agro business 160 160

Перспективи елеваторної галузі України: автоматизація та централізація технологій

Перспективи елеваторної галузі України: автоматизація та централізація технологій

/ Подія / Вівторок, 12 березня 2019 14:44

Конференцію «Елеватор 2019» влаштувала нещодавно в Києві група компаній «ПроАгро». Подія об’єднала фахівців і учасників ринку з метою виявити слабкі ланки галузі, обговорити можливі шляхи їх усунення та запропонувати сучасні технологічні рішення для елеваторних комплексів. 

За оцінками організаторів конференції, на тлі позитивної динаміки врожаїв зернових і олійних культур стрімко зростає й обсяг потужностей їх зберігання. Власники елеваторів прагнуть якнайшвидше відшкодувати вкладені в них інвестиції. Водночас агровиробники та трейдери все більше зацікавлені вибрати такі елеватори, які є не лише надійними місцями для зберігання продукції, але так само надають послуги з приймання, аналізу, доробки, сортування та формування товарних партій зерна.

На першій панелі дискусії йшлося про ефективне будівництво та реконструкцію елеватора. Зокрема, було констатовано той факт, що розвиток елеваторної інфраструктури, попри постійне введення в експлуатацію нових та вдосконалення наявних елеваторних комплексів, дещо відстає від темпів зростання врожаю. Водночас диспутанти зазначили, що елеватори старих моделей працюють неефективно, а їхня модернізація є зазвичай дорожчою, ніж будівництво нових. Такі сховища не здатні достатньо якісно зберігати зерно, розміри втрат можуть сягати 15 %.

Відповідальність, клієнтоорієнтованість, прозорість, цілісність і якість — ось ті принципи роботи, яких має дотримуватись кожна компанія, котра займається будівництвом сучасних, високоефективних і багатофункціональних елеваторних комплексів.

04 395 102 2За словами одного з доповідачів, ефективною можна вважати тільки таку модель елеватора, який не лише задовольняє власні потреби в перевалці, але водночас і надає суміжні послуги. Переваги на цьому ринку мають компанії із вдало вибраною локацією виробничих потужностей та професійно сформованою логістикою, що забезпечує їм відносно незначну (близько 100 км) відстань від земель до офісу, а отже, і відносно низьку вартість автоперевезень із поля.

Великий інтерес у присутніх викликала представлена на конференції інформація про новітні технології з поліуретанового футерування елеваторного обладнання, які запобігають пошкодженням елеваторного обладнання і зерна. Так само багатьом аграріям було корисно дізнатись і про новітні засоби очищення зерна, які суттєво підвищують кінцеву ефективність його виробництва.

Йшлося на конференції і про особливості діяльності кооперативного елеватора в сучасних умовах ринку зернових і олійних культур. При цьому зазначалась та особливість, що оскільки кооператив керується своїми членами, то якість управління залежить від професіоналізму самих фермерів, рівень якого потребує постійного та системного підвищення, аби відповідати тим змінам, які відбуваються на ринку аграрного виробництва.

Неабияке зацікавлення викликала серед учасників конференції друга панель конференції із промовистою назвою «Діджиталізація сучасного елеватора». Тут, зокрема, йшлося про переваги від автоматизації виробничих процесів елеваторних комплексів і наголошувалось на тому, що інвестування у такі інновації завжди буде виправданим кроком і матиме швидку окупність.

Аби проілюструвати вище сказане, учасники цієї панелі дискусії розповіли про інтелектуальне виробництво майбутнього в елеваторному бізнесі, а також про автоматизацію у лабораторному контролі. Крім того, диспутанти поділились досвідом автоматизації обліку продукції та планами із впровадження програми R-поле, яка забезпечує швидкість і точність вимірювання, точність даних, уникнення крадіжок і збереження даних.

У ході третьої панелі йшлося про якість і безпечність продукції під час її приймання та зберігання. Зокрема, було піддано ретельному та професійному аналізу заспореність культур як найбільшу проблему врожаю зернових у році, що вже минув.

