agro business 160 160

Потенціал українського молока на світовому ринку

/ Економічний гектар / Четвер, 11 лютого 2016 10:09
Юрій КЕРНАСЮКканд. економ. наук, 
старший науковий співробітник лабораторії маркетингу,
економічного аналізу та захисту інтелектуальної власності 
Кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН
Незважаючи на суттєве скорочення поголів’я корів впродовж двох останніх десятиліть, Україна входить до переліку найбільших світових виробників молока, і водночас досить незначну його частку експортує. Вітчизняна молочна галузь має суттєвий невикористаний потенціал для нарощування як обсягів виробництва, так і експорту високоякісної конкурентоспроможної продукції.

 

Світовий ринок молока
Виробництво усіх видів молока і молочної продукції в світі, за попередніми даними міжнародної організації з продовольства та сільського господарства ООН (FAO), у 2015 році становило майже 800,7 млн т, що на 1,5 % більше проти 2014 р. Внаслідок скорочення попиту очікуваний обсяг торгівлі молочною продукцією за вказаний період зменшиться на 1,7 % і сягатиме 71,3 млн т в молочному еквіваленті, що становить майже 8,9 % від виробництва у 2015 р. (табл. 1).
 
Таблиця 1. Світовий ринок молочної продукції усіх видів 
(виготовленої з молока від корів та інших тварин)
 
 
Джерело: Аналіз світових ринків продовольчих товарів
Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO)
 
Аналіз світових ринків продовольчих товарів, який щорічно проводиться експертами Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, виявив відновлення зростання цін у вересні 2015 р. на молочну продукцію після тривалого їх падіння впродовж декількох місяців. Значний вплив на їх динаміку в першій половині минулого року справило зменшення обсягу імпорту Китаєм і Російською Федерацією за умов, коли експортери не скорочували виробництво.
 
Основна частка прогнозованого збільшення виробництва молока в світі очікується в Азії, водночас зростання також відбуватиметься і в інших регіонах.
 
Також досить вірогідним у 2016 р. може стати перше після 2006 р. скорочення імпорту молочної продукції в Азії. Попри це країни регіону залишатимуться основними її імпортерами в світі.
 
Факторами спаду світового імпорту молока і молочної продукції до країн Азії стало зниження попиту в Китаї після декількох років його досить швидкого нарощування. На відміну від Китаю інші азіатські імпортери молока за прогнозами, швидше за все, його збільшуватимуть. Це стосується передусім Саудівської Аравії, Індонезії, Малайзії, В’єтнаму, Об’єднаних Арабських Еміратів, Японії і Південної Кореї.
 
Досить потужними імпортерами молока і молочної продукції, які спроможні його наростити, є Алжир, Єгипет і Нігерія.
 
Як очікується, обсяги експорту двох найбільших світових виробників — Нової Зеландії і ЄС залишатимуться практично без змін, тоді як експорт із США, Індії та Аргентини може істотно зменшитися. Вже другий рік поспіль відбувається зниження експорту молочної продукції з ЄС до Російської Федерації.
 
Зростання обсягів експорту молочної продукції на світовому аграрному ринку очікується лише з боку Білорусі та Австралії.
 
У цілому основними виробниками молока впродовж тривалого періоду залишаються країни ЄС, США, Нова Зеландія, Аргентина й Австралія, які формують найбільшу питому вагу його експорту та пропозиції на світовому ринку (табл. 2).
 
Таблиця 2. Загальне виробництво молока основними його експортерами в світі, млн т
 
 
Джерело: Dairy: World markets and trade USDA
 
За прогнозами в 2016 р. порівняно з 2015 р. виробництво молока зросте в Аргентині (+3 %), США (+2 %) і ЄС (+1 %), тоді як у Новій Зеландії очікується його зменшення (-3 %).
 
Аналіз світової динаміки імпорту й експорту за основними видами молочної продукції в окремих країнах світу наведено в табл. 3-4.
 
Таблиця 3. Вершкове коров’яче масло: торгівля в окремих країнах, тис. т
 
 
Джерело: Dairy: World markets and trade USDA
 
Фактично з усіх видів молочної продукції на світовому ринку Україна більш менш успішно останніми роками здійснювала експорт вершкового масла, обсяги якого зросли з 2013 р. до 2015 р. майже в 2,7 разу — з 3 до 8 тис. т, тоді як його імпорт взагалі припинився. Також за аналізований період зріс експорт сухого знежиреного молока з 12 до 30 тис. т.
 
Основним експортним ринком збуту твердих сирів для України впродовж тривалого періоду традиційно була Російська Федерація, і втрата його створює певні проблеми для вітчизняної молочної галузі, що змушує здійснювати переорієнтацію на інші країни СНД та світу.
 
Вітчизняним експортерам молочної сировини варто звернути особливу увагу передусім на не досить географічно віддалені ринки збуту. Зокрема, певний інтерес може представляти Алжир — країна в Північній Африці, яка останніми роками збільшила імпорт знежиреного сухого молока у 2015 р. до 140 тис. т, і за прогнозами експертів Міністерства сільського господарства США (USDA), у 2016 р. ще придбає на світовому ринку близько 150 тис. т. Теж саме стосується і сухого незбираного молока, яке ця країна також імпортує у значних обсягах.
 
