agro business 160 160

Генетика, яка забезпечує рекордні врожаї

/ Актуальні статті / П'ятниця, 04 листопада 2016 10:11
Усі знають, що простіша технічна конструкція, то надійніше працює. Певно, це правило поширюється не лише на технічні прилади. В епоху тотальної глобалізації не всі прагнуть стати міжнародними концернами. 

 

Залишаються острівці стабільності й віковічних традицій — порівняно невеликі родинні, приватні чи акціонерні компанії, які відмовляються «зливатися й поглинатися», бо розуміють свої беззаперечні переваги у світі транснаціональних промислових велетнів.
 
Вони ближчі до землі, до своїх клієнтів, чують і розуміють потреби фермерів, вони ростуть і розвиваються, але залишаються зосередженими на вузькій спеціалізації й не намагаються охопити неосяжне, а тому більш мобільні порівняно з неповороткою бюрократичною машиною потужних концернів, і, зрештою, вони більше дбають про свою репутацію, адже для них це неабияка цінність.

Усе сказане стосується і французької компанії «Лімагрейн». Створена 1942 року як кооператив з продажу сортового насіння, «Лімагрейн» і досі є колективною власністю фермерів. Але нині це — визнаний лідер із селекції та виробництва високоякісного насіння, яке продається у 50 країнах світу.

Останній у цьому сезоні День поля компанія «Лімагрейн Україна» провела 23 вересня на Вінниччині у фермерському господарстві «Одарочка». Партнером заходу виступила компанія «Адама Україна». Відвідувачів зібралося чимало, приїхали навіть заморські гості — представники «Лімагрейн Туреччина». Ця країна є одним з основних виробників та постачальників в Україну насіння соняшнику Лімагрейн. І з погодою теж пощастило: осіннє сонце створювало приємний настрій, і навіть обіцяний синоптиками невеликий дощ не наважився його зіпсувати. Але приїхали аграрії не на сонці ніжитися, а пересвідчитися на власні очі, чи насправді насіння Лімагрейн — це «селекція їхнього прибутку».

Вінниччина — регіон, де можна вирощувати практично всі культури: традиційну пшеницю, ячмінь, кукурудзу й соняшник, горох. І все це насіння найвищої якості може забезпечити сільгоспвиробникам одна компанія — «Лімагрейн».

Кінець вересня — час кукурудзи й соняшнику, тож саме цим культурам і була приділена головна увага.

Віктор Карбівський, комерційний директор «Лімагрейн Україна» ознайомив гостей із новим продуктом компанії — комплексною системою управління ризиками посухи HYDRANEO®. Посуха нині також стає глобальною проблемою, вона може спіткати аграрія у будь-який період вегетації його посівів: під час сівби насіння, цвітіння та наливання зерна, і без штучного зрошення немає на неї ради. Взявши до уваги усі можливі ризики, «Лімагрейн» розробила комплекс заходів щодо організації виробництва на базі багаторічних наукових та метеорологічних досліджень і запропонувала нові посухостійкі гібриди кукурудзи, які в екстремально посушливих умовах зберігають цілком задовільний рівень урожайності. Це передусім Адевей, який вже мали змогу поцінувати українські рільники, а також гібриди ЛГ 30215 для північного та західного регіонів України, новий ЛГ 30273 цього року дебютує на наших полях із чудовою вологовіддачею та ЛГ 30315 з ФАО 280 зубовидного типу зерна.

Євген Кришталь, спеціаліст з питань вирощування силосної кукурудзи, зупинився на економічних аспектах високоякісного корму. Справді, до таких розрахунків вдається далеко не кожен власник молочного господарства. Багато хто з «досвідчених» газд заздалегідь вважає, що згодовувати худобі дорогу імпортну кукурудзу — то марнотратство: що тут рахувати, й так видно. А варто було б.

В успішних господарствах знають: якісний силос не можна зробити із зернових гібридів, а тим паче з так званих зерново-силосних (чи силосно-зернових). Для цього існують спеціальні силосні гібриди, відселекційовані за зовсім іншими ознаками, ніж зернові.

