agro business 160 160

Агрокомпанія використовує інновації на соняшнику

Агрокомпанія використовує інновації на соняшнику

/ Актуальні статті / П'ятниця, 15 квітня 2022 14:08

Завдячуючи інноваційному підходу у рослинництві Agricom Group щороку покращує показники врожайності соняшника.

 

В одному з найбільших українських виробників вівса та продуктів переробки під торговими марками “Добродія” та San Grano, агрохолдингу Agricom Group, соняшник займає хоч не першу, але важливу стратегічну позицію. Нині ця культура вирощується на полях у Житомирському і Чернігівському земельних кластерах групи.

Стратегічний попередник

У сівозміні на полях групи соняшник використовується як попередник для вирощування озимих культур, пшениці та жита. За словами Євгена Горло, директора департаменту виробництва та розвитку Agricom Group, попередником під вирощування соняшнику у 90% площ є овес, у решта 10%, як правило, це кукурудза. 

"Чому ми обрали овес як попередник? Для нас як для компанії одного з найбільших виробників вівсяних пластівців ця культура є стратегічною, вона займає значну частину наших посівних площ. Також при вирощуванні вівса ми використовуємо гербіциди, які не мають подальшої дії на наступні культури, зокрема, і соняшник", розказує експерт. 

Технологія вирощування

Технологія вирощування соняшнику складається з наступних етапів. Восени проводиться глибоке рихлення з одночасним внесенням добрив. У компанії провели переобладнання існуючих глибокорозпушувачів під внесення добрив. Норма добрив визначається під кожне конкретне поле в залежності від аналізів ґрунту, які проводяться раз в чотири-п'ять років.

Навесні на полях проводиться закриття вологи/передпосівна культивація в залежності від погодних умов. Глибина проведення цього етапу підготовки ґрунту залежить від агрегату і коливається від 2 до 5 см. Для зони недостатнього зволоження ефективнішим є вирівнювання полів з осені, а рано на весні потрібно проводити закриття вологи лише боронами на глибину 2-3 см.

Посів соняшника проводиться у ґрунт, температура якого на глибині 5 см становить не менше 8°С."Декілька років ми тестували посів соняшнику у більш ранні періоди, проте відмовились від цієї ідеї. Адже через недостатньо прогрітий ґрунт сходи даної культури розтягуються у часі, і рослини в цей період стають сильно вразливими для хвороб та шкідників. Тому посів намагаємось провести в найоптимальніші строки для культури", ділиться Євген Горло.

Щодо техніки, яка здійснює сівбу, то з метою його своєчасного проведення у нинішньому році в групі розширили парк сівалок і придбали додатково три 16-рядні сівалки. Для посіву пропашних культур у компанії використовують сівалки John Deere 7200, які переобладнані на систему висіву Precision Planting. Використання даної системи висіву дозволяє отримати рівномірні та якісні сходи. Тестували для себе можливість посіву соняшнику зерновими сівалками, проте відмовилися від цієї технології, оскільки такими сівалками неможливо рівномірно розподілити насіння і по глибині посіву, і по розташуванню в рядку. В результаті отримували строкаті сходи, місцями дуже загущені, а місцями були просіви.

Підживлення 

Що стосується використання гібридного складу, то для кожного регіону в компанії вибрали гібриди, які найбільш підходять під ті чи інші умови внесення. Аби слідкувати за новинками насіння соняшнику та кукурудзи щорічно у полях кожного з кластерів закладають демоділянки з новими гібридами. Після того як гібрид себе добре зарекомендував на демоділянці, далі його тестують у товарному посіві на площі 50-100 га. І лише після того як він підтвердив свій потенціал у товарному посіві, площі під цей гібрид у посіві збільшують.

"У кожному регіоні у нас є свій гібрид-еталон, який з року в рік дає стабільні врожаї. Так, у Чернігівському кластері – це гібрид компанії Syngenta, у Житомирському кластері – продукт компанії РЖТ. При посіві ми використовуємо сульфат амонію. Після посіву обов'язково проводимо внесення ґрунтового гербіциду, в незалежності від того, який гібрид посіяно (класичний чи SU-гібрид)", розповідає Євген Горло. 