Таблиця 4. Сири: торгівля в окремих країнах, тис. т
 
 
Джерело: Dairy: World markets and trade USDA
 
На ринку молочної продукції ЄС для вітчизняних експортерів певний інтерес може представляти сегмент вершкового масла, імпорт якого цими країнами лише за 2015 р. становив близько 13 тис. т.
 
Світовий ринок молока і молочної продукції є досить привабливим для вітчизняного агробізнесу. Однак Україні буде вкрай важко знайти своє місце на цьому досить структурованому ринку, адже за останні два десятиліття внаслідок спаду внутрішнього виробництва молока було втрачено значні його сегменти.
 
Окрім цього, внутрішнє виробництво молочної сировини не задовольняє у повній мірі внутрішніх потреб молокопереробних підприємств, про що свідчить статистика зростання імпорту молока і молочних продуктів останніми роками.
 
Перспективні зовнішні ринки збуту молочної продукції
Одним із перспективних і найбільш ємких зовнішніх ринків збуту для вітчизняного агробізнесу, поряд з країнами Азії і СНД, є ЄС.
 
Першим кроком у цьому напрямі стало надання Європейською комісією 10 українським виробникам молочної продукції доступу на ринок ЄС, починаючи з 10 січня 2016 року. Згідно зі списком, офіційно опублікованим на сайті Єврокомісії, до цього переліку увійшли такі компанії, як:
 
  • «Люстдорф» (Вінницька обл.);
  • «Молочний дім» (Дніпропетровська обл.);
  • «Лакталіс ­ Миколаїв»;
  • «Гадячсир» (Полтавська обл.);
  • Львівський холодокомбінат, «Менський сир» (Чернігівська обл.);
  • «Роменський молочний комбінат» та його філія у Недригайлові (Сумська обл.);
  • «Золотоніський маслоробний комбінат» (Черкаська обл.);
  • філія Яготинського маслозаводу «Яготинське для дітей» (Київська обл.).
 
Це визнання якості і безпечності молочної продукції поза сумнівом має важливе значення для її вітчизняних виробників-експортерів, оскільки відкриває для неї не лише ринок ЄС, але й інші, не менш перспективні напрямки збуту.
 
Україна має значний потенціал для розвитку експорту молочної продукції, про що свідчать дані Державної служби статистики України обсяги її виробництва переробними підприємствами за 2015 р.
 
Обсяги експорту різних видів молочної продукції з України у 2015 р. становили 177,9 млн дол. США, обсяги імпорту — 34,3 млн дол. При цьому позитивне сальдо зовнішньоекономічної торгівлі молочними продуктами сягало майже 143,5 млн дол. (табл. 5).
 
Таблиця 5. Частка основних товарних позицій у вітчизняному
експорті-імпорті молочної продукції за 2015 р.
 
 
У структурі зовнішньоекономічної торгівлі молочними продуктами за минулий рік позитивне сальдо зафіксовано по товарній групі «Молоко та вершки, незгущені» (3,8 млн дол.) і «Молоко та вершки, згущені» (87,7 млн дол.), а також «Молочна сироватка» (13,4 млн дол.) і «Масло вершкове» (27,4 млн дол.). Водночас у товарній групі «Сири» і «Маслянка, ферментовані або сквашені молоко та вершки» зафіксовано від’ємне сальдо на суму, відповідно 20,1 і 0,3 млн дол.
 
Найбільшими за вартістю країнами-імпортерами молочних продуктів з України в 2015 р. були Бангладеш «Молоко та вершки, згущені» — 10,5 млн дол., Грузія «Молоко та вершки, згущені» — 7,7 млн дол., Казахстан «Сири» — 13,5 млн дол. і «Молоко та вершки, згущені» — 7,6 млн дол., Російська Федерація «Сири» — 9,5 млн дол. та Республіка Молдова — «Сири» — 6,6 млн дол. Досить значні обсяги експорту за товарною групою «Масло вершкове» здійснювалися до Марокко (5,7 млн дол.), Азербайджану (4,7 млн дол.) і Єгипту (4,5 млн дол.).

Багато в чому потенціал експорту вітчизняної молочної продукції залежатиме від стану справ у внутрішньому секторі виробництва молока, де ситуація залишається ще досить складною. Так, за попередніми даними Державної служби статистики України, чисельність поголів’я корів в усіх категоріях господарств на 1 січня 2016 р. сягала 2262,7 тис. голів проти 2508,8 тис. голів на аналогічну дату минулого року. Тобто загальне поголів’я корів скоротилося майже на 9,8 %.
 
Виробництво молока в Україні останніми роками стабілізувалося за рахунок підвищення середнього надою на корову і коливалося у межах 11-11,5 млн т.
 
За умов збереження тенденції підвищення продуктивності корів та поступового нарощування її рівня до середньоєвропейського (6500-6600 кг) в цілому можливо суттєво наростити внутрішні обсяги виробництва молока для його переробки у продукцію з високою доданою вартістю та її експорту на світовий ринок.

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.