«Основний вихід енергії з зернового гібриду отримують з крохмалю, який міститься у качані, — пояснив Євген Кришталь. — У силосному гібриді відбувається диференціація на енергію крохмалю та перетравність клітковини — показник, на який мало хто звертає увагу. Максимальна перетравність клітковини у найкращих силосних гібридах становить 65%, у зернових — 35-40%. Різниця — 25%. Дослідження різних гібридів силосної кукурудзи, проведені в Україні, показали, що збільшення перетравності клітковини на 1% дає збільшення споживання сухої речовини і відповідно приріст молока до 200-250 г та живої маси на 40 г на одну тварину». А тепер, перш ніж купувати дешеве насіння кукурудзи на силос, порахуйте, скільки додаткового прибутку можна отримати у вашому господарстві на різниці перетравності 25%!

Пан Євген радить агрономам, які вирощують кукурудзу на силос, працювати в кооперації з зоотехніками, позаяк, високий вихід зеленої маси і високий вихід енергії зовсім не одне й те саме.

На кінець вересня-початок жовтня припадають і оптимальні строки сівби озимини, тож Микола Романенко, керівник регіону Західна Україна, торкнувся особливостей сівби та догляду за посівами озимої пшениці. Ще кілька років тому мало хто в Україні чув, що компанія «Лімагрейн» має чудові сорти озимої пшениці та озимого і ярого ячменю, — зауважив пан Микола. — Нині вже багато хто має насіння, працює з цими сортами. У Європі щороку 20-30% насіння зернових колосових, що продається, належить компанії «Лімагрейн». Сорти озимої пшениці та ячменю селекції «Лімагрейн» мають надзвичайно високий потенціал продуктивності, високу здатність до кущіння та регенерації за умови дотримання сучасної інтенсивної технології. «Це генетика, яка може давати рекордні врожаї. В цьому вже пересвідчилися і в Україні. Минулого року сорт Колонія у ПСП «Сокільча», що в Попільнянському районі на Житомирщині, вродив 13 т/га у товарному посіві. Сорт Колонія вже набув такої популярності в Україні, що ми сьогодні не в змозі повністю задовольнити попит на нього», — визнав Микола Романенко.

Дехто з агровиробників, з якими ми поспілкувалися під час Дня поля, підтвердили: насіння не вистачає. Звертаємось із запитанням до генерального директора «Лімагрейн Україна» Тетяни Якубовської: чому так, чи має компанія фізичні можливості задовольнити попит? «Насіння є, — усміхається пані Тетяна, — просто ми самі себе недооцінюємо, спланували й завезли певну кількість насіння, а замовлень отримали на 20% більше. 60% насіння кукурудзи ми виробляємо в Україні, а соняшник цілком завозимо з-за кордону. Маємо потужності в Америці, Аргентині, Іспанії. Торік збудували новий завод у Туреччині. Виробляємо дуже якісний посівний матеріал. Ми продаємо не стільки насіння, скільки надію на врожай. Людині найлегше втратити надію й довіру, тому ми не маємо права підвести наших клієнтів. Звісно, насіння — це живий організм, і в житті всяке може статися, але ми дуже чутливо реагуємо на будь-які несподіванки».
 
Урожайність гібридів кукурудзи в макродосліді ЛГ
ФГ «Одарочка» Вінницького р-ну Вінницької обл., 23.09.2016 р.
 

Уважно й прискіпливо оглядали гості демопосіви гібридів кукурудзи та соняшнику, допомагали їм кваліфіковані менеджери й агрономи компанії, консультували щодо районування, густоти посіву, підживлення, різних технологічних особливостей вирощування культур.

А на завершення провели контрольний обмолот кукурудзи й перевірили просто в полі урожайність найпопулярнішіх гібридів та вологість зерна. Результати не розчарували.
 
Фотогалерея

Коментарі
 
Ченк САРАЧОГЛУгенеральний директор «Лімагрейн Туреччина»
 «Лімагрейн» працює у Туреччині вже 32 роки, а я безпосередньо у цій компанії уже 22 роки. Наразі «Лімагрейн» у Туреччині посідає перше місце за обсягами продажів насіння соняшнику, кукурудзи — третє. Але щороку збільшуємо свою частку ринку. За останні 10 років штат компанії збільшився у 20 разів і нині нараховує 70 осіб. Нещодавно у місті Бурса ми збудували новий насіннєвий завод. Звідти постачаємо в Україну насіння соняшнику. Ми готові виробити таку кількість насіння, якої ви потребуєте і прагнемо спільними зусиллями досягти успіху. Окрім України, ми також експортуємо насіння до Росії, Казахстану, Молдови, Румунії, Франції, Угорщини, Іспанії.

