Підготовка площі та сівба еспарцету

/ Агрономія Сьогодні / Середа, 13 лютого 2013 13:10
altСергій ЧИПЛЯКА,
Максим ПОДЛЄСНИЙ,
Кіровоградська ДСГДС ІСГСЗ НААН
У виробництві екологічно безпечних кормів має зростати роль багаторічних трав, які за рахунок симбіотичної фіксації азоту підвищують білкову повноцінність кормів, збагачують грунт органічними речовинами і біологічним азотом при зниженні енерговитрат. Тому розумне повернення до вирощування багаторічних трав у польових і кормових сівозмінах є тим важелем, який дозволить встановити втрачену родючість грунтів і значно збільшить збори повноцінних кормів, що знизить собівартість тваринницької продукції і зробить цю галузь рентабельною.

Еспарцет – цінна багаторічна трава
Серед багаторічних трав, які вирощують у зоні північного Степу України, одне з провідних місць належить еспарцету.
 
Висока поживна цінність кормової маси, позитивна післядія у сівозмінах – накопичення біологічного азоту в грунті - обумовлюють широке розповсюдження цієї культури, зокрема на землях степової зони.
 
За своїми кормовими властивостями еспарцет належить до кращих кормових трав. Всі тварини охоче поїдають його як у вигляді зеленого корму, так і сіна. При згодовуванні зеленої маси еспарцету тварини не хворіють на тимпаніт (здуття), що часто трапляється при використанні в чистому вигляді люцерни та конюшини.
 
Вирощування еспарцету є дуже важливим напрямом екологізації і біологізації рослинництва, резервом успішного вирішення проблем як виробництва високоякісних кормів, так і покращення родючості грунту.
 
Хімічний аналіз органічних решток, накопичених еспарцетом в орному шарі, показав, що в них міститься 1,81-2,01 % азоту і 0,48-0,58 % фосфору.
 
Після дворічного використання посіву еспарцету в грунті лишається від 63,4 до 84,6 кг/га азоту і 19,7-26,1 кг/га фосфору, що дуже важливо, оскільки не всі сільськогосподарські товаровиробники можуть придбати добрива.
 
Загальна кількість азоту, нагромадженого еспарцетом в грунті після трирічного використання, може досягти 140-200 кг/га, тому він є добрим попередником для усіх культур і особливо для озимої пшениці, причому післядія відчутна протягом трьох років і більше, не має падалиці на відміну від більшості інших трав,сприяє підвищенню родючості грунту та накопиченню гумусу і мінеральних елементів живлення рослин, є потужним засобом запобігання вітровій і водній ерозії, покращує екологію.
 

alt

Сіно і зелена маса цієї культури багата мінеральними солями і вітамінами. В 1 кг зеленої маси міститься 65 мг каротину. Внаслідок більш збалансованого співвідношення білка і цукру еспарцет не викликає тимпаніту (здуття шлунку) при випасанні худоби в дощову погоду. Його відмінною особливістю від інших багаторічних трав є підвищений вміст цукру (до 60 г/кг), вітаміну С (до 228 мг/кг).
 
В 1 кг зеленої маси еспарцету міститься 106 г перетравного протеїну, в одній кормовій одиниці – 196 г.
 
Залежно від умов вирощування еспарцет забезпечує урожайність зеленої маси в межах 250-450 і більше ц/га, повітряно-сухої речовини - 75-85 ц/га, насіння - 8-10 ц/га; ці дані підтверджуються як науковими установами, так і при вирощуванні в виробничих умовах.
 
Вирощування еспарцету в зоні Степу України обумовлюється кліматичними умовами (низькі зимові температури, недостатня зволоженість та високі температури влітку).
 
Подальше розширення посівних площ і підвищення урожайності зеленої маси, сіна і насіння цієї культури повинно іти по шляху удосконалення його технології вирощування і переходу на сортові посіви, внесеними до Реєстру сортів рослин України сортами.

