agro business 160 160

Амарант: способи вирощування та використання

Амарант: способи вирощування та використання

/ Ідеї & тренди / П'ятниця, 22 лютого 2019 15:05

Давні мешканці Америки називали амарант «зерном богів» — ця рослина була основою їх харчування. Нині амарант і продукція з нього широко розповсюджені в усьому світі. В Україні він досі вважається нішевою культурою. Проте Олександр Дуда, голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції, вважає, що настав час впустити його до раціону кожного українця.

Отже, унікальні харчові та лікувальні якості цієї легендарної рослини, способи її вирощування та використання — тема інтерв’ю, яке очільник Асоціації дав «Агробізнесу Сьогодні».

 

  • Пане Олександре, як ви особисто «прийшли» до амаранту?

23 390 34 1— Трохи більше двох років минуло з тих пір, коли я дізнався про лікувальні властивості цієї культури. Випробував його дію на собі та членах своєї родини. Результати були приголомшливі. Серце, цукровий діабет, шкірні захворювання, зір, імунна система — на всіх цих напрямах я побачив позитивні зміни.

Після цього ми створили Інтернет-магазин продукції з амаранту, налагодили контакти з її виробниками, почали брати участь у виставках.

Навесні минулого року я вперше висіяв амарант кількох сортів на своїй присадибній ділянці. Цього року ми заклали дослідну ділянку площею близько 0,2 га, де вивчали вплив стимуляторів росту на розвиток рослин амаранту. Думаю, в подальшому я зосереджуся на організаційних питаннях діяльності Асоціації виробників амаранту та амарантового продукції.

 

  • Розкажіть про корисні якості цієї культури.

— За цілющою силою амарант можна порівняти хіба що із женьшенем. За поживною цінністю він перевершує усі рослини. Це була основна харчова культура інків, ацтеків і майя. Його вирощують уже понад 8 000 років. У їжу вживають зелень (свіже листя додає­ться до салатів, сушене запарюється окропом та вживається як чай), борошно й олію із насіння. Продукти з амаранту зміцнюють дух і тіло, покращують настрій, очищують і омолоджують організм, зміцнюють імунітет. Це найсильніший антиоксидант, який тільки існує у природі.

Білок амаранту за своєю якістю та цінністю перевершує всі рослинні й тваринні протеїни. На нього багаті як насіння, так і зелень. Амарант містить також багато вітамінів і мінеральних речовин, особливо кальцію та фосфору.

23 390 35 2Зелена маса його згодовується свійським тваринам і птиці в зеленому конвеєрі та силосується із кукурудзою. Із сушеного листя та суцвіть виготовляють дуже корисні фіточаї. Навіть багата на білок суха маса амаранту, яка залишається після обмолоту рослин, може використовуватися для годівлі великої та дрібної рогатої худоби.

Амарантова макуха — це найцінніший інгредієнт комбікормів, вона має високу енергетичну й поживну цінність, підвищує імунітет тварин, птиці та риби, прискорює обмінні процеси в організмі, нормалізує ліпідний і вуглеводний обміни, має протипаразитарні, протигрибкові та противірусні властивості, знімає запалення внутрішніх органів, покращує стан шкіри.

Амарант, крім того, що є дуже рентабельною культурою, є й відмінним попередником, бо збагачує грунт органікою та азотом. Корисною особливістю його також є властивість відновлювати засолені ґрунти. Дослідами доведено, що за 2–3 роки вирощування амарант здатен значно покращити родючість таких земель.

 

  • Які його особливості вирощування?

— Ця рослина боїться приморозків і дуже стійка до посухи та різних захворювань. Амарант повільно росте протягом перших 20 днів, проте потім його прирости сягають 10 см на добу.

Вирощувати амарант можна в усіх регіонах України. В південних, центральних і східних областях він відмінно переносить посуху та завдяки високим температурам і достатньому сонячному опромінюванню дає найкраще за якістю насіння, у більш вологих регіонах країни — кращі врожаї зеленої маси.