Іван ДМИТРИШИНголовний агроном ПП «Климчук» Житомирська обл., Бердичівський р-н
 Маємо в обробітку 1800 га. Співпрацюємо з компанією «Лімагрейн» більше 5 років. Сіємо їхнє насіння соняшнику, кукурудзи, озимої пшениці. Наразі сорт Колонія забезпечив 112 ц/га, німецькі сорти дали 80-90 ц/га. Кукурудзи торік зібрали 95 ц/га, гібрид Адевей. Міняти не плануємо, адже це був найкращий результат. Ми зазвичай сіємо лінійку різних гібридів, вибираємо той, що показав себе найкраще і кілька років вирощуємо в товарних посівах. Ризикувати зараз не час, треба працювати на гроші. Нам подобається перш за все висока врожайність насіння «Лімагрейн», та й ціна цілком відповідна. Сервіс компанія забезпечує по дзвінку.

Володимир ТЮТЮНкерівник Вінницького підрозділу, холдинг АІК Груп
 Три роки тому ми розпочали свою діяльність із 500 га, наразі маємо 15000 га землі на Вінниччині, Житомирщині, Тернопільщині та Хмельниччині. Плідно співпрацюємо з «Лімагрейн Україна», маємо і демополя, і товарні посіви кукурудзи, в тому числі гібрид Адевей. Попередня оцінка врожайності — 12 т/га, а що буде в заліку, яка вологість, покажуть комбайн та елеватор. Сіємо соняшник і пшеницю. На цей рік взяли 5 т насіння пшениці Колонія. Застосовуємо різні технології обробітку грунту — і глибоке рихлення, і оранку; різне підживлення — аміачна вода, стартові добрива, мікроживлення тощо. Розвивається «Лімагрейн», розвиваємося й ми.

Станіслав КІЦИШЕНПП «БізонТех 2006», Вінницька обл.
 Компанія «Лімагрейн» у нас у пріоритеті, досить потужна і варта уваги. Наші клієнти, які вибирають селекцію «Лімагрейн», залишаються з нею надовго.

 
 
Юрій ЩЕТІНІНФГ «Одарочка», Вінницька обл.
 Історично склалося так, що з Миколою Романенком ми разом вчилися в інституті й добре знайомі, тож з компанією «Лімагрейн» я співпрацюю від самого початку її діяльності в Україні. Маємо і демо-, й товарні посіви. Визначаємо, який сорт чи гібрид кращий, і я вже на другий рік сам знаю, що мені сіяти. Ось, наприклад кукурудза, ЛГ 3350 — унікальний гібрид, а ще є Адевей — бомба! Торік у посуху він перевершив усіх конкурентів. Так само й соняшник. Учора зібрали 22 гібриди на демоділянках. На виробничих полях соняшник показав 44 ц/га — і це ранні гібриди, пшениця — 93 ц/га на круг.

Людмила ГРОДСЬКАкерівник відділу досліджень і насінництва, корпорація «Сварог», Хмельницька обл.
 Ми співпрацюємо з «Лімагрейн» вже дуже давно, вивчаємо їхні сорти, гібриди на дослідних полігонах, підбираємо ті, що найкраще підходять до нашої зони. Так ми працювали, наприклад, по озимій пшениці. Два роки вивчали. Нам дуже сподобався сорт Колонія. Торік придбали її для насінницьких посівів і цього року вже можемо реалізовувати це насіння для інших господарств як на Хмельниччині, так і в інших регіонах. Попри посуху стресові умови вона дала 10 т/га. Вивчаємо гібриди соняшнику і бачимо, вони дуже потенційні, стійкі до основних хвороб, таких як біла гниль, фомопсис тощо. Цього року придбали насіння для виробничих посівів. Сьогодні побачили багато цікавих гібридів кукурудзи, так що будемо продовжувати. Це плідна співпраця.
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.