Ботанічні особливості основних видів еспарцету
Еспарцет – один із чисельних родів родини бобових, підродини метеликових, який об’єднує понад 60 видів. В Україні, зокрема, в зоні Степу, в дикому стані зустрічається 8 видів, а в культурі поширені тільки три: піщаний (Onobrychisarenaria), звичайний, або як часто його називають посівний, виколистий (Onobrychis sativa або Onobrychis viciоеfolia) та закавказький (Onobrychis antasiotica).
 
Ці види різняться певними морфологічними, біологічними ознаками та властивостями. Посівний еспарцет має одноукісні, рідко дво- і багаторічні сорти та популяції, часто малозимостійкі, з малою посухостійкістю.
 
Закавказький вид – по зимостійкості і посухостійкості перевищує виколистовий еспарцет, добре відростає весною і після укосів. За урожайністю перевищує всі види еспарцету. Придатний для вирощування у районах із достатньою вологістю ґрунту і не дуже холодними зимами.
 
Піщаний еспарцет – найбільш зимо- і посухостійкий, високоврожайний. Придатний для вирощування у степових зонах України, в Молдові, на Поволжі та на сході.

Підготовка площі, способи та норми висіву еспарцету
Місце в сівозміні
Еспарцет можна вирощувати в польових, кормових, а також в зерно-кормових сівозмінах. У сумішках із багаторічними злаковими травами еспарцет використовують для докорінного поліпшення природних кормових угідь.
 
У польових сівозмінах еспарцет доцільно культивувати як парозаймаючу культуру з однорічним одноукісним використанням його посівів. При першому укосі на другому році життя еспарцет дає високий урожай цінного білкового корму і рано (в кінці травня або на початку червня) звільняє поле, збагачує грунт азотом та іншими поживними речовинами, створює сприятливі умови для сходів озимини, хорошого розвитку рослин і формування високого врожаю зерна озимої пшениці, з підвищеним вмістом білку і сирої клейковини.
 
Вибираючи місце для посіву еспарцету, слід мати на увазі, що він добре протистоїть бур'янам на другому і третьому роках життя, але досить вибагливий до чистоти поля у рік сівби. На ділянках, засмічених багаторічними бур'янами, особливо осотом, неможливо одержати достатньо щільний травостій, і тому не слід розраховувати на високі врожаї. Отже, до найкращих попередників під цю культуру слід віднести озиму пшеницю, висіяну по зайнятому пару, а також кукурудзу, баштанні й інші просапні культури.

Удобрення
Потреба рослин в добривах залежить від здатності їх кореневої системи засвоювати важкорозчинні сполуки. Еспарцет у цьому відношенні вигідно відрізняється від багатьох інших культур.
 
Дані багатьох дослідних установ підтверджують слабкий вплив добрив на еспарцет. Згідно з багаторічними даними навіть органічні добрива, внесені під покривну культуру, лише незначно підвищують урожайність еспарцету.
 
Відомо, що при наявності в грунті окису кальцію менш як 0,5 % навіть на чорноземних грунтах урожай зеленої маси та сіна одержують низький. Тому еспарцет на бідних на вапно грунтах позитивно реагує на застосування навіть невеликих норм вапна (4-5 ц/га).
 
Слабка чутливість еспарцету на чорноземних грунтах на внесення органічних добрив під попередники пояснюється здатністю його кореневої системи засвоювати важкорозчинні сполуки фосфатів, наявних у цих грунтах.
 
Вивчення ефективності мінеральних добрив на посівах еспарцету показало, що їх внесення негативно впливає на ріст і розвиток еспарцету. Це пояснюється підкисленням грунту, на що, як відомо, еспарцет реагує негативно.
 
Отже, еспарцет самостійно здатний забезпечити себе елементами живлення, якщо вони є в грунті. Тому під еспарцет зазвичай добрива не вносяться. Взагалі ж удобрення еспарцету на всіх без винятку грунтах слід починати з паспорту поля.