Йшлося тут і про важливість впровадження системи НАССР на елеваторах, які експлуатуються на території України. Учасники конференції мали добру нагоду безпосередньо дізнатись про сучасне й ефективне лабораторне обладнання, використання якого є запорукою якісної прийомки сировини на елеваторі. Так само високий інтерес у присутніх викликала представлена на форумі інформація про особливості вибору, установки й експлуатації зерносушильного обладнання, які є важливими технологічними складовими якісної підготовки зерна до зберігання.

На завершення конференції відбувся круглий стіл на тему «Актуальні проблеми елеваторної галузі України та шляхи їх вирішення», де, зокрема, було зазначено, що попри модернізацію наявних та введення в експлуатацію нових елеваторних комплексів, темпи розвитку елеваторної інфраструктури дещо відстають від темпів зростання врожаю.

 

Коментарі

04 395 100 2Микола МУЗИКАначальник науково-дослідного центру компанії «ОЛІС» (м. Одеса)

— Останнім часом ми як виробники обладнання для очищення зерна зіткнулися з тією проблемою, що не всі елеваторники достатньо розуміють, що саме вони купують. Інформація, яка вказана в рекламі та технічній документації, не завжди відповідає дійсності, або покупець очікує від устаткування кращого результату, не розуміючи, що там вказана ідеальна ситуація, і потрібно вносити поправки на показники сировини та співвідносити заявлені характеристики машини з її технічними параметрами.

Варто пам’ятати, що основне завдання попереднього очищення зерна — зменшити його засміченість домішками, завдяки чому вдасться знизити вологість самого продукту. Зверніть увагу на те, що згідно з фаховими дослідженнями, домішки спочатку є вдвічі-тричі більш вологими, ніж саме зерно: у сміття цей показник може сягнути від 50 до 70 %, а у продукту — не перевищити 25 %.

Професійна оцінка ситуації привела нас до висновку, що на етапі попереднього очищення зерна аграріям якнайкраще підходять барабанні сепаратори або скальператори. Вони вдало впораються із домішками, тому що мають робочий орган — барабан, який обертається, розбиваючи вологе зерно, завдяки чому унеможливлює­ться перетворення на масу, що в подальшому не сіється. У первинному очищенні, де зерно доводиться до кондиції, дуже важливою є ефективність роботи машини. Ми рекомендуємо використовувати барабанний або ситовий сепаратор, які мають достатньо велику площу ситової поверхні, а тому цілковито придатні для виконання таких завдань. Тому якщо ви будуєте повноцінну очистку в одну лінію, то оптимальним рішенням буде послідовність: барабанний сепаратор або скальператор, сушарка і барабанний або ситовий сепаратор. Якщо ж в силу якихось причин необхідно обійтися однією машиною, то ми рекомендуємо все-таки установку барабанного сепаратора як більш універсальної машини, здатної проводити як попереднє, так і первинне очищення.

 

04 395 102 1Олексій ЛОМАКІНначальник відділу автоматизації та електрифікації KMZ Industries

— В елеваторному бізнесі вже є чітке розуміння важливості адаптації бізнесу до настання ери тотальної діджиталізації й необхідності об’єднання усіх систем роботи підприємства в єдине ціле. Автоматизація елеватора дійсно дає колосальні можливості, проте аби вона не стала непотрібною, а то й відверто шкідливою надбудовою, впроваджувати її слід розумно.

Буває, приїжджаєш на елеватор — а там повний хаос у цьому питанні: автоматизовані лише окремі ділянки, все це забезпечено обладнанням різних виробників, яке між собою не гармонізується, про об’єднання в одну систему взагалі не йдеться. А ще звільнився спеціаліст, який обслуговував: і ось ситуація вже на грані катастрофи.

Що отримує власник за такої автоматизації, яку інформацію бачить? Лише план і факт. Повноцінне прогнозування відсутнє, аналітика не ведеться централізовано. Скільки продукції надійшло з поля, які етапи вона пройшла, як планувати завантаження об’єкта в гарячу пору, коли дорога кожна хвилина, де і з чиєї вини загубилася третина, а то і половина прибутку — не розібратися.

