Ефективність застосування гербіциду Паллас 45 OD для захисту посівів пшениці від бур’янів

Ефективність застосування гербіциду Паллас 45 OD для захисту посівів пшениці від бур’янів

/ Актуальні статті / Вівторок, 27 лютого 2018 11:54

Ефективний захист посівів від бур’янів є неодмінною умовою реалізації генетичного потенціалу продуктивності сільськогосподарських культур. Сьогодні для багатьох культур існує достатній асортимент гербіцидів, які відзначаються високою ефективністю контролю широкого спектра видів бур’янів та селективністю щодо культурних рослин. У той же час певні проблеми можуть виникати за високого рівня забур’яненості посівів видами бур’янів, таксономічно близькими до культури. Зокрема, це стосується контролю у посівах зернових колосових бур’янів із родини тонконогових (злакових), рівень забур’янення якими протягом останнього часу має тенденцію до зростання. Воно зумовлене кількома чинниками, серед яких головними є глобальні зміни клімату та скорочення сівозмін.

До цього часу для боротьби зі злаковими бур’янами в посівах зернових колосових в Україні в основному використовували селективні щодо пшениці та ячменю препарати з класу грамініцидів. Застосування цих гербіцидів, у принципі, здатне забезпечити високу ефективність захисту, однак внаслідок окремих чинників ця ефективність часто-густо може суттєво зменшуватися. По-перше, ефективність дії грамініцидів дуже сильно залежить від погодних умов — зокрема, вона значно знижується в умовах посухи. По-друге, стійкість злакових бур’янів до їх дії швидко зростає у процесі росту та розвитку. По-третє, оскільки грамініциди діють виключно на злакові бур’яни, їх необхідно застосовувати у комплексах із гербіцидами, ефективними проти дводольних видів бур’янів.

До того ж у багатьох випадках спостерігається антагоністичне зменшення ефективності дії грамініцидів. Зокрема, останні категорично не можна застосовувати у сумішах із препаратами, які містять 2,4-Д або інші ауксиноподібні гербіциди. При використанні у сумішах із гербіцидами з класу інгібіторів ацетолактатсинтази (АЛС) ймовірність втрати ефективності грамініцидів зменшується, але не зникає повністю. За певних обставин, зокрема, коли злакові бур’яни знаходяться у стані стресу або досягли великих розмірів, ефективність дії грамініцидів у сумішах із гербіцидами, інгібіторами АЛС може антагоністично зменшуватися. Тому потреба в альтернативних засобах контролювання злакових бур’янів у посівах пшениці є дуже великою.

У зв’язку з цим великий інтерес становить поява на ринку України гербіциду Паллас™ 45ODДіюча речовина цього препарату — пірокссулам, за хімічною будовою належить до класу тріазолпіримідинів, а за механізмом дії — до інгібіторів АЛС. Цей клас гербіцидів представлений такими широковживаними високоефективними гербіцидами, як Пріма™ (флорасулам), Дербі (флорасулам + флуметсулам), Цитадель (пеноксулам).

Особливістю препарату Паллас™ 45OD є те, що він випускається у формі олійної (масляної) дисперсії, яка без використання додаткових ад’ювантів забезпечує гарне змочування поверхні листків бур’янів та швидке проникнення діючої речовини до рослини. До складу препарату Паллас™ 45OD входить також антидот клоквінтосет-мексил, який підвищує швидкість детоксикації діючої речовини у культурних рослинах.

Випробування, які проводилися Інститутом фізіології рослин і генетики НАН України, показали, що при застосуванні в посівах озимої пшениці навесні, після відновлення вегетації та в посівах ярої пшениці, починаючи з фази чотирьох листків до фази утворення 2-го міжвузля у культур, гербіцид Паллас™ 45OD ефективно контролював однорічні злакові бур’яни: метлюг звичайний (Apera spica-venti (L.) Pal. Beauv.), вівсюг звичайний (Avena fatua L.), просо куряче (Echinochloa crus-galli (L.) Pal. Beauv.), мишій сизий (Setaria glauca (L.) Pal. Beauv.).

04 371 24 1

Висока ефективність проти метлюгу досягалася при нормі внесення Паллас™ 45OD 0,2 л/га, а вівсюга, проса та мишію — 0,4 л/га. Дуже важливим є те, що ефективність дії Паллас™ 45OD проти злакових бур’янів, зокрема проти метлюгу, практично не залежала від погодних умов та фази розвитку бур’яну. Також, на відміну від грамініцидів, спектр дії яких жорстко обмежений злаковими бур’янами, Паллас™ 45OD з високою ефективністю контролював окремі види дводольних бур’янів, зокрема редьку дику (Raphanus raphanistrum L.), капусту польову (Brassica campestris L.), кучерявець Софії (Descurainia sophia (L.) Webb.), грицики звичайні (Capsella bursa-pastoris (L.) Medicus), глуху кропиву стеблообгортаючу (Lamium amplexicaule L.), зірочник середній (Stellaria media (L.) Vill.), жабрій звичайний (Galeopsis tetrahit L.).

