agro business 160 160

Золоті зерна захисту кукурудзи

Золоті зерна захисту кукурудзи

/ Актуальні статті / Середа, 11 квітня 2018 10:48

На сьогодні система захисту кукурудзи в усіх регіонах України включає чотири етапи: протруєння насіння, контроль бур’янів, хвороб та шкідників. І якщо декілька років тому обов’язковою була лише гербіцидна обробка, а решта препаратів застосовувалися «по ситуації», то нині усі чотири етапи стали необхідними.

Технологія вирощування кукурудзи ускладнилася у зв’язку зі зміною кліматичних умов та погіршенням фітосанітарного стану полів, зазначають у компанії ALFA Smart Agro. Водночас на допомогу агрономам приходять інноваційні препарати, які виконують щонайменше два важливих завдання: 1) забезпечують зростання урожайності; 2) оптимізують систему захисту так, щоб кількість обробок препаратами скоротилася до мінімуму.

Ціле насіння — дружні сходи

Обробка насіння інсектицидним протруйником — перший і найважливіший етап у системі захисту кукурудзи.

«Щоб отримати дружні і рівномірні сходи, без обробки насіння кукурудзи інсектицидним протруйником не обійтись, — говорить Микола Продиус, менеджер із польових досліджень ALFA Smart Agro. — За масового заселення шкідники можуть повністю знищити посіви, і в такому випадку про врожайність навіть мови немає — поле потрібно повністю пересівати. Рівень заселення ґрунтовими шкідниками став надзвичайно високим, і щоб захистити від них культуру, потрібно правильно підготувати насіннєвий матеріал».

Експерт наголошує: особливу небезпеку для сходів кукурудзи становлять дротяники, совки (види), личинки хрущів тощо. Велика активність цих комах-фітофагів спостерігається в усіх регіонах України. Навіть єдиний укус будь-якого з перелічених шкідників може стати фатальним для проростка. При цьому однокомпонентні продукти не гарантують повний захист сходів, адже концентрація системного інсектициду з часом знижується, а якщо препарат контактний, то він не контролює наземних шкідників.

«Сьогодні серед усіх пропозицій на ринку найбільш ефективним препаратом для захисту насіння кукурудзи є двокомпонентний протруйник Командор Гранд. Його головна перевага — контроль як ґрунтових, так і наземних шкідників та наявність стимулюючої дії на рослини кукурудзи», — зазначає Микола Продиус.

Командор Гранд, ТН — єдиний в Україні інсектицидний протруйник, який поєднує імідаклоприд (500 г/л) та альфа-циперметрин (50 г/л). Інноваційний препарат був створений компанією ALFA Smart Agro у відповідь на стрімке зростання популяцій шкідників, котрі загрожують сходам зернових культур в Україні.

 

07 374 73 1

Ефективність протруйника Командор Гранд, 7 л/т, Дослідно-демонстраційний центр ALFA Smart Agro, Київська обл., 2017 р.

 

Чому поєднання альфа-циперметрину з імідаклопридом є найкращим захистом майбутніх сходів? Секрет ефективності полягає у властивостях діючих речовин. Альфа-циперметрин є контактним компонентом. Він надійно закріплюється у зоні посівного ложа і, завдяки високому рівню ліпофільності, під час дотику легко проникає через покривні тканини в організм шкідника. Отруєння відбувається миттєво. Однак найважливіше те, що альфа-циперметрин діє у так званій газовій фазі — насправді шкідники інтоксикуються задовго до контакту з насінням. Пари інсектициду Командор Гранд утворюють щільну фумігаційну сферу. Через покривні тканини та органи дихання препарат проникає в організм комахи-фітофага і швидко діє на нервову систему. Відчуваючи небезпеку, великі за розміром шкідники повністю втрачають інтерес до насіння, а для невеликих комах отримана доза є летальною. Таким чином, насіння кукурудзи залишається цілим та неушкодженим.

Імідаклоприд — системний компонент протруйника Командор Гранд, який захищає сходи культури. Він легко поглинається рослиною і розповсюджується системою зі збільшенням вегетативної маси. Відтак, молоді сходи кукурудзи отримують надійний захист від наземних шкідників.

Що важливо: імідаклоприд має потужну антистресову дію. Під час його розпаду в системі рослини утворюється хлорнікотинілова кислота, а це — природний антидепресант зі стимулювальним ефектом. Завдяки цій речовині Командор Гранд посилює ріст кореневої системи та наземної частини сходів кукурудзи, культура набагато краще переносить стресові умови — посухи, засолення ґрунтів, надлишок вологи тощо.

