Оригінали й генерики: у чому різниця, та чи справді генерики економлять гроші

Оригінали й генерики: у чому різниця, та чи справді генерики економлять гроші

/ Актуальні статті / П'ятниця, 20 квітня 2018 10:55

У наш час ні для кого не секрет, що поруч із відомими й популярними продуктами постійно з‘являються генерики різних виробників, які намагаються не тільки відвоювати частку ринку в оригіналів, а й стати справжніми лідерами в окремих сегментах. Зазвичай такі виробники порівнюють генерики з оригінальними продуктами, намагаються відтворити діючі речовини, зробити щось подібне, і запевняють сільгоспвиробників нібито це такий самий продукт, але набагато дешевший. Господарники їм вірять, купують ці препарати, розраховуючи на результат, який вони мали від оригінальних, але майже щороку стикаються із неабиякими проблемами на полях після використання генериків.

Компанія «Сингента» як лідер у галузі виробництва засобів захисту рослин і насіння ретельно вивчає ефективність генеричних препаратів. У цій статті на прикладі препарату Елюміс® пропонуємо переконатися, чи справді генерики такі «круті», як про них розповідають їхні виробники.

Коротко про те, що ж таке Елюміс®. Це комплексний двокомпонентний препарат, який захищає кукурудзу від широкого спектра одно-, багаторічних злакових та дводольних бур’янів. До складу продукту входять дві добре відомі діючі речовини — нікосульфурон і мезотріон. Однак пам’ятаймо, що препарат — це не просто суміш діючих речовин, а своєрідна і спеціально створена формуляція, до якої входять діючі речовини, наповнювачі, антистресанти, антиспінювачі, сурфактанти тощо. Ці дві діючі речовини в поєднанні з іншими активними компонентами мають сильну синергетичну дію проти широкого спектра бур’янів.

Часто сільгоспвиробники не звертають увагу на такий важливий момент, як механізм дії препарату. Та саме він розкриває основні властивості й переваги гербіциду. Нікосульфурон, що його поглинають листки і стебла бур’янів, — типовий ALS-інгібітор, тобто він блокує синтез білка в клітинах рослин бур’янів. Мезотріон — інгібітор специфічного рослинного ферменту пі-гідроксіфенілпіруватдегідрогенази (HPPD), який бере участь у синтезі каротиноїдів. Ці сполуки, своєю чергою, розширюють спектр поглинання хлорофілу, відповідно мезотріон є інгібітором фотосинтезу. Отже, як бачимо, Елюміс® здатний контролювати майже всю шкодочинну рослинність на полі, зокрема й такий важко контрольований останнім часом бур’ян, як ваточник сирійський.

Елюміс® має найширше серед післясходових гербіцидів на кукурудзі вікно застосування — 2-8 (10) листків, та потужну ґрунтову дію за рахунок мезотріону. Препарат здатний контролювати кілька потенційних наступних хвиль дводольних бур’янів, які можуть виникнути на полі, особливо після опадів. Найширше вікно застосування дозволяє ефективно боротися з бур’янами навіть за умов пізнішої обробки культури, коли будь-які інші гербіциди можуть викликати фітотоксичність. Звичайно, це не означає, що потрібно чекати, поки культура доросте до фази 8-10 листків, але можливість застосовувати препарат у пізні періоди захисту кукурудзи від бур‘янів дуже важлива. Це теж перевага Елюміс® — безпека захищуваної культури навіть за умов пізнього внесення.

Ще одна особливість гербіциду — сурфактант у складі його формуляції; він покращує утримання робочого розчину на поверхні рослин бур’янів та сприяє кращому проникненню у них препарату. Отже, гербіцид Елюміс® не потребує додавання сурфактантів і партнерів, він сам собою готове комплексне рішення проти бур’янів у посівах кукурудзи.

Два роки тому поруч з Елюміс® на ринку з‘явився його прямий генерик із такими самими діючими речовинами. Звичайно, він набагато дешевший за оригінальний препарат, а його виробники повністю повторюють позиціонування, заявлені ключові переваги та «добру славу» Елюміс®.

Придивімося до цього генерика на прикладах. Ми заклали досліди на своїх станціях та вивчили його ефективність на виробничих посівах. Віддамо належне виробникові: відтворити діючі речовини — нікосульфурон і мезотріон — йому вдалося. Проте, як показали досліди й виробнича практика, з формуляцією щось пішло не так. Саме вона забезпечує унікальність препарату: співвідношення діючих речовин, допоміжних речовин, сурфактантів, антистресантів, антиспінювачів, різноманітних добавок, нарешті ступінь очистки, багаторічні дослідження і досвід використання у різних країнах роблять препарат справді унікальним та оригінальним.