При застосуванні у ранні фази розвитку спостерігалася також висока ефективність контролю ромашки непахучої (Matricaria inodora L.). Використання гербіциду Паллас™ 45OD призводило до суттєвого пригнічення росту та розвитку підмаренника чіпкого (Galium aparine L.), щириці звичайної (Amaranthus retrofl exus L.), сокирок польових (Consolida regalis S.F. Gray).

Особливістю дії цього гербіциду виявилася його висока ефективність проти однорічного дводольного бур’яну фіалки триколірної (Viola tricolor L.). Хоча цей вид бур’янів не відзначається високим рівнем шкодочинності, але внаслідок його стійкості до багатьох, поширених на цей час, препаратів рівень забур’янення посівів пшениці цим видом може стрімко зростати, що створює певні проблеми.

Висока ефективність контролювання видів бур’янів, що зимують, була встановлена також при застосуванні Паллас™ 45OD в посіві озимої пшениці восени. Внесення гербіциду Паллас™ 45OD у нормах 0,2-0,4 л/га, починаючи з фази двох листків до фази осіннього кущіння, забезпечувало ефективне контролювання метлюгу, а також падалиці ріпаку, сходи яких з’явилися на момент обробки.

Оскільки головна дія Паллас™ 45OD спрямована на контроль злакових бур’янів, у випадку великого забур’янення посіву пшениці дводольними видами, особливо багаторічними, може виникати потреба у комбінуванні препарату Паллас™ 45OD з іншим гербіцидом, ефективним проти дводольних бур’янів. Відомо, що при поєднанні гербіцидів зі спільним сайтом дії, взаємодія є адитивною або навіть синергічною. Позаяк переважна більшість сучасних гербіцидів, що рекомендовані для застосування у посівах пшениці проти дводольних бур’янів, належать до групи інгібіторів АЛС, проблем при їх поєднанні з Паллас™ 45OD не виникатиме.

На полях дослідного сільськогосподарського виробництва ІФРГ НАН України у 2014 та 2015 рр. при вирощуванні озимої та ярої пшениці застосовували Паллас™ 45OD в нормі 0,3 л/га у суміші з гербіцидом на основі трибенурон-метилу та флорасуламу, які теж є інгібіторами АЛС. Посіви озимої пшениці обробляли весною у фазі кущіння-початок трубкування у культури, яру пшеницю — у фазі кущіння. При змішаному характері засмічення посівів злаковими та дводольними бур’янами, зокрема такими шкодочинними видами, як: метлюг звичайний, вівсюг звичайний, підмаренник чіпкий, ромашка непахуча, волошка синя (Centaurea cyanus L.), осот рожевий польовий (Cirsium arvense (L.) Scop.), латук компасний (Lactuca serriola L.), редька дика, капуста польова, застосування суміші дозволило досягти високої ефективності захисту протягом усього періоду вегетації пшениці. Ефективне контролювання бур’янів забезпечило суттєве збереження врожаю зерна пшениці (див. табл.).

Урожай зерна озимої та ярої пшениці у разі застосування суміші гербіцидів

04 371 24 2

Фенологічні спостереження та біометричні вимірювання не виявили негативного впливу гербіциду Паллас™ 45OD на озиму пшеницю при окремому внесенні у нормах 0,5 л/га та 0,3 л/га у разі застосування в суміші гербіцидів.

Таким чином, результати польових та виробничих випробувань переконливо свідчать про те, що гербіцид Паллас™ 45OD є ефективним засобом контролю злакових та окремих видів дводольних бур’янів у посівах пшениці. За незначного рівня забур’янення посівів пшениці дводольними бур’янами та переважання при цьому бур’янів із родини капустяних висока ефективність захисту може досягатися за рахунок окремого внесення гербіциду Паллас™ 45OD. За високого рівня забур’янення посівів пшениці дводольними бур’янами, особливо одно- та багаторічними видами з родини айстрових, гербіцид Паллас™ 45OD доцільно застосовувати у сумішах із гербіцидами, ефективними проти дводольних видів бур’янів.

 

Є. Ю. МОРДЕРЕР, доктор біол. наук, завідувач відділом фізіології дії гербіцидів Інституту фізіології рослин і генетики НАН України

В. П. ОКСЬОМ, канд. біолог. наук, директор Дослідного сільськогосподарського виробництва Інституту фізіології рослин і генетики НАН України

 

logo dow agro sciencesПредставництво компанії

«Доу АгроСайенсіс Фертрібсгезельшафт м.б.Х.» в Україні, 01994,
м. Київ, вул. Велика Васильківська, 9/2, оф. 72,
тел.: +38 044 289 20 40, факс: +38 044 289 20 31.

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.