Амарант не любить кислих (pH < 5,5) та бідних на поживні речовини ґрунтів. На родючих його можна вирощувати без внесення добрив, тому що завдяки розгалуженій та глибокій кореневій системі рослина в достатній кількості забезпечує себе макро- та мікроелементами. Але, як кожна культура, амарант відмінно реагує на внесення добрив (норми для кожного поля індивідуальні та залежать від даних аналізу ґрунту). Співвідношення споживання макроелементів із грунту N : P : K = 1 : 0,8 : 3.

23 390 35 1Найбільш поширені в Україні сорти амаранту — Харківський-1, Лєра, Ультра, Сем, Студентський. Вони мають різний вегетаційний період та напрями застосування, тому є можливість підібрати сорт для будь-якого регіону та для будь-яких потреб.

Основна вимога амаранту до попередників — раннє збирання та відсутність пожнивних решток на поверхні ґрунту. Найкращими попередниками є однорічні трави, зернові та зернобобові культури, картопля.

Осінній обробіток ґрунту полягає в 1–2 лущеннях стерні та глибокій оранці (або чизелюванні). Мета весняного обробітку ґрунту — утримання вологи боронуванням, боротьба з бур’янами та вирівнювання ґрунту за допомогою культивації.

 

  • Як правильно посіяти амарант?

— Насіння цієї культури дуже дрібне (вага 1000 насінин — 0,8–1,0 г, діаметр насінини — 0,6–0,8 мм), тому у багатьох агровиробників викликає занепокоєння посів амаранту. Найкращі результати досягаються під час використання овочевих і трав’яних сівалок, які дозволяють отримати рівномірні сходи. Але є також успішний досвід застосування для посіву амаранту звичайних зернових агрегатів. При цьому насіння амаранту змішують із манною крупою. Успішно використовують для сівби пневматичні посівні комплекси. Традиційно висівають 1 кг насіння на гектар. Амарант не боїться помірного загущення рослин, бо відноситься до культур із С-4 типом фотосинтезу. Найбільш розвинені затіняють слабших. На момент збирання врожаю найкраще мати 100–150 тис. гарно розвинених рослин на 1 га.

У разі вирощування найбільш популярних сильнорослих сортів Харківський-1 і Лєра оптимальна ширина міжрядь — 45 см. При цьому досягається відповідна площа живлення рослин, максимальна площа листової поверхні, висота рослин, формування центральної волоті (яка дає основний урожай), стійкість до вилягання. Можна також сіяти амарант із міжряддям 60 і 70 см.

Оптимальні строки посіву різні для регіонів України. Але слід мати на увазі, що сходи амаранту бояться приморозків і тривалого зниження середньодобової температури (при цьому посіви ростуть повільно й заростають бур’янами). Тому наші рекомендації такі: до 10 травня у південних регіонах України, до 20 травня — у центральних і до 1 червня — у північних необхідно підготувати поле до посіву амаранту.

Якщо ґрунт прогрівся до 14 градусів, і є достатня кількість вологи в його верхньому шарі, можна сіяти на глибину до 2 см. Але якщо ж температура ґрунту ще недостатня для швидкого проростання насіння та отримання сходів (12–15°С), або якщо бракує вологи для отримання повноцінних сходів — боремося із бур’янами, чекаємо на опади та слідкуємо за прогнозом погоди. Кожен аграрій має знайти той оптимальний момент для посіву амаранту, який дозволить отримати гарні сходи. Строки посіву амаранту без втрати майбутнього врожаю можна переносити до 1 червня, а з частковою втратою майбутньої урожайності — до 15 червня.

23 390 34 2

  • Які шкідники небезпечні для посівів амаранту?

— За умов дотримання сівозміни можливість ураження сходів шкідниками (буряковою та хрестоцвітою бляшками, буряковим довгоносиком, попелицею) є мінімальною, але не виключена і зростає у південних регіонах. Тому необхідно передбачити можливість обробітку посіву біопрепаратом за досягнення економічного порогу шкідливості.

 

  • Як слід доглядати посіви?

— Щойно позначилися рядки, проводимо на малому ходу міжрядну культивацію пропашним культиватором із лапами-бритвами. За досягнення фази 4 справжніх листочків можна працювати пружинними та ротаційними боронами. Далі амарант відпочиває від людської турботи: піднявся, викинув волоть, почав формувати та наливати насіння. У період інтенсивного росту йому не завдадуть суттєвої шкоди ані бур’яни, ані хвороби, ані шкідники.