Для зменшення фітотоксичного впливу на сходи соняшнику від можливого промивання ґрунтового гербіциду під кожне поле підбирається норма внесення в залежності від складу ґрунту на полі. Щодо страхових гербіцидів, то в агрохолдингу здебільшого використовують грамініциди, оскільки попередник під посів, як вже згадувалось, – овес. Для контролю хвороб здійснюються дві фунгіцидні обробки. 

Стандартів не існує

Для проведення збирання і підготовки ґрунту під посів озимої пшениці в оптимальні терміни проводиться десикація соняшника. Цю процедуру краще проводити за вологості зерна близько 20-25%. Практика показує, що такий стан настає через 35-40 діб після масового цвітіння рослин соняшника. 

При цьому вже два роки поспіль для цієї операції в компанії використовують квадрокоптери. Використання сучасної техніки дозволяє мінімізувати пошкодження рослин (наприклад, як за використання самохідних оприскувачів, оскільки кліренс оприскувача менше ніж висота соняшника) та якісно провести обробіток.

Аби щороку з кожного поля отримувати гарні показники, в Agricom Group проводять десятки дослідів з вирощування соняшника, тестують нові гібриди та засоби захисту рослин, системи живлення рослин. І, як показують результати напрямку "Рослинництво" агрохолдингу, такий продуманий і чіткий підхід оправдує себе.

"На початку нашої діяльності ми намагалися робити стандартну технологію для однієї культури стандартною для всіх полів. Але після того як отримали на частині полів негативний результат, прийшли до висновку, що перед тим як щось робити, потрібно зрозуміти, що відбувається в ґрунті. Для цього були проведені ґрунтові аналізи на всіх наших полях на вміст основних мікро- та макроелементів, рівня кислотності, гумусу і т.д. Саме після проведення аналізів ґрунту ми з'ясували слабкі місця на наших полях. Так по частині полів ми вже четвертий рік проводимо роботи по розкисленню ґрунту для оптимізації рівня кислотності", – пояснює Євген Горло. Для порівняння: якщо ще 4 роки назад врожайність культури була в районі 1,8-2 тонни/га, то зараз вона складає 2,5-3 тонни/га.

Агроінновації в дії

Для догляду за соняшником у Agricom Group використовується як візуальний догляд агрономів, так і онлайн-моніторинг розвитку рослин за допомогою програми AgroTop.

Впровадження інновацій у роботі всіх напрямків діяльності агрохолдингу – один із найважливіших його пріоритетів. Ще з моменту створення компанії керівництво поставило амбітну стратегічну ціль – здобути повний контроль над усіма господарськими процесами й підрозділами багатогалузевої та географічно розрізненої групи компаній зі збалансованим розподілом функцій між підприємствами та компанією, що здійснює керівництво. 

"На сьогодні в Agricom Group впроваджена комплексна експертно-аналітична система управління агробізнесом FieldBI, система AgroTop, яка дозволяє дистанційно управляти виробничими процесами в агробізнесі, та AutoBI – онлайн-інструмент для ефективного управління парком техніки, обліку запчастин та агрегатів, моніторингу штрафів, страхових полісів тощо. Завдяки сучасним технологіям за останні роки ми значно підвищили ефективність основних видів діяльності наших підприємств, скоротили виробничі витрати, мінімізували вплив на природні невідновлювальні ресурси та екологію в цілому, а також збільшили загальний рівень прозорості прийняття рішень компанії, як для зовнішньої, так і внутрішньої комунікації", – резюмує Євген Горло.

П. С. Матеріал був підготовлений до початку війни з росією, планувалося його розміщення на шпальтах проєкту «Агрономія Сьогодні. Соняшник». Дякуємо прес-службі агрокомпанії Agricom Group за його підготовку і сподіваємося, що після нашої Перемоги над ворогом вирощування цієї культури на полях підприємства стане ще більш інноваційним та ефективним.

 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.