Підготовка грунту
Прийоми підготовки грунту під еспарцет і еспарцето-злакові травосумішки повинні бути спрямовані на очищення поля від бур'янів, накопичення якомога більших запасів ґрунтової вологи, створення сприятливих умов для дружних сходів і хорошого їх розвитку на першому році життя.
 

alt

Для сівби еспарцету і еспарцето-злакових травосумішок у кормових сівозмінах підготовку грунту необхідно починати з лущення стерні на глибину 6-8 см одночасно зі збиранням попередньої культури або відразу після збирання. На полях засмічених осотом та іншими коренепаростковими бур'янами, лущення дає кращий ефект, якщо його проводити не дисковими знаряддями, а лемішними, при цьому глибину обробітку грунту слід збільшувати до 10-12 см. Якщо поле дуже забур'янене, необхідно провести друге лущення через два-три тижні після першого.
 
Орати на зяб поля під еспарцет слід плугами з передплужниками на глибину 27-30 см.
 
При вирощуванні еспарцету на схилах із крутістю від 5 до 10 градусів, з метою зменшення поверхневого стікання талих і дощових вод, запобігання змиву грунту і створення сприятливих умов для вирощування еспарцету, слід застосовувати протиерозійні прийоми основного обробітку грунту, причому оранку слід обов'язково проводити за контурами рельєфу.
 
Передпосівна підготовка грунту в кормових сівозмінах, як і на звичайних полях, починається із закриття вологи боронуванням важкими боронами в 1-2 сліди. Роботу цю треба проводити по мірі визрівання грунту протягом одного дня. Запізнення або проведення в розтягнуті строки призводить до втрати великої кількості вологи і висушування посівного шару.
 
Після боронування обов'язково слід провести передпосівну культивацію на глибину висівання насіння. При цьому використовують культиватор обладнаний лапами-бритвами та райборінками.

Спосіб, строки і норма висіву
Правильний підбір сортів має виключно важливе значення у вирішенні проблем урожайності і стійкості еспарцету до несприятливих умов зовнішнього середовища.
 
До державного Реєстру рослин України занесені 6 сортів еспарцету. Сорти Інгульський, Кіровоградський 27, Кіровоградський 83, Кіровоградський 22, Костянтин та Смарагд створені на Кіровоградській державній сільськогосподарській дослідній станції ІСГСЗ НААН і рекомендовані до вирощування в зоні Степу Украіни.
 
В комплексі агротехнічних заходів, спрямованих на одержання високих урожаїв зеленої маси і сіна еспарцету, першорядне значення мають строки і способи його сівби як у чистому вигляді, так і в сумішках з іншими травами.
 
Сіють еспарцет в основному трьома способами:
  1. Ранній весняний під покрив ранніх зернових культур;
  2. Ранній весняний безпокривний;
  3. Літній безпокривний.
 
У зернокормових сівозмінах і при використанні еспарцету як парозаймаючої культури сіяти його найдоцільніше звичайним рядовим способом під покрив ранніх зернових культур і передусім під покрив ячменю. Маючи порівняно короткий вегетаційний період і невисоку енергію кущення, ячмінь, порівняно з ярою пшеницею і вівсом, менше затінює і пригнічує сходи еспарцету і, головне, швидше звільняє їх з-під свого покриву. Однак слід пам'ятати, що обов'язковою умовою успішного застосування весняного покривного висіву є, по-перше, проведення його якнайраніше (в перші дні весняної сівби), по-друге, зменшення норми висіву покривної культури на 15-20 % проти звичайної і, по-третє, своєчасне, в стислі строки збирання ячменю та скошування його на підвищеному зрізі.
 
Добра урожайність насіння еспарцету досягається при сівбі влітку по чистих або зайнятих парах. Переваги такої сівби полягають у тому, щона паровому полі при правильному і своєчасному обробітку грунту досягається максимальне знищення бур’янів, накопичується волога і поживні речовини. Сіють еспарцет по пару в другій половині червня-липня, але не пізніше 1-5 серпня.
 