 

  • Коли найкраще розпочинати амарантові жнива?

— Збирання врожаю амаранту зазвичай припадає на кінець вересня-початок жовтня, коли насіння повністю достигає та має вологість 13–18%. Збирає­ться він прямим комбайнуванням на високому зрізі зерновою жаткою (можна з ріпаковим столом). Зібраний урожай очищується, досушується до вмісту 15% вологи та транспортується у біг-бегах до місця фінального обробітку. Як бачите, технологія вирощування його загалом не є надто складною.

 

  • Наскільки це посухостійка культура? Які вона має перспективи за умов зміни клімату в Україні?

— Основа посухостійкості амаранту в низькому транспіраційному коефіцієнті та потужній кореневій системі (центральний корінь сягає глибини 7 м). Найкращі умови для вегетації — це температура понад 30 градусів і необмежена сонячна інсоляція. За великим рахунком, південь і центр України за своїми грунтово-кліматичними умовами є справжнім раєм для амаранту.

 

  • Якою є урожайність амаранту?

— Середня врожайність товарного насіння по Україні за останні роки становить 2 т/га без внесення мінеральних добрив і 3 т/га за умови збалансованого підживлення посівів мінеральними добривами та стимуляторами росту.

 

  • Яка наразі ринкова ціна насіння амаранту?

— Вартість продовольчого насіння амаранту нині в Україні становить 25 000 грн/т, а органічного — 35 000 грн/т.

 

  • Як давно вирощують амарант в Україні? Які площі він зараз займає?

— Системно почали займатися селекцією та насінництвом у 1989 році в Харківському національному аграрному університеті — цей виш є оригінатором чудових сортів амаранту, які дадуть фору багатьом закордонним.

Динаміка зростання посівних площ під амарантом має такий вигляд:

  • 2017 рік — 250 га;
  • 2018 рік — 800 га (із них 260 га органічного амаранту);
  • на наступний рік ми вже отримали замовлень на насіння для посіву на площі 2000 га — в основному від підприємств, із якими ми контактували протягом поточного року: пояснювали технологію вирощування, запрошували на огляд дослідних і промислових посівів.

 

  • Яку амарантову продукцію виробляють в Україні?

— Продукти переробки амаранту знаходять застосування у харчовій, фармацевтичній, косметичній промисловості, а також у кормовиробництві. Зараз в Україні з амаранту виготовлять олію та борошно, крупи і пластівці, панірувальні сухарі, хліб і макарони; фармацевтичні препарати та косметичні засоби, прикормки для риб, суміші для дитячого харчування, трав’яне борошно тощо.

 

  • Як ви оцінюєте експортні можливості амаранту та продукції із нього?

— На моє переконання, український амарант має колосальні можливості для експорту. Вже зараз ми маємо запити з країн Євросоюзу на 2000 т органічного насіння та 1000 т органічних круп. Шкода, що наразі у нас немає таких обсягів цієї продукції. Нині основною амарантовою продукцією, яка експортується з України, є олія, вона виявилася дуже запитуваною на світових ринках завдяки високій якості та розумній ціні.

 

  • Які фактори, на ваш погляд, стримують поширення амаранту та продукції з нього в Україні?

— Основною перепоною для поширення амаранту є необхідність післязбиральної обробки насіння. Торік було реалізовано пілотний проект зі створення комплексу з очищення насіння амаранту у місті Дніпро, відпрацьовано технологію, цьогоріч на нього лягло основне виробниче навантаження.

До збирання врожаю наступного року необхідно створити в Україні ще 3–4 подібних комплекси, щоб прийняти вирощений амарант. Для цього потрібні серйозні інвестиції.

Я впевнений, що з часом амарант дійде до кожного українського споживача. Аграрії збільшуватимуть врожаї, створюватимуть нові переробні потужності, а асортимент амарантової продукції, як бачите, вже розроблено.

Тож вживайте амарант і будьте здорові!

 

Інтерв’ю вів Сергій Пономарьов

 

 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.