agro business 160 160

Вітчизняному аграрію мінеральних добрив не бракуватиме! – кажуть представники української хімічної індустрії

Вітчизняному аграрію мінеральних добрив не бракуватиме! – кажуть представники української хімічної індустрії

/ Агроновини / П'ятниця, 19 липня 2019 13:34

Спільну прес-конференцію на тему «Вітчизняні виробники мінеральних добрив запевняють: кризи на ринку не буде» провели в Києві 18 липня ц.р. Федерація роботодавців України (ФРУ), Союз хіміків України (СХУ) та керівники провідних українських підприємств – виробників мінеральних добрив.

Про це повідомив Олександр Кривенко, журналіст газети «Агробізнес Сьогодні».

Відкриваючи захід, Руслан Іллічов, генеральний директор ФРУ, зазначив, що для вітчизняної сільськогосподарської галузі вкрай важливим є забезпечення її мінеральними добривами. Водночас через те, що з 1 липня поточного року в Україні діє ембарго проти такої продукції російського походження, серед аграріїв існують побоювання, чи не забракне їм добрив для проведення посівних робіт.

Однак, як зазначив Олексій Голубов, президент СХУ, всі чутки про те, що наші сільгоспвиробники залишаться без мінеральних добрив, не відповідають дійсності.

«У нас йде якесь ототожнення: якщо імпорт, то тільки з Росії. Давайте поглянемо на ситуацію з моральної точки зору. Російська Федерація – країна-агресор, яка воює у на наших східних територіях. Якщо Україна з нею і надалі торгувала би, то поповнювала би російський валютний баланс і в такий спосіб збільшувала би відрахування на військові витрати, спрямовані в тому числі проти нашого суверенітету. З цієї точки зору ембарго, яке ввів український уряд проти ввезення російських добрив – логічний і зрозумілий крок», – наголосив очільник СХУ.

На підтвердження тези про те, що українським аграріям не забракне мінеральних добрив він зауважив: «За час, який минув з того моменту, коли почалося скорочення надходжень добрив із Росії, чимало інших зарубіжних імпортерів з’явилося у нас на ринку. Водночас ми обстоюємо те, що в Україні, насамперед, мають використовуватися вітчизняні добрива, щоби підтримувати свою хімічну галузь».

За словами Олексія Голубова, до кінця поточного року, як передбачено планами українських заводів, буде поставлено близько 2 млн тонн азотних добрив. На вітчизняний ринок також надійде близько 330-350 тис. тонн складних фосфорних добрив українського виробництва. Цієї кількості, враховуючи 600 тис. тонн імпортних поставок фосфорних добрив, з лишком вистачить для посівної кампанії.

dobriva 2

«Тому ще раз повторюю, що чутки про брак добрив для аграріїв є безпідставними та провокаційними. Вони спрямовані на те, щоби загострити проблему там, де її немає», – наголосив президент СХУ.

Крім того, Олексій Голубов акцентував увагу присутніх на фактичній відсутності належної міжгалузевої комунікації у питанні встановлення справедливого рівня цін на газ і інші складові виробництва мінеральних добрив в Україні. Таке професійне спілкування, на думку промовця, мав би забезпечити керманич українського уряду.

«Ми багато говоримо з аграріями та тему вартості азотних добрива, яка безпосередньо залежить від ціни на газ. Чомусь на ринку плекається монополіст – Нафтогаз України. Підняли ціни так, що 80 відсотків населення стали в чергу за субсидіями, а половина промисловості лягла. Давайте зберемо нараду з аграріями, з хіміками і обговоримо цю проблему! Скільки разів ми письмово, спільно з Федерацією роботодавців і Федерацією профспілок зверталися до пана Гройсмана з вимогою припинити геноцид нашої галузі. Проте досі не змогли домогтися того, щоби прем’єр-міністр прийняв рішення розглянути нагальні питання в колі всіх зацікавлених осіб. Залишається сподіватися, що новий уряд змінить ситуацію на краще. В будь-якому разі, я думаю, що надалі ми вже не будемо мати ціну на газ найвищу в світі, бо ж і свого газу видобуваємо 19-20 млрд. кубів. Аграрії, насамперед ті, які не один рік працюють, пам'ятають, як попередні уряди збирали хіміків і сільгоспвиробників, аби спільно приймати рішення про те, як здешевити мінеральні добрива. Тоді дійсно встановлювалася спеціальна ціна на газ для хімічної галузі, на 30 відсотків скорочувалася ціна на електроенергію, на 30-40 відсотків – тарифи на перевезення мінеральних добрив. Як наслідок, аграрії отримували мінеральні добрива за прийнятними цінами. Зараз цього немає і в спомині. Ми виступаємо знову-таки спільно з Федерацією роботодавців, за те, щоб у нас було так, як практично існує в усьому світі. Мова йде про підтримку сільськогосподарського сектора у вигляді дотацій на закупівлю вітчизняних мінеральних добрив. Однак поки наші пропозиції ігноруються. Сподіваюся, що врешті-решт справа зрушиться з місця», – сказав очільник СХУ.