При розробці адаптивної технології вирощування будь-якої культури першочерговим завданням є з’ясування оптимальної площі живлення рослин, яка б забезпечила максимальну урожайність із добрими показниками якості з одиниці площі посіву, і багаторічні трави, зокрема еспарцет, у цьому відношенні не є винятком.
 
Оптимальна площа живлення на практиці забезпечується шляхом вибору найкращого варіанту поєднання ширини міжрядь(виходячи з існуючих технічних засобів – сівалок, їх марок і модифікацій, що можуть забезпечити якісний посів культури) і норм висіву насіння культури.
 
За результатами проведених досліджень у Кіровоградському інституті АПВ НААН були встановлені оптимальні способи і норми висіву еспарцету (див.табл.).

Таблиця. Урожайність еспарцету залежно від способів та норм висіву
alt
Висів еспарцету, як і ячменю проводять сівалкою СРН-3,6, яка агрегатується із трактором ЮМЗ-6Л тощо. Після сівби еспарцету поле обов’язково прикотковують кільчасто-шпоровими котками. 

 12 жовтня 2025
Представники українських тепличних комбінатів цього тижня отримали можливість розпочати підвищувати відпускні ціни на наявні партії помідорів.
Представники українських тепличних комбінатів цього тижня отримали можливість розпочати підвищувати відпускні ціни на наявні партії помідорів.
12 жовтня 2025
 11 жовтня 2025
Гуртові ціни на цибулю в Україні вже знизилися до 5-10 грн/кг, і ця тенденція може зберігатися, доки на ринку присутні значні обсяги продукції середньої та низької якості.
Гуртові ціни на цибулю в Україні вже знизилися до 5-10 грн/кг, і ця тенденція може зберігатися, доки на ринку присутні значні обсяги продукції середньої та низької якості.
11 жовтня 2025
 10 жовтня 2025
В Україні у торгових мережах, свій хрін закінчився і виробники змушені переходити на імпорт.
В Україні у торгових мережах, свій хрін закінчився і виробники змушені переходити на імпорт.
10 жовтня 2025
 10 жовтня 2025
Механізм, що дозволяє аграріям експортувати вирощену сою та ріпак без сплати 10% мита, уже затверджено, наразі триває фіналізація процедурних деталей.
Механізм, що дозволяє аграріям експортувати вирощену сою та ріпак без сплати 10% мита, уже затверджено, наразі триває фіналізація процедурних деталей.
10 жовтня 2025
 10 жовтня 2025
Прохолодна погода, що встановилася на більшій частині території України, спровокувала суттєве скорочення обсягів пропозиції огірків на ринку, і, як наслідок, подальше стрімке зростання цін у даному сегменті.
Прохолодна погода, що встановилася на більшій частині території України, спровокувала суттєве скорочення обсягів пропозиції огірків на ринку, і, як наслідок, подальше стрімке зростання цін у даному сегменті.
10 жовтня 2025
 10 жовтня 2025
Національний науковий центр «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» запрошує Вас до участі у IV Міжнародній науково-практичній конференції: «Здоров’я ґрунтів як складова Стратегії єдиного здоров’я суспільства», присвяченій Всесвітньому Дню Ґрунту 2025 (WSD 2025): «Здорові ґрунти для здорових міст» (Healthy Soils for Healthy Cities)» 03 грудня 2025 року о 10 годині за київським часом
Національний науковий центр «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» запрошує Вас до участі у IV Міжнародній науково-практичній конференції: «Здоров’я ґрунтів як складова Стратегії єдиного здоров’я суспільства», присвяченій Всесвітньому Дню Ґрунту 2025 (WSD 2025): «Здорові ґрунти для здорових міст» (Healthy Soils for ...
10 жовтня 2025

Please publish modules in offcanvas position.