 

Гербіцидна обробка: одна краще двох

Як правило, система захисту кукурудзи включає застосування ґрунтових і страхових гербіцидів. Це зумовлено тим, що потрібно взяти під котроль різні види бур’янів — злакові та широколисті. Така модель створює чимало проблем господарствам, адже часу й коштів витрачається удвічі більше. Але в компанії ALFA Smart Agro наголошують: немає сенсу у подвійній обробці, коли проблему бур’янів може повністю вирішити один препарат. Розумне рішення — двокомпонентний гербіцид Оскар Преміум, СЕ (пропізохлор, 450 г/л + тербутилазин, 215 г/л).

 

07 374 73 2

 

«Головна перевага Оскару Преміум полягає у тому, що він направлений як проти злакових, так і широколистих бур’янів. Тобто одним внесенням ми забезпечуємо чистоту поля, і зникає потреба у подальшому використанні страхових гербіцидів. Разом з тим, за рахунок ґрунтової обробки практично відсутня фітотоксичність для культури», — пояснює Микола Продиус.

З його слів, Оскар Преміум має багато переваг порівняно з іншими гербіцидами, наявними на ринку. Так, препарати на основі с-металохлору малоефективні в суху погоду і їх обов'язково потрібно заробляти в ґрунт.

«Оскар Преміум не боїться посухи. Він чудово засвоюється верхнім шаром ґрунту, і навіть нічного туману достатньо для того, щоб препарат активно працював. Заробляти Оскар Преміум в ґрунт не потрібно», — говорить менеджер із польових досліджень ALFA Smart Agro.

Рекомендований гербіцид має ще одну перевагу — гнучкі строки внесення: аж до 5-го листка кукурудзи. Це дуже важливо у випадках, коли посівна кампанія затягується.

 

07 374 73 3

 

«Така проблема часто виникає у господарствах, де потрібно засіяти великі площі. Тому що не завжди погода на стороні аграріїв, і не завжди вистачає техніки для внесення ґрунтового гербіциду. Тобто техніка заходить у поле, коли вже з’явилися сходи. В таких випадках Оскар Преміум можна застосовувати як страховий гербіцид із тими самими перевагами — для подвійного контролю злакових і широколистих бур’янів», — наголошує експерт ALFA Smart Agro.

Однак що робити господарствам, які все ж не встигають внести ґрунтовий гербіцид? Або тим, хто працює на піщаних і субпіщаних ґрунтах, де гербіциди цієї групи не проявляють високої результативності?

У таких ситуаціях оптимальним вибором є інноваційний гербіцид Клінч Макс, ВГ (римсульфурон, 250 г/кг + флорасулам, 80 г/кг + тифенсульфурон-метил, 150 г/кг). Препарат ефективно знищує однорічні та багаторічні широколисті і злакові бур’яни. Трикомпонентний гербіцид для контролю злакових та дводольних бур’янів на посівах кукурудзи вийшов у продаж спільно зі спеціально розробленим для нього прилипачем Бустер. Препарат має розширений спектр контрольованих бур’янів, у нього посилена дія на лободу білу, амброзію полинолисту, нетребу звичайну та решту проблемних бур’янів, а також підвищена ефективність контролю самосіву соняшнику (звичайного, стійкого до трибенурон-метилу та імідазолінонів).

 

07 374 74 1

Ефективність гербіциду Клінч Макс, 50 г/га + ПАР Бустер 0,1 л/га, 11 днів після обробки, Київська обл., 2017 р.

 

Питання щодо контролю самосіву (падалиці), особливо стійкого до трибенурон-метилу та імідазолінонів, виникає все частіше. Рослини такого соняшнику є проблемними через стійкість до гербіцидів із класу сульфонілсечовин, тому простими однокомпонентними гербіцидами їх не знищити. Клінч Макс, завдяки вмісту флорасуламу, який відноситься до класу триазолпірімідинів, знищує рослини самосіву соняшнику незалежно від фази його розвитку — від сім’ядоль до 4-6 пар листків. Не слід також забувати про залежність ефективності гербіцидів від стадії розвитку бур’янів. Чим менша фаза розвитку небажаної рослинності, тим менша концентрація діючої речовини потрібна для її знищення. Але що стосується, наприклад, самосіву соняшнику, то більшість фоліарних гербіцидів, які використовуються під час обробки у фазі сім’ядолі цього бур'яну, недієві через малу площу поглинання, низьку затримку робочого розчину на поверхні рослини.