dobriva 5

Конкретною інформацією про стан справ і перспективи індустрії з виробництва добрив поділилися з присутніми представники реального сектору хімічної галузі.

Зокрема, Олег Денщиков, директор з виробництва публічного акціонерного товариства «Сумихімпром», повідомив, що робота підприємства не зупинялась і в найскрутніші для галузі часи. У поточному півріччі завод реалізує план випуску 240 тис. тонн мінеральних добрив. Наразі компанія має потужності, які забезпечують виробництво щороку 102 тис. тонн фосфорної кислоти, 500 тис. тонн складних мінеральних добрив, а також 540 тис. тонн сірчаної кислоти.

Степан Кімінчіджі, заступник директора публічного акціонерного товариства «Одеський припортовий завод», зауважив, що ті підрозділи заводу, які призначені для випуску карбаміду й аміаку, простоюють із квітня минулого року. Наразі функціонує комплекс із перевалки транзитного аміаку потужністю біля 2,3 млн тонн на рік. Представник компанії повідомив, що уповноваженим органом заводу прийнято рішення укласти договір на давальницьких умовах із переробки газу для часткового запуску виробництва.

Сергій Лісковський, президент приватного акціонерного товариства «Украгрохімхолдинг», розповів, що підприємство планує запустити на 100 % свої потужності 25 липня. «Вже сьогодні ми уклали довгостроковий контракт на поставку всіх основних видів сировини, фактично залучили всіх наших стратегічних постачальників. Можемо на місяць запропонувати ринку біля 15-18 тис. тонн різних видів складних добрив», – сказав очільник компанії.

dobriva

На завершення прес-конференції її учасники оприлюднили відкрите звернення до споживачів та профільних центральних органів виконавчої влади. В ньому, зокрема йдеться про те, що, незважаючи на заборону ввезення добрив російського походження в Україну з 1 липня ц.р.:

  • відсутні жодні підстави очікувати дефіцит добрив у другому півріччі. Україна спроможна ефективно здійснити імпортозаміщення 800 тис. тонн комплексних мінеральних добрив, які постачалися із Росії. Із цього обсягу вітчизняні виробники здатні, не залучаючи додаткові інвестиції, наростити випуск до 450 тис. т добрив на рік, що становить 56% від загалу. Решту можливо розподілити, уклавши контракти з постачальниками з інших країн, ураховуючи те, що наразі на українському ринку працюють близько 90 компаній-імпортерів;
  • наразі всі українські заводи, крім державного Одеського припортового заводу, працюють стабільно, виробничих потужностей достатньо для виконання усіх замовлень у зазначених обсягах;
  • ціни на вітчизняну продукцію у другому кварталі 2019 року суттєво знижено. За умови стабільної ціни на газ та стабільного курсу української національної валюти до долара США відсутні жодні підстави для підвищення вартості вітчизняних мінеральних добрив.

 

Крім того, автори звернення закликали виробників добрив, дилерів, аграріїв, а також представників Аграрного фонду України, Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, Міністерства аграрної політики та продовольства України провести вже за тиждень, 25 липня, у Києві публічну зустріч-діалог, на якій розглянути стратегію розвитку вітчизняного ринку мінеральних добрив у короткостроковій і довгостроковій перспективах, а також забезпечення цими добривами найближчих осінніх польових робіт.

 

 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.