Саме тому ми постійно акцентуємо: найбільш дієва лише тотальна автоматизація або принаймні поетапна, з поступовим виходом на глобальну, за заздалегідь створеним проектом, який варто враховувати ще на стадії планування будівництва новітніх комплексів. Автоматизувати потрібно кожний етап технологічного ланцюга: від приймання й лабораторного аналізу до обробки, зберігання і відвантаження продукції. Крім технологічного, автоматизувати також слід два наступні рівні — бізнес-процеси та ERP (фінанси, аналітичну звітність тощо). Все це має бути поєднано в єдину систему і, звісно ж, реалізовано на платформі провідних виробників, забезпечено точним і надійним обладнанням.

Тільки така багаторівнева, системна, справжня діджиталізація дасть власнику повний контроль над елеватором, можливість отримувати цінну різносторонню аналітику, точно прогнозувати на її основі, приймати обґрунтовані управлінські рішення, а значить — по-справжньому керувати власним прибутком.

 

04 395 103Лариса ТКАЧЕНКОкомерційний директор компанії «Форполімер» (м. Харків)

— Під час будівництва елеватора увагу зазвичай звертають на зерносховище, сушарки, сепаратори. Самопливне ж обладнання оцінюється за залишковим принципом. Як наслідок, згодом починаються якійсь проблеми. Мені фактично перед конференцією телефонував один замовник і сказав: «У нас новий елеватор на бантиках». Так у народі називають підв’язки зі шматків гуми, транспортерної стрічки чи брезенту, якими змушені якось ладнати пошкоджені місця самопливу. «Бантики» — це прямі збитки. Вирішити проблему покликане поліуретанове футерування елеваторного обладнання. Це єдино можливий шлях, який дозволяє зберегти зерно від травмування, а самопливне обладнання — від стирання та зносу. Поліуретанове футерування самопливного обладнання, яке виконують фахівці нашого підприємства — надійне і довговічне. Вартість такого удосконалення не надто висока, але ж ефект від використання ви отримаєте вже в перші дні його експлуатації. Зменшиться пилоутворення та шум, знижиться електронавантаження на обладнання, будуть відсутні затори. Застосування футерування створює сприятливі умови для фактичного збільшення рентабельності виробництва. За різними підрахунками, скорочуються втрати зерна в середньому від 4 до 6 % зібраного врожаю. Це великі гроші! Нефутероване самопливне обладнання, на жаль, не витримує, як правило, й одного сезону. Поліуретанова ж футеровка, яку ми пропонуємо замовникам, гарантовано подовжує ефективний строк його функціонування щонайменше до 5 років. Ми наразі маємо дані від одного зі своїх клієнтів, на елеваторному обладнанні якого було проведене поліуретанове футерування ще в 2011 році. Воно успішно працює і до сьогодні.

 

Олексій КРИВУЛЬЧЕНКОтехнічний менеджер компанії Bonfanticerealdryers

— Для того щоб зерно якісно сушилось, мають бути забезпечені три фактори. По-перше, варто використовувати якісне обладнання, тобто сучасні зерносушарки, які сушать зерно на потоці та поступово його охолоджують. По-друге, потрібно максимально ощадливо поводитись із ним. Я маю на увазі, що воно не повинне пріти, перепалюватись, а також не недосушуватись. Третій момент стосується персоналу, тобто операторів, які працюють із сушаркою. Вони повинні бути технічно підготовлені та бути зацікавленими в коректній роботі зерносушильної установки. Ті, хто працюють із сушаркою, мають ретельно дотримуватись специфічних правил поводження з нею. Найперше з них, як у відомій приказці, чистота — запорука здоров’я. Якщо зерно, яке засипається у сушарку, не буде брудним, то і не станеться небажаних наслідків, тобто небезпеки займання обладнання. Це особливо стосує­ться соняшнику, адже пилок його містить олійні домішки. Зерно повинне бути чистим, а робочі температури — низькими, тобто не перевищувати 50 градусів.

 

Олександр КРИВЕНКОспеціально для газети «Агробізнес Сьогодні»

 

 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.