Слід зазначити, що поряд із наявністю зовнішніх факторів, що обмежують проникнення діючих речовин у тканини рослин бур’янів (температура, вологість, водовідштовхувальні властивості поверхні бур’янів: восковий наліт чи надмірне опушення) є фізичне обмеження, яке ґрунтується на ступені розчинності діючих речовин у воді. Так, розчинність римсульфурону та тифенсульфурон-метилу у воді є на рівні <10 мг/л та 2240 мг/л, а ось для флорасуламу цей показник становить 6360 г/л.

 

07 374 74 2

Ефективність гербіциду Клінч Макс, 50 г/га + ПАР Бустер 0,1 л/га, 11 днів після обробки, Вінницька обл., 2017 р.

 

Зважаючи на те, що діючій речовині флорасулам притаманне проникнення у рослину як через листову поверхню, так і через кореневу систему, а розчинність цієї діючої речовини у воді більша, порівняно з сульфонілсечовинами, препарат Клінч Макс забезпечує високу ефективність проти самосіву звичайного соняшнику, стійкого до трибенурон-метилу та імідазолінів, починаючи саме з фази сім’ядолі.

Важливо, що Клінч Макс можна застосовувати у фазах від 3-х до 6-ти листків включно. Навіть за дощових умов у цей період обов’язково з’явиться вікно, коли техніка зможе зайти в поле.

 

Лікування із гарантією

«Останні три роки ми спостерігаємо стрімке поширення хвороб на посівах кукурудзи — плямистості листя, іржа, фузаріоз та пухирчаста сажка вражають поля. Українські господарства почали використовувати фунгіциди, агрономи вже готові до спалахів тої чи іншої хвороби і можуть її ідентифікувати», — говорить менеджер із польових досліджень ALFA Smart Agro.

Він підкреслює: під час вибору фунгіциду важливо звертати увагу на спектр дії. Адже далеко не всі препарати, що є на ринку, забезпечують повний контроль хвороб кукурудзи. Експерт рекомендує аграріям застосовувати комбінований мезо-системний фунгіцид Болівар Форте, КС (тебуконазол, 240 г/л + крезоксим-метил, 125 г/л).

 

07 374 74 3

Ефективність фунгіциду Болівар Форте, 0,6 л/га, 14 днів після обробки, Донецька обл., 2017 р.

 

Вже через 1-2 години після внесення Болівар Форте локалізує інфекцію. Таку швидку лікувальну дію забезпечує тебуконазол, який легко проникає у рослину і рівномірно поширюється ксилемою. Своєю чергою, крезоксим-метил, завдяки високому коефіцієнту ліпофільності (3,4 при pH 7 та +20°С), міцно зв’язується із восковим нальотом та створює на поверхні рослини стабільні запаси, стійкі до змивання водою.

«Єдиноразове внесення фунгіциду Болівар Форте забезпечує надійний контроль спектра хвороб кукурудзи», — зазначає Микола Продиус.

 

Стебловий метелик під контролем

Зазвичай зерновим культурам загрожує «армія» комах-шкідників від моменту посіву і аж до збору врожаю. У випадку з кукурудзою ситуація ще особливіша. Одним із найбільш поширених і шкодочинних ворогів є кукурудзяний стебловий метелик. Його поведінка добре відома українським агрономам: з’являється на полі кукурудзи у період викидання волоті, самиці відкладають яйця у піхвах листків, після чого личинки проникають у стебла та початки культури. Результатом є суттєві втрати врожаю. Окрім того, уражена рослина легко піддається хворобам. Найкраща тактика контролю стеблового метелика — завдати посиленого інсектицидного удару.

«В асортименті продуктів ALFA Smart Agro для контролю головного шкідника кукурудзи є потужний інсектицид Залп, КЕ (хлорпірифос, 500 г/л + циперметрин, 50 г/л). Препарат поряд із контактною дією володіє фумігантними властивостями. Це означає, що Залп знищить шкідника незалежно від того, де той знаходиться — чи це метелик на поверхні листка, чи личинка, що проникла в середину тканини», — наголошує експерт ALFA Smart Agro.

Шкода від пошкодження стебловим метеликом може бути навіть більшою, ніж здається на перший погляд. На травмованих рослинах швидко розвиваються хвороби. Гриби можуть заселити насіння пошкодженого початку, відтак, інфекція «перейде» у наступний сезон.

«Застосування Залпу вирішує проблему стеблового метелика на всіх етапах розвитку шкідника», — підкреслює Микола Продиус.

Компанія ALFA Smart Agro створює розумні рішення для захисту культур. Системи захисту кукурудзи, представлені у цій статті, демонструють зразкову ефективність, підвищують кількість та якість зібраного врожаю. Дотримуйтеся рекомендацій фахівців ALFA Smart Agro, і ваш сезон буде вдалим!

logo alfa smart agro

 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.