розташування насіння у рядку.

Значення вакууму на кожному дозувальному механізмі однакові завдяки його передачі металевою трубою великого перетину і спеціальної форми. Однаковий вакуум спрощує і прискорює налаштування модулів на високоточну сівбу із заданими характеристиками.

Модель PLANTER 3 TRS комплектують широким асортиментом дозувальних дисків, що відрізняються розміром і кількістю отворів — під сівбу в тому числі навіть овочевих культур. Вона обладнана проміжним колесом тиску для поліпшення контакту насіння з навколишніми частинками ґрунту, розгортачем грудок, різними типами прикочувальних коліс тощо.

Н-подібна рама з нанесеною метричною шкалою додає зручності і точності для швидкої зміни міжряддя в разі переходу на іншу технологію або культуру. Кріплення висівного модуля на подвійному паралелограмі забезпечує надійне копіювання рельєфу поля. Контрольний блок, що входить до комплекту сівалки, надає інформацію про висів насіння в кожному модулі, перекриває необхідні рядки, реєструє всі операції і виконану роботу тощо.

 

ESPRO RC

Важливою перевагою посівних комплексів ESPRO є інтелектуальне програмування послідовності операцій на краю поля. Оператор може активувати послідовне підіймання окремих елементів робочого обладнання, щоб забезпечити висів на краю поля. Якщо піднімають передні робочі органи, дозатор припиняє роботу. Насіння, що залишилося у шлангах, висівається до того, як піднімуть сошникове обладнання. Після завершення маневру робоче обладнання розгортають у зворотній послідовності.

Tochne zem 2019 61 2

Ширина захвату сівалок ESPRO — 3, 4 та 6 м. Агрегат оснащений двома рядами сферичних дисків, діаметром 460 мм для розпушування верхнього шару ґрунту. Це забезпечує точний висів навіть за складних умов.

Технології KUHN дають змогу за потреби висівати основну культуру з комбінованим внесенням добрив під корінь; повністю використовувати бункер для висіву основної культури або висівати дві покривні культури на дві різні глибини, а також окремо дозувати різні сорти основної культури, висіваючи їх разом.

Для цього ESPRO RC конструктивно обладнують ще одним вимірювальним пристроєм, окремою розподільчою голівкою, додатковим рядом одинарних дискових сошників, а також бункером із розподільчою перегородкою. ESPRO також оснащений розділеним бункером та окремими дозаторами для добрив або насіння іншої культури. Тобто, агрегат має дві системи дозування.

 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.