Торік один відомий агрохолдинг придбав на всі свої посівні площі прямий генерик гербіциду Елюміс®, бо він коштував дешевше за оригінал, і застосував його на дуже засмічених бур’янами посівах кукурудзи. Перші десять днів генерик показував непоганий результат, дійшло до того, що агроном підприємства зателефонував нашим регіональним представникам, щоб відзначити виняткову ефективність цього препарату. Однак минуло два тижні, і на гарячу лінію «Сингента» надійшов тривожний дзвінок: «Що мені робити?!» Виявляється, «...кукурудза наче зійшла і доросла до 6 листків на окремих полях, але й бур’яни повністю відійшли після генерика і вже майже вкривають мою кукурудзу!», — скаржився агроном одного з відділів цього великого холдингу. Ми оперативно зреагували і відвідали постраждалі поля (тим часом представники продавця, який відвантажив цей горе-продукт у господарство, не з’являлися на полі і не відповідали на телефонні дзвінки). На величезній площі ми побачили жахливу картину (див. фото 1, 2). Перше, що впадало у вічі, — неоднорідна ефективність генерика по всьому спектрі бур’янів: десь «узяло», а десь взагалі «пропустило», хоча бур’яни на момент обробки всі були в одній фазі розвитку.

 

07 374 82 1

 

07 374 82 2

 

Складалося враження, що на більшості полів цього холдингу гірчаки, лободу і берізку польову не обробляли — жодних видимих симптомів дії генеричного продукту ми не побачили. Добре відомо, що характерна ознака дії мезотріону — побіління і повне знебарвлення поверхні листків бур‘янів. Нічого такого ми не помітили. Кукурудза на оброблених посівах трохи дотягнула до 6 листка, і майже скрізь її вкривав килим бур’янів. Крім того, що спостерігався поганий контроль бур’янів (або радше його відсутність), ми не виявили жодних ознак ґрунтової дії продукту: наступні хвилі бур’янів, які з’являлися, спокійно відростали і знову ж таки не знебарвлювалися.

Агроном і директор відділу були вкрай засмучені такою ефективністю генеричного гербіциду і навіть хотіли дискувати кукурудзу на кількох геть засмічених полях. Ми відмовили їх від цього і порадили внести Елюміс® на весь цей килим бур’янів, який виріс після внесення генеричного препарату. Агрохолдинг був вимушений закупити партію оригінального гербіциду Елюміс® і застосувати його на всіх проблемних площах. Цей випадок продемонстрував представникам агрокомпанії дієвість приказки «дешева рибка — погана юшка».

На додаток до цього випадку ми заклали досліди на своїх науково-дослідних станціях і пересвідчилися, що генеричний продукт істотно «просідає» за ефективністю дії на основні бур’яни при внесенні по-різних стадіях культури (графік 1, 2, 3). Ми впевнені, що описану вище картину не раз спостерігали на своїх полях господарства, які прагнуть заощадити кошти на захисті, і «попадають» із генериками потім.

 

Порівняння ефективності Елюміса® з генеричними аналогами проти Мищію зеленого (Setaria viridis L.) у 2 строки внесення через 7, 14,23 ДПО

07 374 83 1

 

Порівняння ефективності Елюміса® з генеричними аналогами проти Редьки дикої (Raphanus raphanistrum L.) у 2 строки внесення через 7, 14,23 ДПО

 07 374 83 2

 

Порівняння ефективності Елюміса® з генеричними аналогами проти Лободи білої (Chenopodium album L.) у 2 строки внесення через 7, 14,23 ДПО

07 374 83 3

 

Не будемо чіпати моральний аспект проблеми, адже «Сингента» — одна з небагатьох компаній, яка забезпечує післяпродажний супровід своїх клієнтів, а не ховається від дзвінків стурбованих агрономів.

Ще раз звертаємо вашу увагу на необхідність і доцільність використовувати тільки оригінальний гербіцид Елюміс® від компанії «Сингента».

 

Володимир МАКСИМОВИЧменеджер з технічної підтримки за напрямом гербіциди на польових культурах ТОВ «Сингента»

 26 квітня 2024
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку Borschiv на Тернопільщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
26 квітня 2024
 25 квітня 2024
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.